Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική επαναφορά για τον τραπεζικό δείκτη

Από το -30% ξεκίνησαν ΕΤΕ και Eurobank, αλλά επιχείρησαν την ανατροπή. Στο -16% η ΕΤΕ, στο +26% πέρασε η Eurobank. Με θετικό πρόσημο και άλλες τραπεζικές μετοχές. Άνοδος για Coca Cola και ΔΕΗ. Στις 820 μονάδες ο Γ.Δ.

Σε συνεχείς εναλλαγές προσήμου βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης μετά το μεσημέρι. Αρχικά ξεκίνησε στο βαθύ κόκκινο, με τις μετοχές της ΕΤΕ και της Eurobank κλειδωμένες στο -30%. Στη συνέχεια, επιχειρήθηκε ανάκαμψη, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε κέρδη έως και λίγο πάνω από 1%. 

Ενδιάμεσα, η Eurobank έκανε την απόλυτη ανατροπή καθώς από το -30% βρέθηκε να καταγράφει κέρδη έως και 26%. Η ΕΤΕ από το -30% έφτασε έως το -8%, για να... σταθεροποιηθεί στη συνέχεια πέριξ του -20%  

Ο Γενικός Δείκτης, που βρέθηκε να χάνει πάνω από 2%, κινείται στις 15:20 στις 820 μονάδες με κέρδη 1%. Ο FTSE Large Cap γύρισε ανοδικά στις 264 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 45 εκατ. ευρώ (μετά τις 15.00), από τα οποία τα 9,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου ήρθε αφού προηγουμένως είχε φτάσει στα... τάρταρα. Η κάθετη υποχώρηση νωρίτερα είχε οδηγήσει σε ελάχιστες τιμές σχεδόν 28 ετών. Η αποτίμηση της Εθνικής είχε συρρικνωθεί στα περίπου 480(!) εκατ. ευρώ έναντι 297 εκατ. ευρώ της Alpha Bank. Είναι ενδεικτικό πως ενδοσυνεδριακά η αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων που θα ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά δεν ξεπερνούσε συνολικά το 1,01 δισ. ευρώ!

Αυτά για όσους επιμένουν να μη θεωρούν τα χρηματιστήρια μηχανισμούς προεξόφλησης, και το ρηχό ελληνικό αντίστοιχο μηχανισμό (τηρουμένων βέβαια των αναλογιών).

Πλέον καταγράφεται συμμάζεμα σε Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς (σε πολυετή ελάχιστα όμως), με την Coca Cola Hellenic 3E των 7,2-7,3 δισ. ευρώ να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των δεικτών (...και της αγοράς ΧΠΑ, όπως εύστοχα παρατηρούν φίλοι-αναγνώστες του euro2day.gr).

Οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών κινούνται στην κατεύθυνση αναζήτησης επδενυτών για την ΑΜΚ. Μάλιστα, η διοίκηση της Eurobank εξετάζει ακόμα και τη συμμετοχή των εργαζομένων με τη διάθεση ενός ή δύο μισθών, ενώ παράλληλα βολιδοσκοπούνται και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται τη σημερινή διοίκηση.

Στα 19,70 ευρώ η μετοχή του ομίλου της , αγοραστές -κυρίως λόγω των τελευταίων εξελίξεων- στη μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 6,16 ευρώ, στo 1,9 ευρώ της Intralot.

Σε σχετικό θέμα (και) του Φώτη Κόλλια αναλύεται η επικαιρότητα για ΟΠΑΠ-Intralot, με το ΤΑΙΠΕΔ σε ρόλο... Ποντίου Πιλάτου.

Αλλαγή σκηνικού και για τις μετοχές των Μυτιληναίου, MIG, Ελληνικών Πετρελαίων, που πλέον καταγράφουν κέρδη. Μαζεύονται, σχετικά πάντα, οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στις μετοχές των Jumbo, Motor Oil αλλά και σε Τιτάν κ.ά.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα του 25άρη, την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάσαμε στον Εκηβόλο τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις φίλων και αναγνωστών της στήλης, ειδικών της αγοράς.

Δεδομένης της σημερινής βίαιης πρόσκρουσης του δείκτη Large Cap στα επίπεδα των 250 μονάδων, οι εν λόγω αναφορές έχουν τη σημασία και το ενδιαφέρον τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v