Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Τα δεδομένα που δημιουργεί για τα ισχυρά χαρτιά το rebalancing αποτιμά η αγορά. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Κύπρο. Δυσκολεύει μια άμεση επαναπροσέγγιση των 1.000 μονάδων. Τα στατιστικά.

Συνεδριάσεις ειδικού σκοπού, τόσο αυτή της Παρασκευής όσο αυτή της ερχόμενης Τρίτης. Πρώτη σειρά «τριπλών προϊόντων» για το 2013 (στις 15/3) με δημοπρασίες που ευνόησαν συγκεκριμένες μετοχές.

Και μόνο το γεγονός πως από τα 134,4 εκατ. ευρώ συναλλαγές στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 75,7 εκατ. έγιναν μόλις σε 3 μετοχές [3Ε (28,7 εκατ.), ΟΠΑΠ (24,1 εκατ.) και άλλα 22,9 εκατ. στον ΟΤΕ] επιβεβαιώνει προς τα που εστιάζουν οι επενδυτές.

Να σημειωθεί πως στη μετοχή της έγιναν 2 πακέτα, 78.600 στα 21,60 ευρώ και 17.631 μετοχών στα 21,715 ευρώ. Δύο πακέτα 181,108 (στα 6,73 ευρώ) και 155.000 μετοχών (στα 6,72 ευρώ) έγιναν στον ΟΠΑΠ. Με τη διαδικασία της δημοπρασίας ευνοήθηκαν η μετοχή της Πειραιώς (9,19%) και κατά 6,32% του Ελλάκτωρα.

Πρώτες συνεδριάσεις (από 19/3) με σημαντικές αλλαγές στους διεθνείς δείκτες FTSE και Eurostoxx. Η αγορά μπορεί να γνώριζε εδώ και καιρό τόσο για την.. έξοδο των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική/Eurobank και Alpha Βank από τον Developed Europe Mid Cap όσο για την ένταξη του ΟΤΕ στον 600άρι των ισχυρότερων επιχειρήσεων της Ευρώπης, ωστόσο κινήσεις της τελευταίας στιγμής δεν έλειψαν.

Δεδομένης μάλιστα της λήξης της σειράς παραγώγων οι στοχευμένες αγορές- πωλήσεις στις 15/3 ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενες. Οι είναι πλέον σε ισχύ. Ο Γιώργος Σαββάκης (από το πρωί της 15/3) εστίαζε στις...δημοπρασίες και την αναδιάρθρωση των δεικτών. Προσωπικά θα παρατηρήσω, πως μετοχές εξέρχονται από τον δείκτη FTSE χωρίς μία ελληνική επαναπροσθήκη με ότι αυτό δείχνει για την πραγματική θέση του ΧΑ μας.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τα χειρότερα, που θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία και στο πρώτο 6μηνο του 2013, τουλάχιστον. Δυστυχώς η διαπραγματευτική δυνατότητα και περιθώρια της Αθήνας έναντι της τρόικας επιβεβαιώνεται, πως είναι τυπικά και επικοινωνιακά. Εισφορά μέσω της ΔΕΗ και το 2013, αυτό λέει τα περισσότερα. Σε χαράτσι αλλά με...ελαφρύνσεις αναφέρεται το euro2day αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα βρίσκεται υπό πίεση και για το ζήτημα της Κύπρου δεδομένων των εξελίξεων στο νησί και της πρωτοφανούς για τα τρια χρόνια της κρίσης απόφασης να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις στο νησί.


Η εικόνα της αγοράς

Η μετοχή της Alpha Bank μπορεί να κινήθηκε (έως τα 0,81 ευρώ στις 15/3) αλλά ούτε καν σαν τεχνικής μορφής αντίδραση δεν μπορεί να θεωρηθεί. Για την Εθνική οι πιέσεις, ρευστοποιήσεις ήταν αναμενόμενες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Fairfax, που κατά την ταπεινή εκτίμηση μας «τραυμάτισαν» την εικόνα του ομίλου.

