Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επουλώνει τις "πληγές" η Σοφοκλέους

Κέρδη για τη Σοφοκλέους με το Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 860 μονάδων και τον 25άρη άνω των 275. Άνοδος για ΔΕΗ, ΟΤΕ, 3Ε αλλά και για Alpha Bank, MIG, Mυτιληναίο. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΕΤΕ. Μέτριος ο τζίρος.

Προσπαθεί να αντιδράσει το Χ.Α. Με στοχευμένες εντολές αγοράς από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Προσώρας, το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες για σταθεροποίηση σε επιμέρους μετοχές και ενδεχομένως για επιβεβαίωση της τεχνικότητας βασικών δεικτών.

Από τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε έως τις 849, για να αντιδράσει και πάλι στη συνέχεια φτάνοντας προς την αρχική κορυφή. Με μέτριο τζίρο στα πρώτα 15΄-20΄, που μάλλον ενθαρρυντική ένδειξη θα πρέπει να τη θεωρήσουμε, και ανάλογη κίνηση του FTSE Large Cap και του FT Mid.

Στις 275, με τοπικό υψηλό στις 278 μονάδες, ο... 25άρης, στην περιοχή των 960 μονάδων ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και με μικτές τάσεις στις τραπεζικές και μη μετοχές των δύο κύριων δεικτών.

Με αρκετά στοιχεία πανομοιότυπα της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά και με ορισμένα διαφορετικά, η συνέχεια αναμένεται επίπονη, απαιτώντας παρακολούθηση και προσοχή. Δεδομένων δε των αργιών που έπονται και της δικαιολογημένες ανάγκης για ρευστότητα παικτών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κατοχυρώσουν θέσεις στη συνέχεια.

Ενθαρρυντική η προσεκτική κι ελεγχόμενη προσφορά/πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, χρήζει προσοχής η νέα διολίσθηση των δεικτών μετά τις 10.55 στην περίπτωση όπου δεν επιβεβαιωθούν τα αρχικά σημεία στήριξης. Συγκεκριμένα, για τον Γ.Δ. οι 849,29 μονάδες, για τον Large Cap οι 273,76 μονάδες και οι 948,50 για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στις τράπεζες, συγκριτικά καλύτερη η Alpha Bank έναντι της Εθνικής και η Eurobank σε σχέση με την Πειραιώς, με την έκθεση-προειδοποίηση για την τελευταία να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον όμιλο.

Για τη μετοχή της Alpha Bank η βραχυπρόθεσμη τεχνική προσέγγιση δίνει πόντους στο ενδεχόμενο σταθεροποίησης υψηλότερα του 0,70 ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου προχωρά κανονικά στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, έχοντας κάνει τις δέουσες ενέργειες, προσβλέποντας στην ολοκλήρωση της ΑΜΚ έως -το αργότερο- το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Προοπτική που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Η επαναφορά των πωλήσεων στη μετοχή της Εθνικής πιέζει την τιμή έως και 2,4% χαμηλότερα (λίγο μετά τις 11.00), ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ (-1,25%) έναντι του ΟΤΕ (-0,55%), ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται ελαφρώς.

Στα σχετικά θέματα του euro2day.gr γίνεται συνεχής αναφορά για αποτελέσματα εταιριών και για στοιχεία που αφορούν τον βαθμό έκθεσης των εισηγμένων στην κυπριακή οικονομία, σε τράπεζες, στην αγορά. Στοιχεία που, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αποδείχθηκε πως επηρεάζουν τους παίκτες και τη συμπεριφορά των μετοχών.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΓΕΚ Τέρνα μετά τη σημαντική διόρθωσή της επιχειρεί προς το 1,55-1,60 ευρώ, παραμένει ωστόσο σε καθοδικό κανάλι. Όπως και οι μετοχές των Fourlis, Intracom, Σιδενόρ.

Αφήνουμε για τελευταία την αναφορά μας στη μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, καθώς στον Εκηβόλο ανεβάσαμε νωρίτερα (σ.σ. η Άννα Φαλτάιτς, δηλαδή...) διάγραμμα και ανάλυση του Ιωάννη Δεληγιάννη. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αν μη τι άλλο.

Στα υπόψη η υποβάθμιση της κυπριακής «υψηλότερης αξιολόγησης» από τη Moody’s, υπενθυμίζοντας το ενδιαφέρον χθεσινό άρθρο των Χρ. Κίτσιου - Γ. Σαββάκη για την επαναφορά του ρίσκου χώρας για την Ελλάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v