Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dijssel-"μπλουμ"... στη Σοφοκλέους

Δεύτερη μέρα "συντριβής" του Γενικού Δείκτη και αθροιστικών απωλειών 8,7%. "Βουτιά" για ΔΕΗ (-13%), Ελλάκτωρ (10,43%) και ΟΤΕ (-9,4%). Πτώση για Εθνική (3,57%), Eurobank (3,86%). Άνοδος 1,5% για Τιτάνα.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κυριολεκτικά ζαλισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, προσπαθεί να τιμολογήσει τις επιπτώσεις στην Μεγαλόνησο, τις παράπλευρες απώλειες στην ασθενή Ελληνική οικονομία, αλλά και την επόμενη μέρα για όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, την ίδια ώρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ επέστρεψε δριμύτερος και σε δηλώσεις του στο RTL τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: "θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα Κράτη και οι φορολογούμενοι για τις Τραπεζικές κρίσεις.

Στο εξής θα θίγονται και οι Τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες. Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι Αγορές".

Οι νέες δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ στο Ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο έρχονται να καταδείξουν ότι όντως η Ευρωζώνη υιοθετεί μια νέα στρατηγική για τη διάσωση των προβληματικών Χωρών - Τραπεζών.

Ξεκινώντας από την Κύπρο και αν παραδεχθούμε ότι είναι σωστές οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες δύο ήταν οι πυλώνες της Κυπριακής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα ο υπέρβαρος Χρηματοοικονομικός τομέας και ο τομέας των Υπηρεσιών, ο πρώτος δείχνει να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ο δεύτερος μοιραία θα παρασυρθεί από τον πρώτο.

Επόμενος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο είναι αυτός του φυσικού αερίου, όμως αυτός θέλει τον χρόνο του προκειμένου να έχει ουσιαστική επίδραση στα οικονομικά της Χώρας, ενώ η πρόσφατη "επίθεση φιλίας" του Ισραήλ προς την Τουρκία, υπό την καθοδήγηση Ομπάμα (στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ), αν μη τι άλλο χρήζει δεύτερης ανάγνωσης.

Ερχόμενοι στα δικά μας, μάλλον πλησιάζει στα όρια του παραλόγου, όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, να τα επαναφέρουν στην Ελλάδα, όταν επικρέμεται η "δαμόκλειος σπάθη" ενός ξαφνικού "κουρέματος" των καταθέσεων, είτε αυτή αφορά διάσωση Κρατών, είτε προβληματικών Τραπεζών.

Έτσι δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες εβδομάδες να υπάρξει και επιτάχυνση των διαδικασιών από εταιρείες που θα επιλέξουν την λύση της μεταφοράς έδρας, προκειμένου να διασφαλίσουν κεφάλαια και ταυτόχρονα να έχουν ευκολότερους διαύλους χρηματοδότησης και φιλικότερη φορολογική αντιμετώπιση.

Μάλιστα, στο πρώτο πρόβλημα "μαύρης τρύπας" που θα επισημάνει, για την Ελληνική οικονομία, η επερχόμενη επίσκεψη της τρόικας, δεν αποκλείεται να πυροδοτηθεί νέο κύμα αναλήψεων από τις Τράπεζες, τέτοιο που μπορεί να ακυρώσει, έστω και εν μέρει, τις επερχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Και μειωμένη ρευστότητα στον Τραπεζικό κλάδο, σημαίνει χορηγήσεις με το σταγονόμετρο, σε μία οικονομία που παραμένει στην εντατική, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την εικόνα ξεπουλήματος στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, ο κύριος όγκος των ρευστοποιήσεων προήλθε από χαρτοφυλάκια με έδρα την Κύπρο.
 
Στους πωλητές περιλαμβάνονται Αμοιβαία Κεφάλαια, Ασφαλιστικά Ταμεία και, πιθανώς, Τράπεζες.

Και ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανεκτέλεστων εντολών πώλησης, λόγω επερχόμενου τέλους μήνα, αλλά και αργιών λόγω του Πάσχα των Καθολικών, την πτωτική τάση ανατροφοδότησε ο σημαντικός αριθμός "margin calls" που θα ενισχυθεί αν οι πιέσεις συνεχιστούν και στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν αποκλείεται να πάνε ακόμα πιο πίσω τις ήδη καθυστερημένες αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, μεταθέτοντας τις προσδοκίες αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο απώτερο μέλλον και συντηρώντας την ήδη σοβαρή ύφεση που θα τροφοδοτηθεί από την περαιτέρω υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφουν οι φόβοι μετάδοσης της Ευρωπαϊκής κρίσης, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των Ευρωπαϊκών ομολόγων να κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα σημαντική μεταφορά κεφαλαίων από τον Νότο προς τις Τράπεζες του Ευρωπαϊκού Βορρά, κάτι που είναι "χαράς ευαγγέλια" για τις Γερμανικές Τράπεζες, που θα καλοέβλεπαν μία τέτοια εξέλιξη.

