ΧΑ: Δεν έπεισε η ανοδική αντίδραση

Σε υψηλότερα επίπεδα, με ισχνό όμως τζίρο και τις εκκρεμότητες να παραμένουν, κινήθηκε η αγορά, με αιχμή τον τίτλο της Coca Cola.Υπεραπόδοση για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΕΛΠΕ, Motor Oil. Χαμηλότερα η ΕΤΕ.  

Ανοδική αντίδραση, χαμηλού κόστους, επιχειρήθηκε κατά την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που ενδυνάμωσε η συνεδρίαση της Δευτέρας, όμως αυτή δεν έπεισε όχι μόνο γιατί συντελέστηκε με χαμηλό τζίρο, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν εκλείψει αυτά που προβλημάτισαν την Αγορά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Δηλαδή βραχυπρόθεσμα οι αναδιαρθρώσεις διεθνών δεικτών που αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικές εκροές προς το τέλος της εβδομάδας και μεσοπρόθεσμα οι αναμενόμενες αυξήσεις κεφαλαίου για τον Τραπεζικό κλάδο.

Έτσι η σημερινή θετική συνεδρίαση απλά κέρδισε χρόνο και ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία σε κάποιες μετοχές να ανακτήσουν μέρος των χαμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση, σημαντικός αριθμός μετοχών από το ταμπλώ του 205αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Frigoglass, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, όχι μόνο έχουν απολέσει όλα τα κέρδη του 2013, αλλά έχουν γυρίσει σε αρνητική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της 31/12/2012, κάτι που ισχύει και για τον FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Coca-Cola, Motor Oil και μόνιμα με αρνητικό οι Εθνική και Frigoglass, η τελευταία στον απόηχο των αποτελεσμάτων για την χρήση 2012 που ανακοίνωσε σήμερα.
Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Frigoglass και στο υψηλό οι Ελ. Πετρέλαια, Intralot και Folli Follie Group.

Ο τίτλος της τελευταίας συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κλείνοντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο υψηλό ημέρας, υποβοηθούμενος από κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω της εισόδου του στον δείκτη Developed Europe-Small Cap, από τις 18/3.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ιδιαίτερα αυτή της Παρασκευής, δεν αποκλείεται να "εσωκλείουν" εντονότατες συγκινήσεις, αν επαληθευτεί το νεότερο report της Citi (σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.) που προβλέπει αναγκαστικές πωλήσεις 2,9 εκατ. τεμαχίων ΟΤΕ, 35,88 εκατ. μετοχών σε Εθνική, 6,5 εκατ. τεμαχίων ΟΠΑΠ, 14,5 εκατ. τεμαχίων Alpha Bank, 3,38 εκατ. τεμαχίων Eurobank και 3,3 εκατ. τεμαχίων ΔΕΗ. Από την άλλη, το ίδιο report προβλέπει πιθανές αγορές 1,65 εκατ. μετοχών της Coca-Cola.

Επίσης ίσως χρειάζονται υποσημείωσης οι πιθανές αγορές 2,7 εκατ. τεμαχίων στον ΟΤΕ, λόγω επανεισόδου του τίτλου στον Euro Stoxx 600 (θα ενταχθεί με στάθμιση 0,026%).
Υπενθυμίζεται ότι από 18 Μαρτίου, από τον δείκτη Developed Europe Mid-Caps αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank, ενώ δεν προστίθεται καμία Ελληνική μετοχή. Οι προαναφερθείσες μετοχές εντάσσονται στον δείκτη Developed Europe Small Caps, από τον οποίο αφαιρούνται η Τρ. Κύπρου και η CPB και προστίθεται ο τίτλος της Folli Follie Group.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ανοδική αντίδραση καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, χαρακτήρισε την σημερινή εικόνα στο Χ.Α. ο Κώστας Φέγγος, καθώς είναι κοινό μυστικό πως η Αγορά έχει μπροστά της το triple witching Μαρτίου, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις διεθνών δεικτών που μπορεί να δημιουργήσουν εκροές - πωλήσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η Αγορά αυτό το γνωρίζει και σε αυτό οφείλεται, σε μεγάλο μέρος, η πλαγιοκαθοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων.

