Άμυνα και... βλέπουμε στη Σοφοκλέους

Πιθανό το ενδεχόμενο συνέχισης της αντίδρασης στην αγορά εάν δεν υπάρξουν νέοι "μπαλαντέρ" από Κύπρο και με αφορμή την έλευση της τρόικας. Καλύτερη η τεχνική εικόνα για τις μη τραπεζικές μετοχές. Τα στατιστικά.

Μάρτης γδάρτης, που έλεγαν οι παλαιότεροι και εύστοχα μας θύμισε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Για το μήνα, που "διέκοψε" το ανοδικό σερί των επτά μηνιαίων κύκλων, σβήνοντας μάλιστα όλα τα κέρδη του 2013.

Επιστροφή στα προ Δεκεμβρίου-Νοεμβρίου επίπεδα για την πλειονότητα των βασικών- μετοχών, με την κυπριακή κρίση να επιτείνει την διόρθωση που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει μετά την καταγραφή των τοπικών υψηλών στα μέσα Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου.

Ο τρίτος μήνας του έτους κλείνει με τον Γενικό Δείκτη στις 869,19 μονάδες, με τον Ftse Large Cap στις 280,18 και με τον Ft Mid στις 967,42 μονάδες.

Θυμίζουμε, πως και σε αυτή τη διορθωτική φάση του ΧΑ ο δείκτης μετοχών της "μεσαίας κεφαλαιοποίησης" προηγήθηκε των υπόλοιπων επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως προπομπού- σηματωρού της αγοράς. Είχαμε χαρακτηρίσει τον Μάρτη (στον Εκηβόλο αρχές του μήνα) ως... μήνα των τραπεζών, με τα οικονομικά αποτελέσματα (χρήσης 2012) να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των ανθρώπων του χρηματιστηρίου.

Περίπου 5 δισ. ευρώ ζημιές, υψηλότατες αποσβέσεις και ανησυχητική επιβάρυνση των δεικτών "δανείων σε καθυστέρηση- πέραν των 90 ημερών" και "μη εξυπηρετούμενων δανείων" αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση του κλάδου (το 2012.

Με τη συνέχεια να αναμένεται ίσως και δυσχερέστερη καθώς τα "κόκκινα' μίας κοινωνίας/πραγματικής οικονομίας που στενάζει διογκούνται με δραματικό ρυθμό. Τουλάχιστον να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση με την Alpha Bank να προηγείται στη διαδικασία αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Η Alpha, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, καλεί τους μετόχους στις 6 Απριλίου να εγκρίνουν ΑΜΚ 4,57 δισ. ευρώ, προσβλέποντας σε ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Σε μοναχική- διορθωτική πορεία το ΧΑ (και το ΧΑΚ βεβαίως) τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές "βλέπουν" νέα υψηλά και στην Wall Street ο S&P 500 και στην Φραγκφούρτη ο DAX επιβεβαιώνει και χρηματιστηριακά την κυριαρχία του Βερολίνου.

Στα καθ΄ημάς και πάλι καθώς οι εξελίξεις "τρέχουν". Σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη σημειώνεται, ότι "...στις 12η Απριλίου και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται να είναι το νέο ορόσημο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη δρομολόγηση της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι «όλα θα τα πετύχουμε όπως σημείωνε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη σύσκεψη διάρκειας 4,5 ωρών στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και τη συμμετοχή σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

«Είχαμε συνεργασία για τρία θέματα. Την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την προετοιμασία των θεμάτων εν όψει της έλευσης της τρόικας», σημείωνε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στην όσο το δυνατό ταχύτερη εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προκειμένου τα χρήματα αυτά να πέσουν στην πραγματική οικονομία".

Ωστόσο θα παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι παρ' όσα διαδραματίστηκαν το Μάρτη.

Εστω και έτσι το ΧΑ, η αγορά αφήνουν πίσω τους μία εξαιρετικά δύσκολη, θα λέγαμε περίοδο καθώς συνέβησαν πρωτόγνωρα γεγονότα, εξελίξεις που... ούτε φανταζόμασταν (οι περισσότεροι από εμάς) στις αρχές του μήνα.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2012 αποσαφηνίζει έτι περαιτέρω την δραματική κατάσταση των επιχειρήσεων ωστόσο αναδεικνύει επί μέρους περιπτώσεις εισηγμένων, που χρήζουν δεύτερης ματιάς.

Συν τοις άλλοις η γνωστοποίηση της έκθεσης των εταιρειών & επιχειρηματιών στην κυπριακή οικονομία (θα επαναλάβουμε τα εύσημα στις αρμόδιες αρχές- Ε. Κεφαλαιαγοράς- ΧΑ- που πράττοντας έγκαιρα τα αυτονόητα συνέβαλαν στην καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών) ξεκαθάρισε "σκιές" και...ψιθύρους, που έκαναν τον γύρο της αγοράς.

