Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απέφυγε τα χειρότερα...

Διαχειρίσιμες οι απώλειες στο ΧΑ, καθώς φάνηκε ότι τα "ισχυρά χέρια" επεδίωξαν την αποφυγή της αναμέτρησης των δεικτών με κρίσιμες στηρίξεις. Από τον κυπριακό Joker κρίνεται η συνέχεια. Τα στατιστικά. 

Με ορίζοντα την Τρίτη και γνώμονα το τελεσίγραφο της ΕΚΤ για λύση μέχρι την Δευτέρα κινήθηκε το ΧΑ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Κυρίως όμως στη συνεδρίαση της Παρασκευής οπότε είχαν "ωριμάσει" οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο (από Λευκωσία μέχρι Βρυξέλλες) και έγινε γνωστή η προοπτική μεταβίβασης των δραστηριοτήτων της Κύπρου και της CPB στην ελληνική αγορά.

Κάτι, που το ΧΑ αποτίμησε από τις 14.50-15.10 (της 22/3) κερδίζοντας σταδιακά έδαφος με αιχμή τις τράπεζες.

Η διαγραμματική απεικόνιση και μόνο των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι ενδεικτική τόσο των όσων διαδραματίζονταν σε όλα τα μέτωπα, των αποφάσεων της κυπριακής κυβέρνησης και της άμεσης ανταπόκρισης της Αθήνας.

Μπορεί να μην είναι της παρούσης αλλά όταν με το καλό ηρεμήσει λίγο η κατάσταση και αμβλυνθεί το θυμικό θα πρέπει να αποτιμήσουμε ψύχραιμα και νηφάλια εάν η ελληνική πλευρά, εάν ο Γ. Στουρνάρας έπραξαν το δέον ή όχι.

Στην συνεχή ροή του euro2day όλες αυτές τις ημέρες παρουσιάσθηκαν όσο το δυνατόν, πιο αντικειμενικά και νηφάλια καταστάσεις καθοριστικές, ιστορικές για τον τόπο, την Κύπρο, την ευρύτερη περιοχή. Εάν επιτευχθεί το ευκταίο η ερχόμενη Τρίτη δεν θα είναι η Ημέρα Κρίσεως για την οποία πολλοί (κυρίως) ξένοι αναφέρονταν αυτές τις μέρες. Ενδεικτική της κρισιμότητας των όσων συνέβηασν (και συμβαίνουν) είναι η ανάλυση της Bank of America.

Η BofA θεωρεί, πως ...μια πιθανή έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη θα προκαλούσε ένα σοκ αβεβαιότητας το οποίο όμως δεν θα ήταν τόσο ισχυρό όσο στην περίπτωση της Lehman Brothers (σε έκθεση με τίτλο "Cyprus in Crisis"). Με βάση το χειρότερο σενάριο του διεθνούς οίκου μια έξοδος της Κύπρου από το ευρώ θα επιβαρύνει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5%. Σε αυτή την περίπτωση η ύφεση στην ευρωζώνη θα κινηθεί μεταξύ του 1,5% και 3% το 2013, αναφέρει η Bofa σημειώνοντας χαρακτηριστικά "η Κύπρος μετρά περισσότερο από όσο νοιμίζετε". Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει ως σημείο καμπής το "όχι" της κυπριακής Βουλής στο πακέτο που συμφωνήθηκε στο eurogroup.

Eίναι η πρώτη φορά που κράτος της περιφέρειας ψήφισε υπέρ μιας αποκαλούμενης «χειρότερης εναλλακτικής», αναφέρει η Bank Of America. Σε γενικές γραμμές ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει όσα προ δύο εβδομάδων ( έγκαιρα δηλαδή) είχε προειδοποιήσει η Κρ. Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξ΄αρχής είχε θεωρήσει και αναφέρει "συστημικό κίνδυνο" την "κυπριακή κρίση".

Σε αυτό το τόσο ρευστό περιβάλλον το ΧΑ, εάν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της Τρίτης (19/3) αντέδρασε σε γενικές γραμμές όσο πιο ψύχραιμα απαιτούσε η περίσταση. Το, ότι οι απώλειες μαζεύτηκαν σε σημαντικό βαθμό με τον Ftse Large Cap να μην χάνει το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη.

Απόδειξη ότι το εγχώριο σύστημα, μικρότεροι και μεγαλύτεροι πάικτες έλεγξαν το παιχνίδι, διαχειρίστηκαν τις ραγδαίες, δραματικές εξελίξεις.

Το, ότι ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να δημιουργεί πυθμένα στα επίπεδα των 110-130 μονάδων είναι επίσης ενδιαφέρουσα ένδειξη. Πρόκειται για περιοχή, που εδώ και καιρό, από υψηλότερα επίπεδα προέβλεπαν παίκτες αλλά και φίλοι, αναγνώστες του euro2day.

Ωστόσο η εκκρεμότητα- και ουσιώδης μάλιστα- της ανακεφαλαιοποίησης παραμένει. Εύλογα τον κλάδο απασχόλησαν τα νεότερα από την Κύπρο και το σχέδιο υλοποίησης της ομαλότερης απορρόφησης των εν Ελλάδι δικτύων. Και σε αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε, πως από το eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας η ελληνική πλευρά, ο Γ. Στουρνάρας εξασφάλισαν την στήριξη των δανειστών, την κάλυψη του βάρους που θα κληθεί να απορροφήσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε φόρμουλα που θα συνδυάζει τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης με κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100 χιλ. ευρώ με ποσοστό περίπου από 7% έως 8% φαίνεται να έχει συμφωνήσει η κυπριακή κυβέρνηση με το κλιμάκιο της τρόικας, μετέδιδε το μεσημέρι της Παρασκευής το Stockwatch. Και στο ΧΑ ειδικά ο τραπεζικός δείκτης αντιδρούσε με αυξημένες συναλλαγές και θέσεις "ισχυρών χεριών".

