ΧΑ: Ανοιγμα με πτώση κοντά στο 3%

Με πτώση που αγγίζει το 3% άνοιξε το ΧΑ. Στα νέα "δεδομένα" θα πρέπει να προσαρμοσθεί άμεσα (και) το ΧΑ. Παραμένουν σημείο στήριξης οι 280-290 μονάδες για τον Ftse Large Cap. Στο προσκήνιο οι τράπεζες αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Πάμε για... alles "διασώσεις" με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να προειδοποιεί για τα επόμενα μέτωπα, που ανοίγουν. Από την Λευκωσία, την Αθήνα και τη Ρώμη, τη Μαδρίτη μέχρι τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο.

Το ΧΑ "κέρδισε" λίγο χρόνο- και λόγω της χθεσινής αργίας- με το Σύστημα να δείχνει, πως ελέγχει το παιχνίδι. Ωστόσο η σημερινή μέρα ξεκινά με πτώση που αγγίζει το 3% για το Γενικό Δείκτη.

Σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό θα φανεί βραχυπρόθεσμα από την σημερινή αντίδραση συγκεκριμένων παικτών αλλά και από το νέο περιβάλλον, που διαμορφώνεται βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Στις 930,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 302 ο Ftse Large Cap με τις τράπεζες εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο και τους επαγγελαμτίες της αγοράς, τους επιχειρηματίες να υποχρεώνονται να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους.

Για πολλούς η Κύπρος αποτελεί "πεδίο δοκιμών" για bail in "διασώσεις", με το Βερολίνο (και τους συμμάχους του) να καθιστά σαφές (πλέον) πως εννοεί τη "νέα Ευρώπη".

Pax Germanica... δηλαδή εάν κρίνουμε και από τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του ολλανδού νέου επικεφαλής του eurogroup.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον θα πρέπει να συνεχίσει (και) το ΧΑ, σε αχαρτογράφητες περιοχές, όπως παραδέχονται αρκετοί ειδικοί.

Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να αρθούν μία προς μία οι εκκρεμότητες και τα διαδικαστικά ζητήματα να προχωρήσουν με πρώτη και καλύτερη την τυπική επισημοποίηση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών (στην ελληνική αγορά) στην Πειραιώς.

Νομικές λεπτομέρειες που μόλις διευθετηθούν θα άρουν μία εκκρεμότητα που μόνο σημειολογικά επηρεάζει τον κλάδο. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης, των ραγδαίων εξελίξεων θα λέγαμε και πάλι καλά, που το σύστημα θα επαναλειτουργήσει από αύριο.

Συν τω χρόνω, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη τρία μέτωπα καλείται να κλείσει η κυβέρνηση άμεσα με την έλευση της τρόικας. Το σίγουρο είναι, πως οι συνθήκες, οι ισορροπίες και το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικά από τι την προηγούμενη εβδομάδα, απ΄ ότι την τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου των δανειστών.

Και αυτή η ειδοποιός διαφορά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ανάλογα. Εκτίμηση αρκετών, πως μέτωπα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ θα επισπευσθούν, όπως και σε δομές, φορείς που σχετίζονται με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Από αυτή την άποψη τα όσα σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης.

Συγκεκριμένα τις παρενέργειες της κυπριακής κρίσης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσπαθούν να μετρήσουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς σήμερα (αν δεν υπάρξει νέα παράταση την τελευταία στιγμή) υποβάλλονται οι προσφορές για τα έξι ακίνητα του δημοσίου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ως εκ τούτου η πρώτη αντίδραση παικτών, συγκεκριμένων παραγόντων και "ισχυρών χεριών" σήμερα-αύριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Από τεχνική πλευρά με γνώμονα το μεσοπρόθεσμο μοντέλο μέτρησης του Ftse Large Cap (που μέχρι τώρα λειτουργεί με μικρές αποκκλίσεις) οι 290-280 μονάδες παραμένουν ενεργές εστίες στήριξης για τον δείκτη, με τις 270 ως εσχατιά και σημείου αλλαγής τάσης.

Η διακύμανση των ξένων αγορών, του ευρώ που από την αρχική ανοδική αντίδραση έδωσαν τη θέση τους στον εύλογο προβληματισμό και τηυν επιφυλακτικότητα θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθούν. Καθώς, όπως αναφέραμε προηγουμένως η Κύπρος- κατά πάσα βεβαιότητα- φαίνεται να αποτελεί "πεδίο δοκιμών" για bail in "διασώσεις".

Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Λευκωσία ή την Αθήνα "αύριο".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v