Επιστρέφει προς τις 840 μονάδες το ΧΑ

Δεν κατάφερε να κρατήθεί στα χθεσινά επίπεδα η Σοφοκλέους. Κινείται προς τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Νέα υποχώρηση στις τράπεζες αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola. Αντιστάσεις από Τιτάν, Μότορ Οϊλ,

Με ΟΤΕ, ΔΕΗ και 3-4 «φίλιες δυνάμεις» το Χ.Α. προσπάθησε να κινηθεί προς τις 855-860 μονάδες. Ωστόσο η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 840 μονάδες.


Οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες, δεν ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ (λίγο πριν τις 16.00), από τα οποία 6,7 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, άλλα περίπου 4,6 στη μετοχή της και περίπου 2 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ και Εθνική. Για τη μετοχή του ΟΤΕ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η είδηση της πώλησης του 99,05% της Hellas Sat έναντι 208 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της λογικά κινείται λίγο χαμηλότερα (έως τα 20,55 ευρώ) μετά τη χθεσινή σημαντική στήριξη που παρείχε -για πολλοστή φορά- σε δείκτες και παίκτες παραγώγων. Μαζεύονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στις μετοχές των ΟΠΑΠ και Intralot με χαμηλά ημέρας στα 6,15 και στο 1,84 ευρώ αντίστοιχα.

Αντιθέτως, οι ρευστοποιήσεις-πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές παραμένουν έστω και με αμβλυμένη την αρχική ένταση με τη μετοχή της Eurobank σε δεινότερη θέση και με απώλειες έως 11% λίγο πριν από τις 16.00 και με συναλλαγές 1,4 εκατ. τίτλων.

Συνεχής η αποχώρηση παικτών και κεφαλαίων από τη μετοχή, μετά μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις, τις ανησυχίες που κάνουν τον γύρο της αγοράς, τα κάθε λογής σενάρια που κυκλοφορούν μετ' επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας το ταμπλό, με υποτονικό τζίρο, κι η έκδηλη επιφυλακτικότητα σε ρευστό -και πολιτικά- περιβάλλον μόνο κατ' όνομα παραπέμπει σε «ανεπτυγμένο χρηματιστήριο», αφού έτσι το χαρακτηρίζει ο οίκος FTSE.

Βέβαια, επί της ουσίας, η εικόνα του Χ.Α. περισσότερο σε... τριτοκοσμική κατάσταση παραπέμπει, με τον δείκτη να διευρύνει στο 5,3% τις απώλειές του από την αρχή του έτους και τα όποια αρχικά χρηματιστηριακά κέρδη να έχουν εξανεμιστεί μαζί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το τέλμα στην οικονομική πολιτική και το αδιέξοδο για πολλές επιχειρήσεις, που παραμένουν εκτός προγραμμάτων αναχρηματοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που στο Μαξίμου ψάχνουν για «έντιμο συμβιβασμό» οι οφειλές του Δημοσίου προς τους επαγγελματίες, φορολογούμενους όλο και διογκόνωνται παρά την πολυδιαφημισμένη χορήγηση ρευστότητας.

Κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκείται επί... χάρτου, το Χ.Α., οι τράπεζες κι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να έχουν πολύ καλύτερη τύχη. Έτσι το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς επιχειρείται να αντιδράσει, με μετοχές-σηματωρούς να ανακάμπτουν από τους πυθμένες των τελευταίων ημερών.

Ένδειξη ενθαρρυντική η αντίδραση τίτλων εισηγμένων όπως η Τέρνα Ενεργειακή, η Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος, η ΕΧΑΕ και άλλες από αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθεί πως εκτός ελάχιστων μετοχών η τάση δεν έχει μεταβληθεί σε καθοδική (ενδεικτικότερη η περίπτωση της 3Ε), κι οι όποιες αντιδράσεις περιορίζονται σε καθαρά τεχνικά όρια.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση -ο δείκτης επανέρχεται λίγο πάνω από τις 950 μονάδες- η μετοχή της Αττικής συνεχίζει έως 7,8% χαμηλότερα, ενώ οι πωλητές απομένουν μόνον στον Φουρλή. Αντιθέτως, ανοδικά αντιδρούν η Σιδενόρ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου (από τα ελάχιστα ημέρας του 1,10 και του 1,49 ευρώ). Στο 1,60 σταθεροποιείται και σήμερα με καλές συναλλαγές η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στο 1,20 ευρώ των Πλαστικών Θράκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v