ΧΑ: Δεν δικαίωσε τους short το rebalancing

Δεν έφεραν τις απώλειες που περίμενε η αγορά, οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω rebalancing. Εκτίναξη τζίρου στα 134 εκατ. ευρώ. Απώλειες για ΔΕΗ, Eurobank, Τιτάνα. Υπεραπόδοση για Πειραιώς, Ελλάκτωρ.

Έντονες συγκινήσεις επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όμως αυτές περιορίστηκαν περισσότερο σε τζίρο και συναλλαγές σε επιμέρους τίτλους και σε καμία περίπτωση οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω rebalancing των δεικτών FTSE δεν δημιούργησαν τις ημερήσιες απώλειες που περίμενε η Αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 36 συνεδριάσεων, το δε 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Coca-Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σταμάτησε το πτωτικό σερί των προηγουμένων τριών εβδομάδων και έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,85%, ενώ από την αρχή του έτους τα κέρδη του Δείκτη φθάνουν στο 5,78%.

Συνέχισε τον κατηφορικό του δρόμο οι Τραπεζικός δείκτης που συμπλήρωσε πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,35%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν το όχι ευκαταφρόνητο 39,88%.
 
Αυξημένη κατά περίπου 46% η μέση εβδομαδιαία μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 79 εκατ. ευρώ.

Πάντως η γενικότερη εικόνα, στο κλείσιμο, της Αγοράς και οι θέσεις υπεράσπισης που πήραν στο τέλος οι αγοραστές, αν μη τι άλλο, αυξάνει το ενδιαφέρον για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα Παράγωγα του Μαρτίου έκλεισαν και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών ολοκληρώθηκαν, βάζοντας ένα τέλος στο τεχνικό σκέλος των ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν μετά τα υψηλά του Φεβρουαρίου, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στο εσωτερικό τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την Αγορά αφορούσαν την αλλαγή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, την χρονική παράταση κατά δύο εβδομάδες για την υποβολή των προσφορών σε ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ και την διαπραγμάτευση της τρόικας με την κυβέρνηση για την επόμενη δόση.

Σταδιακά η Αγορά εισέρχεται στο χρονικό σημείο όπου πλέον τα γεγονότα θα διαμορφώσουν εντονότερα τις χρηματιστηριακές τιμές αλλάζοντας το μίγμα των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών. Αναμενόμενα σε αυτό το χρονικό πεδίο, οι αποκρατικοποιήσεις να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας των καθαρών αποτελεσμάτων, όπου η Αγορά θα επανεξετάσει την προοπτική της με βάση την τελική έκβαση των ανωτέρω εγχειρημάτων. Από την άλλη πλευρά η αστοχία σε αυτά τα μέτωπα θα έχει μια έντονη αρνητική χροιά η οποία θα χαλάσει το κλίμα και θα επαναφέρει απαισιόδοξα σενάρια στο προσκήνιο.

Πέρα από τα γνωστά θέματα της οικονομίας, η Αγορά πήρε ως τώρα μια καλή γεύση αποτελεσμάτων αφού την εβδομάδα που πέρασε συμπληρώθηκε το 10% των δημοσιεύσεων του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών.

Τα έως τώρα αποτελέσματα απλώς επιβεβαίωσαν την δύσκολη συγκυρία που διανύουν οι Ελληνικές Επιχειρήσεις, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται στον ισολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες της παρατεταμένης ύφεσης.

Από τις 37 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη για το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς ο τζίρος κινείται θετικά κατά 2,5% στα 47,2 δισ ευρώ λόγω τις πολύ ισχυρής επίδοσης των δύο εταιρειών διύλισης, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 10,4% (4,4 δισ ευρώ) ενώ τα καθαρά κέρδη είναι αυξημένα κατά 21,5% στα 1,54 δισ ευρώ λόγω της προσθήκης των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εικόνα του 10% του συνόλου των εισηγμένων είναι ασφαλώς πλασματική καθώς έως την λήξη της διορίας της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η παράδοση δείχνει ότι τα μεγέθη επιβαρύνονται με την προσθήκη ζημιογόνων εταιρειών ακόμα και αν εξαιρεθούν οι Τράπεζες.Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε τα επίπεδα των 930 μονάδων ανέκαμψε έως την πρώτη τοπική αντίσταση των 970 μονάδων.

