ΧΑ: Έμεινε ανεπτυγμένο, συνέχισε τη "βουτιά"

Δώδεκα φορές άλλαξε πρόσημο ο ΓΔ για να καταλήξει στο "κόκκινο" και στο χαμηλό 4μήνου. Νέα πτώση για ΕΤΕ, Alpha, Εurobank, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΠΑΠ. Απώλειες 13,13% για τον τραπεζικό κλάδο στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις.

"Ανεπτυγμένο" παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σύμφωνα με τον οίκο FTSE, o oποίος στην ενδιάμεση ετήσια αξιολόγηση του Μαρτίου ανακοίνωσε πως διατηρεί το Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων Αγορών, σε "watch list", όπως τα τελευταία χρόνια.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι μεταβατική πριν από την επίσημη του Σεπτεμβρίου, έχει ωστόσο καθιερωθεί τα τελευταία δύο χρόνια για την Ελληνική -και όχι μόνο- Αγορά.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η Ελληνική Αγορά έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά στοιχεία και παρά τις ενστάσεις μερίδας ξένων επενδυτών για σημεία της λειτουργίας της, η εγχώρια Αγορά παραμένει έως τον Σεπτέμβριο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.
 
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η επικείμενη επιβολή του φόρου υπεραξίας αποτελεί μέγιστο θέμα και για τον διεθνή οίκο, ο οποίος αναφέρει πως σε καμία προηγμένη Αγορά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Είναι όμως το Χ.Α. αναπτυγμένη Αγορά; Εύλογο το ερώτημα όσων έχουν την υπομονή και παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η γενικότερη εικόνα ούτε αναπτυγμένη, αλλά ούτε και Αγορά θυμίζει.

Και πως μπορεί να θεωρηθεί αναπτυγμένη μία Αγορά, όταν ο τζίρος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρουσιάζει έντονα πτωτική τάση και μάλιστα σήμερα έκανε και το δεύτερο αρνητικότερο ρεκόρ για το τρέχον έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να βρει κάποιος χαμηλότερο τζίρο θα πρέπει να ανατρέξει αρκετές συνεδριάσεις πίσω και πιο συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της 11/2/2013 (37,4 εκατ.)

Όμως το Χ.Α. ούτε Αγορά με "ζώντα αντανακλαστικά" θυμίζει, καθώς η "κατάθλιψη" που επικρατεί στον Τραπεζικό κλάδο, έχει επεκταθεί και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ και η "νότια" κίνηση συμπεριλαμβάνει "τσουβαληδόν", όλους τους τίτλους, ακόμα και των λίγων εταιρειών που τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν έδειξαν σημαντικές αντοχές στην κρίση, ή ακόμα και σημαντική βελτίωση (!)

Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μπορεί να άλλαξε 12 φορές πρόσημο, όμως μετά τις 12.19 κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο" (με τους πωλητές να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους μετά τις 15.40) και συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη αρνητικά συνεδρίαση, αλλά και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες έντεκα, με αθροιστικές απώλειες 13,9%.

Ο Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλό τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στην συνεδρίαση της 6/12/2012 (831,70 μονάδες). Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Folli Follie Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου, μόλις τρεις τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Eurobank Properties και ΟΠΑΠ, επιμένουν να σημειώνουν θετική μεταβολή.

Σε κάθε περίπτωση, άμεσα το Χ.Α. πρέπει να βρει το "αντίβαρο" στις Τραπεζικές πιέσεις, που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα μπει σε "περιπέτειες" (!)


Πως κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης

Νέα χαμηλά 26ετίας για τον τραπεζικό δείκτη που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 13,13%.

Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε στις 116 μονάδες (-3,93%) με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/6/1987 και στις 114,77 μονάδες (και όχι 1978 που λόγω αναριθμητισμού γράφτηκε χθες).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, σύσταση "neutral" για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει η Citi σε έκθεσή της όπου σημειώνει ότι δεν δίνει τιμή-στόχο λόγω του αβέβαιου μακροοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος.

