Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες και παράγωγα στο επίκεντρο

Παραμένει σε μέγκενη ο τραπεζικός κλάδος, σε νέα χαμηλά η Εθνική, με πωλητές η Alpha Bank. Ενθαρρυντική η προσπάθεια αντίδρασης από μη τραπεζικές μετοχές, λίγο πριν από το αυριανό triple witching.

Η ύφεση ανατρέπει τα δεδομένα. Για ύφεση πάνω από 5% (το 2013!) κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες. "Τα νέα δεδομένα είναι εις γνώση της τρόικας, η οποία φαίνεται πως προετοιμάζει το έδαφος για την πιθανότητα λήψης διορθωτικών μέτρων το 2013, για να καλυφθούν οι αστοχίες που θα επέλθουν στα έσοδα.

Επιπλέον, εάν οι μετρήσεις υιοθετηθούν έστω και παρασκηνιακά, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται να καταθέσει τον Μάιο
μέτρα συνολικού ύψους που θα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2016.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός για τις εξελίξεις, όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι εάν τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων τότε οι αστοχίες στα έσοδα θα υπερκαλυφθούν, χωρίς να χρειάζεται να υπαναχωρήσει ο πρωθυπουργός στη δέσμευσή του ότι δεν υπάρξουν νέα μέτρα".
Αυτά αναφέρονται σχετικά στο άρθρο.

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να θεωρηθούν τα νεότερα και το Χ.Α. επιχειρεί εδώ και καιρό να προλάβει τις εξελίξεις, τα αρνητικότερα σενάρια. Βραχυπρόθεσμα, η αγορά έδωσε εχθές μία αναλαμπή, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται προς τις 975 μονάδες, τον FTSE Large Cap προς τη ζώνη των 310-320, με τις τράπεζες... απούσες, σε συνεχιζόμενη διόρθωση.

Όλοι πλην... Λακεδαιμονίων, σημειώναμε σε ένα από τα χθεσινά σχόλιά μας, με τον κλάδο να επιχειρείται να «μοχλευθεί» μέσω φημών, διαρροών, εικοτολογιών και... Καναδών επενδυτών.

Προσώρας, η αγορά εξεμέτρησε άλλη μία αντίδραση χωρίς τον κλάδο, με τη μετοχή της Εθνικής σε νέα χαμηλά και τους πωλητές να επιμένουν από την Alpha Bank μέχρι την Πειραιώς και τη Eurobank. Ειδικότερα η τελευταία αποτιμάται πλέον στα 170-175 εκατ. ευρώ, ό,τι αυτό συνεπάγεται, και μάλιστα από πέρυσι το καλοκαίρι, που ο τότε βασικός μέτοχος μεταβίβασε το ποσοστό του.

Προφανώς το Χ.Α. δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει τις εξελίξεις, πρακτικά να ενισχύεται όταν οι insiders αγοράζουν και να διορθώνει όταν οι «γνώστες» αποχωρούν, ξεφορτώνουν τις θέσεις τους. Απλά πράγματα.

Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν, μετά από καιρό, μεστή συναλλαγών. Τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων μέτρησε ο παρατηρητικός Θανάσης Σταυρόπουλος και το ενθαρρυντικό είναι πως ενδιαφέρον υπήρξε και για τη μη τραπεζική 3άδα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) αλλά και για τίτλους-σηματωρούς όπως θεωρούνται (και είναι) η Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Τέρνα Ενεργειακή, η Marfin Investment, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Βεβαίως, και ο όμιλος Βιοχάλκο, με τις θυγατρικές (του Ft Mid) να... ανταποκρίνονται άμεσα.

Από τεχνική πλευρά το καθοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ, όπως εκτιμά η ομάδα ανάλυσης της eZMarket. Ωστόσο, η διόρθωση δεν έχει τη δυναμική, την πίεση, αλλά ούτε και τους υψηλούς τζίρους που θα παρέπεμπαν σε «ξεπούλημα» των ισχυρών χεριών.

Από αυτήν την άποψη, παρακολουθούμε τη συμπεριφορά συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων, που ναι μεν ρευστοποιούν, αλλά δεν «ξεπουλούν» θέσεις τους σε μετοχές λ.χ. του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ, σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, σε Μυτιληναίο ή σε ΓΕΚ Τέρνα.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμη και τώρα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ενδιαφέρονται να μην απαξιωθούν οι θέσεις τους, οι εταιρείες σαν να περιμένουν, να ποντάρουν βραχυμεσοπρόθεσμα.

Μέχρι τώρα, οι 300 μονάδες του 25άρη κρατούν, κατά συνέπεια το απευκταίο σενάριο της δοκιμασίας και καθοδικής διάσπασης των 290-280 μονάδων δεν υλοποιείται. Κέρδος είναι αυτό, και μάλιστα σε μία αγορά που κινείται κυρίως βραχυπρόθεσμα και προετοιμάζεται για την αυριανή λήξη «τριών σειρών» στα παράγωγα.

Η χθεσινή «αφύπνιση» μετοχών-σηματωρών μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε προσεκτικότερα (και) τεχνικής μορφής ενδείξεις για τίτλους που ακόμη δεν έχουν λύσει καθοδικά τους σχηματισμούς τους. Που τουλάχιστον μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση ακολουθούσαν μεν ξεκάθαρη διορθωτική πορεία, αλλά συνάμα κρατούσαν τις δεύτερες στηρίξεις τους. Και αναφερόμαστε λ.χ. στον Μυτιληναίο, στη Βιοχάλκο, στην ΕΧΑΕ αλλά και στις ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Φουρλή από τον Ft Mid.

Ενδείξεις ενθαρρυντικές, που θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε σήμερα-αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v