Η δομή αυτή της κίνησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "συμπαθητική", ως προς τις προοπτικές της, αφού συντελέστηκε με αυξημένους συναλλακτικούς όγκους. Υπό προϋποθέσεις η διόρθωση που διήρκησε τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί περαιωμένη καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά σε κομβικά επίπεδα τιμών ανεβάζοντας τζίρους ενώ έχει ελαττωθεί η απόσταση από τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους για την αλλαγή της τάσης.

Βασικό επίπεδο αντίστασης είναι πλέον οι 990 μονάδες ενώ η ζώνη των 920 – 910 μονάδων αποτελεί την κυριότερη στήριξη του Γενικού Δείκτη.

Tέλος, επισημαίνεται ότι στις 22 Μαρτίου αναμένεται η απόφαση του οίκου FTSE για την παραμονή, ή μη, του Χ.Α. στις ώριμες Αγορές, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, διακριτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street.

Στο ταμπλώ του NYSE, με ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, καθώς οι μεγαλύτερες Αμερικανικές Τράπεζες ανακοίνωσαν νέα σχέδια για την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους τους μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των stress tests της Federal Reserve.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνική Κυβέρνηση ενέκρινε τον Haruhiko Kuroda ως τον επόμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική, μόλις αναλάβει ο νέος επικεφαλής την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, η άνω Βουλή, η οποία ελέγχεται από την Αντιπολίτευση, ενέκρινε τους υποψήφιους της Κυβέρνησης Kikuo Iwata και Hiroshi Nakaso ως υποδιοικητές του Kuroda.

Από το ατελέσφορο εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης-25ης Φεβρουαρίου στην Ιταλία μέχρι σήμερα, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πως οι Αγορές θα "χωνέψουν" τη διαδικασία.

Το πολιτικό αδιέξοδο και η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, οδηγούν την Ιταλία πιο κοντά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στις Αγορές και πυροδοτεί διάφορα σενάρια.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Luca Jellinek, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, το χειρότερο σενάριο για την Ιταλία έχει καταστεί πλέον και το πιο πιθανό (!)

Ο δείκτης μεταβλητότητας της Ευρωπαϊκής Αγοράς, ο VSTOXX, που χρησιμοποιείται ευρέως ως μέτρο της αποστροφής κινδύνου των επενδυτών στην περιοχή της Ευρώπης, βρίσκεται μία ανάσα μακριά από τα χαμηλά έξι ετών, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα αυξανόμενης όρεξης των επενδυτών για μετοχές.

Ο Πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600, πρόσφατα άγγιξε τα επίπεδα που είχε βρεθεί πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, κατά τη διάρκεια της κορυφής της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο "δείκτης φόβου" της Wall Street, ο VIX, έχει χτυπήσει επίσης τα προ-κρίσης επίπεδα πρόσφατα, αγγίζοντας το χαμηλό ρεκόρ του Απριλίου του 2007.Σύμφωνα με την Societe Generale τα hedge funds έχουν αυξήσει τις "short" θέσεις τους στην μεταβλητότητα και τις "long" θέσεις τους στις μετοχές, ποντάροντας στο ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν άφθονη ρευστότητα για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την HSBC, η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα υποστηρίξει μια μικρή κυκλική στροφή των επενδυτικών θέσεων από τα ομόλογα προς τις μετοχές, αλλά δεν αναμένει μια σημαντική μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή μεταξύ των δύο asset classes, καθώς υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στο μέτωπο της οικονομίας.


