Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" 2,5% στη Σοφοκλέους

Ισχυρές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Απώλειες άνω του 5% για Εθνική, Alpha, Πειραιώς. Πιέσεις και για 3Ε, ΟΤΕ. Αναστολή διαπραγμάτευσης για CPB και Τράπεζα Κύπρου.

Ισχυρές απώλειες σημειώνει η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τις τράπεζες αρνητικούς πρωταγωνιστές. Απώλειες άνω του 5% καταγράφουν οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank.

Υπο πίεση και μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως οι τίτλοι του ΟΤΕ, της και της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι σε καθεστώς προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης βρίσκονται Τράπεζα Κύπρου και CPB.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι από τις πιο... πρωτόγνωρες, για τα μέχρι τώρα δεδομένα (και) του Χ.Α.με τις εσπευσμένες ενέργειες της ΤτΕ (μέχρι την ΟΤΟΕ) να πετυχαίνουν -προσώρας- τον στόχο τους.

Ειδικών συνθηκών και χαρακτηριστικών αυτή η φάση και για το χρηματιστήριο, για την αγορά εν γένει, τους παίκτες και τους επενδυτές.

Λόγω του χαρακτήρα ειδικά αυτών των συνεδριάσεων απαιτείται και στη συνέχεια αυξημένη προσοχή, ενδελεχής παρακολούθηση και όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και πληροφόρηση. Σε σχετικά άρθρα του και σε συνεχή ροή το euro2day.gr παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Εκ των πραγμάτων, κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς συν τοις άλλοις έχει να διαχειριστεί και όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα. Ο κλαδικός δείκτης ούτως ή άλλως σε διόρθωση υπό το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης, των εξελίξεων στο ΤΧΣ (μέχρι πρόσφατα), κυρίως όμως των νέων δεδομένων που ανακύπτουν από τη Λευκωσία.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου σημειώνεται: "...Μετάθεση έως και ένα 48ωρο παίρνει η απόσχιση και πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και της Ελληνικής Τράπεζας, προκειμένου αφενός να ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή το μνημόνιο, αφετέρου να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μεταθέσει για την Τρίτη την ψήφιση του μνημονίου αλλά και το ταξίδι του Κύπριου υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα την Τετάρτη, πρακτικά μεταθέτουν την απόσχιση και πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών για την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη".

Οσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για
"άσκηση για γερούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της Κύπρου. Το χθεσινό eurogroup εμμέσως πλην σαφώς εισηγήθηκε να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις ως 100.000 ευρώ (σ.σ. επίπεδο στο οποίο προσδιορίζεται η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων). Κάτι που όμως συνεπάγεται ότι για ποσά επιπλέον αυτού του ποσού θα πρέπει να επιβληθεί φόρος μεταξύ 15,5%-17,5%.

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις το βάρος του «κουρέματος» πέφτει στις μεγάλες καταθέσεις και δη σε Ρώσους καταθέτες και εταιρείες. Δεδομένης της στενής σύνδεσης ρωσικών τραπεζών με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τα γεγονότα είχαν ήδη από χθες επίδραση στο ρωσικό χρηματιστήριο. με επίκεντρο την μετοχή της τράπεζας VTB".

Κάτι που οδηγεί στη διαρροή πληροφοριών (αδιασταύρωτων έως στιγμής) ότι ο "εκβιασμός" του υψηλού κουρέματος σε ρωσικά συμφέροντα, ενδέχεται να προκαλέσει την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να αλλάξουν ριζικά οι προδιαγραφές του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Ωστόσο, η ρητορική της Ρωσίας κινείται μέχρι στιγμής σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς προειδοποιεί ότι μπορεί να μην επιμηκύνει το υφιστάμενο δάνειο προς το κυπριακό κράτος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v