Ασταμάτητος ο τραπεζικός κατήφορος

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη, στέλνει τις μετοχές του κλάδου σε χαμηλά πολυετίας. Θετικά πρόσημα για ΟΤΕ, Coca Cola, υπεραπόδοση για Jumbo, Eurobank Properties.

Δεν φαίνεται να χάνει την δυναμική της η "νότια" κίνηση στον Τραπεζικό κλάδο, με τον Τραπεζικό δείκτη και τους επιμέρους τίτλους να καταγράφουν συνεχόμενα πολύμηνα ή και πολυετή χαμηλά.

Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με αθροιστικές απώλειες 5,88% και το σημερινό του κλείσιμο παραπέμπει σε τιμές Ιουλίου 1987. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 25/7/1987 (132,85 μονάδες).

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Alpha Bank με αθροιστικές απώλειες 15,04% και νέα χαμηλά εννέα μηνών. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" και με τέτοια ορμή, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 0,6000 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και για τον τίτλο της Εθνικής, με αθροιστικές απώλειες 6,3%. Η μετοχή μπορεί να ανάκαμψε σημαντικά από το χαμηλό ημέρας των 0,7160 ευρώ (-7,97%), όμως το κλείσιμό της παραπέμπει σε τιμές Ιουλίου 1989.

Σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. το αμέσως χαμηλότερο, προσαρμοσμένο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 13/7/1989 (0,7267 ευρώ).

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Πειραιώς, με αθροιστικές απώλειες 11,9%. Σύμφωνα με την Solidus Sec. το σημερινό κλείσιμο είναι χαμηλό 22 ετών και πλέον ενώ τελευταίο τεχνικό "οχυρό" πριν η τεχνική ανάλυση "σηκώσει τα χέρια ψηλά" είναι τα 0,1600 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 1/11/2011).

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αν δεν υπήρχαν οι Coca-Cola, ΟΤΕ και τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 11.24, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 961,34 μονάδες (16.47), στις 17.00 βρέθηκε στις 962,6 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 968,29 με απώλειες 0,5%.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Intralot, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της Jumbo.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, ενώ το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική και ΟΤΕ.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Βραχυπρόθεσμα η Αγορά παραμένει σε στάση αναμονής περιμένοντας δύο βασικά ζητήματα, αναφέρει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Αφ΄ ενός το triple witching Μαρτίου, που μπορεί να φέρει κάποιες διακυμάνσεις στην αυριανή συνεδρίαση και αφ΄ ετέρου το rebalancing που αναμένεται από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE, με την Αγορά να μην γνωρίζει πόσες από τις θεωρούμενες αναγκαστικές πωλήσεις είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Επόμενος παράγοντας ανασφάλειας για την Αγορά, που θα στερήσει σημαντική ρευστότητα, είναι οι επερχόμενες ΑΜΚ του Τραπεζικού κλάδου.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα εταιρικά αποτελέσματα που μένει να ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Προβληματισμό δημιουργεί και η παρατεταμένη αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει τα συνεχόμενα υψηλά των διεθνών Αγορών, ενώ ζητούμενο είναι το τι θα γίνει αν τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια μπουν σε φάση διόρθωσης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec. η μεσομακροπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. παραμένει ανοδική, ενώ βραχυπρόθεσμα είμαστε με μετρητά και περιμένουμε την επόμενη κίνηση της Αγοράς στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Αισιόδοξα ταμπλώ στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με τον Dow Jones να διεκδικεί την 10η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα ιστορικά υψηλά, ενώ σε τέτοια κατεύθυνση κινείται και ο S&P 500.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι πρακτικές νομισματικού πολέμου και η αύξηση των διενέξεων μεταξύ Κρατών, δείχνουν την επιστροφή του προστατευτισμού. Αυτό με απλά λόγια οδηγεί στην αυξημένη Κρατική επιρροή στην Αγορά νομισμάτων.

Η αύξηση του προστατευτισμού, αποτελεί ένα κίνητρο να σκεφτούμε τη μετάβαση από το σημερινό μη-συνεργαζόμενο μοντέλο ισοτιμιών σε ένα νέο περισσότερο συνεργαζόμενο συναλλαγματικό μηχανισμό. Για πολλές Χώρες της Ασίας η ιδέα αυτή μπορεί να είναι ελκυστική παρά το βεβαρημένο παρελθόν στις παρεμβάσεις των νομισμάτων τους, αλλά και στην Ευρώπη κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί εξαιτίας της πρότερης εμπειρίας τους με τους συναλλαγματικούς μηχανισμούς.


Το μέλλον των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το StockWatch, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση για το μέλλον των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, με το σκηνικό να μεταφέρεται ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν λύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Οι τεχνοκρατικές ομάδες των δύο Χωρών και των Πιστωτών τους, συζήτησαν εκ νέου τρόπους διάθεσης του ενεργητικού των τριών Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι τρεις Τράπεζες έχουν δάνεια κοντά στα €25 δισ και, με την παρότρυνση της τρόικας, οι Κυπριακές αρχές επιθυμούν να αγοραστεί το σύνολο των δανείων και των καταθέσεων των τραπεζών στην Ελλάδα από μια Ελληνική Τράπεζα.

Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στην αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού, με την Κυπριακή πλευρά να προτάσσει τα ευρήματα της Pimco ως την καλύτερη ένδειξη για το πιθανό "discount" που θα μπορούσε να γίνει στα στοιχεία ενεργητικού.

"Μιλούμε για ξεκάθαρη εξαγορά του καθαρού ενεργητικού, δηλαδή ενεργητικό (δάνεια) πλην υποχρεώσεις (καταθέσεις), και μετά θα πρέπει να μπει κεφάλαιο 9%, που θα τοποθετήσει ο αγοραστής για να καλύψει τα νέα στοιχεία ενεργητικού", ανέφερε στο StockWatch γνώστης του θέματος.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στους ισολογισμούς των δύο μεγάλων Τραπεζών, που έχουν ήδη ζητήσει Κρατική στήριξη. Δεν αποκλείεται όμως οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν να περιλαμβάνουν και την Ελληνική Τράπεζα, που έχει σχετικά μικρή παρουσία στην Ελλάδα.


Τι λέει το IIF για τις εμπειρίες Ελλάδας, Ιρλανδίας

Τρία χρόνια αφότου ξεκίνησε η κρίση στην Ευρώπη και εν μέσω ανησυχητικών στοιχείων για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, οι διαφορετικές "εμπειρίες" της Ιρλανδίας και της Ελλάδας έχουν να προσφέρουν χρήσιμα μαθήματα, γράφει σε ανάλυσή του το IIF.

Η Ιρλανδία και η Ελλάδα οδηγήθηκαν σε διαφορετικούς δρόμους προσαρμογής. Η υποκείμενη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ιρλανδία διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε μόλις 1,7% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο 2010-2012, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα ο μέσος όρος ανήλθε σε 5,2% του ΑΕΠ ετησίως την ίδια περίοδο.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση του χρέους και ενέτεινε τις αμφιβολίες αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας, παρά το ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και τα "κουρέματα" των ιδιωτών πιστωτών ήταν άνευ προηγουμένου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 10.000 στις 332.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστούν 350.000 νέοι άνεργοι, μετά τους 342.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε αισθητά 0,7% τον Φεβρουάριο λόγω εκτίναξης στο κόστος βενζίνης (7,2%). Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,8% στον δείκτη τιμών χονδρικής.

Οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κάθετα 29% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρσι και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, καθώς γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές για καθυστέρηση των κατασχέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac. Οι Τράπεζες κατέσχεσαν 45.038 κατοικίες από χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες τον Φεβρουάριο, 11% λιγότερες από τον προηγούμενο μήνα.


Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, χάνεται οριστικά το ενδεχόμενο να καταβληθεί στην ώρα της η δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ αλλά και μετατίθεται χρονικά ο ορίζοντας και για την κλασική τριμηνιαία δόση του Απριλίου ύψους 6,2 δισ., μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.

Η τρόικα έφυγε έχοντας καταγράψει ότι το λεγόμενο ορόσημο του Μαρτίου δεν έχει εκπληρωθεί και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν ούτε τον έλεγχο να συνεχίσει ούτε καμία καταβολή να εισηγηθεί.

Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη Κοινοτική πηγή "δίδεται πίστωση χρόνου στην Ελληνική πλευρά για να προετοιμάσει πιο ολοκληρωμένα τις προτάσεις, για το πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" και θα επιστρέψει εν ευθέτω χρόνω."

Μια διαφωνία για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έχει σταματήσει τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, καθυστερώντας την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που είναι να λάβει η Χώρα αυτό το μήνα, εν τω μέσω ανησυχιών ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Χώρας οδεύει να βγει εκτός τροχιάς", αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times που επικαλείται το CNBC.

Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει γρήγορα από το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται, αλλά κατευθύνεται προς την σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο Ewald Nowotny της ΕΚΤ. Όπως μετέδωσε το "MNI", o κ. Nowotny προειδοποίησε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία.


Πως κινήθηκε η μετοχή της Coca Cola

Στο ταμπλώ του 25αρη, παραμένει ισχυρός "μπαλαντέρ" της Αγοράς ο τίτλος της Coca-Cola που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κινείται σε νέα υψηλά 57 μηνών.

Παραμένει η ισχυρή τεχνική αντίσταση στα 23,70 ευρώ.Κατά 52% αυξάνει την τιμή-στόχο για την Coca Cola Hellenic η Barclays, στα 20,50 ευρώ ανά μετοχή από 13,50 ευρώ προηγουμένως, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε “equalweight” από “underweight”.
 
