Σε "συμπληγάδες" η Σοφοκλέους

Στις συζητήσεις κυβέρνησης - δανειστών, στις εξελίξεις από τις τράπεζες και κυρίως στο μέτωπο Εθνικής-Eurobank έχει στραμμένο το βλέμμα του το ΧΑ. Δεν αρκούν η 3Ε και ο ΟΠΑΠ για μια τεχνική αντίδραση.

Σκληρή πίεση από την τρόικα σε 3+1 μέτωπα, με την Αθήνα να μην έχει παρά ελάχιστα-τυπικά περιθώρια ελιγμών. Στο σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και της Έλενας Λάσκαρη σημειώνεται: "Η κυβέρνηση μπαίνει στη διαπραγμάτευση έχοντας καθορίσει τη στάση της αναφορικά με το χαράτσι. Η λύση που προκρίθηκε είναι ένας συμβιβασμός. Προβλέπει να διατηρηθεί η διαδικασία είσπραξης μέσω της ΔΕΗ, αλλά ο φόρος να μετονομαστεί Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ενώ θα επιβληθεί φορολόγηση και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαπραγματευτεί ελάφρυνση για τις μικρότερες περιουσίες.

Εν τω μεταξύ, όμως, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του eurogroup ανέφερε στο euro2day ότι στην ατζέντα της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, την επόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο, δεν υπάρχει σχέδιο για εκταμίευση της ήδη καθυστερημένης δόσης. Η Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί, βάσει του πορίσματος της τρόικας, το οποίο όμως εκτιμάται από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες ότι δεν θα είναι ολοκληρωμένο. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα κλείσουν όλα τα μέτωπα εντός ολίγων ημερών".

Το Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να πιάσει τον ρυθμό ακριβώς αυτών των εξελίξεων από τα δύο καυτά μέτωπα των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης (και εταίρων της) και των εξελίξεων στις τράπεζες, κυρίως δε- σε αυτήν τηνφάση- της συμφωνίας ΕΤΕ - Eurobank.

Αδιάψευστος μάρτυς το... ταμπλό, αποτυπώνει τις δραματικές απώλειες των δύο ομίλων, που φέρνουν τη Eurobank σε αλλεπάλληλα ιστορικά ελάχιστα -πολύ κοντά πια στα 100 εκατ. ευρώ η αποτίμησή της-, την ΕΤΕ στα πρόθυρα της ασφυξίας και τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 115 μονάδων.

Παρασύροντας τον Ftse Large Cap προς τις 269,57 μονάδες, τον Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο σημαντικά χαμηλότερα των 850, στις 837,82 μονάδες, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναλύονται τα περισσότερα τεχνικά και λοιπά χρήσιμα στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης, τα σημεία στήριξης και τα περιθώρα ενδεχόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Το υπόλοιπο, μη τραπεζικό, μέρος του Χ.Α. προσπαθεί κι ενίοτε πετυχαίνει κάποιες ανοδικές εκλάμψεις, συχνά διαφοροποιείται, ωστόσο η τάση και για τους δείκτες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μη τραπεζικών μετοχών είναι εμφανώς πτωτική.

Πλην λιγοστών εξαιρέσεων, που ωστόσο δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά και να επαναφέρουν έστω τον Ftse Large Cap σε φορά αντίδρασης πάνω από τις 285-290 μονάδες.

Τουλάχιστον με βάση τα μέχρι και χθες τεχνικά σήματα, την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις εξελίξεις των επόμενων ημέρων.

Θα χρειαζόταν ένα... σοκ, σημείωναν παράγοντες της αγοράς προκειμένου να μοχλευθεί και πάλι το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς. Όμως εάν εξαιρέσουμε την Coca Cola 3E, τον ΟΠΑΠ και άντε άλλες 1-2 περιπτώσεις μετοχών-σηματωρών, ενδείξεις αναστροφής δεν έχουμε.

Για παράδειγμα, η Βιοχάλκο, σε εμφανές καθοδικό κανάλι, μετρά απώλειες 15,5% από την αρχή του έτους, ο Μυτιληναίος -19,4%, τα Ελληνικά Πετρέλαια -6,37%, η Motor Oil - 9,2% κι η Τέρνα Ενεργειακή περίπου -30% από την αρχή του έτους.

Ενδεχομένως κατευναστικά να λειτουργούσε μία θετικότερη εξέλιξη από το μέτωπο της ΕΤΕ - Eurobank, ενώ θα φανεί σήμερα-αύριο εάν ο Γ. Στουρνάρας διασφαλίσει όσα περιμένουν στον όμιλο και στον κλάδο.

Τουλάχιστον θα ήταν ένα μη αρνητικό νεότερο.

Όμως, και πάλι δεν αρκεί, καθώς η περίπτωση της Alpha Bank ή της Πειραιώς είναι ενδεικτική της στάσης της αγοράς εν όψει των ΑΜΚ. Απώλειες 13,4% μετρά η μετοχή της Alpha Bank σε διάστημα εβδομάδας, 7,7% η Πειραιώς, που με το χθεσινό -5,26% πλησιάζει επικίνδυνα και πάλι τα ελάχιστα του 0,172 ευρώ (από τις 20/3/2013).

Στις διεθνείς αγορές, θέμα της ημέρας είναι βεβαίως τα σοκαριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό τη διοίκηση του Χαρουχίκο Κουρόντα.

Η BoJ προχωρά σε ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της, υιοθετεί νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύεται ότι θα διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πρόκειται για μέτρα επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ώστε η Ιαπωνία να βγει από τη δεκαετή και πλέον στασιμότητα. Οι κίνδυνοι, όμως, είναι αισθητοί καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που ξεπερνά το 230% του ΑΕΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v