Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες βαριές απώλειες για τις τράπεζες

Συνεχίζεται η "τρικυμία" για τους τραπεζικούς τίτλους, με τις μετοχές των Εθνικής, Eurobank αλλά και Πειραιώς να καταγράφουν νέα ελάχιστα. Ισχνός ο τζίρος, στα 27 εκατ. μαρτυρά έλλειψη κινήτρων. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες, "τρικυμία" σημειώνεται στις τράπεζες.

Στα επίπεδα των 830 μονάδων ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί σε νέα χαμηλά 26-27 ετών.

Συγκεκριμένα, ο μεν Γ.Δ. κυμαίνεται στην περιοχή των 830-840 μονάδων, ο 25άρης οριακά χαμηλότερα των 270, με απώλειες 1,32% ο Ft Mid στις 960 κι η αξία των συναλλαγών περιορίζεται στα 23 εκατ. ευρώ.

Μετριότατος ο τζίρος, με 5,4 εκατ. στη μετοχή του ΟΤΕ και άλλα 3,5 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Συναλλαγές κατά πολύ χαμηλότερες του μέσου όρου (51,9 εκατ. ευρώ) του 2012, ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις εισηγμένες και για τους επαγγελματίες της αγοράς. 

Πιέζονται και σήμερα τραπεζικές μετοχές και φυσικά ο κλαδικός δείκτης, που με απώλειες 5,8% διορθώνει προς τις 108 μονάδες.

Σταθερές οι ρευστοποιήσεις, με τους πωλητές να επιμένουν σε τόσο χαμηλές τιμές ενισχύοντας την εκτίμηση πως παρά τα πολυετή ελάχιστα πολλοί επενδυτές και παίκτες ξεφορτώνονται και σε αυτά τα επίπεδα (προφανώς με σημαντικές ζημίες) σε τιμές του '80 και τελών του '70.

Έως 8,5% η διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής, έως 17% και της Eurobank και έως 10% για την Πειραιώς. Μικρότερες -πάντα συγκριτικά- οι απώλειες για την Alpha Bank που υποχωρεί κατά περίπου 5%.

Ο μέτριος τζίρος είναι ενδεικτικός της διάθεσης και της στάσης επενδυτών και παικτών, καθώς αρκετοί περιμένουν τα νεότερα από τις συναντήσεις της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανόμενης της συμφωνίας ΕΤΕ - Eurobank.

Σε νέα ελάχιστα η Εθνική και η Eurobank, νέα χαμηλά όμως στο 0,161 ευρώ και για τη μετοχή της Πειραιώς. 

Σε ό,τι αφορά την μη τραπεζική 3άδα (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) και την  σημειώνεται πτώση 2% για την και μεγαλύτερες για τη ΔΕΗ.

Ήπια αντίδραση για τον ΟΠΑΠ, αλλά χωρίς κατεύθυνση. Η μετοχή του ΟΠΑΠ μπορεί να κρατά σημαντικό μέρος των ετήσιων κερδών (13,5% από την αρχή του έτους) και με αφορμή τις εξελίξεις εμφανίζεται σε καλύτερη θέση απ' ό,τι του ΟΤΕ ο οποίος υποχωρεί κατα 0,86%.

Με απώλειες Μυτιληναίος, Μέτκα αλλά και Ελλάκτωρ, MIG, ΕΧΑΕ.

Εμφανής η αδυναμία στο Χ.Α., όπως σημειώνει ο Γιώργος Σαββάκης προσεγγίζοντας στο σχετικό θέμα του την... ουρά της κατάστασης.

Αναφέρεται επίσης πως η έλλειψη δυνατών χεριών είναι προφανής στην αγορά, ενώ τόσο ο χαμηλός τζίρος όσο και η αδυναμία των αγοραστών να οδηγήσουν τις τιμές τουλάχιστον εντός του πτωτικού καναλιού αποτελούν δείγματα ότι οι τεχνικές αντιστάσεις, για την ώρα, είναι πολύ ισχυρές.

Σύμφωνα με την Εμπορική Χρηματιστηριακή βραχυπρόθεσμα αν επιβεβαιωθεί το πρόσφατο χαμηλό στις 820 μ. ο ελάχιστος στόχος της ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α. προσδιορίζεται στις 896 μ., ενώ είναι πιθανή η προσέγγιση των 935 μ. αλλά και δύσκολη η επίτευξη των 975 μ.

Για τις προσεχείς εβδομάδες, διατηρούμε την άποψη ότι θα αποτελέσει αρνητική έκπληξη η υποχώρηση χαμηλότερα της ισχυρής ζώνης στήριξης των 820-760 μ., αναφέρει η Εμπορική.
Το προηγούμενο τετραήμερο, η τεχνική εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα, καθώς ο Γ.Δ. κινήθηκε μέσα στο εύρος τιμών της συνεδρίασης της 27ης/3, δηλαδή ανάμεσα στις 821 μ. (χαμηλό έτους) και στις 886 μ.

Στις 821 μ. ολοκληρώθηκε διορθωτική κίνηση περίπου 40%, της συνολικής ανοδικής κίνησης, από τα χαμηλά Ιουνίου του 2012 μέχρι τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2013.

Πάντως, η μέχρι τώρα αποκαρδιωτική εικόνα (και) της σημερινής συνεδρίασης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ούτε καν για ενδοσυνεδριακό παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v