Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά σε "χαμηλό" 2013 έκανε το ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις στο ΧΑ με τις ρευστοποιήσεις να εξαπλώνονται πέρα από τις τράπεζες. Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων. Πτώση για ΟΤΕ (-2,1%), ΟΠΑΠ (1,63%), 3Ε (2,3%). Κέρδη για Εθνική, Alpha.

Με πιέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την εξάπλωση των ρευστοποιήσεων στον μη τραπεζικό 25αρη και την νέα σημαντική μείωση του τζίρου.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, έφερε σημαντικές πιέσεις στους μη τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σημαντική μείωση σημείωσε ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank Properties, Intralot, Frigoglass, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ οι MIG, Intralot, Jumbo, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας.

Σαφώς μικρότερη η πίεση στον τραπεζικό κλάδο, επέστρεψε σε Alpha Bank και Εθνική να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ ο τίτλος της δεύτερης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο λίγο μετά τις 15.15.

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group, πιθανότατα επωφελούμενος από κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω της εισόδου του στον δείκτη Developed Europe-Small Cap, από τις 18/3.

Με αυτά τα δεδομένα, ήταν μάλλον φυσιολογικό ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείσει κοντά στο χαμηλό ημέρας, σημειώνοντας το χαμηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/12/2012 (907,9 μονάδες).

Οι διεθνείς εξελίξεις

Τα μικτά πρόσημα δείχνουν να κυριαρχούν σε Ασία, Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω εφαρμογής της θερινής ώρας στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση στο NYSE ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδας.Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε "BBB+" από "A-". Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 2,8%. Η Ιταλία μπορεί να χάσει την προθεσμία του Απριλίου για την παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας στις Ευρωπαϊκές αρχές σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ιταλό διπλωμάτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πιθανότατα στις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ στελεχών της Κομισιόν και Ιταλών αξιωματούχων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προσχεδίου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

H βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας μειώθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Ιανουάριο, καθώς η Γαλλική οικονομία κινείται στο χείλος της τρίτης ύφεσης σε τέσσερα χρόνια. Η παραγωγή εργοστασίων, ορυχείων και κοινωφελών επιχειρήσεων μειώθηκε 1,2% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Insee. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 0,2%.

Η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί 1,4% τον Ιανουάριο και "βούλιαξε" 4,6% στο τρίμηνο ως και τον Ιανουάριο, με μεγάλη "βουτιά" στην παραγωγή οχημάτων.To Πορτογαλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 3,2% το 2012, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1975. Όπως μετέδωσε το Associated Press, η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας ανακοίνωσε ότι η υποχώρηση στην ιδιωτική κατανάλωση και η μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών είναι οι βασικοί λόγοι για την βουτιά της Πορτογαλικής οικονομίας. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,8% σε ετήσια βάση.

Η οικονομία της Κύπρου συρρικνώθηκε κατά 3,4% το δ’ τρίμηνου του 2012 σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 3,1%. Όπως μετέδωσε το AFP, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δ’ τρίμηνο κατά 1,1%.

Η Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι κατασκευές, η μεταποίηση, οι μεταφορές, το εμπόριο και οι υπηρεσίες σημείωσαν πτώση. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,4% το 2012 και κατά 3,5% το 2013.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008 σκαρφάλωσε ο δείκτης του Conference Board για την αμερικανική Αγορά εργασίας. Το Conference Board ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για τις τάσεις στην απασχόληση αυξήθηκε στο 111,14 το Φεβρουάριο από 109,93 τον Ιανουάριο σε αναθεωρημένη βάση.

Ο δείκτης σημειώνει άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών. "Ο δείκτης δείχνει βελτίωση στο περιβάλλον της απασχόλησης", δήλωσε ο Gad Levanon, διευθυντής μακροοικονομικής έρευνας στο Conference Board."

Ωστόσο, αν και η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, οι επερχόμενες περικοπές δαπανών αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο".


Επιστροφή στο ΧΑ

Πίσω στα δικά μας και στο ταμπλώ του 25αρη, μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+0,69%), Folli Follie Group (+2,69%) και Εθνική (+3,25%).

Από τους αρνητικά διακριθέντες με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και MIG, του 5% για Μυτιληναίο και Intralot και του 4% για Eurobank, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 927,56 μονάδες (14.34) και έκλεισε στις 929,69 με απώλειες 2,38%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 42,2 εκατ. από τα οποία τα 2,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Folli Follie Group).

