Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Mε το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις

Κρίσιμες για τον Γενικό Δείκτη οι 850 μονάδες και για τον FTSE Large Cap οι 270 μονάδες. Στο επίκεντρο οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αλλά και η συμφωνία Εθνικής - Eurobank.

Τα θέματα θα κλείσουν όλα μαζί, δύσκολη η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας. Η Έλενα Λάσκαρη αναφέρεται αναλυτικά στα της πρώτης ημέρας επαφών-συζητήσεων του Γ. Στουρνάρα και οι εξελίξεις αναμένονται λίγο ως πολύ όπως τις αποτιμά τις τελευταίες ημέρες κυρίως το Χ.Α.

Μικρή ανοδική... αναλαμπή εχθές, με τον Γενικό Δείκτη στις 842,76 μονάδες (0,59%) και τον FTSE Large Cap κατά 0,38% υψηλότερα στις 270,59 μονάδες. Ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετρά ακόμη ένα πολυετές χαμηλό για τις τράπεζες, ενώ ο κλάδος συνεχίζει την... επιστροφή του στο απώτερο παρελθόν.

Προφανώς αυτή η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κλάδου με την οπισθοχώρηση διαρκείας της Εθνικής και τη χρηματιστηριακή «εξαΰλωση» της Eurobank παραπέμπει σε εξελίξεις και από το μέτωπο της μεταξύ των δύο ομίλων διαδικασίας συγχώνευσης.

Στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη αναφέρεται μεταξύ άλλων πως στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών συζητήθηκε και αυτό το θέμα, που καλώς ή κακώς έχει πάρει πλέον άλλες διαστάσεις.

Η υπόθεση της συμφωνίας Εθνικής - Eurobank προφανώς έχει λάβει άλλη διάσταση, ενδεχομένως δυσανάλογη, όμως από την κατάληξή της παίζονται πολλά, περισσότερα από όσα μπορεί να προσμετρήσει η αγορά, εκτιμούσε αργά εχθές το βράδυ έμπειρη πηγή, η οποία εμφανιζόταν πολύ ανήσυχη πλέον σε πολιτικό επίπεδο.

Όλα ανοικτά, όλα ρευστά και σε πολιτικό επίπεδο, μας σημείωσε με νόημα και γι' αυτό η σημερινή συνεδρίαση παίρνει χαρακτήρα τελικής αναμέτρησης. Όσον αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών (κυβέρνησης-τρόικας).

Γεγονότα κι εξελίξεις αποτυπώνονται στο ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει εν μέσω μύριων προβλημάτων. Ο Γιώργος Σαββάκης μετρά τα υπέρ και τα κατά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, η Πειραιώς προχωρά τη δική της. Όσον αφορά την Πειραιώς, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τη χθεσινή προσέγγιση της S&P και στο ζήτημα του outlook, μόλις λίγες μέρες μετά την έκθεση της Fitch.

Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης αγοράς, από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση επιχειρεί να απεγκλωβιστεί και πάλι από την καθοδική ορμή των τραπεζών, ωστόσο αυτήν τη φορά είναι πολύ πιο σύνθετο.

Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρούνται από το κυβερνητικό επιτελείο, από φορείς όπως το ΙΟΒΕ, και ορισμένα ξένα σπίτια, η αγορά, η κοινωνία κι η πραγματική οικονομία είναι βαθύτερα όσο ποτέ ΚΑΙ καταπονημένες. Η χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού ακριβώς σε αυτό κατατείνει, σε έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να πιστεύει πως η κατάσταση είναι όντως αναστρέψιμη, αλλά παράλληλα συνειδητοποιεί απόλυτα πως έχει... εκπνεύσει ο ζωτικός χρόνος, η υπομονή.

Επί ξυρού ακμής η πολιτική αντοχή, ό,τι αυτό συνεπάγεται, με την αγορά να μην αντέχει... ούτε μισό μέτρο παραπάνω. Και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους ο Αντ. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας.

Από τεχνική πλευρά δεν έχουν αλλάξει και πολλά, επί της ουσίας. Η πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών έχει πάρει κλίση προς χαμηλότερες στηρίξεις με σχετικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ, κινητικότητα σε ΟΤΕ-ΔΕΗ, που συνεχίζουν να λειτουργούν τεχνικά. Με στηρίξεις από την , με ανοδικές διαφυγές σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ. Όπως επίσης και για συγκεκριμένες μετοχές του FT Mid.

Ωστόσο, πέραν αυτών των λιγοστών περιπτώσεων, είναι πλέον εμφανές πως στο Χ.Α. αποτυπώνεται το ολοένα και πιο νοσηρό κλίμα που διαποτίζει οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό. Και το Χ.Α. χρειάζεται ένα σοκ, το οποίο από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά μετοχών-σηματωρών δεν διαφαίνεται. Τουλάχιστον για την ώρα.

Προφανώς η προσοχή της αγοράς, κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, θα είναι στραμμένη σήμερα προς την πλευρά της Εθνικής. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v