Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά της ανατροπής στη Σοφοκλέους

Από το -30% στο +20% βρέθηκε η μετοχή της Eurobank. Στο -10% έκλεισε η ΕΤΕ. Συνεδρίαση ακραίας μεταβλητότητας με υψηλό τζίρο. Τα κέρδη των τολμηρών, το ημερήσιο trading και η επόμενη ημέρα. Πώς έγινε η ανατροπή.

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, έντονων συγκινήσεων, αυξημένων συναλλαγών (ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) και ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτων κερδών για τους τολμηρούς που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και φρόντισαν να πάρουν τα κέρδη από το ημερήσιο trading, καθώς αύριο μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι... μία άλλη μέρα.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε πόσο "ρηχή" είναι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και πόσο εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί το πρόσημο του Δείκτη με εντολές σχετικού "ειδικού βάρους" σε συγκεκριμένες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ξεκίνησε όπως ακριβώς και αναμενόταν, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία"παγώνει" το deal Εθνικής - Eurobank.

Οι μετοχές των δύο Τραπεζών ξεκίνησαν την συνεδρίαση στο -30% και με σημαντικότατο αριθμό ανεκτέλεστων εντολών, με τον τίτλο της Εθνικής στα 0,3640 ευρώ, της Eurobank στα 0,1050 ευρώ και τα "margin calls" να χτυπούν ασταμάτητα μεταξύ ΑΧΕ και "επίφοβων" κωδικών.

Στο -30% και στα 0,1190 ευρώ ξεκίνησε την συνεδρίαση και ο τίτλος της Τρ. Αττικής, ενώ σταδιακά υποχώρησαν μέχρι τα 0,4520 ευρώ (-20,7%) ο τίτλος της Alpha Bank και μέχρι τα 0,1220 ευρώ (-23,75%) ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς.


Πώς κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης

Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 85,08 μονάδες (-19,91%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 799,04 μονάδες (-2,91%). Μάλιστα τα πράγματα για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν στις πρώτες δύσκολες ώρες της συνεδρίασης δεν "έβαζε πλάτη" η μετοχή της Alpha Bank.

Αυτά μέχρι τις 11.47, όταν και άρχισαν να κάνουν τον γύρο της Αγοράς φήμες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί κάποιου είδους έκπληξη από Εθνική και Eurobank και να καλυφθεί το απαιτούμενο 10% της αύξησης κεφαλαίου.

Βέβαια η ζημιά στα χαρτοφυλάκια που προχώρησαν σε αναγκαστικές πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης είχε γίνει, με δεκάδες χαρτοφυλάκια να μηδενίζουν και άλλα πολλά να γυρίζουν "κόκκινα".

Από εκεί και πέρα, άρχισε το μάζεμα της προσφοράς, με την μετοχή της Eurobank να πρωτοστατεί στην κίνηση και η οποία βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 0,1950 ευρώ (+30%) και έκλεισε στα 0,1800 ευρώ με κέρδη 20% και σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών.

Επίσης η αντίδραση της Εθνικής έφερε τον τίτλο μέχρι τα 0,4830 ευρώ (-7,12%), της Alpha Bank μέχρι τα 0,6050 ευρώ (+6,14%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,1760 ευρώ (+10%) και της Αττικής μέχρι τα 0,1520 ευρώ (-10,59%), όμως όλες έκλεισαν χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι νέα έκτακτη γενική συνέλευση στις 11 Απριλίου συγκαλεί η Alpha Bank για το θέμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς στην προγραμματισμένη για 6/4 συνέλευση δεν επιτεύχθηκε απαρτία.

Από εκεί και πέρα, σημειώστε ότι σήμερα ο τίτλος της Εθνικής πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών του τελευταίου 11μήνου, περίπου, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 31/5/2012 (αναδιάρθρωση δεικτών MSCI).Επίσης η μετοχή της Eurobank διακίνησε τον μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο των τελευταίων 51/2 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 30/10/2012 (6096165 τεμ.).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να έκλεισε σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, όμως σε καμία στιγμή της συνεδρίασης δεν "είδε" το θετικό πρόσημο.

