Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Βαρίδι" ο τραπεζικός κλάδος

Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης του ΧΑ προς τις 880 μονάδες "έσπασε" λόγω των σημαντικών πιέσεων σε ΕΤΕ, Alpha και Eurobank. κάτω και από τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Αντιστέκονται μόνο οι 3Ε και ΟΠΑΠ.

Ενθαρρυντικό γύρισμα σημειώθηκε στο Χ.Α., μετά την περιορισμένη κατοχύρωση θέσεων στις 11.05-11.10 και τη διολίσθηση των δεικτών με σημαντικές πιέσεις-απώλειες εκ νέου για τις τράπεζες. Ωστόσο, δεν είχε συνέχεια και ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 13:00 προς τις 860 μονάδες.

Αναλυτικότερα, στα πρώτα 5΄-15΄ της συνεδρίασης καταγράφηκαν τα τοπικά ελάχιστα, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, για να ακολουθήσει ανοδική αντιστροφή δεικτών και μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη αρχικά καταγράφηκε χαμηλή τιμή στις 863,8 μονάδες και εν συνεχεία αντίδραση προς τις 880, ενώ για τον Ftse Large Cap η διακύμανση διαμορφώνεται στις 277,3-283,2 μονάδες με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Λίγο μετά τις 11.40 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 9,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος είχε αλλάξει χέρια σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και Coca Cola 3E, με δύο από αυτές τις μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν στις 870 μονάδες με άνοδο 0,28% και ο 25άρης σημείωσε κέρδη 0,11%, στις 280 μονάδες.

Συνέχεια στην προσπάθεια της προηγούμενης Πέμπτης με σχετικά ικανοποιητικά καύσιμα και το ενδεχόμενο της βραχυπρόθεσμης αναστροφής να κερδίζει πόντους.

Αναφερόμαστε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επειδή με την τελευταία διόρθωση του 25άρη η εικόνα των περισσότερων μη τραπεζικών μετοχών ακυρώθηκε δίνοντας τη θέση της σε καθοδική κίνηση.

Ωστόσο για τη μετοχή του ΟΤΕ ορατός είναι και πάλι ο στόχος των 5 ευρώ, όπως τα 6,40-6,50 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και τα 5,80 ευρώ για τη ΔΕΗ. Ο λόγος για τις πρώτες διαφαινόμενες αντιστάσεις των εν λόγω μετοχών-σηματωρών.

Σε αντίθετη, καθοδική πορεία οι τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης, με τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου να... φοβίζουν αρκετούς και εμφανείς τις συνέπειες στο ταμπλό.

Απώλειες έως 12% για τη μετοχή της Eurobank, σημαντικές πιέσεις-απώλειες για την Εθνική και την Alpha Bank και με την Πειραιώς να διαφοροποιείται αρχικά από την 4άδα.

Προφανώς η τελευταία εικοτολογία γύρω από το θέμα της συμφωνίας ΕΤΕ- Eurobank κι η επιφύλαξη των μικρότερων και μεσαίων επενδυτών εν όψει της ΑΜΚ της Alpha Bank επιτείνουν το κλίμα στον κλάδο.

Επανάκαμψη των πωλητών από τα τοπικά υψηλά ημέρας σταδιακά μετά τις 11.10-11.15 

Σε ό,τι αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καταγράφονται μικρά κέρδη και συγκεκριμένες μετοχές ξεχωρίζουν.

Στο εύρος του 1,54-1,63 η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα, στο 1,75-1,79 ο Φουρλής, στο 1,12 ευρώ κατά 11,20% υψηλότερα η μετοχή της ΕΒΖ (μετά τις τελευταίες εξελίξεις).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v