Η Τράπεζα, παρά τις ισχυρές προσπάθειες της διοίκησης, απέχει τρία χρόνια από την κερδοφορία, σημειώνει ο οίκος. Ειδικότερα, προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας θα διαμορφωθούν στα -0,19 ευρώ το 2013, στα -0,07 ευρώ το 2014 και στα 0,01 ευρώ το 2015.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, η Citi τονίζει ότι οι νέες μετοχές αναμένεται να προσφερθούν σε τιμή 50% του σταθμισμένου μέσου όρου 50 ημερών, που εκτιμάται στην παρούσα φάση στο 1,1 ευρώ.


Μικτή εικόνα στο υπόλοιπο ταμπλώ του 25άρη

Μεταφερόμενοι στο υπόλοιπο ταμπλώ του 25αρη που και σήμερα παρουσίασε μικτή εικόνα και τους "κόκκινους" τίτλους να υπερτερούν, μόνο οι ΕΧΑΕ και Jumbo κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στην περίπτωση της δεύτερης, αναφέρεται και η έκθεση της Eurobank Eq.: Στα 7,30 από 8,70 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο της μετοχής η ΑΧΕ, ενώ διατηρεί σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή σημειώνει στην έκθεση της ότι η εισηγμένη περιλαμβάνεται στις Ελληνικές εταιρείες με την μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι με τη σημαντική μείωση της τιμής της μετοχής από την πρώτη ανακοίνωση της Κυπριακής διάσωσης, η τρέχουσα αποτίμηση έχει προσαρμοστεί πλήρως στο ρίσκο που απορρέει από την έκθεση στην Κύπρο.

Προσπάθησε να δώσει κάποιου είδους αντίδραση η ΔΕΗ, που αναρριχήθηκε μέχρι τα 5,38 ευρώ (+3,46%), όμως υπέκυψε μόλις αυξήθηκε η δραστηριότητα των πωλητών και έκλεισε χαμηλότερα από την αποφασιστική ζώνη στήριξης των 5,20 - 5,00 ευρώ.

Αν επιβεβαιώσει την καθοδική διαφυγή θα έχει σημαντικά τεχνικά θέματα, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 4,70 ευρώ.Έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ βλέπει για το 2013 η διοίκηση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, όπως τόνισε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2012.

Οι πωλήσεις ενέργειας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ ενώ το περιθώριο EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 16,5-17%. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις ακόλουθες υποθέσεις: Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης ύψους 2,7% το Μάιο και 5,6% τον Ιούνιο. Τιμή πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι. Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,25. Τιμή CO2 στα 7 ευρώ τον τόνο Αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 8% σε ετήσια βάση.


Τι λέει η Citi για ΔΕΗ

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την μετοχή της ΔΕΗ στα 6,25 ευρώ, από 5,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citi, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “Buy”. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Επιχείρηση για το σύνολο της χρήσης 2012 ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις σε λειτουργικό επίπεδο, ωστόσο τα καθαρά έσοδα ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου λόγω της υψηλότερης του εκτιμώμενου φορολογίας.

Η Citi σημειώνει ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια, εάν τελικά χορηγηθούν, θα είναι χαμηλότερες από αυτές που έχει ζητήσει η Επιχείρηση.

Σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,84 ευρώ (κλείσιμο 14/3) ο τίτλος του ΟΤΕ, με τους σημερινούς πωλητές να μην συγκινούνται ούτε από την είδηση σύμφωνα με την οποία, ολοκληρώθηκε χθες στην Κύπρο η πώληση από τον ΟΤΕ του 99,05% της Hellas Sat στην ArabSat, έναντι τιμήματος 208 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει ήδη εισπράξει 7 εκατ. ευρώ ως μέρισμα, σύμφωνα με τη Σύμβαση Πώλησης Μετοχών που υπεγράφη το Φεβρουάριο.Αν ο τίτλος επιμείνει πλααγιοκαθοδικά, δεν θα αποτελέσει έκπληξη να βάλει σε δοκιμασία το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4,00 ευρώ.