Όμως τα "δύσκολα" για τον Γενικό Δείκτη δεν τελείωσαν με την "ανάδυση" των Τραπεζικών τίτλων από τα χαμηλά ημέρας, καθώς μετά τις 14.35 (και ενώ ο Δείκτης είχε "δει" το υψηλό ημέρας των 831,78 μονάδων) η μετοχή της Coca-Cola άρχισε να παρουσιάζει ανησυχητικές ενδείξεις κόπωσης και παρά την σημαντική βοήθεια από τον ΟΠΑΠ, που μπορεί στην αρχή της συνεδρίασης να βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,95 ευρώ (-2,46%), αλλά οι αγοραστές άρχισαν να φαίνονται πιο δραστήριοι μετά τις 13.31.

Εκεί λοιπόν χρειάστηκε να "παρέμβει το ιππικό" που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΔΕΗ.Η μετοχή του πρώτου είχε υποχωρήσει μέχρι τα 4,52 ευρώ (-3,83%) και της δεύτερης μέχρι τα 4,55 ευρώ (-7,33%), όμως μετά τις 14.49 για τον πρώτο και μετά τις 14.50 για την δεύτερη, σημειώθηκε σημαντικό, αλλά πιθανόν όχι τυχαίο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η τελευταία κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα, μετά τις 16.04 ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, αυτό όμως δεν φάνηκε να πείθει το υπόλοιπο ταμπλώ, με αποτέλεσμα καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη και πλην της Εθνικής, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank Properties, Frigoglass, Folli Follie Group και ΟΛΠ.

Από εκεί και πέρα, οι τελευταίες Τραπεζικές εξελίξεις οδηγούν σε κάποια μοιραία, αλλά επαναλαμβανόμενα συμπεράσματα. Δυστυχώς και αυτές οι διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, για την τυπική ολοκλήρωση του deal Εθνικής - Eurobank (είχε γίνει και η ανταλλαγή μετοχών) αποδείχθηκαν απόλυτα αφερέγγυες και όσοι παρακολούθησαν από κοντά τις εξελίξεις, έχουν βγάλει για πολλοστή φορά το συμπέρασμα για το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή τη Χώρα.

Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν την συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά ούτε και τις διαψεύσεις των υπευθύνων της ελληνικής πλευράς. Χθες, σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, επιστολές απέστειλαν στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο οι διοικήσεις των ΕΤΕ και Eurobank, στις οποίες αναφέρουν ότι αδυνατούν να καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, του κοινού σχήματος, από την Αγορά, ανέφερε υψηλότατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Αν αυτό ισχύσει και κατά μόνας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και θα γίνει ο βασικός μέτοχος των δύο, τουλάχιστον, Τραπεζών.Τώρα, τόσο η τρόικα, το ΥΠΟΙΚ και η Τράπεζα της Ελλάδος, καλούνται να διαχειριστούν το νέο Τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται με περισσότερες και μικρότερες Τράπεζες, εν όψει του νέου stress test στο οποίο θα πρέπει να δοκιμασθεί το Φθινόπωρο η κεφαλαιακή τους επάρκεια μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων του Απριλίου και τότε ίσως πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν οι καταθέτες (!!!)


Τι λέει το Spiegel για τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobank

Σε αυτό το τελευταίο ίσως συνηγορεί και το σημερινό δημοσίευμα του "Spiegel" που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Η Κυπριακή κρίση ευθύνεται για την αναστολή της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank. "Οι μεγάλες Τράπεζες συνιστούν πλέον κίνδυνο. Αυτό αποδεικνύει με δραματικό τρόπο το Κυπριακό πακέτο διάσωσης. Η συγχώνευση, θα δημιουργούσε μια μεγάλη Τράπεζα με ενεργητικό γύρω στα 170 δισ. ευρώ. Αυτό, μετά την Κυπριακή εμπειρία, ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την Ελληνική Κυβέρνηση. Η απόφαση για την αναστολή της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο Τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι οι καταθέτες στη διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την Ελληνική Κυβέρνηση..."