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 110 πτωτικών και για 24 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Ελάχιστα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Βαράγκη και το σημερινό +14,29% του Αστέρα, που "ήλθε να ρεφάρει" το -14,09% της Παρασκευής, στον απόηχο του δημοσιεύματος του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο, πρόταση για την εξαγορά του Astir Palace θα καταθέσει η Dolphin Capital.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προσφορά για την έκταση ύψους 120.000 τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Η Dolphin Capital ασχολείται με την ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ίσως αξίζει αναφοράς η νευρικότητα που προκάλεσε στην Αγορά η πιθανή αλλαγή έδρας για τον Τιτάνα.

Το ενδεχόμενο η Τσιμεντοβιομηχανία να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος εξετάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ωστόσο, η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της, διαψεύδει ότι εξετάζει την έξοδο από τη Χώρα. Ο κ. Παπαλεξόπουλος, στη συνέντευξή του στην "Welt am Sonntag", αναφέρθηκε στις δυσκολίες δανεισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στην πτώση της ζήτησης του τσιμέντου στο επίπεδο, όπως λέει, του '60.

Χαρακτηρίζει δε "καταστροφή" την ανεργία των νέων και την επιλογή πολλών να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.Από εκεί και πέρα, η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης αναφέρει η Citigroup σε σχετική ανάλυση.

Ο διεθνής οίκος στέκεται στην πτώση της Ιδιωτικής κατανάλωσης τονίζοντας πως υποχωρεί από τα μέσα του 2010 κατά περίπου 9%, επίδοση που κατέγραψε και το δ΄ τρίμηνο του 2012.

Η Citigroup εκτιμά πως φέτος η ύφεση θα κινηθεί με ρυθμό ανάλογο των προηγουμένων ετών δηλαδή στην περιοχή του 6,5% σε ετήσια βάση, παρά την επίσημη εκτίμηση για ύφεση 4,2%.Στα 6,80 ευρώ ανά μετοχή, από 3,20 ευρώ προηγουμένως αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η JPMorgan, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral".

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η τιμή της μετοχής έχει υπερπενταπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουνίου 2012, κυρίως λόγω της μείωσης του μακροοικονομικού ρίσκου της Ελλάδας. Θεωρεί πως η κύρια πρόκληση για την Επιχείρηση είναι να συγκεντρώσει χρήματα και όχι η αύξηση των τιμολογίων. Τα τιμολόγια αναμένεται να αυξηθούν και πάλι τον Μάιο/Ιούνιο, όμως οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Παράλληλα, η JPMorgan εκτιμά πως τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της μίνι- ΔΕΗ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, θα μπορούσε να είναι θετικά για την Επιχείρηση διότι μακροπρόθεσμα η παρουσία ανταγωνιστή θα μπορούσε να βελτιώσει την ρυθμιστική διαφάνεια.

Ο οίκος αύξησε την εκτίμησή του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 κατά 57% λόγω της υψηλότερης του αναμενόμενου ζήτησης ηλεκτρισμού και της φθηνότερης χρηματοδότησης, ενώ μειώνει την εκτίμησή του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2013 κατά 15% λόγω των υψηλότερων προβλέψεων.

Περιθώριο υποχώρησης 10-50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών βλέπει για τις τέσσερις μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες η Nomura, σε έκθεσή της για τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κλάδου.Συγκεκριμένα:

*Δίνει τιμή-στόχο 0,1 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς και σύσταση "reduce".
*Δίνει τιμή-στόχο 0,7 ευρώ για την Εθνική Τρ. και σύσταση "reduce".
*Δίνει τιμή-στόχο 0,2 ευρώ για τη Eurobank, και σύσταση "reduce".
*Δίνει σύσταση "neutral" για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο τα 0,6 ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο, η Nomura αναφέρει ότι τα μακροοικονομικά και οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα θεμελιώδη, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική σύγκλιση, η χρηματοοικονομική απομόχλευση και οι σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας θα οδηγήσουν σε βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση.

Οι πιέσεις στις Χρηματοοικονομικές Αγορές θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν απουσία ουσιαστικής επιστροφής στην ανάπτυξη.
 
