Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ρόλο ρυθμιστή η Coca Cola

Συνεδρίαση αναμονής λόγω...παραγώγων-δημοπρασιών. Προς τις 960 υποχωρεί ο ΓΔ καθώς έχασε τα κέρδη της η 3E. Κέρδη 9% για Alpha, 5% για Πειραιώς, υποχωρεί η ΕΤΕ. Άνοδος για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ.

Σε αναμονή βρίσκεται η αγορά, με μετρημένες κινήσεις οι παίκτες. Κατάσταση που αποτυπώνεται στο εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών, στον μέτριο τζίρο και στην τεχνική εικόνα 3-4 συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών. Περισσότερο της Coca Cola Hellenic 3E λόγω της αυξημένης βαρύτητάς της και της στάθμισης στους δύο βασικούς δείκτες.

Στη ζώνη των 960-970 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 315-320 ο Ftse Large Cap, ο FtseMid πάνω από τις 1.100, αλλά με τον τραπεζικό κολλημένο χαμηλότερα των 140 μονάδων. Ειδικά για τις τράπεζες, δεν ήταν λίγοι οι φίλοι που εδώ και καιρό έγκαιρα προέβλεπαν διόρθωση του δείκτη προς τις 110-120 μονάδες. Στον Εκηβόλο ανεβάσαμε πολλές φορές και διαγράμματα του δείκτη και συνεργασίες φίλων-αναγνωστών.

Ας επανέλθουμε ωστόσο στην , η οποία υποχωρεί στην παρούσα φάση χάνοντας ισχυρά ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Μικρή διόρθωση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η διολίσθηση της ΔΕΗ προς τα 6,73 ευρώ. Στα υπόψη η σταθερή εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Στα 5,90 ευρώ με ενδιαφέρουσα κινητικότητα και στα παράγωγα.

Στις τράπεζες υψηλότερα η Alpha Bank, χαμηλότερα η Εθνική. Σημαντικά κέρδη 6% καταγράφει ο τίτλος της Πειραιώς, πτωτικά κινείται η Eurobank.  

Στις μη τραπεζικές μετοχές επανήλθε η κινητικότητα σε μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Ελλάκτωρ, τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά. Καλοδεχούμενη η προσπάθεια, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως είμαστε στην απαρχή μιας κίνησης αναστροφής. Τουλάχιστον για αρκετούς τίτλους αυτής της ομάδας ανασχέθηκε η διορθωτική τάση, επιβεβαιώθηκαν οι δεύτερες-χαμηλότερες στηρίξεις. Από την Τρίτη ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα για το αν πρακτικά είναι «τοποθετήσιμος» ο Μυτιληναίος από τα 4,60-4,70-4,80 ευρώ, η ΜΟΗ από τα 8,30-8,40 ή η Ελλάκτωρ από το 1,65-1,70 ευρώ.

Σταθερά πάνω από τις 1.100 μονάδες ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κίνηση που θεωρείται ενθαρρυντική λόγω του ρόλου-προπομπού που αποδίδεται σε αυτόν. Πράγματι, πρόκειται για «ιχνηλάτη», που τουλάχιστον από τα ελάχιστα του Ιουνίου προηγείται της συνολικότερης κίνησης της αγοράς.

Βέβαια, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως τότε στον δείκτη συμπεριλαμβάνονταν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, της Τέρνα Ενεργειακής, της Eurobank Properties, της ΕΧΑΕ κ.ά. Ωστόσο, παραμένει αντιπροσωπευτικός λόγω της Σιδενόρ και των Ελληνικών Καλωδίων/Σωληνουργείων Κορίνθου, της ΓΕΚ/Τέρνα, της Ιντρακόμ, του Φουρλή, του Σαράντη αλλά και των Νηρέα, Πλαστικών Θράκης.

Περίπου την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε ελαφρώς στις 8.050 μονάδες, ενώ πόντους κέρδιζε το ευρώ προς το 1,3040$. Από τις αγορές του ευρωπαϊκού... Νότου προβληματίζουν τα στοιχεία για το έλλειμμα της Ισπανίας που επιβαρύνονται σε ιστορικό (από μέτρησής τους) επίπεδο. Στο 84% περίπου του ΑΕΠ της ισπανικής οικονομίας, στοιχείο που μόνο θετικά δεν θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v