Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Με το βλέμμα στην τρόικα

Με τα περισσότερα... μέτωπα ανοιχτά εν όψει τρόικας το ΧΑ καλείται να επιβεβαιώσει (ή όχι) την προσπάθεια βραχυπρόθεσμης αναστροφής προς τις 890-900 μονάδες. Κλειδί οι τράπεζες, η Εθνική και μετοχές-σηματωροί του Large Cap.

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εν όψει τρόικας και εν μέσω έντονων προσπαθειών να πέσουν οι τόνοι»στο θέμα συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω αργιών, το Χ.Α. επιχειρεί να επιβεβαιώσει την προσπάθεια βραχυπρόθεσμης αναστροφής, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά στις 869,19 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 280,18, τον Τραπεζικό στις 126,21 μονάδες και συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς σε διαδικασία βραχυπρόθεσμης αναστροφής.

Το αν θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια της προηγούμενης Πέμπτης είναι ένα καλό ερώτημα, καθώς νωρίτερα το πρωί τα πρώτα μηνύματα από την αγορά ήταν κυριολεκτικά αμφίσημα.

Διιστάμενες οι εκτιμήσεις και οι πρώτες θέσεις ορισμένων παικτών και χρηματιστών με το θέμα της Εθνικής να παραμένει στο προσκήνιο αλλά και τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου στο επίκεντρο. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις θέσεις και τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την έλευση της τρόικας, τα περισσότερα μέτωπα μένουν ανοιχτά. Από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι την πραγματική οικονομία αλλά και τη ρευστότητα σε πολιτικό επίπεδο.

Από τα λίγα που προχωρούν, όπως προχωρούν, εν πάση περιπτώσει, είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να προηγούνται (κυρίως χρονικά) στη σχετική διαδικασία. Στο 0,710 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,195 της Πειραιώς και στο 0,663 ευρώ της Εθνικής.

Ο κλαδικός δείκτης πάντως παραμένει πολύ κοντά στα ελάχιστα 52 εβδομάδων (για πολυετή ελάχιστα πρόκειται...), με το... μέτωπο των ΑΜΚ μπροστά, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια. Ακόμη και για την καταγραφή νέων ελάχιστων χαμηλότερα των 120 μονάδων.

Ωστόσο, πρόκριμα για τη συνέχεια θεωρούνται κυρίως οι εξελίξεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (λόγου χάρη) όπου σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ θα καταγραφούν οι προθέσεις και οι δυνατότητες και της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της νέας διοίκησης-επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Συν τω χρόνω, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό της αναδιάταξης δυνάμεων (επιχειρηματικών, επενδυτικών, πολιτικών κ.λπ.), συμφερόντων και ισορροπιών, διαδικασία που επηρεάζει ανάλογα κλάδους και επιμέρους εισηγμένες- μετοχές.

Από τεχνική πλευρά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στο διαμορφούμενο εύρος με κάτω όριο τις 820 και άνω τις 900 μονάδες. Αντίστοιχα, ο... 25άρης μεταξύ των 260 και των 290-300 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v