Η Motor Oil αναμένεται να ανακοινώσει πτώση 31% στα καθαρά κέρδη το 2012, στα 98,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας θα υποχωρήσουν 2% στα 123,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του 2012, οι αναλυτές περιμένουν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ. Στη δημοσκόπηση του Reuters, συμμετείχαν η Alpha Finance, η Barclays, η BofA, η Citi, η IBG και η Πειραιώς Sec.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Γεγονός της εβδομάδας αποτέλεσε η καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών του DJIA την περασμένη εβδομάδα και όχι τόσο οι αναμενόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και οι δηλώσεις των επικεφαλής τους, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό είχε καταγραφεί στις 11/10/2007 με το DJIA ενδοσυνεδριακά να κλείνει στις 14198,10 μονάδες. Αξίζει λοιπόν, να συγκρίνει κανείς τις συνθήκες της Αγοράς και τα μέλη του δείκτη τον Οκτώβριο του 2007 και το Μάρτιο του 2013.

Ξεκινώντας από τα μέλη του δείκτη, οι εταιρείες AIG, Citigroup, General Motors, Honeywell, Altria έχουν εξέλθει και τη θέση τους έχουν πάρει οι Bank of America, Cisco Systems, Chevron, Travelers και United Health Group. Δηλαδή τρεις από τις πέντε εταιρείες που εξήλθαν, επί της ουσίας Κρατικοποιήθηκαν, ενώ αυτές που εισήλθαν θωράκισαν περαιτέρω το Δείκτη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το Δείκτη για το διάστημα 11/10/07-8/3/13 κέρδη καταγράφουν οι 19 εξ’ αυτών και ειδικότερα οι Home Depot (+111,01%), IBM (+77,74%), McDonalds (+75,41%), Walt Disney (+62,.30%), Wal-Mart (+56,06%), Travelers (+50,83%, Coca Cola (+37,30%), Chevron (29,92%), Johnson & Johnson (+18,18%), United Tech (+16,43%), Caterpillar (+13,52%), Verizon Communications (+12,73%), 3M (+11,5%), Pfizer (+10,.61%), United Health Group (+9,12%), JPMorgan Chase (+6,88%), Procter & Gamble (+6,73%), American Express (+2,458%) και Du Pont (+0,66%).

Στον αντίποδα είχαμε τις Alcoa (-77,28%), Bank of America (-76,67%), Hewlett-Packard (-59,23%), General Electric (-42,76%), Cisco Systems (-33,17%), Merck (-18,57%), Boeing (-15,33%), Intel (-14,39%), AT&T (-11,85%), Microsoft (-5,92%) και Exxon Mobil (-4,46%).

Ωστόσο αξίζει να συγκρίνει κανείς και τα μακροοικονομικά στοιχεία του 2007 έναντι αυτών του 2013: μεταποιητική δραστηριότητα (50,5 μονάδες το 2007 έναντι 54,2 μονάδων το 2013), πωλήσεις αυτοκινήτων (16,1 εκατ. έναντι 15,3 εκατ.), ανεργία (4,7% έναντι 7,7%), υπηρεσίες (52,2 μονάδες έναντι 56 μονάδων), πληθωρισμός (4,3% έναντι 1,6%), δομικός πληθωρισμός (2,3% έναντι 1,9%), ενάρξεις κατασκευών κατοικιών (1.197.000 έναντι 890.000), πωλήσεις παλαιών κατοικιών (4,46 εκατ. έναντι 4,92 εκατ.), πωλήσεις νέων κατοικιών (641.000 έναντι 437.000), δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (76,1 μονάδες έναντι 77,6 μονάδων), επιτόκια (4,5% έναντι 0,25%), ΑΕΠ ($13,96 τρισ. έναντι $14,99 τρισ.), έλλειμμα /ΑΕΠ (1,4% έναντι 6,7%), εμπορικό έλλειμμα ($58,64 δισ. έναντι $44,45 δισ.).

Τέλος όσον αφορά άλλα στοιχεία, η ισοτιμία €/$ ήταν 1,4531 στις 11/10/07 έναντι 1,299 στις 3/8/13, το πετρέλαιο στα $98/8/bbl έναντι $91,35/bbl, ο χαλκός στα $329,65/lb έναντι $349/lb και ο χρυσός στα $807,7 έναντι $1579,4/ουγγιά.

Όσον αφορά τα δικά μας και την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., ο αναλυτής της Solidus Sec. δηλώνει συγκρατημένα απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η Αγορά θα αναζητήσει στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση " καθοδική διάσπαση του επιπέδου των 975 με 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη θα τον οδηγούσε προς το όριο στήριξης των 920 μονάδων" γεγονός, που επετεύχθη μερικώς, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 920 μονάδες, στοιχείο όπου θα μπορούσε να μας θέσει σε διαγραμματική αναμονή πραγματοποίησης μιας εκ νέου επίσκεψης του δείκτη προς τις 970 μονάδες.