Από εκεί και πέρα και ενώ είναι περίπου βέβαιο ότι τα σενάρια για κάλυψη, ή όχι, του απαιτούμενου 10% στις επικείμενες Τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, θα βρεθούν σε ημερησία διάταξη και τις επόμενες ημέρες, η περίπτωση αποτυχίας θα ωθήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά του Τραπεζικούς τίτλους, με σημαντικότατες συνέπειες. Ήδη, όπως προαναφέρθηκε, από το σημερινό ξεκίνημα της Αγοράς, δεκάδες κωδικοί βγήκαν "κόκκινοι" 'η μηδένισαν, καθώς οι κάτοχοί τους αδυνατούσαν να ανταποκριθούν με "φρέσκα" μετρητά στα "margin calls".

Ακολούθησαν αναγκαστικές πωλήσεις από χρηματιστηριακές, αρκετές από τις οποίες θα μετακυλίσουν τις ζημιές σε Τραπεζικές χρηματιστηριακές με τις οποίες συνεργάζονται, με τελικά κατάληξη τις Τράπεζες. Όμως η χιονοστιβάδα δεν σταματά εδώ, καθώς περαιτέρω απαξίωση των Τραπεζικών μετοχών, θα επιφέρει σημαντικότατες ζημιές σε ΑΕΕΧ, ΑΕΔΑΚ, Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και Ιδιώτες εσωτερικού και εξωτερικού που διατηρούν μεγάλες θέσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Μεγάλα ερωτήματα ανακύπτουν για τη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου των Τραπεζών που θα περιέλθουν στην κυριότητα του ΤΧΣ, που φαίνεται να αποκτά κυρίαρχο ρόλο στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και που αφορούν όλου του μεγέθους Επιχειρήσεις, αλλά και τεράστιο αριθμό των ιδιωτών. Τι αποφάσεις θα ληφθούν όσον αφορά ρυθμίσεις δανείων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και τη διευθέτηση πολλών εκκρεμοτήτων από την επιδείνωση των "κόκκινων" δανείων που είναι προφανέστατη και απόλυτα επιδεινούμενη τους τελευταίους μήνες;


Η εικόνα στις αγορές

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικρά κέρδη στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν αναμονή των μεγεθών της βιομηχανίας αλουμινίου Alcoa που ως συνήθως ξεκινά (μετά από το κλείσιμο της Wall Street) την περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet προβλέπουν πως για το πρώτο τρίμηνο χρήσης η Alcoa θα εμφανίσει πτώση των ανά μετοχή κερδών στα 8 από 10 σεντς και μείωση πωλήσεων 1,6% στα 5,9 δισ. δολ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι Ασιατικοί δείκτες, εν μέσω των γεωπολιτικών αναταραχών στην Κορεατική χερσόνησο και εν αναμονή των ανακοινώσεων σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα από την Κίνα. Αντίθετα, στην Ιαπωνία ο Nikkei ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,8% στις 13.192,6 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κέρδισε 3,3% στις 1.101,74 μονάδες, λόγω και της νέας υποχώρησης του γεν.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ιαπωνία θα είναι πιο αποτελεσματικό από αυτό των ΗΠΑ, επειδή θα συνδυαστεί με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNBC ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.

Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του Αυστραλιανού δολαρίου και του Κινεζικού γουάν, όπως δήλωσε η Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ. Το δολάριο της Αυστραλίας θα είναι μόλις το τρίτο νόμισμα στον Κόσμο, μετά το δολάριο και το γεν στο οποίο θα γίνεται απευθείας trading με το γουάν.

