Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλύτεροι οι πωλητές στο β΄ ημίχρονο

Η αρχική νευρικότητα στην αγορά έδωσε τη θέση της τελικώς σε απώλειες καθώς περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη των τραπεζών. Σημαντικές απώλειες για Coca Cola, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή. Άνοδος για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Συνεδρίαση δύο όψεων η προτελευταία της εβδομάδας, που ξεκίνησε με νευρικότητα, ακολούθησαν αδύναμες ανοδικές διαθέσεις, όμως μετά τις 15.15 και όταν το ticker άρχισε να τρέχει γρηγορότερα, οι πωλητές πήραν τα ηνία της Αγοράς.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, εμφανίστηκαν κάποιοι λίγοι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο και σε συνδυασμό με τις ανοδικές διαθέσεις των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αντιστάθμιζαν τις σημαντικές απώλειες της Coca-Cola.

Ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,7580 ευρώ (+2,99%), της Εθνικής μέχρι τα 0,7150 ευρώ (+4,69%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,1970 ευρώ (+5,35%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 131,95 μονάδες (+3%).

Όμως σταδιακά οι αγοραστές Τραπεζικών μετοχών έχασαν τον αρχικό "ενθουσιασμό" τους, η μετοχή της Coca-Cola βυθιζόταν σε μεγαλύτερες απώλειες, πιθανότατα από κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικότατων κερδών και έτσι έμειναν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να "βάζουν πλάτη" στον Δείκτη.

Αυτά, όπως προαναφέρθηκε, μέχρι τις 15.15, καθώς από εκεί και πέρα οι πωλητές φάνηκαν να υπερτερούν στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 907,07 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό χαμηλό για όλο το τρέχον έτος, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/12/2012 (899,08 μονάδες).

Μάλιστα ο Δείκτης φλερτάρισε με το χαμηλότερο κλείσιμο για το 2013, καθώς στις 17.00 βρέθηκε στις 921,51 μονάδες (-0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 924,86 μονάδες με απώλειες 0,63% και σαφώς χαμηλότερο τζίρο.

Να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG, Eurobank Properties, Μέτκα, ΟΛΠ και μόνιμα με θετικό οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ,
Μυητιληναίος, ΟΠΑΠ και Frigoglass.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Jumbo και Folli Follie Group και πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό ο τίτλος του ΟΠΑΠ. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση, μάλλον επιδείνωσε την υπάρχουσα εικόνα, έστω και αν ο FTSE25 κράτησε το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων κλείνοντας αμετάβλητος, καθώς ο Γενικός Δείκτης "είδε" νεότερα ενδοσυνεδριακά χαμηλά για το τρέχον έτος.

Στην περίπτωση του πρώτου, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 975 μονάδων για να σηματοδοτήσει την έξοδό του από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι και κλεισίματα υψηλότερα των 1005 μονάδων για να δημιουργήσει προϋποθέσεις αλλαγής της τάσης. Σε αντίθετη περίπτωση παραμένουν οι στηρίξεις στις 910 και 895 - 880 μονάδες.

Ο δεύτερος "φλερτάρει" επικίνδυνα με το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 295, 282 και 275 μονάδες. Σήμα επαναγοράς, μόνο με ανοδική επανεκτίμηση των 325 με 338 μονάδων.

Εννοείται, ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς ακόμα και η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό θέμα και τις εξελίξεις που θα παρουσιάσει. Μέχρι τότε η έντονη μεταβλητότητα δείχνει σαν το πλέον επικρατέστερο σενάριο, με την ημερήσια, αν όχι την ωριαία, τάση να εξαρτάται από δηλώσεις, διαρροές, εκτιμήσεις και πολιτικές αποφάσεις (!)


Εννοείται, ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το θέμα της Κύπρου αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αγορών. Οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της Κύπρου σήμερα στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην ενημέρωση σημειώνεται ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.


Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο- Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Ακόμα και στην περίπτωση που ο φόρος στις Κυπριακές καταθέσεις δεν εφαρμοστεί τελικά, η πρόταση του Eurogroup έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο: Μια διάσωση που θα περιλαμβάνει και καταθέτες είναι πλέον ένα αποδεκτό εργαλείο πολιτικής αναφέρει η Fitch. "Δεν αναμένουμε ότι η αποσταθεροποίηση της Κύπρου θα εξαπλωθεί και στους υπόλοιπους Τραπεζικούς κλάδους της Ευρωζώνης. Ωστόσο ένα πακέτο που περιλαμβάνει κούρεμα μεγαλώνει τους κινδύνους μόλυνσης μέσα στην Ευρωζώνη", υπογραμμίζει.

Να εγκαταλείψει η Ρωσία τη χρήση του ευρώ, ως αποθεματικό νόμισμα και να στραφεί σε άλλα, απειλεί ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα Ρωσικά συμφέροντα.
 
Εντύπωση προκάλεσε και δημοσίευμα της "The voice of Russia" που επικαλούμενο διπλωματική πηγή αναφέρει ότι, το Κυπριακό Κοινοβούλιο έχει καταλήξει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την σταθεροποίηση της οικονομίας της Χώρας, μέσω εξόδου από την Ευρωζώνη, εάν η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σε συνέντευξη της στο περιοδικό "ΤΙΜΕ" ότι μία κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας ενέχει κινδύνους μετάστασης.

Την ίδια στιγμή η πίεση αυξάνει καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να συνεχίσει να παρέχει στις Τράπεζες έκτακτη χρηματοδότηση (μέσω του ELA) μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαρτίου. "Μετά από αυτό, το ELA μπορεί να εξεταστεί μόνο εάν εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα των Ε.Ε.-ΔΝΤ που θα διασφαλίσει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων Τραπεζών", σύμφωνα με την ανακοίνωση."Η Κύπρος είναι κατά κοινή ομολογία σε καλύτερη θέση από την Ισλανδία για να το κάνει όπως η Ισλανδία, γιατί η υποτίμηση και η επαναφορά της Κυπριακής λίρας θα φέρει πολύ Τουρισμό.

Οι Κύπριοι –που δεν έχουν ακόμη συμφιλιωθεί με την λήξη της «μεσολαβητικής» επιχείρησής τους- θα είναι όμως σε θέση να το κάνουν; Είναι πράγματι τρομαχτικά τα πράγματα" αναφέρει ο P. Krugman.

Η Ε.Ε. ενημέρωσε ήδη την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα πρέπει να εκπληρώσει τρεις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες.

Πρώτον. Θα πρέπει να εξεύρει αξιόπιστο "Πλάνο Β’", το οποίο να μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτικό του Νομοσχεδίου, το οποίο απορρίφθηκε και αφορούσε "κούρεμα" καταθέσεων.
Δεύτερον. Να θέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις.
Τρίτον. Να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου και CPB."

Αν η Κύπρος δεν καταφέρει να συμφωνήσει στην επιβολή κουρέματος στους καταθέτες, θα υποχρεωθεί εν τέλει να εκκαθαρίσει τις μεγαλύτερες Τράπεζές της, γεγονός που θα «κουτσουρέψει» τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, ή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη", σχολίασε κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε. στο πρακτορείο Reuters.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία, με κέρδη για τις Ιαπωνικές Αγορές, ρευστοποιήσεις στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.Ο Nikkei ενισχύθηκε 1,34%, μετά τη χθεσινή αργία, ενώ ο ευρύτερος Topix έκλεισε με άνοδο 1,2%.

Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda αναμένεται να ανακοινώσει νέες δράσεις από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας για την επίτευξη του στόχου του 2% στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 46,5 τον Μάρτιο από 47,9 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που προέβλεπαν αύξησή του στο 48,2.

Σύμφωνα με το Markit, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το τρέχον τρίμηνο, ποσοστό χαμηλότερο του 0,1% που προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα αναλυτές του Reuters.