Από τεχνική πλευρά, σύμφωνα με την EΖΜαρκετ "...το κυριότερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης (σ.σ. της 26/3) ήταν η προσέγγιση των δεικτών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην περιοχή που βρίσκονταν οι στόχοι τους. Αυτό σημαίνει εκτόνωση ενός μέρους της καθοδικής δυναμικής τους.Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και σημαντικές στηρίξεις τους, κυρίως για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Την ίδια συμπεριφορά είχαν αρκετές ακόμη αξίες του ελληνικού χρηματιστηρίου, μερικές από τις οποίες ανέκαμψαν στο τέλος της συνεδρίασης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων αξιών είναι οι μετοχές των εταιρειών Motor Oil, του ομίλου Μυτιληναίου και της Jumbo.".

Πρακτικά η αντίδραση των δεικτών (του ΓΔ από τις 820-850 και του Ftse Large Cap από τις 260-270 μονάδες) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ισχυρής- καθαρά τεχνικής, αντανακλαστικής- κίνησης με την αγορά να παραμένει σε κλίση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Πολλά θα εξαρτηθούν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως με ορίζοντα και αφορμή την έλευση της Τρόικας, τις κινήσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.

Το ενδεχόμενο μίας συνέχειας στην αναπήδηση, που σημειώθηκε (στη συνεδρίαση της 28/3) συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες από μία άμεση νέα δοκιμασία των στηρίξεων που άντεξαν στο κρίσιμη διήμερο 26-27 Μαρτίου.

Θα επιμείνουμε στην εκτίμηση μας, πως μη τραπεζικές μετοχές- μετά μάλιστα το τελευταίο "άδειασμα" - δικαιολογούν (και από τεχνική πλευρά) περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τους.

Τουλάχιστον μέχρι να καλυφθεί το αρχικό 33% της προηγηθείσας διόρθωσης. Οι ΟΤΕ και ΔΕΗ εμφανίζουν συγκριτικά καλύτερη εικόνα από τον ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο παραμένουν εντός "παιδιάς".

Οπως και οι συνήθεις μετοχές-σηματωροί του Ft Mid. Θα πρέπει ομως να συνεκτιμηθεί πως για πολλές μετοχές η μέχρι πρότινος ανοδική φορά έχει αλλάξει (δίνοντας τη θέση της σε βραχυπρόθεσμη κλίση) ενώ για άλλες η πτώση πιθανόν να συνεχιστεί μετά από την ανοδική αντίδραση.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί η εστίαση μας στις διεθνείς εξελίξεις (με το κυπριακό... πείραμα να ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας) καθώς η ένταση και η αμφισβήτηση θα ενταθούν.

Δεν είναι τυχαίο, πως το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία για το τραπεζικό της σύστημα, ενώ το Βερολίνο "διαπιστώνει"  πως Ισπανοί και Ιταλοί έχουν περισσότερες καταθέσεις από τους Γερμανούς. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό (!) και πρέπει να διορθωθεί (!!) αποφαίνονται οι γερμανοί.

Από αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον η απάντηση του Επιτρόπου Μ. Barnier σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή με αφορμή την γνωστή υπόθεση των ερευνών της αμερικανικής SEC κατά της Deutsche Bank και την απειλή υποβάθμισης από την Standard & Poor s για το σκάνδαλο απόκρυψης ζημιών 12 δις $ από τοξικά παράγωγα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Επίτροπος επιβεβαιώνει, πως τα Κοινοτικά όργανα "νίπτουν τας χείρας" τους όταν πρόκειται για υποθέσεις σε βάρος γερμανικών ομίλων (πόσο μάλλον της Deutsche Bank) και συνήθως ακολουθούν πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών" όσον αφορά μικρές-"στιγματισμένες" χώρες.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 869,19 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 6,02%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 6,65% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,38%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσωπικά- Οικιακά Προϊόντα (-14,38%), Τηλεπικοινωνίες (-10,94%), Ταξίδια – Αναψυχή (-9,64%) και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-9,41%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος της Τεχνολογίας (3,12%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (47,06%), Παίρης Πλαστικών (31,47%), Προοδευτική (29,25%), Sprider (24%), Alsinco (-18,18%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης (16,71%), Παπουτσάνης (16,56%), Ιντεάλ (10,57%), Φιερατέξ (10,50%) και PC Systems (10,11%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος Εκδοτική (-52,59%), Αθηνα (- 31,10%), Ελληνικές Ιχθ/γειες (26,44%), Αττι-Κατ (-26,15%), Τηλέτυπος (25,56%), Σφακιανάκης (ΚΟ) (-24,41%), Nutriart (-24%), Γ.Ε. Δημητρίου (-23,64%), Ιντερτέκ (-21,67%) και Δίας Ιχθ/γειες (-19,93%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v