Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα στις τράπεζες

Κινητικότητα και ανοδική αντίδραση για τις συστημικές τραπεζικές μετοχές μετά και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης των κυπριακών υποκαταστημάτων. Βελτιώνεται συνολικά το κλίμα στο ΧΑ. Ισχυρά κέρδη για Πειραιώς.

Η κινητικότητα στις τράπεζες αλλά και τα μικρά κέρδη είναι το νέο στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση. Αντίδραση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών κι ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται έως 4,3% καθώς τα νεότερα από τη Λευκωσία δίνουν δυναμική στις εξελίξεις.

Έτσι λίγο πριν από τις 16.20 η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται 4,01%, της Alpha Bank 5,86%, ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό για τη Eurobank και την Πειραιώς (+18%).

Ο Γενικός Δείκτης Γενικό Δείκτης κινείται στα επίπεδα των 927 μονάδων με μικρά κέρδη, ενώ ο FTSE Large Cap ενισχύεται 0,37%  καθώς επανακάμπτει οριακά στις 300 μονάδες.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: «Σκληρή μάχη προβλέπεται να δοθεί μεταξύ της Alpha και της Πειραιώς για την απόκτηση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank, καθώς όποιος κερδίσει κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση στην εγχώρια τραπεζική αγορά και παίρνει προίκα προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου μεταβιβαζόμενων δανείων.

Οι πρώτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το προβάδισμα αυτή τη στιγμή φέρεται να έχει η Πειραιώς".

Σημειώνεται επίσης: «...Ήδη, η Αθήνα έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το ΤΧΣ προκειμένου να εξετάσει και να καταλήξει ποια από τις προσφορές είναι η καλύτερη. Σημειώνεται ότι σχετικές ανακοινώσεις για τη μεταφορά των υποκαταστημάτων αναμένεται να γίνουν εντός της ημέρας».

Αναμφίβολα πρόκειται για εξέλιξη που δίνει μία δυναμική στο... τέλμα των τελευταίων ωρών, μιας-δύο ημερών, είναι προς μία κατεύθυνση και προφανώς αποτελεί μέρος σχεδιασμού που έχει συνεξεταστεί και συνσχεδιαστεί στην Αθήνα και στη Λευκωσία.
 
Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο, κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, είναι πως έχει δρομολογηθεί η λύση μέρους του προβλήματος. Αυτού που αφορά τα καταστήματα των τριών κυπριακών ομίλων στην ελληνική αγορά. Προφανώς άλλο μέρος θα πρέπει να αφορά την τύχη των τριών στην κυπριακή αγορά με πολλά σενάρια και φήμες να κυκλοφορούν είτε επίσημα είτε όχι. Ενδεικτική η τελευταία προσέγγιση του Bloomberg χωρίς κατ' ανάγκην να είναι η σωστή.

Σε αυτό το διάστημα της προσπάθειας αναστροφής του τραπεζικού κλάδου έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές με το μεγαλύτερο δε μέρος τους σε Εθνική και Alpha Bank, ενώ ακολουθούν Eurobank και Πειραιώς.

Παράλληλα, τα τελευταία λεπτά έχουν γυρίσει και μετοχές σηματωροί -ειδικά σε αυτήν τη φάση της αγοράς- και συγκεκριμένα των Μυτιληναίου, MIG, Βιοχάλκο, ενώ από τη μη τραπεζική 3άδα ανοδικά κινείται η μετοχή της ΔΕΗ προς τα 6,35 ευρώ. 

Οριακά ανοδικό γύρισμαγια τον CAC 40, τον DAX 30 αλλά και για τον Euronext 100.

Από την προηγούμενη αναφορά μας έγιναν και άλλα πακέτα στη Eurobank Properties, στην Jumbo στα 6,47 ευρώ, ένα μικρό των 1.000 στο 1,33 ευρώ για τη μετοχή της Σιδενόρ αλλά και ένα πακέτο 5.397 τεμαχίων στον ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v