Συνάμα θα πρέπει να θεωρηθεί σαν περίπτωση ενδεικτική των όρων και προϋποθέσεων που θα θέτουν οι ξένοι προκειμένου να σταθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις. Για αυτό ας μην τρέφουμε αυταπάτες ούτε για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι ούτε ποια-δυστυχώς- θα είναι η κατάληξη.

Συμφωνίες και συνεργασίες με όρους ισχύος και «failed state» όσο και ένα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον όλοι μας. Και όσο και εάν μέχρι τώρα, στην ύστατη ώρα, υπάρχουν 2-3 μεγαλόσχημοι που έχουν την ψευδαίσθηση πως οι όροι του παιχνιδιού θα είναι διαφορετικοί.

Η περίπτωση του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ θα μας διευκολύνουν να κατανοήσουμε πολλά και για τις ισορροπίες, που διαμορφώνονται και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές συμμαχίες στην περιοχή. Ειδικά της ΔΕΠΑ. Στον Εκηβόλο (της 15/3) είπαμε την γνώμη μας, μεταφέροντας την εκτίμηση ισχυρών παραγόντων οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο παρασκήνιο.

Η μετοχή της ΔΕΗ πιέστηκε και λόγω των τελευταίων κινήσεων (λόγω της αναδιάταξης των δεικτών FTSE) συνεκτιμώντας πως μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε θετική απόδοση 11,4% από την αρχή του έτους. Με πωλητές και ο ΟΤΕ (προς το κλείσιμο της συνεδρίασης) και παρά το ότι ενδοσυνεδριακά έτρεξαν προγράμματα αγορών ( έως τα 5,92 ευρώ).

Βουτιά για τη μετοχή του Τιτάνα, που έχει χάσει εδώ και καιρό τον συγχρονισμό της σε τιμές δε χαμηλότερα των 13,80 ευρώ προβληματίζει περισσότερο. Η διόρθωση δε της 15/3 έγινε με αρκετά κομμάτια για τα δεδομένα της μετοχής. Ο Μυτιληναίος το πάλεψε, μέχρι το τέλος και αν μη τι άλλο συμφωνεί-διαφωνεί κάποιος με τον επιχειρηματία, τις επιλογές του παραμένει ενεργός. Και η τιμή της μετοχής πάνω από τα 4,50 ευρώ.

Η Τέρνα Ενεργειακή κρατά δυνάμεις βραχυπρόθεσμα αλλά μετρά ζημιές 11,5% από την αρχή του έτους με τον όμιλο να έχει χάσει την τάση του. Συγκριτικά λίγο καλύτερη η ΓΕΚ/Τέρνα που δεν θα πρέπει να χάσει τα 1,80 ευρώ στη συνέχεια. Χαμηλότερα η Motor Oil, που στην περίπτωση της τα οικονομικά αποτελέσματα και οι θετικές εκτιμήσεις των αναλυτών θα πρέπει να προεξοφλήθηκαν στην τελευταία ανοδική αντίδραση έως τα 8,7-8,8 ευρώ.

Από τεχνική πλευρά η χρηματιστηριακή της Εμπορικής θα θεωρούσε έκπληξη «μία άμεση επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες» εκτίμηση που συμμερίζονται οι περισσότεροι.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 960,42 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,85%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε οριακά 0,03% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,11%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-5,35%), Κατασκευές – Υλικά (-3,12%) και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-1,10%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Τεχνολογία (6,97%), Τρόφιμα- Ποτά (5,25%) και Εμπόριο (4,17%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (100%), Βαράγκης (71,95%), Q&R (39,72%), ΕΛΙΧΘ (34,92%), Προοδευτική (-30%), Παίρης Πλαστικών (28,30%), Φιερατέξ (28,24%), Κυριακούλης (27,28%) και Τζιρακιάν (23,50%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος Εκδοτική (-56,06%), Τηλέτυπος (- 35,76%), ΝΕΛ (ΚΟ) (27,36%), ΓΕ Δημητρίου (26,83%), Καθημερινή (ΚΟ) (-26,43%), Λεβεντέρης (-24,43%), Κρέκα (-20,49%), Alsinco (-20%), Σέλμαν (-20%) και PC Systems (-19,40%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v