Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελπίζει σε τεχνική αντίδραση

Μετά τη διήμερη... καταιγίδα, αχνές ενδείξεις για μικρή βελτίωση του κλίματος. Κλειδί οι 850-830 μονάδες για τον ΓΔ και οι 270 για τον Ftse Large Cap. Στο προσκήνιο πάντα οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Μετά το "Dijssel...μπλουμ" τι; Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, την αποκαρδιωτική εικόνα του μεγαλύτερου μέρους του ταμπλό, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, το Χ.Α. προετοιμάζεται για ακόμη μία μάχη.

Την τελευταία συνεδρίαση (λόγω της Μ. Παρασκευής των καθολικών) ακόμη μιας εβδομάδας βουνό.

Το χθεσινό άδειασμα, όπως αποδείχτηκε εκ των... υστέρων, ήταν φυσιολογικό και δικαιολογημένο λόγω της σημαντικής συσχέτισης της ελληνικής οικονομίας με την κυπριακή.

Βουτιά για τον Γενικό Δείκτη, που εν τέλει έκλεισε στις 849,62 μονάδες (-3,99%), έχοντας δοκιμάσει ενδοσυνεδριακά επίπεδα πέριξ των 820 μονάδων. Ανάλογα, ο Ftse Large Cap διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 273,96 μονάδες κατά 4,29% χαμηλότερα, έχοντας δοκιμάσει τιμές προς τις 265-260 μονάδες(*).

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες (μετά την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε), με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Jumbo, φάνηκε γιατί σε συγκεκριμένες μετοχές εταιρειών οι ρευστοποιήσεις είχαν αρχίσει πριν σκάσει η τελευταία φάση της κυπριακής κρίσης.

Το ξεπούλημα στη μετοχή της Jumbo κι η κατάρρευση της τιμής της μετοχής είχαν την εξήγησή τους, επιβεβαιώνοντας όσους επιμένουν πως τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης.

Από την άποψη ότι οι γνωρίζοντες, τα λεγόμενα ισχυρά χέρια, έχουν γνώση εκ των προτέρων για τα επερχόμενα είτε θετικά (οπότε αγοράζουν) είτε αρνητικά (οπότε ρευστοποιούν-ξεπουλούν).

Δεδομένης της σύνθεσης των πωλητών και των συναλλαγών, θα λέγαμε πως ένα σημαντικό πρώτο ξεπούλημα έγινε εχθές.

Με συναλλαγές 90,835 εκατ. ευρώ, με 35,598 εκατ. κομμάτια. Με συγκριτικά μικρότερες πωλήσεις και πιέσεις και απώλειες για τις τραπεζικές και με γενικό... χαμό στα υπόλοιπα.

Για τις εξελίξεις στις τράπεζες, χρήζει προσοχής το θέμα του Χρ. Κίτσιου για το... ελληνικό κούρεμα ομολογιούχων, καθώς ο κλάδος βρίσκεται προς την τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης και η εικόνα των τραπεζών έχει γκριζόμαυρα χρώματα.

Τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσαν η Εθνική-Eurobank και η Alpha Bank είναι δύσκολα. Οι αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της Εθνικής, Αλέξανδρου Τουρκολιά, για το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να είναι ειλικρινείς, ωστόσο το περιβάλλον τουλάχιστον για το 2013 παραμένει εξοντωτικό.

Σε επίπεδο παιχνιδιού, αυτό που μέτρησε για αρκετούς εχθές ήταν οι συγκριτικά λιγότερες απώλειες των τραπεζικών μετοχών. Όπως σωστά σημείωσε φίλος του euro2day, το μη τραπεζικό κομμάτι του ταμπλό είχε υπεραποδώσει βραχυμεσοπρόθεσμα (από τα ελάχιστα του Ιουνίου μέχρι τις κορυφές του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) και έχει απόλυτο δίκιο.

Μένει να δούμε σήμερα ποια θα είναι η συνέχεια στο μη τραπεζικό ξεπούλημα καθώς το ευρύτερο επενδυτικό κοινό πληροφορείται τα σχετικά στοιχεία για τις εγκλωβισμένες εισηγμένες από εχθές το μεσημέρι μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί.

Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε πως σήμερα -στην αρχή ίσως- θα δούμε τις ρευστοποιήσεις του ευρύτερου κοινού και ενδεχομένως τις πιθανές τοπικές ελάχιστες τιμές. Ωστόσο, είναι μία εκτίμηση λογική, οπότε την παρακολουθούμε από την αρχή της συνεδρίασης.

Στον Εκηβόλο ανεβάσαμε διάγραμμα του... 25άρη (από την ομάδα ανάλυσης eΖMarket) κι ορισμένοι φίλοι συμπλήρωσαν την προσέγγιση (αργότερα θα ανεβάσουμε στοιχεία του Ιωάννη Δεληγιάννη), απόψεις και εκτιμήσεις ενδιαφέρουσες ειπώθηκαν και θα ειπωθούν στη συνέχεια, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και βλέπουμε.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς ανοίγουν οι κυπριακές τράπεζες στη μεγαλόνησο και δεδομένης της δύναμης της τηλεοπτικής εικόνας ας περιμένουμε να αποτιμήσουμε και αυτήν την παράμετρο.

Στα υπόψη η επιφυλακτικότητα της Moody΄s, που εκτιμά ως αρνητική την εικόνα για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, την προσπάθεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να διαχωρίσει το Λουξεμβούργο από την Κύπρο (να δούμε για πόσο), τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Σλοβενία (φαίνεται πως... προορίζεται να είναι η έβδομη χώρα-θύμα των δανειστών και του Βερολίνου).

Αλλά και οι πολύ σημαντικές και πρωτόγνωρες κινήσεις των BRICs, σε περίοδο υψηλού και ρευστού γεωπολιτικού ρίσκου και με το ευρώ σε διόρθωση εν μέσω εκτιμήσεων για... επαναφορά του προς τη σχέση 1 προς 1.

Εδώ που τα λέμε, ένα φθηνότερο ευρώ δεν θα ήταν άσχημο για αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Στα υπόψη...

(*) Πολλή κουβέντα γίνεται για την αντιπροσωπευτικότητα-τεχνική σημασία του Γενικού Δείκτη ή του Ftse Large Cap ή ακόμη του Ft Mid. Σύντομα θα παρακολουθούμε διαγραμματικά περισσότερους των δύο δεικτών. Αλλά και κάθε συνδρομή, πρόταση και στοιχείο καλοδεχούμενο, βεβαίως.

Καλημέρα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v