Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα στις τράπεζες

Οι τράπεζες και δη, αυτές που διαγκωνίστηκαν για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Άλμα 20% για Πειραιώς. Εκτίναξη για ΔΕΗ, πτώση για 3Ε, ΟΤΕ. 

Στην Τρ. Πειραιώς κατέληξε το "πακέτο" των υποκαταστημάτων της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση στην εγχώρια Τραπεζική Αγορά και παίρνει "προίκα" προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου μεταβιβαζόμενων δανείων.

Αυτόνομη συνεχίζει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο "πακέτο" των Κυπριακών Τραπεζών.

Με τη συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έληξε το "σίριαλ" της απόσχισης των Κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, το σύνολο των καταθέσεων διασφαλίζονται απόλυτα. 

Η πληροφορία που έκανε τον γύρο της Αγοράς κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ενέτεινε τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" στον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας οι άλλοι δύο εισηγμένοι από τους θεωρητικούς διεκδικητές και πιο συγκεκριμένα οι τίτλοι των Alpha Bank και Εθνικής. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος τίτλος είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 0,7850 ευρώ (+6,95%) και ο δεύτερος μέχρι τα 0,7390 ευρώ (+5,72%).

Με αυτά τα δεδομένα, ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αθροιστικά κέρδη 8,69%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 3,11% και ο Τραπεζικός απώλειες 1,84%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί στο 2,49%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 40,99%.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,6 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 22%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο σημερινός τζίρος των 72,3 εκατ. ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Μάλιστα το 59% του σημερινού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Eurobank Properties, Coca-Cola, Jumbo και ΟΤΕ.

Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν "είδαν" θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Coca-Cola, Μέτκα και Τιτάνας, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ο Τιτάν.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να κλείνει με σημαντικές απώλειες (-2,35%), "πράσινα" ταμπλώ στην Ευρώπη που προσπαθεί να ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται, στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, βουτιά σημείωσε το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο στον απόηχο της συνέντευξης του νέου διοικητή της BoJ, ο οποίος, σύμφωνα με αναλυτές, δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

Ο Haruhiko Kuroda επιβεβαίωσε τη δέσμευση του να επεκτείνει τη διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι είναι "απαραίτητο" να αυξηθεί το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που η Κεντρική Τράπεζα αποκτά από την Αγορά, αλλά δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 106,7 έναντι 107,6 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 109,9 έναντι του 110,4 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 103,6 από 104,9 που αναμένονταν. Το Ifo γνωστοποίησε πως δεν υπάρχει αναθεώρηση στους δείκτες του Φεβρουαρίου.Ανοδικά, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησαν οι δείκτες στο NYSE, παίρνοντας ώθηση από τα αποτελέσματα των Tiffany και Nike.


Μάχη στο Κογκρέσο για τον προυπολογισμό

Στις ΗΠΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η μάχη στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, μέχρι τα τέλη του δημοσιονομικού έτους το Σεπτέμβριο, αποτρέποντας το κλείσιμο σημαντικών Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών από την επόμενη εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, ευνόητο είναι ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και τις αμέσως επόμενες ημέρες.Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "CCC" από "CCC +". Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό.
O διεθνής οίκος αναφέρει ότι πιθανότατα θα υποβαθμίσει εκ νέου την Κύπρο, αν η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σύντομα σε ένα πακέτο διάσωσης.

"Η Κύπρος είναι ένας νάνος της Μεσογείου, με ΑΕΠ μόλις 23 δισ. δολαρίων. Όμως, η κρίση της θα μπορούσε να έχει δηλητηριώδεις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις", σχολιάζει ο Economist. Όπως επισημαίνει το περιοδικό, οκτώ μήνες αφότου η ΕΚΤ φάνηκε να αποκαθιστά τη σταθερότητα υποσχόμενη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το νόμισμα, ο κίνδυνος να φύγει μια Χώρα από την ευρωζώνη έχει επιστρέψει. Έχει αυξήσει τις πιθανότητες φυγής καταθέσεων και έχει αποκαλύψει την έλλειψη προόδου προς μια λύση στα προβλήματα του ευρώ που θα έχει διάρκεια.

Σφοδρά “πυρά” κατά της απόφασης του Eurogroup της 15ης Μαρτίου εξαπολύει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Χαρακτηρίζει την απόφαση για "κούρεμα" των καταθέσεων "δραματικά άδικη" και παράλογη, και σημειώνει ότι όχι μόνο υπονομεύει την Αγορά Τραπεζικών καταθέσεων και την αξιοπιστία των Κυβερνήσεων στη Ζώνη του Ευρώ, αλλά είναι βέβαιο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους του χρήματος στο σύνολο των Χωρών της Ευρωζώνης, ακόμη και στη Γερμανία.