Αυξημένες τεχνικές ανησυχίες και για τους τίτλους των Μυτιληναίου και Ελ. Πετρελαίων.Ο πρώτος έχει ξεκινήσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά από τα 5,03 ευρώ και σήμερα έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη στα 3,80 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 3,42 ευρώ.

Αρνητική, τεχνικά, έκπληξη και από την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων που σήμερα ανέβασε στροφές στην πτωτική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,37 ευρώ (κλείσιμο 13/3). Αν χαθεί η σημαντική στήριξη στα 6,75 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 6,15 ευρώ.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε "επικίνδυνα νερά" έχει επιστρέψει το Χ.Α. λόγω της επανόδου του σκηνικού αβεβαιότητας, καθώς οι εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα της Κύπρου διαμορφώνουν προϋποθέσεις για επάνοδο της συστημικής κρίσης στην Ευρωζώνη και της ισχυροποίησης του ρεύματος Ευρωσκεπτικισμού, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παράλληλα, επανέρχεται το "country risk" της Ελληνικής οικονομίας, λόγω των πιθανών επιπτώσεων για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, τις Ελληνικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αλλά και σημαντικού αριθμού ιδιωτών και Επιχειρήσεων που επωφελούντο των φορολογικών και λοιπών πλεονεκτημάτων που απολάμβαναν, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που τώρα θεσμοθετούνται στις Κυπριακές Τράπεζες.

Γίνεται αντιληπτό ότι στο σύνολο των Τραπεζών της Ευρωζώνης (άρα και για τις Ελληνικές) δεν είναι εξασφαλισμένες καταθέσεις ύψους άνω των 100 χιλ. ευρώ σε περίπτωση πτώχευσης μιας Τράπεζας, αναγκάζοντας έτσι τον Κεντρικό Τραπεζίτη να επαναλάβει με έμφαση, δημόσια, τα της ασφάλειας των καταθέσεων στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.

Εν τω μεταξύ, ενώ η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης είναι στην τελική ευθεία, η Τρόικα ήγειρε για "απροσδιόριστους λόγους" την επανεξέταση του deal ανάμεσα σε ΕΤΕ και EUROBANK και αφού ήδη η πρώτη κατέχει πάνω από το 80% της δεύτερης (!)

Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Τρόικα και την Κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κινητικότητα στο Δημόσιο, η είσπραξη του τέλους ακινήτων με πιθανές αναβολές στην είσπραξη της δόσης του Μαρτίου, ενώ παραμένει η στασιμότητα σε όλα τα πεδία μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, με μόνο ελπιδοφόρο γεγονός το μεγάλο αριθμό των υποψήφιων αγοραστών για τον Αστέρα.

Επομένως, αυξάνεται η αβεβαιότητα περί τα δρώμενα της Ελληνικής οικονομίας επηρεάζοντας πτωτικά το Χρηματιστήριο.Η ήδη φανερή υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών στο Χ.Α. θα διατηρηθεί, με καλύτερο σενάριο τη συγκράτηση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης μέσω των Δεικτοβαρών μετοχών.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης του φόβου των αποταμιευτών/επενδυτών και της νέας έξαρσης της αποστροφής προς κάθε μορφής επενδυτικό κίνδυνο.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να στρέψει τα άτομα σε εξαιρετικά ανορθολογικές επιλογές, όπως η διακράτηση μετρητών σε προσωπικά σεντούκια ή της αναζήτησης τοποθετήσεων στα Τραπεζικά Συστήματα ευφάνταστα προσδιοριζόμενων Χωρών, εκτός του αποδεδειγμένα ασφαλούς Ελληνικού.