Τι λέει η Fitch για ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ

Η πρόσφατη βελτίωση των συνθηκών στις Χρηματοοικονομικές Αγορές δεν συνάδει με την πραγματική οικονομία, σύμφωνα με την Fitch, η οποία στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της Παγκόσμιας οικονομίας προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,2% για το 2013 (από 2,4% προηγουμένως) και στο 2,8% για το 2014 (από 2,9% προηγουμένως).

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,0% για τις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες το 2013, με μια μέτρια και σταδιακή επιτάχυνσή της στο 1,9% το 2014.

Για τις ΗΠΑ, η Fitch υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2013 στο 1,9% από 2,3% προηγουμένως, λόγω της επίπτωσης της αυτόματης περικοπής δαπανών, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,8% το 2014.

Στην Ευρωζώνη η Fitch εκτιμά πως θα υπάρξει βραδεία, αλλά άνιση, ανάκαμψη από τα μέσα του 2013, στηριζόμενη από μια χαλάρωση του ρυθμού της δημοσιονομικής λιτότητας και των οικονομικών πιέσεων.

Ωστόσο, τα αυξημένα χρέη, τα δομικά εμπόδια και η υψηλή ανεργία θα περιορίσουν τον ρυθμό της ανάκαμψης. Η Fitch υποβάθμισε την πρόβλεψή της τόσο για το 2013 όσο και για το 2014, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2013 και θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2014, ενώ η ανεργία θα παραμείνει υψηλότερη του 12% μέχρι το 2014.

H ανάπτυξη των ΗΠΑ θα πρέπει να επιταχυνθεί σε "γελοιωδώς υψηλά επίπεδα" για να δικαιολογήσει οποιαδήποτε άνοδο του S&P 500 πάνω από τις 1.600 μονάδες, ανέφερε ο Jim O’Neill, επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management. "Για να δικαιολογηθεί ο S&P πάνω από τις 1.600 μονάδες, πρέπει να δούμε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη κοντά στο 4% και υψηλότερα" ανέφερε ο Jim O’Neill στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο S&P δεν θα υπερβεί τις 1.600 μονάδες και δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις 1.500.


Δεν υπάρχει παράλογη ευφορία στη Wall λέει ο Άλαν Γκρίσπαν

Παρόλο που τα blue chips βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και ο Dow Jones έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλα ρεκόρ, ο πρώην Πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίσπαν δήλωσε στο "CNBC" ότι ο όρος παράλογη ευφορία θα ήταν ο τελευταίος που θα χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τις σημερινές Αγορές.

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή "Squawk Box" ο κ. Greenspan σημείωσε ότι οι μετοχές είναι "σημαντικά υποτιμημένες" με βάση τα ιστορικά δεδομένα, ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες ανοδικές κινήσεις.Τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ είναι καλύτερα από αυτά άλλων Χωρών και η Citi εκτιμά ότι το δολάριο είναι περισσότερο ελκυστικό από άλλα νομίσματα σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τις αρχές του 1980 και του 1990.

Στο συνολικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου, η Citi, παραμένει "long" σε δολάριο ΗΠΑ, Σουηδική Κορώνα, Νορβηγική Κορώνα, AUD και NZD, ενώ παραμένει "short" σε EUR, JPY GBP, CHF και CAD.

Το κόστος ζωής στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Φεβρουάριο περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί, εξαιτίας της μεγαλύτερης ανόδου τα τελευταία τρία χρόνια στην τιμή της βενζίνης.
 
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,7% το Φεβρουάριο, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο σε τέσσερεις μήνες και την μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άνοδο 0,5%.

Ανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ μετά την αδυναμία του προηγούμενου μήνα, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε η Fed, η συνολική παραγωγή αυξήθηκε 0,7% ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ενίσχυση 0,4%.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν ότι η παραγωγή έμεινε αμετάβλητη σε μηνιαία βάση. Αρχικά τα στοιχεία είχαν δείξει μικρή υποχώρηση της παραγωγής κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 2,5%.Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011 υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan διολίσθησε στις 71,8 μονάδες από τις 77,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί τον Μάρτιο στις 78 μονάδες.Εν τω μεταξύ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York, η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται το Μάρτιο αν και με ασθενέστερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε ελαφρώς στις 9,24 μονάδες το Μάρτιο από 10,04 μονάδες το Φεβρουάριο.