Η βούληση του Πεκίνου, όμως, για μεγαλύτερο άνοιγμα στις διεθνείς αγορές είναι εμφανής.

Ανάλογες κινήσεις άλλωστε βρίσκονται στα σκαριά με τη Μαλαισία, τη Ρωσία και τον Καναδά.


Στο επίκεντρο οι καταθέσεις

Μεταφερόμενοι στην Γηραία Ήπειρο, οι μεγαλοκαταθέτες των τραπεζών είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιπτώσεις κατάρρευσης Τραπεζών, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Φινλανδικό κανάλι "YLE", που μεταξύ άλλων ανέφερε: "πρώτα οι μέτοχοι, μετά πιθανότατα οι μη προστατευμένοι επενδυτές και καταθέτες.

Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από αυτό το ποσό θα είναι πάντα ασφαλείς".

Το 59% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ για την ασφάλεια των Τραπεζικών καταθέσεων, ενώ μόλις το 28% θεωρεί ότι το βιβλιάριο των καταθέσεων αποτελεί αξιόπιστη επένδυση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιστούτου Forsa για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας "Der Handelsblatt". Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων 18-29 ετών, το 65% των οποίων δηλώνει ότι δεν πιστεύει τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο Κοινωνικών ταραχών στην Ε.Ε. εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η ILO μετράει τον κίνδυνο Κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες στην Ε.Ε., αναφέρει το περιοδικό "Der Spiegel" επικαλούμενο ειδική έρευνα της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σημαντική πτώση καταγράφει το Πορτογαλικό Χρηματιστήριο, καθώς υποδέχεται την πρώτη αντίδραση των επενδυτών στην απόρριψη -ως αντισυνταγματικά- ορισμένων μέτρων λιτότητας της Πορτογαλικής Κυβέρνησης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Χώρας.


Πτώση για το δείκτη κλίματος στην ευρωζώνη

Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα ο δείκτης κλίματος για την Ευρωζώνη Sentix, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο -17,3 που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012. Τον προηγούμενο μήνα διαμορφωνόταν στο -10,6, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη επιδείνωση στο -13,1.

Καλύτερη των προσδοκιών αποδείχθηκε η πορεία του Γερμανικού βιομηχανικού κλάδου, που αυξήθηκε το Φεβρουάριο κατά 0,5% σε μηνιαία βάση. Επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο μήνα είχε μειωθεί κατά 0,6%. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%.Η πρόοδος που έχει γίνει για την μεταρρύθμιση του Ισπανικού Τραπεζικού κλάδου είναι "καλή" αλλά υπάρχουν μια σειρά ζητήματα σε εκκρεμότητα που θα επηρεάσουν την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειας, εκτιμά η Fitch Ratings.

Καθώς το χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης των πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένων Τραπεζών εκτείνεται σε διάρκεια 5 ετών, παραμένει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει, τονίζει ο οίκος, που επαναλαμβάνει ότι παραμένει "αρνητικός" για τις συνολικές προοπτικές του Ισπανικού Τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν στην φετινή χρονιά.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε άμεση επαφή με τη στήριξη των 820 μονάδων βρέθηκε στη λήξη της περασμένης Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης, ενώ σήμερα φλερτάρισε με τιμές οριακά χαμηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η συμπεριφορά του δείκτη σε μια πιθανή νέα "κόντρα" με τον 200άρη, όπου διέρχεται από τις 808 μονάδες. Η πτωτική καταστρατήγηση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και των δύο σημείων στήριξης θα προκαλέσει εκ νέου βύθιση του Δείκτη προς τη ζώνη των 760 με 735 μονάδων.

Από την άλλη, η πολύ βίαιη διόρθωση του Δείκτη από τις 1050 μονάδες έχει οδηγήσει αρκετούς τεχνικούς δείκτες ορμής σε "oversold" κατάσταση, γεγονός, που (υπό προϋποθέσεις) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής εκτόνωσης του "πιεσμένου καθοδικά ελατηρίου" βάζοντας έτσι ως βραχυχρόνιο στόχο τη ζώνη των 880 με 900 μονάδων.