Το Bloomberg αναφέρει πως οι Γερμανικές Τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, HSH Nordbank AG και Norddeutsche Landesbank Girozentrale δεν παίρνουν τις προβλέψεις που πρέπει για τα επισφαλή δάνεια αλλά προτιμούν να τα ρυθμίζουν με αναδιαρθρώσεις "balloon" όπου καταβάλλονται μόνο μέρος των τόκων και το κεφάλαιο σε μια δόση στην λήξη του δανείου.

Όμως ακόμα και έτσι οι απαιτήσεις συχνά δεν εισπράττονται τελικά και ανακυκλώνονται εκ νέου. Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα η Goldman Sachs προχώρησε στην υποβάθμιση της Deutsche Bank σε "sell" από "neutral", επικαλούμενη τους νέους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας που υιοθετεί η Federal Reserve για τις ξένες Τράπεζες και τους οποίους εκτιμά ότι η Γερμανική Τράπεζα δεν πληροί.

Η λύση για bail in του Κυπριακού Τραπεζικού κλάδου κινδυνεύει να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, προειδοποίησε ο σύμβουλος της Γερμανικής Κυβέρνησης, Π. Μπόφινγκερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse", δήλωσε ότι "η επίπτωση που σηματοδοτείται για την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι μοιραία. Αποτελεί ουσιαστικά κάλεσμα προς όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους μόλις εμφανιστεί το παραμικρό πρόβλημα σε μια Τράπεζα". "Αν οι Τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι απόλυτα ασφαλείς, τότε το Τραπεζικό Σύστημα θα σταματήσει να λειτουργεί" τόνισε.

Ευρώπη κάνει λάθος στο θέμα της Κύπρου", είναι το μήνυμα που στέλνει η Moody’s κάνοντας λόγο για αδέξιους χειρισμούς που ασκούν νέες πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των Μελών της. Ο οίκος προειδοποιεί μάλιστα ότι οι αξιωματούχοι έχουν υπερεκτιμήσει τις ικανότητες τους σε ότι αφορά τη διαχείριση του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Mark Oosterveld, γενικός διευθυντής του τμήματος Κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου, ερωτηθείς για το εάν απειλείται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας και της Ιταλίας αρνήθηκε να απαντήσει. Επισημαίνεται ότι και για τις δύο αυτές οικονομίες, το outlook είναι αρνητικό και κατά πολλούς αναλυτές, είναι πλέον πιο ευάλωτες μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Στο άμεσο μέλλον οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθήσουν τρία καθοριστικά σημεία, σύμφωνα με το IIF.

Πρώτον
, πόσο θα είναι το βάθος της οικονομικής μετάστασης που θα υποστεί η Κύπρος από την ώρα που θα ανοίξουν οι Τράπεζες, όσον αφορά τις ζημίες στις καταθέσεις και την έξοδο κεφαλαίων.

Δεύτερον, το πρόσθετο βάρος που θα επιθέσουν τα Τραπεζικά προβλήματα στις πιο αδύναμες οικονομίες, και ειδικά στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία –και ίσως και την Γαλλία.

Τρίτον, ότι δεν είναι απίθανο οι Αγορές να έχουν εναποθέσει υπερβολική εμπιστοσύνη στην στήριξη της ΕΚΤ και να υποτιμούν τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ. Σύμφωνα με το IIF δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση η οικονομία της Κύπρου να εμφανίσει ύφεση 20% το 2013-2014.

Την εκτίμηση ότι η αξία του ευρώ θα ισοσκελιστεί με αυτή του δολαρίου μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια προβάλει η Morgan Stanley, επικαλούμενη τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην Ευρώπη ώστε να αποδυναμωθεί το νόμισμα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. "Η υποχώρηση του ευρώ θα συνεχιστεί καθώς η συμφωνία για την Κύπρο προκαλεί ανησυχία στις Αγορές για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης στην υποχώρηση θα συμβάλει και η δυσκολία στην Ιταλία για το σχηματισμό Κυβέρνησης" αναφέρει ο οίκος που εκτιμά ότι η χρηματοδότηση του Ιδιωτικού τομέα σε υπερχρεωμένα Κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τη Γερμανία, υπονομεύοντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη καθώς τα μέτρα λιτότητας θα περιορίζουν την προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης. "Αυτό που απομένει είναι η Ευρώπη το ερχόμενο φθινόπωρο να ακολουθήσει το δρόμο που χαράζει η Ιαπωνία. Αυτού του είδους η πολιτική αναμένεται να μπει στην ατζέντα των Ευρωπαίων και μεταξύ του γ’ και δ’ τριμήνου φέτος θα μπει αρκετά δυναμικά".
 