Αγνοούνται, έτσι, οι επενδυτικές επιλογές του Χ.Α. με ιδιαιτέρως ελκυστικά θεμελιώδη και χαρακτηριστικά επενδυτικού καταφυγίου και προκρίνονται επενδυτικές επιλογές άλλων Αγορών με εμφανή τα υπερτιμημένα χαρακτηριστικά λόγω της εφαρμοζόμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση των αποτελεσμάτων για το 2012 αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια "παλέτα" εταιρειών με ικανοποιητική κερδοφορία (εξωστρεφών κυρίως και άλλων με χαρακτηριστικά επενδυτικού καταφυγίου) που αξίζει να τύχουν της προσοχής, έστω και αν η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο κορυφώνεται στην παρούσα φάση, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές και σημαντικά κέρδη στην Ιαπωνία, "κόκκινα" ταμπλώ σε Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ισχυρά κέρδη κατέγραψε το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο περιμένοντας τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της BoJ (είναι η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας υπό την ηγεσία του νέου διοικητή Haruhiko Kuroda, με τις Αγορές να τρέφουν ελπίδες για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας) και μετά το κλείσιμο των δεικτών της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ο Nikkei σημείωσε άλμα 2,99% στις 12.362,20 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,9% στις 1.010,43 μονάδες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν τα ισχυρότερα κέρδη καθώς τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα για τις πωλήσεις τους το Μάρτιο στις ΗΠΑ ικανοποίησαν τους επενδυτές."

Ο πιο πιστός σύμμαχος του Βερολίνου για την προώθηση μέτρων λιτότητας έχει παγιδευτεί και ο ίδιος σε μια σοβαρή οικονομική κρίση", γράφει το Γερμανικό "Spiegel" για την Ολλανδία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ολλανδία αντιμετωπίζει πλέον μια κρίση real estate που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν που έπληξε τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Οι Ολλανδικές Τράπεζες έχουν ρίξει περίπου τα 650 δισ. ευρώ στην Ιδιωτική και Εμπορική Αγορά real estate από το 1990, χωρίς να έχουν διασφαλίσει ότι οι δανειστές έχουν επαρκή collateral. Το χρέος των καταναλωτών αντιστοιχεί στο 250% του διαθέσιμου εισοδήματος, όταν στην Ισπανία είναι μόλις 125%. Την ίδια ώρα η ανεργία βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, φτάνοντας αισίως το 7,7%, ενώ για το 2013 προβλέπεται ύφεση 3,3%.

Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ύφεση το 2013, λέγοντας ότι το ΑΕΠ της Χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% με 1,6%. Είναι το τέταρτο τρίμηνο συρρίκνωσης και η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σημειώνεται ότι μόλις πριν δύο εβδομάδες η Κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αναθεώρησε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2013 στο -1,3% από -0,2% προηγουμένως.


Στο 1 δισ. η συμβολή του ΔΝΤ στην Κύπρο
 
Στο 1 δισ. περίπου θα ανέλθει η συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι στον φετινό προϋπολογισμό της Κύπρου έχουν ήδη υιοθετηθεί σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής σύγκλισης για την περίοδο 2013-2015, οπότε υπάρχει περιορισμένη ανάγκη νέων δημοσιονομικών μέτρων βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός της διάρκειας του προγράμματος μέτρα ύψους 2% του Κυπριακού ΑΕΠ, μεταξύ των οποίων η αύξηση του φόρου Επιχειρήσεων στο 12,5% και του φόρου επί των τόκων από το 15% στο 30%. Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4% έως το 2018, τόνισε.


Η απασχόληση στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα σημερινά μάκρο δεν φάνηκε να άρεσαν στους αγοραστές των προηγούμενων συνεδριάσεων. Οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα της Αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκαν λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών ADP, η Ιδιωτική απασχόληση έκανε 158.000 νέες προσλήψεις. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα πραγματοποιηθούν 200.000 προσλήψεις.
 