Σε άλλο σημείο, η Alpha Bank αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η απόφαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013 ανοίγει νέους δρόμους στην αποταμιευτική συμπεριφορά. Μας γυρίζει πίσω στα χρόνια του πολέμου όπου, λόγω του υπερπληθωρισμού, η αποταμίευση για επιβίωση γινόταν σε λάδι, στάρι και σταφίδες".

Μια πιθανή έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε ένα σοκ αβεβαιότητας το οποίο όμως δεν θα ήταν τόσο ισχυρό όσο στην περίπτωση της Lehman Brothers εκτιμά η Bank Of America σε έκθεση με τίτλο “Cyprus in Crisis”. Με βάση το χειρότερο σενάριο του διεθνούς οίκου μια έξοδος της Κύπρου από το ευρώ θα επιβαρύνει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5%. Σε αυτή την περίπτωση η ύφεση στην Ευρωζώνη θα κινηθεί μεταξύ του 1,5% και 3% το 2013, αναφέρει η Bofa σημειώνοντας χαρακτηριστικά "η Κύπρος μετρά περισσότερο από όσο νομίζετε".


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ιστορική διαδρομή κάθε Κράτους χαρακτηρίζεται από στιγμές από αυτές τις οποίες βιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα ξημερώματα της περασμένου Σαββάτου, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κρίση των Τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο έφερε την Χώρα σε ένα κομβικό σταυροδρόμι στο οποίο τα πολιτικά κόμματα και η ηγεσία του καλούνται να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν την κατάσταση.

Το αρχικό πλάνο χρηματοδότησης που προτάθηκε στο Eurogroup, αν και απορρίφθηκε από το σύνολο των βουλευτών, φάνηκε να μην έχει εναλλακτικό σχέδιο ή έστω μια επεξεργασμένη πρόταση που θα τύχαινε της αποδοχής των δανειστών ή θα προσέλκυε κεφάλαια από άλλες Χώρες.
 
Τα αποτελέσματα γνωστά: Οι Κυπριακές Τράπεζες παρέμειναν κλειστές για όλη την εβδομάδα, οι εισηγμένες μετοχές των Τραπεζών με έδρα την Κύπρο δεν διαπραγματεύτηκαν, η οικονομία της Κύπρου άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Η ζημιά που η Κύπρος προσπάθησε να αποφύγει με την άρνηση του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε φορολόγηση των καταθέσεων σε δύο κλίμακες έχει όμως συντελεσθεί.

Ο Τραπεζικός κλάδος έχει σαν βάση της λειτουργίας του την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία και αυτή την στιγμή και οι δύο έννοιες βρίσκονται, αν όχι στο ναδίρ, ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση από την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων μερών. Θα χρειαστεί ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να επιστρέψει μέρος αυτή της εμπιστοσύνης στις Κυπριακές Τράπεζες.

Αυτό είναι μια αλήθεια την οποία τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα βίωσαν και βιώνουν μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του περυσινού Μαϊου.Η απόφαση, πλέον, της Κυπριακής Βουλής θα είναι καταλυτική για την συνέχεια της ιστορίας του Νησιού.

Η παραλλαγή, ή η αποδοχή του αρχικού σχεδίου φορολόγησης των καταθέσεων, θα δώσει την δυνατότητα ρευστότητας από τον ELA, παράμετρος αρκετά πιο κρίσιμη ακόμα και από τον τρόπο της χρηματοδότησης και θα διατηρήσει την Κύπρο εντός της Ευρωζώνης.
 
Η Κύπρος θα χάσει ένα μέρος της Τραπεζικής της δραστηριότητας (ήδη το κομμάτι που αφορούσε την Ελλαδική Επικράτεια φαίνεται να οδεύει προς Ελληνική Τράπεζα) και ενδεχομένως οι εκροές το πρώτο διάστημα να είναι έντονες, βάζοντας στο μέλλον ένα ενδεχόμενο νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στην περίπτωση που η Κύπρος δεν καταφέρει να βρει λύση τότε οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές, τα προβλήματα στην ρευστότητα θα ενταθούν και ο προβληματισμός για την παραμονή της Χώρας στο ευρώ να γίνει πιο έντονος.

Το δίλλημα αυτό θα έχει απαντηθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη όπου το πιθανότερο είναι να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των ζυμώσεων και διεργασιών της Κυπριακής Βουλής και θα έχει δοθεί η απάντηση αποδοχής ή όχι του σχεδίου.Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου αδιάφορα για την Ελληνική οικονομία και την Χρηματιστηριακή Αγορά.

Πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς οι σχέσεις με την Κυπριακή οικονομία είναι ισχυρές τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων και οι συνειρμοί, οι προβολές και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην καλύτερη και την χειρότερη περίπτωση δεν έχουν το στοιχείο της χαλαρής επίδρασης που πιθανόν να ισχύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Η Ελληνική Αγορά γύρισε αρκετούς μήνες πίσω, όχι τόσο σε επίπεδο αποτιμήσεων ή μονάδων αλλά σε επίπεδο "δημιουργικότητας".

Το ταμπλώ αντιμετωπίζεται πάλι ενιαία ως προς τις συστημικές του ιδιότητες, η σχέση ορισμένων εταιριών με την Κύπρο, ως κέντρα πώλησης ή έδρες θυγατρικών, θεωρούνται ανασταλτικοί λόγοι επένδυσης μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα, ενώ τα δύο βασικά μέτωπα για την εγχώρια Αγορά (αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών) δεν βρίσκονται πια στο προσκήνιο.

Είναι περιττό να επισημανθεί ότι η αλλαγή της ψυχολογίας αποτυπώθηκε έντονα στον τζίρο ο οποίος επέστρεψε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πουλημένος από τους βασικούς βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους και τον MACD.
 
Ωστόσο οι 910 μονάδες που οριοθετούσαν την βασική στήριξη της Αγοράς δοκιμάστηκαν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ένα σημαντικό πεδίο αναφοράς και αυξάνοντας τις πιθανότητες για το πέρας της διόρθωσης από τα υψηλά έτους.

Το ανοδικό κενό (910) από την αρχή έτους έκλεισε την Πέμπτη, ωστόσο η εβδομάδα άφησε στο ξεκίνημα της ένα καθοδικό κενό στην περιοχή των 950 μονάδων, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την πλησιέστερη αντίσταση.

Ως βασικό μας σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα θα θεωρούσαμε την προσέγγιση του εν λόγω επιπέδου, ενώ για την υπέρβαση του θα πρέπει να υπάρξει κάποια προοδευτική αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Εφόσον η προϋπόθεση αυτή ικανοποιηθεί, ο Γενικός Δείκτης θα θέσει τις βάσεις για ένα νέο υψηλό έτους αφού στην περιοχή συγκλίνουν οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι και η αλλαγή τάσης του MACD.

Tέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου για τις εισηγμένες εταιρείες, με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν τον όμιλο Μυτιληναίου και Μέτκα, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα (27/3), ΔΕΗ, FF Group (28/3) και ΕΥΔΑΠ, Σαράντη (29/3), υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, το εφιαλτικό ποσοστό του 29%, κατά μέσο όρο το 2013, θα αγγίξει η ανεργία σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δράσης της Συνομοσπονδίας. Το επίπεδο της φτώχειας αυξήθηκε από 23% το 2010 στο 30% του πληθυσμού το 2012.

Από εκεί και πέρα και στη σημερινή συνεδρίαση το Ελληνικό Χρηματιστήριο έδειξε διαθέσεις αντίδρασης, έστω και αν στην παρούσα φάση αυτό "μεταφράζεται" σε "trading" στο Τραπεζικό ταμπλώ, όμως όλοι οι ενεργοί παίκτες περιμένουν τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου, καθώς είναι κοινό μυστικό πως η δυναμική των γεγονότων θα καθορίσουν την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Επτά οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1%), Intralot (-0,97%), Motor Oil (-0,920%), Jumbo (-2,85%), Μέτκα (-2,23%), ΟΤΕ (-0,19%) και Τιτάν (-2,09%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Eurobank Properties και ΟΠΑΠ.Στην πλευρά των κερδισμένων τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+20,21%), ΔΕΗ (+7,22%) και Βιοχάλκο (+6,63%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για MIG και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης, για πρώτη φορά "είδε" θετικό πρόσημο στις 15.39, ακολούθησαν εναλλαγές προσήμων μέχρι τις 16.15, ενώ από εκεί και πέρα κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", αναρριχήθηκε μέχρι τις 934,16 μονάδες (16.32) και τελικά έκλεισε στις 930,53 με κέρδη 0,61%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 72,3 εκατ. από τα οποία τα 27,3 αφορούσαν "πακέτα" (Eurobank Properties, Jumbo, Coca-Cola, ΟΤΕ, Τιτάν).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%, ενώ άλλοι 14 έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, συνεχίζουν να προβληματίζουν, τεχνικά, οι τίτλοι των Jumbo, Motor Oil και ΟΤΕ.Η πρώτη μετοχή δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 7,54 ευρώ (κλείσιμο 27/2).