Στις 19/3 η δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ

Πίσω στα δικά μας, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 19 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Το "κούρεμα" των κατόχων υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης έκδοσης Συστημικών Τραπεζών θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες και επίσημα το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Όπως είναι γνωστό, το Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου "συνέστησε" τη διενέργεια ενός νέου γύρου ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων παθητικού (Liability Asset Management, LME). Η σύσταση του Eurogroup μετατρέπεται τώρα σε επιταγή, καθώς η τρόικα πιέζει να έχει διευθετηθεί το θέμα μέχρι το τέλος Απριλίου, πριν δηλαδή από την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για τις οποίες δίνεται άτυπη παράταση ως και τον Ιούνιο.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να άφησε κάποιες θετικές παρακαταθήκες, όμως σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να ξεπεράσει (σε τιμές κλεισίματος) την πλησιέστερη αντίσταση των 975-980μ, για να πάψει να είναι σε ισχύ το βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, Πειραιώς και Μέτκα και στο χαμηλό οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, Τιτάνα, Motor Oil και Folli Follie, Group.

Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου, σημειώθηκαν ελαφρώς επιθετικές πωλήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης, από όσους εκτιμούσαν ότι οι "αναγκαστικές" αγορές που σημειώθηκαν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω εισόδου στον FTSE Developed Europe Small Caps, έχουν ολοκληρωθεί.

Πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος του ΟΤΕ. Την αξιολόγηση “Β-“ της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού επιβεβαίωσε η Fitch θέτοντας αρνητικές προοπτικές (negative outlook).

Παράλληλα αποσύρει τα ratings για τον ΟΤΕ και πλέον δεν θα παρέχει αξιολογήσεις ή αναλυτική κάλυψη της εταιρείας. Από τους τίτλους που υποβιβάστηκαν στους δείκτες FTSE, μες τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ, όμως δεν αποκλείεται να είναι ο πρώτος που θα δώσει αντίδραση, σε περίπτωση καλύτερου κλίματος από την συνεδρίαση της Τρίτης.Διττή η εικόνα στους Δεικτοβαρείς τίτλους του Τραπεζικού κλάδου.

Οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς ξεκίνησαν διστακτικά για να δώσουν σαφώς καλύτερη εικόνα μετά τις 14.00 και την ολοκλήρωση του triple witching Μαρτίου.

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο και ειδικότερα στο σχόλιο του Χ.Π.Α. η στήλη ανέφερε: "Σύμφωνα με την Alpha Finance, υψηλές παραμένουν οι ανοιχτές θέσεις στα Τραπεζικά συμβόλαια, ΕΤΕ 45.000 (δηλαδή 4500000 μετοχές), ΑΛΦΑ 22.000 και ΠΕΙΡΑΙΩΣ 33.000, καθιστώντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την αυριανή λήξη".

Αν από αυτές τις ανοιχτές θέσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν "short" και οι θέσεις αυτές δεν μετακυλίστηκαν στον επόμενο μήνα (Ιούνιος), αλλά αφέθηκαν να λήξουν, οι κάτοχοί τους θα έπρεπε να εμφανίσουν τις μετοχές αυτές είτε προχωρώντας σε δανεισμό, είτε με αγορές από την υποκείμενη Αγορά.

Ίσως σε αυτή την κίνηση να οφείλεται η σημερινή Τραπεζική "αναλαμπή". Όμως και αυτή δεν είχε αίσιο τέλος, καθώς τόσο η Εθνική, όσο και η Alpha Bank έπεσαν στις τελικές δημοπρασίες.