Τον Φεβρουάριο η Ιδιωτική απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 198.000.Ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε τον Μάρτιο στις ΗΠΑ περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και διαμορφώθηκε στο 54,4, από 56 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα εμφανίσει μικρότερη πτώση και θα διαμορφωθεί περί το 55,5.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σχετικά στην καλύτερη οικονομικά θέση, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, ενώ η Ευρωζώνη και η Βρετανία παραμένουν βαλτωμένες στην ύφεση, η οποία επιδεινώνεται λόγω των σκληρών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, λέει ο Νουριέλ Ρουμπίνι, σε ανάλυσή του για τους... νικητές και τους χαμένους της παγκόσμιας οικονομίας το 2013.

Για την Ευρώπη, αναφέρει πως τα tail risk μιας διάλυσης της Ευρωζώνης και μιας απώλειας της πρόσβασης στις Αγορές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν μετά την περυσινή απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την κρίση χρέους.

Ωστόσο, τα θεμελιώδη προβλήματα της νομισματικής ένωσης -δηλαδή η χαμηλή προοπτική ανάπτυξης, η συνεχιζόμενη ύφεση, η απώλεια ανταγωνιστικότητας και τα μεγάλα Ιδιωτικά και Δημόσια χρέη- δεν έχουν επιλυθεί.

Επιπλέον, το μεγάλο παζάρι μεταξύ του Πυρήνα της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και της Περιφέρειας -δηλαδή οδυνηρή λιτότητα και μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για μεγάλη χρηματοοικονομική στήριξη- έχει αρχίσει να χαλάει, καθώς η κόπωση από τη λιτότητα στην Ευρωπεριφέρεια προσκρούει στην κόπωση από τις διασώσεις στις Χώρες του πυρήνα όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Εν τω μεταξύ, η επιμονή της Γερμανίας να επιβάλει απώλειες στους πιστωτές των Τραπεζών στην Κύπρο είναι το τελευταίο σύμπτωμα της κόπωσης από τις διασώσεις στον Πυρήνα. Άλλες Χώρες του Πυρήνα της Ευρωζώνης, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα ρίσκα για τους φορολογουμένους τους, έχουν παρομοίως αφήσει να εννοηθεί ότι τα bail-in των πιστωτών είναι... ο τρόπος του μέλλοντος.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Όπως προαναφέρθηκε, στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του Τιτάνα, σαφώς λιγότεροι ήταν οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+5,1%), Ελλάκτωρ (+0,66%), ΟΠΑΠ (+0,64%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,84%), Motor Oil (+0,13%), Jumbo (+5,37%) και Frigoglass (+3,33%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Eurobank (-11,9%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5% οι Alpha Bank, Folli Gollie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 837,82 μονάδες με απώλειες 2,16%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 38,7 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, Coca-Cola, Fourlis).

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών, ενώ για 22 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σε ΕΥΑΘ και Σιδενόρ, με την δεύτερη να υποχωρεί σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 1,20 ευρώ, ενώ τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Kleeman που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας (!)

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του σχολίου, η μεγαλύτερη "δυστυχία" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στην παρούσα φάση, θα είναι να αφεθεί να εξαπλωθεί η Τραπεζική "κατάθλιψη" και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, όταν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μετοχών, που είτε έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά, είτε αντιπροσωπεύει ελκυστικά θεμελιώδη και αξίζει να μπει στο "επενδυτοσκόπιο" των επενδυτών που κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζονται.

Άλλωστε, σύμφωνα με παλαιό κανόνα των Αγορών " τα κέρδη βγαίνουν από το σωστό timing των αγορών και απλά κατοχυρώνονται με τις πωλήσεις" Τρεις από τους τίτλους που ίσως αξίζουν προσοχής, είναι οι Πλ. Θράκης, Σωλ. Κορίνθου και Inform Λύκος, μετά βεβαίως την περίπτωση του ΟΛΘ που κατά πολλούς παρουσίασε έως και εντυπωσιακό ισολογισμό.

