Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες απώλειες σε τράπεζες-blue chips

Ανεπτυγμένο στα χαρτιά, αλλά υποανάπτυκτο στο ταμπλό, το Χ.Α. κινήθηκε και πάλι προς τις 840 μονάδες. Παραμένουν οι πιέσεις στις τράπεζες. Με ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ η προσπάθεια να αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης.

Λιγότερο από 25-30΄ κράτησαν οι αγοραστές και η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Σταδιακά μετά τις 10.55-11.05 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης αρχικά στις τράπεζες, για να διορθώσει ο Γενικός Δείκτης προς τις 845, ο Ftse Large Cap προς τις 270 μονάδες, με ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Alpha Bank, για να ακολουθήσουν σχεδόν αμέσως στην Εθνική, στη Eurobank και τελευταία στην Πειραιώς.

Απώλειες έως 1,25% για τους βασικούς δείκτες FTSE και πάνω από 2,5-3% για τον τραπεζικό, που κλίνει και πάλι προς τα ελάχιστα της χθεσινής συνεδρίασης. Εν συνεχεία, έγινε εκ νέου προσπάθεια να αντιστραφεί η εικόνα.

Να σημειωθεί πως η επιμονή των πωλητών δεν αμβλύνεται ούτε από τον χαρακτηρισμό του Χ.Α. ως ανεπτυγμένου σύμφωνα με τον οίκο FTSE. Διαβάζουμε σχετικά πως ο οίκος "στην ενδιάμεση ετήσια αξιολόγηση του Μαρτίου ανακοίνωσε πως διατηρεί το Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, σε watch list, όπως τα τελευταία χρόνια.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι μεταβατική πριν από την επίσημη του Σεπτεμβρίου, έχει ωστόσο καθιερωθεί τα τελευταία δύο χρόνια για την ελληνική -και όχι μόνο- αγορά. Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η ελληνική αγορά έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά στοιχεία και παρά τις ενστάσεις μερίδας ξένων επενδυτών για σημεία της λειτουργίας της, η εγχώρια αγορά παραμένει έως τον Σεπτέμβριο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων". Είδηση καλή για αρκετούς, που καίγεται μέσα στο γενικότερα απαξιωτικό, ρευστό και ανήσυχο περιβάλλον που πιέζει (και) το Χ.Α.

Βέβαια, για άλλους, ενδεχόμενη "υποβάθμιση" του Χ.Α. θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης λόγω της πιθανής ενεργοποίησης παικτών-κεφαλαίων, που δραστηριοποιούνται σε... αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια. Αλλά και πάλι, και σε αυτήν την περίπτωση το... νέο πιθανότατα να καιγόταν σε διάστημα λιγοστών συνεδριάσεων, δίνοντας ίσως την ευκαιρία για κατοχύρωση θέσεων σε λίγο υψηλότερες τιμές.

Όμως, η τάση, και αναφερόμαστε πλέον στη βραχυμεσοπρόθεσμη του Γ.Δ. και του... 25άρη, έχει μεταβληθεί σε ξεκάθαρα πτωτική. Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε άλλη μία τεχνική προσέγγιση - ανάλυση φίλων - η στήλη καλοδέχεται όλα όσα αφορούν την αγορά από οποιονδήποτε αναγνώστη, ομάδα ανάλυσης, επενδυτή κι αν προέρχονται.

Από τις τράπεζες, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί σε άλλο ένα, συνεχόμενο, ιστορικό ελάχιστο στο 0,19 ευρώ, με την αποτίμησή της να συρρικνώνεται περαιτέρω, επικίνδυνα, προς τα 100 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται πως από πέρυσι τον Ιούλιο, που ο βασικός μέτοχος προχώρησε στη μεταβίβαση των θέσεών του (επί της ουσίας, όταν αποχωρούσε ο Σπ. Λάτσης) η μετοχή μετρά απώλειες σχεδόν 75%.

Πλέον, η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων έχει περιοριστει -για πρώτη φορά ιστορικά- σε λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας εύγλωττα τη βίαιη αναπροσαρμογή, αναδιάρθρωση και περιορισμό του κλάδου και σε επιχειρησιακό και σε οικονομικό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό πως με βάση τα αποτελέσματα του 2012 οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι μετρούν ζημίες σχεδόν 5 δισ. ευρώ, όταν τη χρήση του 2008 είχαν παρουσιάσει κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ. Εξ ου και η "επιστροφή" προς τα χαμηλά του 1978-77 που σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Η συνεχιζόμενη τραπεζική απαξίωση παρασέρνει χαμηλότερα και τα μη τραπεζικά χαρτιά, καθώς εντείνονται οι ρευστοποιήσεις.

Απώλειες και για ΟΠΑΠ-Intralot αλλά και συνέχεια σε πωλήσεις στις μετοχές των Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ κ.ά. Εντολές έως τα 5,65 ευρώ στη μετοχή της Jumbo, με τη Eurobank Sec. να μειώνει την τιμή-στόχο στα 7,30 ευρώ. Στα 6,25 ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της ΔΕΗ η Citi.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να διορθώνει χαμηλότερα προς τις 940 μονάδες. Ρευστοποιήσεις στον Φουρλή αλλά και σε Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου - Ελληνικά Καλώδια. Ξανά προς το 1,57 ευρώ διορθώνει η ΓΕΚ-Τέρνα. Στο 1,16 ευρώ συνεχίζει -μετά τη χθεσινή κίνησή της- η μετοχή της ΕΒΖ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v