Στην περίπτωση όμως, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει έντονη αδυναμία ανοδικής κίνησης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών προς τις 970 μονάδες τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια γρήγορη βύθιση με πιθανή καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Πάντως πολλές μετοχές κυρίως από το "μεσαίο χώρο" έχουν ήδη εξανεμίσει τα κέρδη, που παρουσίαζαν από τις αρχές του έτους προβληματίζοντας έντονα για τη μετέπειτα πορεία τους. Στην αφετηρία έχει βρεθεί ο FTSE25 καθώς έχει διαγράψει τα κέρδη από την αρχή του έτους προδιαθέτοντας όμως τεχνικά για περαιτέρω καθοδική διόρθωση.

Η λήξη των Παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή σε συνδυασμό με το rebalancing του FTSE World Index και τις τροϊκανικές διαβουλεύσεις θα επιφέρουν αναταράξεις στο δείκτη με πιθανή εξέλιξη τη καθοδική κίνησή του προς το ψυχολογικό οχυρό των 300 μονάδων. Εκπόρθηση του εν λόγω ορίου με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει το πεδίο για τη κατάβαση προς τη στήριξη της γραμμής, στις 280 μονάδες περίπου. Μέσα στη τριγωνική στήριξη των 4,55 με 4,39 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του Μυτιληναίου.

Ο τίτλος έχει βρεθεί στη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού, του περασμένου Καλοκαιριού, έχοντας τμήση επιδεικτικά και τον απλό κινητό μέσο τάσης των 55 ημερών, στα 4,90 ευρώ. Η γρήγορη επανάκτηση του ορίου των 4,90 με 5,00 ευρώ μπορεί να ανασκευάσει βραχυχρόνια την υποβόσκουσα καθοδική τάση αλλά εάν δεν ακολουθηθεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα επιφέρει καθοδική ρήξη με κίνηση προς τα 4,40 ευρώ.

Η καθοδική πρώτη επαφή της μετοχής της ΔΕΗ με το "μαξιλάρι" στήριξης των 6,24 με 5,88 ευρώ έφερε βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση με διάθεση επανεξέτασης της περιοχής από όπου διέρχεται ο Fibo απλός κινητός μέσος των 55 ημερών, στα 6,8 ευρώ.

Από πλευράς όμως διαγραμματικής ανάλυσης ο τίτλος φαίνεται να έχει σχηματίσει, βραχυχρόνια, μια αρνητική για τη συνέχεια διπλή κορυφή λίγο υψηλότερα των 8,00 ευρώ, στοιχείο, όπου είναι πολύ πιθανό, εάν μάλιστα διαρραγεί καθοδικά και η ζώνη των 6,00 με 5.88 ευρώ, να "σπρώξει" τη τιμή της μετοχής προς το πλέγμα των 5,12 με 5,00 ευρώ.


----ΧΠΑ

Νέες απώλειες, μετά από το ανοδικό διάλειμμα της Παρασκευής, με τις μετακυλίσεις θέσεων να αυξάνουν κι άλλο τις συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 79.882 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο υστέρησε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή. Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18.273, τιμή εκκαθάρισης 306,25) κινήθηκαν μεταξύ 304,25 και 314 μονάδων.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (25.500 Εθνική, 7.600 Alpha Bank, 11.500 Coca-Cola, 22.000 ΟΠΑΠ, 32.600 Τέρνα Ενεργειακή, 43.200 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.714), Alpha Bank (7.955), Πειραιώς (7.855), ΟΠΑΠ (3.488), ΟΤΕ (3.336), MIG (7.031), Μυτιληναίο (1.070), ΔΕΗ (1.319), Intralot (1.158), ΓΕΚ (5.054), Κύπρου (16.513), Σιδενόρ (435), Βιοχάλκο (240), Ελλάκτωρα (2.532), ΕΧΑΕ (343), Ελ. Πετρέλαια (269), Eurobank (133), Motor Oil (112), CPB (2.134), Τέρνα Ενεργειακή (1.062), Coca-Cola (140), Folli Follie Group (1.652).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap, το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε περιορισμένο με μόνο 607 δικαιώματα να έχουν καταγραφεί (201 calls και 406 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 41%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών”πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική(10.006.406 τεμ.), Alpha Bank (6.371.910 τεμ.).Να σημειωθεί ότι 16.529 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v