Ξεκινώντας από τα Πλ. Θράκης, ο Ενοπ. Κύκλος Εργασιών: €264,7 εκατ. σε σχέση με € 259,2 εκατ. πέρυσι (+2,1%)
 
Ο Ενοπ. Κύκλος Εργασιών ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των χρόνων ως απόρροια του ισχυρού εξαγωγικού προσανατολισμού και της ευρείας γεωγραφικής διασποράς (το 85% περίπου των Πωλήσεων του Ομίλου πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό).
 
Τα Ενοπ. ΚΜΦ&ΔΜ: €7,0 εκατ. σε σχέση με € 4,1 εκατ. πέρυσι (+71,4%). Αυτό σημαίνει κέρδη ανά μετοχή 0,152 ευρώ και p/e οριακά υψηλότερα του 7,8 (!)Τα Ενοπ. Ίδια Κεφάλαια: €110,9 εκατ. σε σχέση με € 100,8 εκατ. πέρυσι (+10,0%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 60 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός Τραπεζικός δανεισμός: €34,5 εκατ. σε σχέση με € 50,6 εκατ. πέρυσι (-31,8%). Ο τίτλος έχει υποχωρήσει κάπως από τα πρόσφατα υψηλότερα κλεισίματα στα 1,50 ευρώ, ενώ και σήμερα έδειξε ότι έχει σταθερό πωλητή.

Σταθερό πωλητή δείχνει να έχει και η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου που έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά από το πρόσφατο υψηλό των 2,53 ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 71,9% και ανήλθαν στη χρήση 2012 σε 9,7 εκατ. ευρώ (0,0779 ευρώ ανά μετοχή), έναντι 5,6 εκατ. ευρώ (0,0453 ευρώ ανά μετοχή) το 2011.

Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 12 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες δανειακές στα 26,25 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 27,5 εκατ., καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, σημαντική ήταν και η αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου τα οποία διαμορφώθηκαν στις 31/12/2012 σε 167,7 εκατ. ευρώ έναντι 151,4 εκατ. ευρώ στις31/12/2011. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 187 εκατ.

Στην περίπτωση της Inform Λύκος, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας του Ομίλου, βελτιώθηκαν κατά €2,9 εκατ. και διαμορφώθηκαν σε €2 εκατ., έναντι ζημιών €0,9 εκατ. το 2011.
 
Ο Όμιλος το 2012, συνέχισε να δημιουργεί θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, οι οποίες ανήλθαν σε €3,7 εκατ. Ο δανεισμός μειώθηκε κατά €0,8 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος του 2011. Τα δε ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε €7,73 εκατ. έναντι €12,9 εκατ. σε σύγκριση με το 2011, μειωμένα κατά €5,2 εκατ., τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τον πάγιο εξοπλισμό των νέων κέντρων παραγωγής και προσωποποίησης καρτών στην Ρουμανία και στην Πολωνία.

Η καθαρή θέση στα 75,7 εκατ. οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 25,1 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 6,975 εκατ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 24,7 εκατ. δηλαδή στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων. Η μετοχή υποφέρει από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ έχει υποχωρήσει αισθητά από το πρόσφατο υψηλό των 1,69 ευρώ.


---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης με νεότερη συρρίκνωση των συναλλαγών, η οποία έγινε περισσότερο αισθητή στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.541 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο κινήθηκε με αμυντικότερες διαθέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το discount στο 2,45%.

Παραμένουν σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.438, τιμή εκκαθάρισης 261) κινήθηκαν μεταξύ 260,5 και 270,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (100.100 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2.317), Alpha Bank (1.815), Πειραιώς (2.020), ΟΠΑΠ (400), ΟΤΕ (2.465), MIG (322), Μυτιληναίο (826), ΔΕΗ (1.746), Intralot (124), ΓΕΚ (574), Ελλάκτωρα (175), Ελ. Πετρέλαια (254), Eurobank (562), Μέτκα (186), Βιοχάλκο (185).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap κατρακύλησε στο 40%, με ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα, στα μόλις 188 δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.241.406 τεμ.), Alpha Bank (6.733.366 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v