Σε έκθεσή της, στην οποία συγκρίνει το σύστημα εμφιάλωσης της Coca Cola, δηλαδή τις εταιρείες εμφιάλωσής της ανά τον Κόσμο, θεωρεί ότι τόσο η Coca Cola Hellenic όσο και η Coca Cola Icecek θα επιδείξουν την πιο ελκυστική προοπτική ανάπτυξης στο σύστημα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, σήμερα το "πάλεψε" αλλά δεν κατόρθωσε να κάνει το 4Χ4 η μετοχή της Folli Follie Group, όμως παραμένει σε υψηλά διετίας με την επόμενη ισχυρότατη αντίσταση στα 15,40 ευρώ.

Συνεχίζει να κινείται μεταξύ 4,94 και 4,62 ευρώ ο τίτλος της ΕΧΑΕ. Σε αύξηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή του συνόλου της χρήσης 2013 της ΕΧΑΕ κατά 25% σε 0,21 ευρώ, προχώρησε η Citi.
 
Όπως διευκρινίζει, η αύξηση αυτή οφείλεται στις εκτιμήσεις για υψηλότερο κύκλο εργασιών και χαμηλότερα κόστη. Συγκεκριμένα, προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12% στη χρήση του 2013, αναμένοντας ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη του όγκου κυρίως το β’ και γ’ τρίμηνο, δεδομένης της πίεσης που κατεγράφη στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2012 και 2011.

Παράλληλα, εκτιμά πως η εισηγμένη θα συνεχίσει να διατηρεί υπό έλεγχο τα κόστη της το 2013, προβλέποντας πτώση του λειτουργικού κόστους κατά 5% σε ετήσια βάση το τρέχον έτος. Η σύσταση παραμένει αμετάβλητη σε “neutral”.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο και MIG, έξι τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,65%), Eurobank Properties (+2,04%), Jumbo (+1,84%), Μέτκα (+0,17%), ΟΛΠ (+0,7%) και ΟΤΕ (+0,69%).Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-7,73%), Eurobank (-6,474%), Motor Oil (-3,05%), Intralot (-3,11%) και Πειραιώς (-6,57%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Κακή η τελική αναλογία ανοδικών (50) - πτωτικών (99) μετοχών και 14 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό απωλειών.Χαμηλότερα του 25αρη, ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Βαράγκη, όμως οι σημερινοί αγοραστές δεν έδειξαν διαθέσεις να κινηθούν σημαντικά ψηλότερα.

Σημαντικές απώλειες με όγκο 15μερου για την Δομική Κρήτης, επίσης σημαντικές απώλειες με όγκο εβδομάδας για την Newsphone και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου που επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά που είναι και υψηλά 33 μηνών.Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Profile που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 46 μηνών (!).

Σημαντική και η αύξηση των συναλλαγών, καθώς στην περιοχή των 0,9800 και 0,9820 ευρώ άλλαξαν χέρια περίπου 97000 τεμ.


----ΧΠΑ

Επιστροφή στα αρνητικά πρόσημα, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του 25αρη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να αναρριχώνται στα 121.999 συμβόλαια.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, υψηλές παραμένουν οι ανοιχτές θέσεις στα Τραπεζικά συμβόλαια, ΕΤΕ 45.000, ΑΛΦΑ 22.000 και ΠΕΙΡΑΙΩΣ 33.000, καθιστώντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την αυριανή λήξη.

Το συμβόλαιο με σαφώς υποδεέστερη συμπεριφορά σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε το discount στο 1% για τον πρώτο μήνα (Μάρτιο). Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.707, τιμή εκκαθάρισης 312,5) κινήθηκαν μεταξύ 312,5 και 319,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1.193.700 Εθνική, 402.000 Alpha Bank, 5.500 ΔΕΗ, 155.000 Πειραιώς, 11.500 Coca-Cola, 7.700 Ελλάκτωρα, 20.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (33.432), Alpha Bank (9.936), Πειραιώς (26.493), ΟΠΑΠ (3.174), ΟΤΕ (13.950), MIG (4.819), Μυτιληναίο (2.765), ΔΕΗ (4.147), Intralot (2.484), ΓΕΚ (2.596), Κύπρου (6.288), Σιδενόρ (891), Βιοχάλκο (345), Ελλάκτωρα (1.794), ΕΧΑΕ (799), Ελ. Πετρέλαια (189), Eurobank (926), Motor Oil (405), CPB (3.870), Coca-Cola (504), Μέτκα (444), Frigoglass (156), Τέρνα Ενεργειακή (606), Τιτάνα (100), ΟΛΠ (119), Jumbo (120), Eurobank Properties (549).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE αυξήθηκε στα επίπεδα του 45% με τον όγκο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στα συνολικά 2.725 δικαιώματα, (956 δικαιώματα αγοράς και 1.769 δικαιώματα πώλησης). Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.778.406 τεμ.), Alpha Bank (6.698.910 τεμ.).Να σημειωθεί ότι 9.054 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v