Η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 6,10 - 6,00 ευρώ.Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Motor Oil, ασφαλώς και δεν είναι λίγες. Επιβεβαίωσε την απώλεια της στήριξης στα 7,70 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 7,75 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο τίτλος του ΟΤΕ, σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,29 ευρώ (κλείσιμο 28/2). Αν συνεχίσει να κινείται "νότια", οι επόμενες στηρίξεις στα 5,16 και 5,02 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, σχετική κινητικότητα επέδειξαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σωλ. Κορίνθου, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Ευρ. Πίστη, Φουρλής, Υγεία, κ.λ.π.

Ακόμα χαμηλότερα, με ελάχιστες συναλλαγές, η Βαρβαρέσος συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ επιθετικές πωλήσεις πίεσαν ασφυκτικά την Γ.Ε. Δημητρίου, που επιμένει να κινείται "νότια" από τα 0,085 ευρώ (κλείσιμο 14/3).Ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας και έστω και οριακά διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων η Centric.

Όμως ο τίτλος ίσως να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ριζικές ανατροπές στη διαδικτυακή Αγορά τυχερών παιχνιδιών προβλέπει το σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων που απέστειλε η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω της ΕΕΕΠ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προβλέπεται φραγή σε όλα τα διαδικτυακά παιχνίδια που προσφέρονται από online operators και για τα οποία έχει άδεια διεξαγωγής ο ΟΠΑΠ, ενώ θα επιτρέπονται μόνο τα παιχνίδια τύπου καζίνο (όταν διεξάγονται σε ζωντανή μετάδοση και χωρίς γεννήτριες τυχαίων αριθμών).

Παράλληλα, ακυρώνεται το μεταβατικό στάδιο στο οποίο είχαν υπαχθεί οι 24 εταιρείες οι οποίες είχαν λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας και ο ΟΠΑΠ αποκτά το μονοπώλιο του αθλητικού στοιχήματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Βάσει των προτεινόμενων τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου, η ΕΕΠΠ καθίσταται ο απόλυτος ρυθμιστής της Αγοράς τυχερών παιγνίων.

Πάντως, ήδη φορείς όπως η RGA, η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως, έχουν υποβάλλει καταγγελία στην ΕΕ.Επιλεκτικές τοποθετήσεις, θεωρούμενων "διορατικών" χαρτοφυλακίων στα Πλ. Θράκης, τα οποία εκτιμούν ότι αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πρόβλημα της Κύπρου, η Αγορά θα ασχοληθεί σημαντικά περισσότερο με τα αποτελέσματα χρήσης 2012 των εισηγμένων και με τους λίγους διακριθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρελθούσα χρήση, ο ενοποιημένος. κύκλος εργασιών: €264,7 εκατ., σε σχέση με € 259,2 εκατ. πέρυσι ( +2,1% ), τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας: €7,0 εκατ. σε σχέση με € 4,1 εκατ. πέρυσι ( +71,4%), τα ίδια κεφάλαια του ομίλου: € 110,9 εκατ. σε σχέση με € 100,8 εκατ. πέρυσι (+10,0%) και ο καθαρός Τραπεζικός δανεισμός: €34,5 εκατ. σε σχέση με € 50,6 εκατ. πέρυσι (-31,8%).

Ο τίτλος διαπραγματεύεται με εμφανώς μονοψήφιο p/e μ.φ, ενώ αναφορικά με την τρέχουσα χρήση οι πωλήσεις του α’ τριμήνου κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα παρά το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Αγορά διαφαίνονται σημάδια συγκρατημένης ζήτησης.


-----ΧΠΑ

Οι αγοραστές πήραν τον πρώτο λόγο προς το τέλος της συνεδρίασης, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.567 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο απέδωσε σημαντικά καλύτερα του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το discount στο 1,35%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.130, τιμή εκκαθάρισης 295,25) κινήθηκαν μεταξύ 288,75 και 299 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.495), Alpha Bank (10.600), Πειραιώς (14.450), ΟΠΑΠ (2.789), ΟΤΕ (4.435), MIG (1.844), Μυτιληναίο (525), ΔΕΗ (2.210), Intralot (2.607), ΓΕΚ (1.518), Βιοχάλκο (114), Ελλάκτωρα (2.100), ΕΧΑΕ (130), Coca-Cola (102), Motor Oil (135), Σιδενόρ (100), Μέτκα (113).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στα δικαιώματα του FTSE/ASE large cap, η συμμετοχή ήταν εξίσου συγκρατημένη με συνολικά 771 options να καταγράφονται (575 calls και 196 puts) ενώ σημαντική υποχώρηση στο 39% παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα.Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.429.806 τεμ.), Alpha Bank (6.459.310 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v