Στα χαμηλά της η Σοφοκλέους

Χαμηλώνει ο πήχης προς τις 280-270 μονάδες για FTSE 25 εν μέσω νέας επιβάρυνσης στη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης. Μεγαλύτερος ο βαθμός συσχέτισης Αθήνας-Λευκωσίας απ’ ότι επιχειρεί να "περάσει" η κυβέρνηση.

Στα ΧΑμηλά του το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones.

Η «κυπριακή κρίση» επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία κάτι που αποτυπώνεται ήδη προεξοφλητικά σε μεγέθη-σηματωρούς και διαγράμματα. Από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που εχθές διόρθωσε άτακτα (και με συναλλαγές ) προς τις 884 μονάδες μέχρι την καμπύλη του 10ετούς ομολόγου.

Όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος «...όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. μηδένισαν το σύνολο των κερδών που σημείωναν στο τρέχον έτος και έτσι Γενικός Δείκτης, FTSE 25 και FTSE Mid Cap έχουν γυρίσει σε αρνητική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο στις 31/12/2012. Για τον Τραπεζικό δείκτη ούτε λόγος, καθώς ο εν λόγω δείκτης από την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου χρόνου, καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 40%».

Αναπόφευκτη εξέλιξη εκτιμούν παράγοντες της αγοράς από τη στιγμή που επανέρχεται το ρίσκο και για την ελληνική οικονομία. Για «... βίαιη επαναφορά του ρίσκου χώρας» κάνουν λόγο οι Χρ. Κίτσιος - Γ. Σαββάκης, καθώς «...στην πρώτη γραμμή των επενδυτικών κριτηρίων πυροδότησε, για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η δήλωση Ντάισελμπλουμ, με την οποία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης και σε άλλες χώρες. Παρά την επιχείρηση ανασκευής των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, η εκπρόσωπος του καθ’ ύλην αρμόδιου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ όχι μόνο διατήρησε στην επικαιρότητα το θέμα, αλλά αποκάλυψε ότι έχει τεθεί επί τάπητος το επικείμενο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στην ΕΕ».

Το κρίσιμο είναι πως αυτή η επαναφορά σημειώνεται λίγο πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, εν μέσω καθοριστικής φάσης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ότι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια. Και θα λέγαμε βραχυπρόθεσμα.

Από τεχνική πλευρά, ειδικά ο FTSE Large Cap επιβεβαιώνει και με την χθεσινή διόρθωση την τεχνικότητα του «δοκιμάζοντας» σημαντικές περιοχές, όπως θεωρούνται οι 290-280 και σαν... εσχατιά οι 270 μονάδες. Σημείο όπου ακυρώνεται η προηγούμενη βραχυ-μεσοπρόθεσμη κίνηση (ελάχιστα Ιουνίου - υψηλά Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου), ανοίγοντας τον... κατηφορικό δρόμο για χαμηλότερα/ επίπεδα.

Προσώρας η φορά, η τεχνική προσέγγιση μένουν ενεργές (μέχρι του σημείου επιβεβαίωσης ή διάψευσης τους), αν και το φορτίο ειδικά στις τράπεζες έχει επιβαρυνθεί περισσότερο.

Παρά τα όσα καθησυχαστικά διαμηνύονται (και δικαιολογημένα) από κύκλους του οικονομικού επιτελείου, η ουσία είναι πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών έχει «βαρύνει» κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μένει να μετρηθεί το «επιπλέον βάρος» και να εξευρεθούν τρόποι κάλυψης του.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως (και) αυτό το θέμα θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Γ. Στουρνάρα στις επαφές του με την Τρόικα.

Επιπλέον, η χθεσινή συνάντηση του πρώην επικεφαλής του IIF με τον έλληνα πρωθυπουργό, παρά τα όσα ειπώθηκαν περί... κοινωνικού χαρακτήρα της επίσκεψης, συμπεριελάμβανε (απολύτως λογικά ) και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. Και αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά, πως αυτό που «καίει» άμεσα τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση/θωράκιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για αυτό όσο μένει ανοιχτή αυτή η... εκκρεμότητα, το ρίσκο θα αυξάνεται με άμεση επίπτωση στην προοπτική προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών.

Για αυτό, κατά την εκτίμηση μας πάντα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στις τράπεζες και δευτερευόντως στα μέτωπα των... αποκρατικοποιήσεων που παραμένουν σε πλήρη εκκρεμότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v