Σύμφωνα με την Morgan Stanley η ισοτιμία των δύο νομισμάτων θα ολοκληρώσει τη χρονιά στο 1,25 δολ. Ως το τέλος του 2014, θεωρεί πως θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,19 δολ. "Μέσα σε δυόμιση χρόνια η ισοτιμία θα είναι πολύ κοντά στο parity (1 προς 1)", εκτιμά ο οίκος.


Οι έξελίξεις στις διεθνείς αγορές

"Πράσινα" ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με πτωτικές διαθέσεις Ευρώπη, αλλά και το ξεκίνημα στην Wall Street, με τους δείκτες του NYSE να υποχωρούν μία ημέρα μετά την άνοδο του Dow Jones σε νέο ιστορικό υψηλό, στο κλίμα ανησυχίας που γεννούν οι εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και η προσπάθεια της Ιταλίας να σχηματίσει Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες του ηγέτη της Ιταλικής κεντροαριστεράς, Pier Luigi Bersani να σχηματίσει μια Κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται να καταλήγουν σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην πρόταση του για συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ένωση κτηματομεσιτών της Αμερικανικής Αγοράς.

Ο δείκτης των προσυμφώνων που καταρτίζει η ένωση ΝΑR διολίσθησε στο 104,8. Η ένωση τονίζει, πάντως, ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις συνεχίζουν να υποδεικνύουν ανάπτυξη. Επιπλέον, ο δείκτης έχει ήδη ενισχυθεί 8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα προσύμφωνα θα μειωθούν 0,3%.Επιστρέφοντας στην Γηραιά Ήπειρο, η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση, υπήρξε υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης της Βρετανίας στο 0,2% έναντι αρχικής εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,3%.

Στάσιμος έμεινε ο κλάδος υπηρεσιών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στο τρίμηνο κατά 2,1% σε τριμηνία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Οι Βρετανικές Τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια 25 δισ. στερλινών ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.
 
Η αρμόδια επιτροπή της ΒοΕ που έχει αναλάβει τον εντοπισμό των συστημικών κινδύνων στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Βρετανίας δήλωσε πως "ο άμεσος στόχος των Τραπεζών θα πρέπει να είναι η επίτευξη του στόχου κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1 βάσει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, που ορίζεται στο 7% των τοποθετήσεων σταθμισμένου κινδύνου μέχρι τα τέλη του 2013".
 
Συμπληρώνει δε, πως μετά το 2013 θα απαιτηθούν και άλλες αυξήσεις στους λόγους κεφαλαιακής επάρκειας και καλεί τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση με αναδιάρθρωση του ισολογισμού τους, χωρίς να πληγεί ο Τραπεζικός δανεισμός.

Δυσμενέστερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε το Μάρτιο στο 90,0 από 91,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 90,4.Στο 6,98% του ΑΕΠ αναθεώρησε η Ισπανία το Δημόσιο έλλειμμά της για το 2012, έναντι του 6,7% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, προκειμένου –όπως ανέφερε- να αντανακλάται μια αλλαγή στην μεθοδολογία υπολογισμού.
 
Τα νέα στοιχεία δεν συνυπολογίζουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών της Χώρας, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 3% του ΑΕΠ.Έντονες είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν για υποβάθμιση της Ιταλίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Εν μέσω αυτών των φημών για την υποβάθμιση της Ιταλικής οικονομίας το Χρηματιστήριο του Μιλάνο καταγράφει σημαντική πτώση. Παράλληλα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αναζωπύρωση της Ευρωπαϊκής κρίσης λόγω του Κυπριακού προβλήματος αυξάνουν τους φόβους πως Ιταλία θα βρεθεί στο στόχαστρο των Αγορών.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 860 μονάδων, αν μη τι άλλο δημιουργεί προβληματισμό για την περαιτέρω πορεία της Αγοράς, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Από εκεί και πέρα, το mini "sell off" των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, δημιουργεί κάποιες πρώτες προϋποθέσεις για επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά αυτό αφορά μόνο χαρτοφυλάκια που κινούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Επισημαίνεται ότι οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο είναι σαφώς ηπιότερες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων χρήσης 2012 και πιθανής ανοδικής αντίδρασης, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχητική εικόνα επεκτείνεται και στις Αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, σαφής ένδειξη της αβεβαιότητας - ανασφάλειας, μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Σε αυτό το κλίμα ανησυχιών που έχει επιστρέψει στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, η παραμικρή καθυστέρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα επιβαρύνει εντυπωσιακά την ψυχολογία των εμπλεκομένων με τα δρώμενα στο ταμπλώ της Σοφοκλέους.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, η έρευνα του Ινστιτούτου για τη φτώχεια στις 27 Χώρες της Ε.Ε. που δημοσιεύει η Deutsche Welle, φέρνει τη Γερμανία στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης.

