Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αγωνία" και στη Σοφοκλέους

Στον ρυθμό των εξελίξεων σε Λευκωσία, Βρυξέλλες, Μόσχα κινείται (και) η Σοφοκλέους. Η προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις του 3ημέρου. Στο προσκήνιο τράπεζες αλλά και η "μικρομεσαία" κεφαλαιοποίηση.

Τελεσίγραφο μέχρι τη Δευτέρα, ημέρα "κρίσεως" η Τρίτη. Στον ρυθμό των δραματικών και ραγδαίων εξελίξεων (και) το Χ.Α., με την Αθήνα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ενέργειες της Λευκωσίας.

Στο Χ.Α. και η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί τύποις γενόμενη καθώς εξαρχής η πλειονότητα (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών τηρούσε (και συνεχίζει να τηρεί) στάση αναμονής.

Επιφυλακτικότητα αναμφίβολα, ανήσυχη προφανώς, αλλά και με προσδοκίες πως εν τέλει θα αποφευχθεί το απευκταίο. Ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές, όπως σημείωνε στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη στις 924,86 μονάδες, τον Ftse Large Cap στις 300,14, τον τραπεζικό σταθερά χαμηλότερα των 130 και τον δείκτη Ft Mid στις 1.009,29 μονάδες.

Στη συνεχούς ροής θεματογραφία του euro2day σημειώνονται και αναλύονται όλες οι παράμετροι του προβλήματος, με την Κύπρο να ανησυχεί τις ασιατικές αγορές, το eurogroup να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη Λευκωσία και την Ε.Ε. να έχει τον τελευταίο και καθοριστικό ρόλο για τη διάσπαση της Λαϊκής.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενός κύκλου τεσσάρων χρηματιστηριακών ημερών, αλλά τόσο πυκνών από πλευράς ειδήσεων κι εξελίξεων που προοιωνίζονται ανάλογης έντασης και σπουδαιότητας συνέχεια. May Day χαρακτηρίζεται από πολλούς (κυρίως) ξένους η ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου κι ο χρόνος τρέχει σε όλα τα μέτωπα.

Δεδομένου ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική λύση -παρά μόνον ενδείξεις και υποθέσεις- απαιτείται ιδιαίτερη υπομονή και ψυχραιμία.

Από τεχνική πλευρά ο FtMid στις 1.009,3 μονάδες ήταν ο πρώτος που και αυτήν τη φορά έδωσε σήμα διόρθωσης για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς που ακολούθησε.

Θυμίζουμε πως από τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012 ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης λειτουργεί σαν απόλυτος προπομπός του Χ.Α. Από τον πυθμένα του Ιουνίου προϊδέασε για τον ανοδικό κύκλο που ακολούθησε έως τα τοπικά υψηλά του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε με μεγαλύτερη ένταση και υψηλότερη μεταβλητότητα προς την περιοχή όπου τον... περίμεναν αρκετοί αναλυτές, αναγνώστες και φίλοι του euro2day. Στις 110 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη διαμορφώθηκε η πρώτη (ουσιαστικά) βραχυμεσοπρόθεσμη στήριξη, με τις τράπεζες να έχουν ακόμη μπροστά τους τον... Γολγοθά της ανακεφαλαιοποίησης.

Κάτι που μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί και στον κλαδικό δείκτη και στην τιμή των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών.

Ο Ftse Large Cap και... ελέω Coca Cola 3E κρατήθηκε αυτές τις ημέρες στην περιοχή των 300 μονάδων (και μάλιστα σε κλείσιμο εχθές), ωστόσο κρίσιμες τεχνικές περιοχές παραμένουν οι 290 και οι 280 μονάδες.

Ασκήσεις ησυχίας τέλος, προειδοποιεί ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος στο σχετικό θέμα του εστιάζει στις στηρίξεις, αναζητεί τους... λοχαγούς και ελπίζει στα... μαξιλαράκια που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Εμείς, αντί άλλης τεχνικής προσέγγισης, θα θυμήσουμε το διορατικότατο διάγραμμα (της eZMarket) των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών Αθηνών- Λευκωσίας, όπως το ανεβάσαμε από προχθές στον Εκηβόλο.

Επιμένοντας πως τα χρηματιστήρια παραμένουν κατεξοχήν προεξοφλητικοί μηχανισμοί και το ΧΑΚ αναδεικνύει από τα χαμηλά του περυσινού Ιουνίου τις αδυναμίες του και την... καταιγίδα που επήλθε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v