Πιθανόν, λοιπόν, η συνεδρίαση της Παρασκευής με τις αναγκαστικές - επιθετικές πωλήσεις που μπορεί να την συνοδέψουν να αποσυμπιέσει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση που έχει διαμορφωθεί, όμως σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντα συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, η ταλαιπωρία των Τραπεζικών μετοχών δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, όταν ανακοινωθούν οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ελεγχόμενη διόρθωση σε Ασία και αρχή της συνεδρίασης στην Wall Street, μετά τα συνεχόμενα νέα υψηλά.

Η μεταποιητική παραγωγή στη Βρετανία μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιανουάριο, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούνιο. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αυξηθεί κατά 1,1%.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έκπληξη και ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά μακροοικονομικών ανακοινώσεων που δείχνουν ραγδαία επιδείνωση της Βρετανικής οικονομίας. Η αντίδραση στην Αγορά συναλλάγματος ήταν άμεση με τη στερλίνα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο 2,5 ετών.

Σύμφωνα με αναλυτές η ΒΟΕ νοιώθει ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά και κάθε καθυστέρηση στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στη Βρετανική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, σήμερα από 6μηνους τίτλους, η Μαδρίτη άντλησε 1,977 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση υποχώρησε στο 0,794% από 0,859% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Από τους ετήσιους τίτλους, η Μαδρίτη άντλησε 3,855 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 1,363% από 1,548% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη συνεδρίαση.

Σε ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας σκοπεύει να προχωρήσει η Ισπανική "bad bank". Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούι ντε Γκουίντος, μιλώντας ενώπιον του Ισπανικού Κοινοβουλίου, στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ. ευρώ από την πώληση ακίνητης περιουσίας.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις Χώρες της Ευρωπεριφέρειας που υποφέρουν από τη λιτότητα και στις Χώρες του Πυρήνα οι οποίες τις διασώζουν, απειλεί το σύστημα, προειδοποιεί ο Nouriel Roubini.

Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια να αποφύγει πιο βαθειά ύφεση, ενώ το ευρώ πρέπει να υποτιμηθεί κατά 30% για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα.


Σε "αχαρτογράφητες περιοχές" ο Dow Jones

Καθώς οι Αμερικανικές μετοχές κινούνται σε "αχαρτογράφητες περιοχές", με τον Dow Jones να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε κλείσιμο, και τον S&P 500 να απέχει περίπου 1% από την κορυφή που έπιασε το 2007, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, Jim O’Neill εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με τις προοπτικές της Αγοράς, σύμφωνα με το CNBC.

Σημείωσε πως αν και οι Αμερικανικές μετοχές μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, με την βοήθεια των θετικών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται, ωστόσο οι αποτιμήσεις αρχίζουν να φαίνονται ακριβές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs, οι Αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται με κυκλικά προσαρμοσμένο Ρ/Ε περίπου 24, έναντι του ιστορικού μέσου όρου του 18,7. Άλλες μεγάλες Αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, διαπραγματεύονται με κυκλικά προσαρμοσμένο Ρ/Ε περίπου 13 και 12, αντίστοιχα.


Επιστρέφοντας στην ελληνική οικονομία

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με την συνέντευξη - ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, βασικό "στοίχημα" για την Ελλάδα παραμένει η μείωση του χρέους, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η Alpona Banerji, Assistant Vice President και sovereign analyst για τη Χώρας μας στη Moody’s.

Yποστηρίζει ότι ένα ακόμα PSI ("κούρεμα" ιδιωτών) είναι πολύ πιθανό και μπορεί να συνδυαστεί με αντίστοιχες κινήσεις στο χρέος που ανήκει στον Επίσημο τομέα. Βλέπει ύφεση 5,3% το 2013, ενώ κατά την άποψη της Moody’s, η επιτυχία του προγράμματος της οικονομικής προσαρμογής εξαρτάται από την ικανότητα και την προθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει και να εκτελέσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας.