Οι έρευνες του Markit υποδηλώνουν επίσης πως και η Γερμανία δείχνει πλέον σημάδια κόπωσης και τονίζουν για μια ακόμα φορά το χάσμα μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε τον Μάρτιο, παραμένοντας όμως πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ αντιθέτως ο αντίστοιχος Γαλλικός δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών.
 
Το ποσό των 4,513 δισ. ευρώ άντλησε συνολικά η Ισπανία από τη δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2015, 2018 και 2023. Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξεως το 2015 άντλησε 1,156 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,247% (από 2,540% στην προηγούμενη δημοπρασία), από τα ομόλογα λήξεως το 2018 το ποσό των 1,032 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,557% (από 3,572%) και από τα ομόλογα λήξεως το 2023 άντλησε 2,325 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,898% (από 4,917%).

Στην αύξηση του στόχου για το έλλειμμα του 2013 προχώρησε η απερχόμενη Κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως μετέδωσε το Reuters. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Vittorio Grilli, η Ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 1,3% ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη τοποθετούσε την ύφεση στο 0,2%.

Η παραπάνω αλλαγή των προβλέψεων αλλά και πληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τις Ιδιωτικές εταιρείες οδήγησε την Κυβέρνηση στην ανοδικά αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ από 1,8%.


Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά από προσεκτική εξέταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να συνεχίσει τις αγορές παγίων ύψους 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση, καθώς διαπίστωσε μικρή βελτίωση της οικονομίας.

Η Fed παράλληλα δεν άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται να περιορίσει άμεσα τις αγορές ομολόγων, αφού δεν βλέπει το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στα επιθυμητά επίπεδα έως το 2015.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς, κατά 2.000, την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 336.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 340.000 αιτήσεις για επίδομα. Στην προηγηθείσα εβδομάδα είχαν εμφανιστεί στα ταμεία 334.000 νέοι άνεργοι.

Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψαν το Μάρτιο οι μεταποιητικές Επιχειρήσεις στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού στις ΗΠΑ όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ο δείκτης δραστηριότητας των επιχειρήσεων σκαρφάλωσε στο 2,0 από -12,5 το Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο ο δείκτης ήταν στο -5,8. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει μικρότερη βελτίωση του δείκτη στο -2,0 σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 0,8%. Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 4,98 εκατομμύρια (στο 12μηνο), έναντι 4,94 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο. Όπως μετέδωσε το Marketwatch, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2009.

Oι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 0,6% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας άνοδο 6,5% στο 12μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Federal Housing Finance Agency.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών FHFA θα αυξηθεί 0,7%. Τα στοιχεία αφορούν τα στεγαστικά δάνεια που προέρχονται από την Fannie Mae και την Freddie Mac.

Παρά ταύτα σημαντικός αριθμός διεθνών αναλυτών, παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την περαιτέρω πορεία της Wall Street, επισημαίνοντας πως ο Dow Jones διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά και ο δείκτης δολαρίου σε υψηλά 30 μηνών, αλλά οι σκέψεις για μια νέα συσχέτιση δεν είναι διατηρήσιμες.

Μάλιστα κάποιοι υπενθυμίζουν ότι όσες φορές, κατά το παρελθόν, έχει συμβεί αυτή η "ταυτόσημη" πορεία, ακολούθησε σημαντική διόρθωση είτε στο νόμισμα, είτε στον δείκτη(!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με τα δεδομένα αυτά, επόμενο είναι η στήλη να προστρέξει στις τεχνικές γνώσεις του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να "ανιχνεύσει" τις τεχνικές διαθέσεις των διεθνών Αγορών και το οποίο αναφέρει:

To ευρώ συνεχίζει να κινείται στην ζώνη του 1,29 χωρίς να μας έχει δείξει τις προθέσεις του. Το 1,2970-1,2980 συνεχίζει να είναι κοντινή αντίσταση και κοντινή στήριξη το 1,2920-12915 ενώ μια διάσπαση των εν λόγω επιπέδων θα μπορούσε να δώσει και πάλι μια κίνηση προς το 1,3060 ή το 1,2860 επίπεδο.

