Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νευρικότητα με το βλέμμα στη Λευκωσία

Παρακολουθώντας την εξέλιξη του «plan B» της Κύπρου το Χ.Α. παραμένει επιφυλακτικό, αλλά πιο ψύχραιμο απ’ ό,τι χθες. Προσπάθεια αντίδρασης για τραπεζικές μετοχές αλλά και για ΒΙΟΧΑΛΚΟ, MIG, Μυτιληναίο, Frigoglass.

Πολύ πιο ψύχραιμα απ’ ό,τι εχθές εξελίσσεται η συνεδρίαση στο Χ.Α. Με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της, επιχειρώντας σε ορισμένες περιπτώσεις την ανοδική αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών-εισηγμένων.

Μέχρι τώρα, ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στο εύρος των 913,20-927,65 μονάδων, ο FTSE 25 στις 294,45-300,30 μονάδες, με αντίδραση 3,5% για τον τραπεζικό δείκτη και 0,99% για τον FT Mid.

Η αξία των συναλλαγών, μετά τα πρώτα 50΄ της συνεδρίασης, διαμορφώνεται στα 10,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου 2,7 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ και άλλο 1,4 εκατ. στη μετοχή της ΔΕΗ. Συγκριτικά καλός τζίρος και για τον ΟΠΑΠ στις 680.000 ευρώ.

Εύλογα το Χ.Α. κοιτάζει προς τη Λευκωσία και το πώς χτίζεται το plan B της Κύπρου. Σε αναλυτικό θέμα των Γ. Παπανικολάου, Στ. Κοτζαμάνη γίνεται λόγος για την άμεση κινητοποίηση των πολιτικών και των διπλωματικών δυνάμεων της Κύπρου προκειμένου -αν είναι δυνατόν- μέσα στις επόμενες ώρα να υπάρξει εναλλακτική πρόταση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Μεγάλα προβλήματα από ένα μικρό νησί, σημειώνει ο Martin Wolf στο άρθρο του στους Financial Times.

Εργώδεις οι διαβουλεύσεις στη Λευκωσία, με τη VTB, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, να προειδοποιεί πως, εάν τελικά επιβληθεί εισφορά καταθέσεων στην Κύπρο, θα επανεξετάσει την παρουσία της στη χώρα.

Στον τραπεζικό κλάδο οι εξελίξεις τρέχουν παράλληλα και στην ελληνική αγορά. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναλύονται τα ενδεχόμενα, οι εξελίξεις και τα νεότερα για το τι θα γίνει με τις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Προς ώρας, ο κλάδος καταγράφει φυσιολογική τεχνική προσπάθεια αντίδρασης, με τη μετοχή της Eurobank κατά 6,87% υψηλότερα πριν από λίγο, με την Εθνική κατά 3,69%, την Alpha Bank κατά 3,97% και την Πειραιώς κατά 3,32%.

Προσπάθεια αντίδρασης εκδηλώνεται και στις Frigoglass, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, MIG, Μέτκα, Ελληνικά Πετρέλαια.

Περίπου ίδια εικόνα και για τις μετοχές του FT Mid, από όπου ξεχωρίζει η προσπάθεια της Intracom, του Fourlis, της Σιδενόρ, της ΓΕΚ Τέρνα, της Επίλεκτος και του Σαράντη.

Στη μετοχή του Σαράντη έχουν γίνει, στις 11.20, συναλλαγές 114.406 μετοχών, ενώ ένα πακέτο 45.000 μετοχών του ΟΤΕ έχει αλλάξει χέρια στα 5,75 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα, ο DAX αντιδρά και πάλι προς τις 8.000 μονάδες (0,62%), ο CAC 40 οριακά πάνω από τις 3.800 μονάδες (0,76%) και προς τις 6.470 μονάδες ο FTSE 100.

Ισχνή προσπάθεια αντίδρασης και για το ευρώ, που ωστόσο βλέπει τιμές χαμηλότερες ακόμη και του 1,28 δολαρίου.

Συν τω χρόνω δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σταθερή τις τελευταίες 3-4 ημέρες διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v