Προηγούνται όχι μόνον οι Σκανδιναβικές Χώρες, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Στην 25η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στις δύο τελευταίες η Βουλγαρία και η Ρουμανία.Ένα ακόμα "κρύο ντους" για αυτούς που ήλπιζαν ότι η πρόσφατη επίσκεψη Ολάντ, θα σηματοδοτούσε Γαλλικές επενδύσεις για την Ελλάδα.

Μετά τις Carrefour, Societe Generale και Credit Agricole ήλθε η σειρά της Michelin, που μετά από 34 χρόνια, η Michelin Ελλάδας παύει να υφίσταται και θα υπάγεται πια σε άλλη εταιρεία της μητρικής στο Βουκουρέστι. Ουσιαστικά η Michelin αποχωρεί από τη Χώρα μας και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 καθώς η μητρική Επιχείρηση προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της.

Η απόκτηση των υποκαταστημάτων τριών Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς, αυξάνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους παρά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από το πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο, αναφέρει η Fitch.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η συμφωνία ενέχει κινδύνους εφαρμογής, καθώς η Πειραιώς βρίσκεται ήδη σε περίοδο ενσωμάτωσης της ATE και της Γενικής.

Επίσης η Fitch εκτιμά ότι η Πειραιώς θα πρέπει να υποστεί σημαντική αναδιάρθρωση και να εξορθολογίσει το υπερβολικό δυναμικό. Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι η απόκτηση των υποκαταστημάτων δεν θα προστατέψει την Πειραιώς από τις υφεσιακές πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Αντίθετα, το deal αναμένεται να αυξήσει τη συγκέντρωση ρίσκου στα χαρτοφυλάκια δανείων.

Η Fitch δεν αναμένει ότι η απόκτηση των Κυπριακών υποκαταστημάτων θα δημιουργήσει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, εξαιτίας των όρων της συναλλαγής. Ωστόσο, προσθέτει ότι ίσως χρειαστεί μια επανεξέταση των κεφαλαιακών αναγκών της Πειραιώς από τις Εθνικές και Διεθνείς Αρχές.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η μεταβίβαση των υποκαταστημάτων θα είναι ουδέτερη όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Στα θετικά της συμφωνίας, η Fitch αναφέρει ότι η Πειραιώς θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη Ελληνική Τράπεζα, από τέταρτη προηγουμένως.

Τώρα όσον αφορά την εικόνα εκποίησης που σημειώθηκε σήμερα στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα υψηλό τζίρο που πλησίασε τα 90,9 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Folli Follie Group, Coca-Cola).

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, μόνο οι Τιτάν (+1,48%) και MIG (+2,04%) διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Motor Oil. Αξίζει να σημειωθεί ότι με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της 31/12/2012, μόνο οι Coca-Cola, Eurobank Properties, Folli Follie Group, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ σημειώνουν θετική μεταβολή.

Επίσης το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.44 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 821,21 μονάδες (-7,2%) και τελικά έκλεισε στις 849,62 μονάδες με απώλειες 3,99%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κλεισίματα χαμηλότερα των 840 μονάδων μπορούν να αλλάξουν το momentum επί το αρνητικότερο, ενώ στις 801 μονάδες εντοπίζεται ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα, με 25 ανοδικές μετοχές έναντι 124 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό απωλειών.Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΓΕΚΑ, σε αντίξοο περιβάλλον, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ικτίνος, διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Profile, ενώ η Βαρβαρέσος με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.


------ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης, που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.131 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο απέδωσε σημαντικά αμυντικότερη διάθεση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το discount στο 1,4%.Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.657, τιμή εκκαθάρισης 267,25) κινήθηκαν μεταξύ 258,5 και 282 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.889), Alpha Bank (2.083), Πειραιώς (3.247), ΟΠΑΠ (2.607), ΟΤΕ (6.978), MIG (1.711), Μυτιληναίο (1.586), ΔΕΗ (7.437), Intralot (1.913), ΓΕΚ (1.704), Ελλάκτωρα (1.605), ΕΧΑΕ (310), Coca-Cola (130), Σιδενόρ (131), Τέρνα Ενεργειακή (264), Ελ. Πετρέλαια (459), Τιτάνα (111), Βιοχάλκο (220), Folli Follie Group (409), Motor Oil (260), Jumbo (297), Eurobank Properties (179).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα του FTSE/ASE large cap όπου σημειώθηκαν 1.985 options με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση προς τα calls (1.372 τμχ) έναντι των puts (613 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα βυθίστηκε στο 37%. Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.203.906 τεμ.), Alpha Bank (6.580.366 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v