Ουσιαστικά ένα νέο από την Κύπρο θα μπορούσε να του δώσει τόνο, οπότε και πάλι ένα πολιτικό γεγονός είναι αυτό που μπορεί να παρέμβει, όπως συμβαίνει τους αρκετούς τελευταίους μήνες ή χρόνια.

Για τον Γερμανικό DAX, όσο ο εν λόγω δείκτης κρατάει την ζώνη 7920 - 7910 συντηρεί την μεσοπρόθεσμη τάση του, ενώ συνεχίζει να κρατάει επαφή με το ιστορικό του υψηλό. Διάσπαση της εν λόγω ζώνης, μπορεί να φέρει τον Γερμανικό δείκτη προς τις επόμενες στηρίξεις των 7850 και 7800 μονάδων.

Για τον S&P500, το 1546-1540 είναι κοντινή στήριξη που κρατάει το momentum. Αν η παραπάνω στήριξη διασπαστεί καθοδικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1525 μονάδες.O Dow Jones συνεχίζει να έχει επαφή με τα υψηλά, ενώ όσο κρατάει το 14340-14330 δεν μπορούμε να τον δούμε πτωτικά σε "intraday. Αμέσως επόμενη στήριξη στις 14200 μονάδες.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως η Ελληνική και η Κυπριακή οικονομία λειτουργούν, κατά κάποιο τρόπο, ως "συγκοινωνούντα δοχεία" μέσω του Τραπεζικού Συστήματος.

Με κλειστές Τράπεζες κανένας επενδυτής δεν μπορεί να σκεφτεί με νηφαλιότητα και κυρίως να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Μάλιστα σύμφωνα με τους πιομ απαισιόδοξους, σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στη Μεγαλόνησο η περιοχή των 880 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη θα φανεί αρκετά αδύναμη να αντισταθεί στο επόμενο κύμα πωλήσεων.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ταμπλώ του FTSE25, σαφώς λιγότεροι ήταν οι τίτλοι που τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (-0,27%), Eurobank (-0,8%), MIG (-14,6%), Coca-Cola (-3,74%), Eurobank Properties (-2,21%), Motor Oil (-2,93%), Βιοχάλκο (-5,14%), Μέτκα (-0,8%), ΟΛΠ (-0,44%) και Τέρνα Ενεργειακή (-4,07%).Από την πλευρά των κερδισμένων τα μεγαλύτερα κέρδη για την Jumbo (+4,88%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Πειραιώς, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ με λιγότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 48,7 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν "πακέτα" (Coca-Cola, Τιτάν).

Μάλλον απαισιόδοξη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών και για 22 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά της ΑΕΓΕΚ, βρίσκεται, πλέον, ο όμιλος του Ελλάκτωρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια.

Η διοίκηση του ομίλου διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες με τις δύο πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ, Alpha Bank και Πειραιώς.Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές, η Q&R "μετρά" οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα τελικά κέρδη στον Δρομέα, ενώ στον Σαράντη και στα 4,35 ευρώ άλλαξαν χέρια 228085 τεμ. (όχι "πακέτο").


---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων και αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που όμως δεν ευνόησε τις συναλλαγές οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.829 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο απέδωσε υποδεέστερα του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας το discount στο 2,4%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.065, τιμή εκκαθάρισης 290,5) κινήθηκαν μεταξύ 286,5 και 298,5 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.400 ΟΤΕ, 50.000 Eurobank, 5.000 Intralot, 6.200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6.430), Alpha Bank (4.997), Πειραιώς (2.390), ΟΠΑΠ (370), ΟΤΕ (3.145), MIG (985), Μυτιληναίο (632), ΔΕΗ (1.895), Intralot (315), ΓΕΚ (654), Βιοχάλκο (145), Ελλάκτωρα (577), ΕΧΑΕ (119), Eurobank (337), Coca-Cola (277), Motor Oil (100), Σιδενόρ (215).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE διατηρήθηκε στα επίπεδα του 55% ενώ ο όγκος παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα με συνολικά 899 δικαιώματα (486 calls και 413 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.744.706 τεμ.), Alpha Bank (6.707.810 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v