Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνεται η "βουτιά" στις τράπεζες

Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο, με το βλέμμα στραμμένο στις κυπριακές εξελίξεις.  Έντονες πιέσεις στις τράπεζες με Eθνική, Eurobank, Πειραιώς να καταγράφουν απώλειες άνω του 10%. Κέρδη για Coca Cola.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο κυπριακό μέτωπο, ενώ το ΧΑΚ είναι κλειστό και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σημαντική διόρθωση.

Σταθερά σε αρνητικά επίπεδα η πλειονότητα βασικών δεικτών και μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη στις 930-935 μονάδες (περίπου -3%) και τον FTSE Large Cap να ακουμπά οριακά τις 300 μονάδες.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη έως 6,50% χαμηλότερα, με συνεχείς ρευστοποιήσεις-πιέσεις και στις μετοχές των συστημικών τραπεζών αλλά και στις υπόλοιπες.

Τάση που προφανώς δεν περιορίζεται στις τράπεζες, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης οι πωλητές έχουν τον κύριο λόγο στο σύνολο των τίτλων της "μεγάλης", της "μεσαίας" αλλά και της χαμηλότερης αποτίμησης.

Συνεχής η ροή ειδήσεων, πληροφοριών όπως παρουσιάζονται από το euro2day.gr, με το κύριο θέμα να αναφέρεται στο μεγεθυνόμενο αδιέξοδο, ενώ η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και ο Χρήστος Κίτσιος αποκαλύπτουν τις αλήθειες και τα ψέματα για το κυπριακό "κούρεμα", αλλά και το θρίλερ 48 ωρών για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, το νομικο κενό και τη... Μόσχα.

Σε έκτακτη σύσκεψη προχωρά η ΟΤΟΕ. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εμφανίζεται καθησυχαστική σε ό,τι αφορά τα ζητήματα καταθέσεων και προσωπικού (οι τρεις τράπεζες απασχολούν περί τους 5.000 εργαζόμενους στην ελληνική αγορά).

Η στάση των ξένων εύλογα επιφυλακτική, με τη UBS να εκτιμά πως "...εάν βγει το τζίνι του κουρέματος των καταθέσεων από το μπουκάλι στην Κύπρο, θα πυροδοτηθεί μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ η Citi σημειώνει πως το ευρώ θα μπορούσε να ανακάμψει αν υπάρξουν θετικές ειδήσεις από την Κύπρο, όμως τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει".

Ωστόσο, εκφράζονται και αντίθετες-αιρετικές εκτιμήσεις, πως δηλαδή η αντιπαράθεση Βερολίνου - Μόσχας με αναπόφευκτη τη μεταφορά κεφαλαίων-ρευστότητας προς το κέντρο θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ (υπό γερμανικό έλεγχο...) και να φέρει σε δύσκολη θέση τα ρώσικα συμφέροντα.

Το σίγουρο είναι πως βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερη φάση της "κρίσης χρέους" που χειραγωγείται από το κέντρο-Βερολίνο με θεατές και αθέατες συνέπειες. Το πιθανοτερο είναι πως το κυπριακό μέτωπο δεν θα περιοριστεί στη... διχοτομημένη Λευκωσία.

Σε νέα χαμηλά υπό το βάρος συνεχόμενων ρευστοποιήσεων-πιέσεων ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών και των συστημικών μετοχών. Ούτως ή άλλως, η διόρθωση στις τράπεζες έχει ουρά εβδομάδων, κι οι εξελίξεις στην Κύπρο απλώς εντείνουν το πρόβλημα.

Σε νέα χαμηλά η μετοχή της Alpha Bank (0,699 ευρώ) και της Εθνικής (0,694 ευρώ), ενώ σημαντικές απώλειες μετρούν η Πειραιώς και η Eurobank.

Μεγαλύτερη η διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ (-5,35%), μικρότερη για τον ΟΠΑΠ (-1,6%), ενώ 3,2% υποχωρεί ο τίτλος της ΔΕΗ.

Πράσινη εξαίρεση από τον FT 25 ο τίτλος της Coca Cola που ενισχύεται κατά 1,4%.
 
Αφορμής δοθείσης, και με τους βασικούς δείκτες σε ούτως ή άλλως διορθωτική πορεία (και πριν από τις εξελίξεις στην Κύπρο), συνεχίζεται η κατοχύρωση θέσεων σε μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, MIG, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανάλογη εικόνα και για τη "μεσαία" κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη στις 1.050 μονάδες (-3,49%), καθώς σε τίτλους-σηματωρούς η πλειονότητα των παικτών συνεχίζει τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποιούσε τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι ενδεικτικό πως από το σύνολο των τίτλων του FT Mid διασώζονται μόνον η ΕΥΑΘ και ο Σαράντης.

Στο σύνολό τους οι υπόλοιπες συνεχίζουν στην... κατηφόρα που έχουν πάρει από τα μέσα - τέλη Φεβρουαρίου.

Μεγαλύτερη η διόρθωση (έως 10,50%) στη μετοχή του Πλαισίου, ενώ μεγάλη είναι η διόρθωση για θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (Σωληνουργεία, Ελληνικά Καλώδια) αλλά και για ΓΕΚ-Τέρνα, Ιατρικό, Επίλεκτο, Βιομηχανίας Ζάχαρης κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v