Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσγείωση κάτω από τις 900 μονάδες

Εκρηκτικό αποδεικνύεται για το ΧΑ το μείγμα των εξελίξεων στην Κύπρο και οι δηλώσεις Ντάιζελμπλουμ για bail-in. Πτώση ακόμα και χαμηλότερα των 900 μονάδων για Γενικό Δείκτη. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα στο ταμπλό.

Από χαμηλά ξεκίνησε και χαμηλότερα συνεχίζει το ΧΑ. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να υποχωρούν από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης.

Με συναλλαγές 15 εκατ. εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11.20) ο Γενικός Δείκτης από τις 924,25 μονάδες έχανε... έδαφος και να κινείται κάτω από τις 900 μονάδες "επιστρέφοντας" στα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Ανάλογη "επιστροφή" και για τον Ftse Large Cap που από τις 299 γλύστρησε έως τις 293 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών υψηλότερη από το μέσο όρο της 22/3 (αναφερόμαστε στο ίδιο αρχικό διάστημα) αλλά και της προηγούμενης εβδομάδας. Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε πωλητική διάθεση και κινήσεις μερικής (?) ρευστοποίησης θέσεων που όμως θα πρέπει να προσμετρηθούν στις πωλήσεις που έχουν ξεκινήσει από τα τοπικά υψηλά (στα μέσα Φεβρουαρίου).

Προφανώς οι εξελίξεις στην Κύπρο και όσες ακολουθούν αποτυπώνονται αρνητικά/πτωτικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι ενδεικτικό, πως μετά τα πρώτα 20-25΄της συνεδρίασης μόνο δύο μετοχές της "μεγάλης" κεφαλαιοποίησης και καμία από τη "μεσαία" κινούνταν αντίστροφα στο διορθωτικό ρεύμα.

Κίνηση αναμενόμενη και από τεχνική πλευρά, καθώς τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες "λύνονται" καθοδικά σχηματισμοί μετοχών-σηματωρών, που είχαν πρωταγωνιστήσει στην περίοδο της ανοδικής κίνησης (από τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012). Το αν πρόκειται για σκέλος- κύματος που θα μπορούσε να αποφέρει ανοδική κίνηση (υπό τις κατάλληλες προυποθέσεις) ή σκέλος- νέου κύματος προς τις 270 μονάδες μένει να φανεί άμεσα.

Θα εξαρτηθεί από την διάθεση των παικτών στην διαφαινόμενη δοκιμασία αρχικά των 290 μονάδων για τον Large Cap. Περιοχή, που είναι πλέον σε απόσταση μόλις 2-3 μονάδων πλέον.

Ρευστοποιήσεις, πιέσεις και διόρθωση για το σύνολο, σχεδόν, των μετοχών από την MIG, την Eurobank, την Πειραιώς μέχρι την Βιοχάλκο, τη ΔΕΗ, το Μυτιληναίο. Είναι ενδεικτικό πως περίπου στις 11.00 μόνον η μετοχή της Eurobank Properties ( με μόλις 367 κομμάτια ) παρέμεναν σε θετικό έδαφος.

Χαμηλότερες τιμές για Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ρευστοποιήσεις σε 3 Ε, Motor Oil, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. Σε αυτή τη συγκυρία επιβαρυντικά λειτουργεί η οριστικοποίηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, πως σταματά η λειτουργία της μονάδας στην Χαλκίδα.

Στις 11.00 και 11.02 στο σύστημα της ztrade περνούσε ένδειξη για τεχνικά προβλήματα από το ΧΑΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v