Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακατάσχετη "αιμορραγία" στο ταμπλό

Στην δίνη των κυπριακών προβλημάτων περιστρέφεται (και) το ΧΑ που παρασύρεται προς τις 890 μονάδες. Στην κρίσιμη περιοχή των 280-290 μονάδων ο FTSE Large Cap με όλες τις μετοχές στο κόκκινο. Οι τεχνικές στηρίξεις. 

Εικόνα άτακτης υποχώρησης στο ΧΑ, καθώς ο βαθμός συσχέτισης/εξάρτησης Αθηνών- Λευκωσίας και πολυεπίπεδος, ιστορικός και σύνθετος, αναπόδραστος είναι.

Οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις εντάθηκαν σταδιακά μετά τις 11.15-11.20 με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει περισσότερο προς τις 890 «βλέποντας» πλέον προς τις 850 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και για τον FTSE Large Cap, τις τράπεζες και τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες με τον Ft Mid να διορθώνει προς τις 980 μονάδες.

Η εύλογη ανησυχία για τον επηρεασμό της Αθήνας από τις δραματικές εξελίξεις στην Λευκωσία, η επικείμενη έλευση της υρόικας, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία συνθέτουν ένα πτωτικό μείγμα.

Αναμφίβολα οι δηλώσεις/θέσεις του νέου επικεφαλής του eurogroup προκαλούν ανησυχία στον ευρωπαϊκό Νότο ωστόσο η μέχρι τώρα αντίδραση των χρηματιστηρίων Μιλάνου και Μαδρίτης ενισχύει την εκτίμηση, πως πρόκειται για εγγενή διόρθωση. Κατά 4,67% υποχωρεί το ΧΑ, κατά 4,63% ο 25άρης την στιγμή που ο ΜΙΒ ενισχύεται ελαφρώς στις 15.668 μονάδες και ο ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,28% στις 8.118 μονάδες. Αλλά και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται (κατά 0,46%) στις 3.745 μονάδες.

Πρόκειται για (κυρίως) ελληνική υπόθεση (Κύπρος- Ελλάδα) συνέπεια των ανησυχιών που πυροδοτούνται μετά τις δραματικές εξελίξεις. Στο σχετικό θέμα της η Αγγελική Παπαμιλτιάδου προειδοποιεί για τα επόμενα μέτωπα, που ανοίγουν τώρα σημειώνοντας πως ο ολλανδός επικεφαλής του eurogroup μόνο άπειρος δεν αποδεικνύεται και οι δηλώσεις/θέσεις του προφανώς έχουν την σημασία τους.

Στις τράπεζες το γεγονός της διόρθωσης έως 11,8% για τη μετοχή της Πειραιώς λειτουργεί επιβαρυντικά, παρασύροντας τον ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλάδο. Απώλειες έως 8,8% για τι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank. Είναι ενδεικτικό, πως από τις 25 μετοχές του δείκτη FTSE Large Cap η μόνη που δεν...υποχωρεί είναι η εκτός...ταμπλώ μετοχή της Τράπεζας Κύπρου αλλά και η Eurobank Properties.

Το ανησυχητικό είναι, όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο σχόλιο μας, πως έχουν λυθεί καθοδικά σχηματισμοί μετοχών-σηματωρών εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου της ανοδικής αντίδρασης (αρχές Ιουνίου 2012- μέσα Φεβρουαρίου 2013).

Ήδη η αρχικά κερδοφόρα θέση/απόδοση μετοχών όπως του ΟΤΕ/ΔΕΗ έχει μηδενισθεί (αναφερόμαστε στην απόδοση από την αρχή του έτους), του ΟΠΑΠ έχει περιορισθεί (22%), ενώ εισηγμένων όπως Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά. έχει «γυρίσει» αρνητική. Συν τοις άλλοις επιβαρυντικά λειτουργεί το -4,4% της μετοχής της CCH/3 E με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές 8,8 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των οποίων αφορά σε ξένο χαρτοφυλάκιο (ή χαρτοφυλάκια). Επίσης η εμφανής κλίση των βασικών δεικτών (και πριν τις εξελίξεις στην Κύπρο) οδηγεί πολλούς στην λογική αντασφάλισης θέσεων μέσω της αγοράς Παραγώγων.

Το ΧΑ μπορεί να είχε αποφύγει τα χειρότερα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής ωστόσο η ευρωπαϊκή «λύση» που επιβάλλεται τελικά στην κυπριακή οικονομία δραματικά βαρύτερη της προηγούμενης που είχε «προταθεί» εντείνει τις ανησυχίες και τους φόβους και για το «ελληνικό πρόβλημα». Οδηγώντας νομοτελειακά σε δοκιμασία κατ' αρχήν των 290 και των 280 μονάδων τον Large Cap. Και το ΧΑ, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, προς τις 850 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v