Οποιαδήποτε επιβράδυνση στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της τρόικας, λόγω εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης ή και "εξάντλησης" από τις μεταρρυθμίσεις, θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα.

Σύμφωνα με τον οίκο, κύρια ανησυχία παραμένει η βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα ανάμεσα στις Χώρες που παρακολουθεί και εκτιμάται στο 175% του ΑΕΠ για το 2013.

Για να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, οι βασικοί άξονες της δυναμικής του χρέους -όπως η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια, τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και η ικανότητα παραγωγής και διατήρησης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων- θα πρέπει να εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός της μείωσης του χρέους.

Από την άλλη, ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές στην Αθήνα, με αντικείμενο τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο, ώστε να συνεχιστεί η εισροή διεθνούς βοήθειας στο εσωτερικό της.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ως ακρογωνιαίο λίθο της αποδέσμευσης των 2,8 δισ ευρώ εντός του μήνα, την απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός διετίας, ενώ οι συνομιλίες που κρατούν πάνω από μια εβδομάδα, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία.


Βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι παράγοντες στην αγορά

Βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, καθώς η απουσία ροής θετικών ειδήσεων, οι εμπλοκές και τα προβλήματα που ενσκήπτουν κάθε φορά που πάει να ολοκληρωθεί μια αποκρατικοποίηση, αλλά και η έξοδος Δεικτοβαρών μετοχών από σημαντικούς ξένους δείκτες έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλούς τζίρους.

Σε αυτή την περίπτωση, η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι το πως θα αντιδράσει το Χ.Α. όταν οι μεγάλες διεθνείς Αγορές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε σημαντική διόρθωση - κατοχύρωση κερδών.

Όμως και η τεχνική ανάλυση, μάλλον υπέρ της επιφυλακτικότητας και εναντίον των μοχλευμένων θέσεων συνηγορεί.Κάτι που μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 970 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1000 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 325 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 338 μονάδων.

Σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 25αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας), Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια.

Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Coca-Cola, Motor Oil, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Eurobank, MIG, Intralot, Jumbo, Folli Follie Group, Κύπρου και Μέτκα.Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Frigoglass (-7,25%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.42, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έδωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 947 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 941,17 μονάδες με κέρδη 1,23%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 58,1 εκατ. από τα οποία τα 1,20 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, Coca-Cola).

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Μεταξύ των θετικά διακριθέντων και οι Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Σωλ. Κορίνθου, Χαλκόρ, ΑΝΕΚ, Ιατρικό κ.λ.π.Αντίθετα, Πήγασος, Alsinco, Τηλέτυπος, ΝΕΛ, Μπουτάρης (προν.) και Pasal, "κατόρθωσαν" να σημειώσουν ιδιαίτερα υψηλές απώλειες με ελάχιστες συναλλαγές.
 

-----ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με τις μετακυλίσεις θέσεων να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 98.959 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε μικρό premium 0,30%.

Συνεχίζουν την αποχή τους τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.287, τιμή εκκαθάρισης 308,75) κινήθηκαν μεταξύ 304 και 311,5 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (250.600 Εθνική, 121.600 Alpha Bank, 100.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18.272), Alpha Bank (7.847), Πειραιώς (16.366), ΟΠΑΠ (2.656), ΟΤΕ (10.602), MIG (8.005), Μυτιληναίο (2.020), ΔΕΗ (2.401), Intralot (1.406), ΓΕΚ (6.724), Κύπρου (6.044), Σιδενόρ (909), Βιοχάλκο (253), Ελλάκτωρα (2.943), ΕΧΑΕ (1.002), Ελ. Πετρέλαια (461), Eurobank (557), Motor Oil (186), CPB (8.903), Coca-Cola (280), Μέτκα (258), Jumbo (327), Frigoglass (190), Eurobank Properties (128).Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 44% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 734 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (141 δικαιώματα αγοράς και 593 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική(9.936.006 τεμ.), Alpha Bank (6.377.310 τεμ.).Να σημειωθεί ότι 13.577 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v