Έτσι ενώ στις 17.00 ο τίτλος της Εθνικής βρισκόταν στα 0,7800 ευρώ με κέρδη 0,78% και αυτός της Alpha Bank με κέρδη 9,32%, μέσω των δημοπρασιών, ο πρώτος τίτλος έκλεισε στα 0,7620 ευρώ (-1,55%) και ο δεύτερος στα 0,7500 ευρώ (+1,35%).Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και στα καλύτερα του Τραπεζικού κλάδου, ο τίτλος της Εθνικής έδειχνε πως έχει σταθερό πωλητή και ακολουθούσε με εμφανή δυσφορία της προσπάθεια Τραπεζικής αντίδρασης.

Πιθανό ρόλο να έπαιξε και η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Fairfax Holdings παρέμεινε σε αρχικό στάδιο μια που απαιτούσε επί μέρους μεταβολές επί του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των Συστημικών Τραπεζών.

Με δεδομένο ότι λύση μέχρις στιγμής δεν έχει δοθεί και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά για αλλαγές, αν δεν έχουν οριστικά κλείσει, το ενδιαφέρον της Fairfax Holdings αφορά πλέον περισσότερο στην απόκτηση θυγατρικών του ομίλου Εθνικής μετά και την απόκτηση του ελέγχου της Eurobank παρά στη συμμετοχή του στην ΑΜΚ.

Λιγότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+1,35%), MIG (+1,32%), Intralot (+0,46%), Frigoglass (+0,63%), Κύπρου (+1,97%), Πειραιώς (+9,19%), Βιοχάλκο (+1,09%), Μέτκα (+1,27%), και Τέρνα Ενεργειακή (+0,63%).

Στην πλευρά των "κόκκινων" οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-5,54%), Τιτάνα (-5,9%) και ΔΕΗ (-3,7%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

O Γενικός Δείκτης, μετά τις 15.50 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 958,45 μονάδες (16.34) και έκλεισε τελικά στις 960,42 με απώλειες 0,81%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 134 εκατ. από τα οποία τα 6,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Κύπρου, Alpha Bank, Coca-Cola).

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει ανοδικά ο Βαράγκης, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Trastor, σχετική κινητικότητα στον Παπουτσάνη, τέταρτη ανοδική συνεδρίαση για Profile, αλλά και για Q&R (με ελάχιστες συναλλαγές), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε ο Βογιατζόγλου, όμως το "bid" των αγοραστών ήταν στημένο χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο (!)

Από εκεί και πέρα, ένας ακόμα αστάθμητος παράγοντας που θα κληθεί να τιμολογήσει η Αγορά από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, είναι η ξαφνική παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Paul Koster, έστω και αν επικαλείται προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.


---ΧΠΑ

Με νέα υποχώρηση σε τιμές και συναλλαγές συνδυάστηκε το triple witching Μαρτίου, ενώ το συμβόλαιο του Ιουνίου υποαπέδωσε του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή.Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών υποχώρησαν στα 106.250 συμβόλαια.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.652, τιμή εκκαθάρισης 308,5) κινήθηκαν μεταξύ 306,75 και 308,5 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (20.200 ΔΕΗ, 85.000 Πειραιώς, 106.200 Coca-Cola, 30.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (35.424), Alpha Bank (13.928), Πειραιώς (16.641), ΟΠΑΠ (2.391), ΟΤΕ (6.452), MIG (4.375), Μυτιληναίο (1.926), ΔΕΗ (4.521), Intralot (2.182), ΓΕΚ (2.559), Κύπρου (4.871), Σιδενόρ (581), Βιοχάλκο (226), Ελλάκτωρα (2.241), ΕΧΑΕ (406), Ελ. Πετρέλαια (204), Eurobank (2.675), Motor Oil (261), CPB (2.730), Coca-Cola (473), Frigoglass (364), Τέρνα Ενεργειακή (145), Jumbo (361).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στο 36%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει χαμηλά, στα 991 δικαιώματα (529 calls και 462 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.902.106 τεμ.), Alpha Bank (7.100.910 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v