ΧΑ: Σε δοκιμασία οι 290 για τον FT 25

Υπό ασφυκτική πίεση (και) λόγω κυπριακής κρίσης οι τράπεζες. Προβληματίζει ο χθεσινός υψηλός τζίρος σε μία μίνι sell off συνεδρίαση. Προς τις 290-280 "βλέπει" ο... 25άρης, με πωλητές στο σύνολο του... ταμπλό.

Η προσφορά για το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. προς την Κύπρο ισχύει ακόμη, τόνισε αργά εχθές το βράδυ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει το σχέδιο κουρέματος των καταθετών. Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι "εξαρτάται από την Κύπρο το πώς θα καλύψει τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές της ανάγκες".

Σε εύλογη στάση αναμονής όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι από Βερολίνο, Βρυξέλλες, μέχρι Λευκωσία, Αθήνα και βεβαίως στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον, ενώ η κρίση έχει εισέλθει σε ένα νέο πρωτόγνωρο -σε πολλά χαρακτηριστικά της- στάδιο. Εξέλιξη που από μόνη της προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εξελίξεις και συνάμα στους όρους του «παιχνιδιού». Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως η Λευκωσία παρεκκλίνει της γερμανικής γραμμής παράλληλα με την αστάθμητη (απρόβλεπτη ενδεχομένως;) κατάσταση στην Ιταλία. Από τα «μίγματα» που αρέσουν στις αγορές (από μετοχές, μέχρι πρώτες ύλες-χρυσό, μέχρι συνάλλαγμα-ισοτιμίες).

Στο Χ.Α., νέας αφορμής δοθείσης, συνεχίστηκε η διόρθωση με επιπλέον «κούρεμα» 10% για τις τραπεζικές μετοχές, όπως μετρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα οι τράπεζες, στο... καλοκαίρι του 1987, και βλέπουμε, με τον κλαδικό δείκτη να έχει εισέλθει σε εύρος τιμών που έχει επισημανθεί ως σημαντικό εδώ και καιρό και από φίλους κι επισκέπτες του Euro2day. Σε νέα ελάχιστα οι 3 στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με την πρώτη ημέρα «αργίας» των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ομίλων να περνά σχετικά ψύχραιμα κι ελεγχόμενα.

Ωστόσο, οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις μένει να αποτυπωθούν (και) χρηματιστηριακά στην περίπτωση όπου υπάρξει συνέχεια και κωλυσιεργία στη λήψη οριστικών αποφάσεων. Πρακτικά τόσο (κυρίως) η κυπριακή οικονομία όσο και η ελληνική δίνουν τις τελευταίες ημέρες αγώνα δρόμου αντοχής, επιμονής και τακτικής υπό ασφυκτική πίεση και με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Τις πρώτες συνέπειες στις ελληνικές επιχειρήσεις, κατ' αρχάς σε αυτές που δραστηριοποιούνται άμεσα στη μεγαλόνησο, κατέγραψε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με το ταμπλό να έχει ξεκινήσει ήδη την αποτύπωση και προεξόφληση των επερχόμενων.

Δεν είναι τυχαία η χρηματιστηριακή συμπεριφορά, για παράδειγμα, της μετοχής της Jumbo (δραστηριοποιείται με τρία καταστήματα στην κυπριακή αγορά) ή του Φουρλή (με τρία Intersport και ένα ΙΚΕΑ) αλλά και ομίλων με σημαντική έκθεση όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Intralot, ο ΟΠΑΠ όπως και αρκετών ακόμη.

Αυτές είναι οι πρώτες που υφίστανται σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και ανάλογα θα δοκιμαστούν στη συνέχεια. Προφανώς οι εξελίξεις επηρεάζουν (είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο) και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μία κρίσιμη καμπή, με τον χρόνο να τρέχει απελπιστικά για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος και τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες σε δυσχερέστατη θέση και προ κυπριακής κρίσης.

Στις τράπεζες, το κόστος δεν είναι τόσο η επιβάρυνση από το ενδεχόμενο «κούρεμα» περίπου 200-400 εκατ. ευρώ από την καταθετική τους βάση, όσο ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η συνέχεια και βεβαίως τα περιορισμένα πλέον περιθώρια προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων εν όψει των επικείμενων(;) ΑΜΚ της Εθνικής-Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Αίφνης το γεγονός πως προς το τέλος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και υπό ασφυκτικούς όρους και χρόνους αναδεικνύεται ο κυπριακός... joker (ας μου επιτραπεί η έκφραση...) φαίνεται πως αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Τουλάχιστον αυτό παραδέχονταν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τραπεζικοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς από εχθές το βράδυ και μέχρι πριν από λίγο, νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης.

Ο κλάδος, σε ούτως ή άλλως κατηφορική τροχιά, δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα με ενδεικτική τη συνολική αποτίμηση των τεσσάρων ομίλων που με βάση τα κλεισίματα της 19ης/3 έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ. Όταν την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο η νέα εκτίναξη της Coca Cola 3E κάνει την τεράστια διαφορά σε σημείο υπερβολής, μάλιστα, καθώς αντιστοιχεί στο σχεδόν 1/4 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σημείο των καιρών θα πείτε και αυτή η ακραία υπερβολή, που ωστόσο έχει τη σημασία της.

Στις 297,77 μονάδες ο Ftse Large Cap και υπάρχουν φίλοι κι επισκέπτες που διερωτώνται εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκδηλωθεί προσπάθεια αναστροφής από αυτά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Από τεχνική πλευρά, η απάντηση είναι μάλλον καταφατική, καθώς οι ζώνες τιμών προς τις 290 και προς τις 280 προσφέρονταν (και προ κυπριακής κρίσης...) για ένα ποντάρισμα. Ωστόσο, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί, της ανησυχίας και του υψηλού βαθμού απρόβλεπτου και της πολιτικής εμπλοκής, θα πρέπει αυτές τις συνεδριάσεις να συνεκτιμώνται όσο το δυνατόν περισσότερες παράμετροι, στοιχεία και εξελίξεις.

Ούτως ή άλλως, η καθοδική διάσπαση των 300 μονάδων για τον Large Cap μας υποχρέωνε να... ψάξουμε τις πιθανές ευκαιρίες προς τις 290-280 μονάδες, πόσο δε μάλλον τώρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v