Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποτιμά τα νέα δεδομένα στη Λευκωσία

Το ΧΑ επιχειρεί να δει πέρα από το τριήμερο της 25ης/3 προς την ημέρα "κρίσεως" της Τρίτης. Στο προσκήνιο οι εξελίξεις (και) στον τραπεζικό κλάδο με την Αθήνα να έχει επεξεργασμένα σχέδια. Η προσοχή σε 3Ε, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Στη γραμμή τρόικας η «νέα» λύση, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αναφέρεται στην κυνική πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο. Από κοντά η ΕΚΤ, που στο συγκεκριμένο θέμα έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα γερμανικά συμφέροντα, το Παρίσι με τον Φρ. Ολάντ να συντάσσεται στην άτεγκτη γραμμή Μέρκελ. Προφανώς η μέγκενη στενεύει γύρω από τη Λευκωσία, συνεκτιμώντας την απρόθυμη στάση της Μόσχας και την εκκωφαντική σιωπή της Ουάσιγκτον.

Απαραίτητη η εισαγωγή, καθώς το Χ.Α. κινείται στον ρυθμό της προεξόφλησης των 2-3 σεναρίων που δείχνουν πιθανά και πραγματοποιήσιμα. Πάντα με τους όρους των δανειστών, της τρόικας και του Βερολίνου, όσο και αν δεν μας αρέσει κάτι τέτοιο.

Η χθεσινή αναλαμπή έδωσε... ανάσες σε δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη στις 930,73 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 300,13, με μικρή αντίδραση των τραπεζών και μεμονωμένες ευκαιρίες σε συγκεκριμένες μετοχές της «μεγάλης» και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης.

Στην ανοδική κίνηση του Χ.Α. με και τράπεζες αναφέρθηκε εκτενώς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σημειώνοντας πως ο χθεσινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Πρακτικά, αναφερόμαστε σε μία... αναιμική αντίδραση, με καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, με εμφανή την επιφυλακτικότητα, αναμονή, ανάμικτη προσδοκία, με ανησυχία των βραχυπρόθεσμων παικτών για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ουσιαστική διαφοροποίηση μέχρις ότου υπάρξει αποτέλεσμα-λύση (οποιουδήποτε κόστους) στο «κυπριακό πρόβλημα» δεν νοείται και η επόμενη Τρίτη θεωρείται από πολλούς... Mayday, οπότε και θα κριθούν πολλά. Πρακτικά, μέσα στις μέρες που ακολουθούν (συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και στην Κύπρο) ή βρίσκεται λύση (στα μέτρα των δανειστών...) ή όχι.

Κατά γενική εκτίμηση, μέχρι τις 26 το πολύ τις 27 Μαρτίου, εάν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, επαναλειτουργεί το σύστημα (με διαφορετικούς όρους για τη Λευκωσία και την κυπριακή οικονομία), συνεχίζουμε.

Μέχρι τότε οι 290 και οι 280 μονάδες αποτελούν για τον Large Cap ισχυρά χαμηλά σημεία στήριξης και αναφοράς και οι 315-320 μονάδες άνω όριο, με την αγορά να παρακολουθεί βραχυπρόθεσμα τις εξελίξεις. Ενδεχομένως με αυξημένη μεταβλητότητα, ευκαιρίες αλλά και παγίδες, ανάλογα με τη ροή των φημών και των ειδήσεων. Με τις τράπεζες στο προσκήνιο και συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες για στήριξη, εκτίμηση που ενισχύθηκε και από τη χθεσινή διακύμανση της .

Στις τράπεζες, παρά τις κυπριακές εξελίξεις, ο χρόνος τρέχει και όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών ομίλων. Ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στο Σχέδιο «Α» για τα κυπριακά καταστήματα με τις φήμες, τα σενάρια και την εικοτολογία που από νωρίς το πρωί κυκλοφορούν στα ΜΜΕ να επιβαρύνουν το κλίμα.

Εμμένουμε στη θέση μας πως η ψυχραιμία είναι ένας καλός σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτές τις ώρες..., γι' αυτό θα επαναλάβουμε πως ο Γ. Στουρνάρας έχει εξασφαλίσει ένα ισχυρό όπλο (στο τελευταίο eurogroup) που αφορά την πλήρη κάλυψη των δανειστών στο βάρος που θα επιφορτιστεί -όπως όλα συντείνουν- το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Από αυτήν την άποψη, θα πρέπει ο καθένας μας να είναι πολύ πιο προσεκτικός και να τεκμηριώνει ό,τι αναφέρει -αυτές τις τόσο πονηρές ώρες- από κάθε ΜΜΕ.

Παράλληλα, απαιτείται η συνεκτίμηση της εικόνας όσο το δυνατόν περισσότερων αγορών (από τα χρηματιστήρια, τα εμπορεύματα, τα ομόλογα, μέχρι το συνάλλαγμα, τους δείκτες ευπάθειας κ.λπ.). Και από αυτήν την άποψη οι κινήσεις των insiders διεθνώς δεν παραπέμπουν σε προεξόφληση ενός... συστημικού κινδύνου, μιας ουσιαστικής μετάδοσης του «κυπριακού προβλήματος» σε επερχόμενη κατάρρευση των αγορών.

Και μέσα σε όλα αυτά που σκιάζουν τις εξελίξεις στον εσωτερικό μικρόκοσμο συνεχίζονται τα καθ' ημάς. Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΠΑΠ, όπου όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου «...σημαντικά κενά, σύμφωνα με διεκδικητές της ιδιωτικοποίησης, έχει η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για τη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί με την Intralot, εφόσον εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού.

Πρωτίστως όμως, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η σύμβαση είναι περιττή, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κι ενάντια στα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, καθώς ο Οργανισμός είναι ήδη ιδιοκτήτης πολύ μεγάλου μέρους της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και των αδειών χρήσης του σχετικού λογισμικού έως το τέλος του 2016. Για τους παραπάνω δε λόγους, διερευνούν ήδη το ενδεχόμενο 'απιστίας' από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, σε ό,τι αφορά την προώθηση της νέας σύμβασης».

Σωστά, θα σκεφτεί κάποιος, ευκαιρία μέσα στην... αναταραχή και αβεβαιότητα-ρευστότητα των ημερών να κλείσουν ορισμένες εκκρεμότητες, όπως διευκολύνει τα συμφέροντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v