X.A.: Απεύχεται τα... χειρότερα

Σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών η προσοχή του Χ.Α. Με ρευστοποιήσεις κατά ριπάς υποδέχεται η αγορά την -και τυπικά- έναρξη των τραπεζικών ΑΜΚ. Τι δείχνει η βραχυπρόθεσμη τάση μετοχών-σηματωρών.

Έντιμο συμβιβασμό ψάχνουν στο Μαξίμου, με την Έλενα Λάσκαρη να σημειώνει πως στα χέρια της τρόικας βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το λίφτινγκ στο ειδικό τέλος ακινήτων.

Όπως άλλωστε και οι προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το σχέδιο διαθεσιμότητας-κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Στον ρυθμό της τρόικας, λοιπόν, καθώς για το μεν θέμα της φορολογίας ακινήτων οι προτάσεις στο δημοσιονομικό τους σκέλος φαίνεται να ικανοποιούν μερικώς τους δανειστές, ενώ στο μέτωπο της διοικητικής μεταρρύθμισης το σχέδιο Μανιτάκη φέρεται να περνά τις... εξετάσεις της Κομισιόν, με το ΔΝΤ όμως να μην έχει ακόμα τοποθετηθεί, θετικά ή αρνητικά.

Εξελίξεις, ανησυχίες και σενάρια που προεξοφλούνται χρηματιστηριακά σε συνδυασμό μάλιστα με όσα διαδραματίζονται κυρίως στις τράπεζες.

Σημαντική βουτιά εχθές, μάζεμα προς το κλείσιμο, με τον Γενικό Δείκτη τελικά στις 856,29 μονάδες (-1,48%) και χαμηλό συνεδρίασης στις 843,81 μονάδες. Αντίστοιχα, για τον FTSE Large Cap στις 275,71 μονάδες (-1,79%) και χαμηλό ημέρας στις 270,37.

Η αξία των συναλλαγών στα 46,7 εκατ. ευρώ, με 30,3 εκατ. τεμάχια και βαρίδι εκ νέου τις τράπεζες.

Μέτρηση σε παρελθόντες χρόνους επιχείρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καταγράφοντας τα νέα χαμηλά 26 ετών(!) για τον τραπεζικό δείκτη, επιστροφή στο 1987, ό,τι αυτό συνεπάγεται στο πλαίσιο πάντα της προεξόφλησης γεγονότων και επερχόμενων.

Νέα χαμηλά για τραπεζικές μετοχές, νέο ιστορικό ελάχιστο για τη Eurobank και... εξαϋλωμένη αποτίμηση μόλις στα 117 εκατ. ευρώ, συνεχιζόμενη εικοτολογία για τη συμφωνία με την ΕΤΕ, και ενώ η  Alpha Bank ξεκινά και τυπικά την αρχή της κρισιμότερης -μέχρι τώρα- φάσης της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε σχετικό θέμα αναφέρονται περισσότερα για το διαδικαστικό χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση του ομίλου, ωστόσο η προσοχή παραμένει στραμμένη στην πλευρά της Εθνικής. Πού παίζεται το παιχνίδι ΕΤΕ-Eurobank πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο αναφέρεται σε πρωινό θέμα του euro2day.gr. Με την αποτίμηση του ομίλου να έχει περιοριστεί πλέον στα 779,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το ανησυχητικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι εντεινόμενες ρευστοποιήσεις και σε μη τραπεζικά χαρτιά και το μάζεμα που επιχειρήθηκε σε συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και τεχνικά.

Με σύμμαχο και την τεχνική προσέγγιση (ενδιαφέρον διάγραμμα με τρία ενδεχόμενα ανεβάσαμε στον χθεσινό Εκηβόλο), διατηρούν το προβάδισμα και όσο δεν προκύπτει θετικός... joker το Χ.Α. θα βλέπει χαμηλότερα.

Ενδιαφέρουσα η στήριξη και εχθές από την Coca Cola 3E, κυρίως όμως η σχεδόν παράλληλη κίνηση ΟΠΑΠ-Intralot. Επίμονη αντίδραση και με υψηλές και στοχευμένες συναλλαγές, που κατά την εκτίμησή μας προοιωνίζονται καταλυτικές εξελίξεις από το μέτωπο του Οργανισμού.

Σε φάση γενικευμένης -και πάλι- απαξίωσης, όπου παρασύρονται και μετοχές υγιέστερων εταιρειών, απαιτείται αυξημένη προσοχή και... γερό στομάχι.

Δεν είναι αμελητέα όσα καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τη θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών με μείωση της έκθεσής τους προς τις τράπεζες, που αποτελεί βασικό στόχο για τις περισσότερες εισηγμένες του Χ.Α., ακόμη και για τις πλέον ισχυρές, ακόμη και για εκείνες που διαθέτουν αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους για να αντλήσουν κεφάλαια.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων για το 2012, όπου με βάση τα στοιχεία 36 ομίλων, ενώ αθροιστικά έχουν σημειώσει καθαρά κέρδη ύψους 1,13 δισ. ευρώ, έχουν πετύχει τριπλάσιες λειτουργικές ταμειακές ροές (3,24 δισ. ευρώ), μέσω των οποίων, όπως σημειώνει ο Στέφανος, οι εισηγμένες αυτές:

α) Χρηματοδότησαν επενδύσεις ύψους 580 εκατ. ευρώ.
β) Απέδωσαν στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου 440 εκατ. ευρώ.

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, ταλαιπωρία για μετοχές σηματωρούς όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος κι η Μέτκα, με επικίνδυνη κλίση για την πρώτη. Συγκριτικά καλή συμπεριφορά για τον Τιτάνα, αντίδραση για την Jumbo.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μία από τις σηματωρούς, η ΓΕΚ Τέρνα, κυμάνθηκε στο 1,52-1,64 ευρώ με συναλλαγές 351,251 τεμαχίων, με προσεκτικό μάζεμα προς το κλείσιμο και τελική τιμή στο 1,60 ευρώ, χωρίς απώλειες τελικά.

Καθαρή αντίδραση προεξόφλησης για τη μετοχή της ΕΒΖ, με απόδοση 20,55% και αρκετές συναλλαγές 67.598 τεμαχίων. Την... τύχη της Βιοχάλκο είχαν και οι εταιρείες  Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ η Lamda Development και ο Σαράντης με λιγοστές συναλλαγές απέδειξαν πως κρατούν προσώρας αντιστάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v