Στο 4% η "χασούρα" στη Σοφοκλέους

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η Σοφοκλέους που συνεχίζει όμως να καταταγράφει ισχυρές απώλειες. Προς τις 850 ο Γ.Δ., σε δοκιμασία και οι 270 μονάδες για FTSE 25. Σημαντική Πτώση για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Ιντραλότ και ΕΛΠΕ.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η διόρθωση στο ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες σε ελεύθερη πτώση και τις μετοχές να ΄΄ξεπουλιούνται΄΄ στα χαμηλά ΄6μηνου αλλά και ακόμη χαμηλότερα. Ωστόσο την τελευταία ώρα οι απώλειες μετριάζονται ελαφρώς.

Ετσι λίγο μετά τις 17.00 ο Γενικός Δείκτης ΄΄βυθιζόταν΄΄ προς τις 850 μονάδες (3,99%), ο Ftse Large Cap στα επίπεδα  των 273 (-4,29%) με τις απώλειες μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να χάνουν έως 14% και μάλιστα μετά από την χθεσινή εξίσου βίαιη καθοδική κίνηση του χρηματιστηρίου.

Επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις, έγιναν επιθετικότερες μετά τις 14.00-14.10΄ με τους αγοραστές να αποτελούν είδος σε... έλλειψη και τους πωλητές να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Εως 14,21% ΄΄βυθιζόταν΄΄ η μετοχή της Intralot στα 1,98 ευρώ χάνοντας σχεδόν 18% σε διάστημα εβδομάδας.

Πολλαπλά πλήγματα σημειώνονται σε μετοχές των Ελλάκτωρ (-11,66%), της ΔΕΗ (-12,09%), Jumbo (-11,94%), Τιτάν (-9,84%).

Είναι ενδεικτικό, πως λίγο μετά τις 17.00 μόλις μία μετοχή- της MIG- δεν υποχωρούσε καθώς κέρδιζε 2,04%. Πρόκειται, όπως σημείωνε και εχθές το euro2day για βίαιη διόρθωση εγγενών χαρακτηριστικών και αφορμών, καθώς η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη- όπως επιχείρησαν να το παρουσιάσουν οι κυβερνητικοί- όταν η τέταρτη εξαγωγική χώρα (Κύπρος) βιώνει πρωτοφανεις, δραματικές καταστάσεις.

Είναι απόλυτα λογικό σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι σε απόλυτη ασφυξία (με το ΧΑΚ να παραμένει κλειστό) πολλά κυπριακά κεφάλαια (επιχειρηματικά, επενδυτικά κ.α) που είναι τοποθετημένα (και ) σε μετοχές ελληνικών εταιρειών του ΧΑ να ξεπουλούν όσο-όσο προκειμένου να αντλήσουν ζωογόνο ρευστότητα.

Οι ρευστοποιήσεις κυπριακών συμφερόντων & χαρτοφυλακίων στο ΧΑ εχθές και σήμερα θεωρείται αναπόφευκτη συνέπεια της ΄΄ασφυξίας ρευστότητας΄΄ που ΄΄θανατώνει΄΄ το νησί.

Την ίδια στιγμή και μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση των γάλλων, πως σταματούν οριστικά την λειτουργία της μονάδας του Ηρακλή στην Χαλκίδα έρχεται η Michelin να ανακοινώσει την απόφαση της για ΄΄μετακόμιση΄΄ στην Ρουμανία.

Είναι δε άξιον αναφοράς, καθώς ο ξένος όμιλος προχωρά σε αυτή την ενέργεια τη στιγμή που εκθέσεις ξένων οίκων κακαττάσσουν την ελληνική ανταγωνιστικότητα/οικονομία στην χαμηλότερη κατηγορία (Βουλγαρίας, Ρουμανίας...).

Επιστρέφοντας στο ΧΑ από τις κατασκευές, το στοιχηματισμό μέχρι το εμπόριο τα πλήγματα θεωρούνται σημαντικά σε μία ούτως ή άλλως χιλιοταλαιπωρημένη επιχειρηματικότητα μετά από ανηλεή ύφεση.

Ξεκινώντας από την επαναφορά του «ρίσκου» για την Ελλάδα, μέχρι τις άμεσες συνέπειες της κρίσης στην Κύπρο και τα πλήγματα στις επιχειρήσεις, η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις φαίνεται να πέφτει στο κενό.

Η αγορά ομολόγων(*), όσο και αν αυτή δεν λειτουργεί ως πραγματική αγορά, το χρηματιστήριο, όσο και αν αυτό παραμένει ρηχό και χειραγωγούμενο, τα διαγράμματα, οι καμπύλες, η βραχυπρόθεσμη τάση δεικτών παραπέμπουν σε δραματική επιδείνωση του κλίματος και στην ελληνική οικονομία.

Γεγονός που είχε επισημανθεί και χθες στο euro2day.gr, καθώς το Χ.Α. υποχωρούσε έως 4%, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη αλλά και το Παρίσι και το Βερολίνο σε θεαματικά καλύτερη κατάσταση.

Σε εγγενές πρόβλημα αναφερόμασταν, σε «πληγή» που επιβαρύνεται αντί να «επουλώνεται».

Εάν μέσα στις επόμενες ημέρες επιβεβαιωθούν τα απευκταία σενάρια για τη μη καταβολή μισθών (στην Κύπρο), για εγκλωβισμό επιχειρηματικών κεφαλαίων (και όχι μόνο), το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ευκολότερα ορατό.

Και όλα αυτά στα χαμηλά έτους για το Χ.Α.

* Το διάγραμμα του 10ετούς ελληνικού μπορεί όντως να μην είναι αρκούντως αντιπροσωπευτικό, ωστόσο οι φόβοι μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης επιστρέφουν με συνέπεια οι αποδόσεις των τίτλων χωρών του Νότου να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v