Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοιγμα με "βουτιά" 30% για ΕΤΕ-Eurobank

"Κλειδωμένες" στο limit down οι Εθνική και Eurobank μετά τις... ανατρεπτικές εξελίξεις το Σαββατοκύριακο. Απώλειες για Alpha, Πειραιώς. Κέρδη 2,4% για την Coca Cola, σε θετικό έδαφος ο ΟΠΑΠ.  

Στον απόηχο των χθεσινών συναντήσεων, κυρίως δε της βραδινής με τη συμμετοχή του διοικητή της ΤτΕ και της επικεφαλής του ΤΧΣ, θα επιχειρηθεί να γίνει η πρώτη αποτίμηση (και) στο Χ.Α. Οι επενδυτές πάντως αιφνιδιάστηκαν και οι μετοχές ΕΤΕ - Eurobank ξεκίνησαν στο -30%.

Αναμφίβολα, η τροπή στο θρίλερ στρέφει το ενδιαφέρον στην επόμενη μέρα για ΕΤΕ-Eurobank και όχι μόνο, καθώς το ευρύτερο παιχνίδι αναδιατάσσεται δραστικά.

Στο σχόλιο της 6ης/4 είχαμε επιχειρήσει να δούμε πού οδηγούν τα τραπεζικά γυμνάσια τη Σοφοκλέους, καθώς το Χ.Α. παραμένει προεξοφλητικός μηχανισμός, μετά δε τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκε εκ νέου σε... επικίνδυνη καμπή.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 822,95 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 263,63, με τις τράπεζες εύλογα υπό συνεχιζόμενη πίεση, αμφισβήτηση και συρρίκνωση σε τέτοιο σημείο όπου τα επίπεδα του 1977 αρχίζουν να ξαναγίνονται οικεία.

Σε καθοδική φορά ο Mid Cap, χαμηλότερα των 930 μονάδων, ήταν ο πρώτος από τους κύριους δείκτες που έδωσε το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση, για την αναστροφή της τάσης από τα υψηλά του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Οι τράπεζες εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο, με την Εθνική και τη Eurobank σε παράλληλους ρόλους. Προ της σημερινής συνεδρίασης, η αποτίμηση της πρώτης στα 637,8 και της δεύτερης μόλις στα 82,9 εκατ. Θυμίζουμε για τη σύγκριση των μεγεθών πως η χρηματιστηριακή αξία της θυγατρικής Finansbank διαμορφωνόταν (μετά τη συνεδρίαση της 6ης/4) στα 3,852 δισ. ευρώ. Οι συσχετισμοί στην κρίση σας.

Εν μέσω τρικυμίας στις τράπεζες συνεχίζονται η υπόθεση της συμφωνίας ΟΠΑΠ-Intralot, η διαδικασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, οι επιχειρηματικές κινήσεις.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες οι μετοχές τους υποχωρούν κατά 10%-12%. Διαδικαστικά η επαναληπτική γενική συνέλευση της Alpha Bank θα συγκληθεί στις 11 του μήνα (την ερχόμενη Πέμπτη), ενώ ακολουθεί η Πειραιώς.

Επιεικώς τραγελαφικά όσα συμβαίνουν με την περίπτωση ΟΠΑΠ-Intralot. Ο Φώτης Κόλλιας φωτίζει όλες τις πτυχές του εγχειρήματος, τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ (νίπτει τας χείρας του!) και τα κάθε λογής μεγαλοσυμφέροντα συνεχίζουν στη συνήθη τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες τακτική τους.

Είναι προφανές πως έτσι δεν πάμε πουθενά. Έχει τονιστεί πολλές φορές (κυρίως από την αρθρογραφία του Γ. Παπανικολάου) κι έχει αναδειχθεί πλειστάκις από το euro2day και τις στήλες του.

Πάντως, χρηματιστηριακά, η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι μία από τις τρεις του 25άρη που ακόμη κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του 2013.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v