Τόσο στο...τίναγμα της μετοχής της Πειραιώς όσο στην Alpha Bank που έφτασε έως τα 0,785 ευρώ. Βέβαια οι ισορροπίες μπορεί να ανατραπούν άρδην προς το χειρότερο ή καλύτερο μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες. Ωστόσο η πρώτη κρίσιμη εβδομάδα ολοκληρώθηκα με μάλλον διαχειρίσιμες απώλειες. Κατά την εκτίμηση ορισμένων παικτών λειτουργεί κατευναστικά και το "μαξιλαράκι" της αργίας της Δευτέρας καθώς φαίνεται να δίνει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να επέλθει λύση. Ποιά λύση και προς όφελος ποίου και σε βάρος ποίων είναι προφανές αν και βρισκόμαστε μετά το μέσον της διαδρομής.

Στην διακύμανση του Large Cap αποτυπώθηκαν η διάθεση των ισχυρών χεριών να μην δοκιμασθεί (σοβαρά) και να μην απειληθεί η ζώνη των στηρίξεων στις 290 και τις 280 μονάδες. Οι εντολές αγοράς, που βγήκαν στα χαμηλά του διημέρου 20-21/3 τουλάχιστον αυτό δείχνουν.

Σύμφωνα με την eZMarket η πολύ τοπική πλάγια κίνηση του δείκτη Large Cap επιβεβαιώνει την στάση αναμονής των περισσότερων παικτών. Με κομμένη την ανάσα είμαστε θεατές ενός "θεάτρου" που έχει στηθεί για την αφαίμαξη του πλούτου της Κύπρου την εκ βάθρων αναδιάρθιρωση/ συρρίκνωση της οικονομίας του νησιού, την φτωχοποίηση του λαού.

Μέρος ενός κεντρικού, μεθοδικού σχεδιασμού του Βερολίνου που ενεργοποιήθηκε με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου από τη χώρα μας και έκτοτε υλοποιοείται με μικρές παρεκκλίσεις. Οσον αφορά στο ΧΑ και τον Ftse Large Cap η υποχώρηση μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από την Κύπρο.

Εάν δηλαδή θα έχει συνέχεια (και χαμηλότερα των 270 μονάδων) ή θα υπάρξει αναστροφή και αντίδραση προς τις 350 μονάδες. Ο δείκτης παραμένει κάτω από το σύστημα των δύο κινητών του (ΚΜΟ 10 και 50 συνεδριάσεων) διατηρώντας την κλίση του.

Το βύθισμα που ακολούθησε την άνοδο (έως τα υψηλά του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) ενδέχεται να είναι βαθύτερο και υπό προυποθέσεις να αμφισβητήσει ακόμη και την προηγηθείσα αντίδραση (από τα ελάχιστα του Ιουνίου 2012 έως τα υψηλά Ιανουαρίου 2013) .

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη ακόμη και διορατικών παικτών στο σενάριο της επόμενης μακροχρόνιας ανοδικής κίνησης, που θα συνοδεύει τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και ισχύος (από τα αδύναμα χέρια στα ισχυρά) που θα έχει γνωρίσει ο τόπος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι τώρα παρακολουθούμε μία τυπική διορθωτική κίνηση, που σε αυτή της τη φάση επηρεάστηκε/ συγχρονίστηκε με την κυπριακή κρίση. Η λύση θα καθορίσει τη συνέχεια, το αρνητικό σενάριο (της πτώσης χαμηλότερα και των 270 μονάδων) ή το θετικό της επαναφοράς προς τις 350 και...μονάδες.

Ο FtMid δείκτης- προπομπός για πολλούς υποχώρησε έως τις 997,68 μονάδες στη συνεδρίαση της 22/3 έχοντας ως υψηλό 52 εβδομάδων τις 1.338,76 και ελάχιστο τις 453,28 μονάδες. Οι 980 και χαμηλότερα οι 830 μονάδες είναι δύο πολύ σημαντικές στηρίξεις, που πιθανόν να μην δοκιμασθούν (πιθανότατα η χαμηλότερη).

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη παρουσιάζονται πολλά ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία και χρήσιμες...οδηγίες χρήσης. Οπως άλλωστε στο σχόλιο (της 22/3) του Θανάση Σταυρόπουλου.

Σ.Σ. Και μέρες που είναι, ευχές σε Ευάγγελους και Ευαγγελίες.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 930,53 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 3,11%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 3,46% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 3,79%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές (-15,07%), Προσωπικά- Οικιακά Προϊόντα (-8,68%) και Τηλεπικοινωνίες (-8%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (0,76%) και Τρόφιμα- Ποτά (0,28%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (84,85%), Attica Συμμετοχών (42,43%), Sato (35,19%), Q&R (32,17%), Κρέκα (-24,22%), Τηλέτυπος (19,94%), Καθημερινή (19,76%), Φιερατέξ (19,05%), Βαλκάν (18,22%) και ΔΟΛ (16,25%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΓΕ Δημητρίου (-35%), Πήγασος Εκδοτική (- 30,34%), Παίρης Πλαστικών (26,18%), MIG (25,97%), Χαιδεμένος (ΚΟ) (-23,11%), Αλουμύλ (-21,43%), Creta Farm (-20,45%), Centric (-20,33%), Μηχανική (ΠΟ)(-20%) και Γιουρομπρόκερς (-19,74%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v