Στο ίδιο μοτίβο πτώσης βρίσκεται και ο FTSE25 αποκαλύπτοντας στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ένα crescendo έξι καθοδικών candlesticks με ένα ενδιάμεσο Doji ασθενούς διακράτησης του πρώην επιπέδου στήριξης των 303 με 318 μονάδων.

Από πλευράς Fibonacci retracements ο δείκτης έχει κατέλθει στο κατά 50% διορθωτικό επίπεδο της μεγάλης ανοδικής κίνησης από τις 167 έως τις 355 μονάδες γεγονός, που μας θέτει σε πιθανή επενδυτική εγρήγορση σταδιακής επανατοποθέτησης σε επιλεγμένους τίτλους πλην Τραπεζών.

Πιθανό φυσιολογικό καθοδικό expand (ακρότητα), όπου δεν θα αναιρούσε το υπάρχον μεσομακροχρόνιο ανοδικό κύμα θα θεωρούσαμε την περιοχή των 240 μονάδων.

Με μια ιδιαίτερα προκλητική "έκπτωση" στη τιμή από τα ετήσια υψηλά των 5.65 ευρώ έχει βρεθεί η μετοχή του Μυτιληναίου, όπου παρά τα όχι και τόσο "ικανοποιητικά" οικονομικά αποτελέσματα του 2012 δεν παύει να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εξαγωγικά "χαρτιά" του FTSE 25.
 
Από τη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής εντοπίζουμε ως σημαντικό πεδίο στήριξης την περιοχή, που εκτείνεται από τα 3,60 έως τα 3,38 ευρώ. Σταδιακή τοποθέτηση σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα θέσει ως βραχυχρόνιο ανοδικό στόχο το Fibo επίπεδο των 4,50 ευρώ.


ΙΟΒΕ: Ο κίνδυνος επιστροφής σε καθεστώς αβεβαιότητας

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τον κώδωνα του κινδύνου για επιστροφή σε καθεστώς αβεβαιότητας κρούει το ΙΟΒΕ το οποίο εκτιμά ότι αν συμβεί αυτό θα επιδεινώσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, επισημαίνοντας ότι η επανάκαμψη των καταθέσεων μπορεί να αντιστραφεί, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση εφέτος σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, θα ανέλθει στο 4,6%.

Σύμφωνα με τον κ. Ραφαήλ Μωυσή το κρίσιμο ραντεβού με την Τρόικα δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές αλλά αυτό που έχει προγραμματιστεί για το Καλοκαίρι.

Όπως επισημάνθηκε το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας με τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο να δηλώνει “πέρυσι χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και δεν ευαισθητοποιείται κανείς την ίδια ώρα που η Ελληνική Πολιτεία αδυνατεί να απομακρύνει τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα”. Για να διερωτηθεί “πόσο πλέον πρέπει και περιμένει ο Έλληνας φορολογούμενος για να απομακρυνθούν οι επίορκοι”.


Επιστροφή στο ταμπλώ του ΧΑ

Στο ταμπλώ του Χ.Α. και στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΟΛΠ και Intralot, η τελική εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη της αρχικής.

Με απώλειες έκλεισαν οι Εθνική (-10,38%), Τιτάν (-2,16%), Eurobank Properties (-4,27%), Motor Oil (-0,66%), Jumbo (-2,06%), Frigoglass (-2,68%), Folli Follie Group (-0,81%).

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+20%) και ΟΤΕ (+5,32%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Alpha Bank, MIG και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος 32, περίπου, μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 799,04 και υψηλό τις 831,78, για να κλείσει στις 829,08 μονάδες με κέρδη 0,74%, ενώ ο τζίρος ανέβηκε στα 56,6 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΑΔΑΚ20).

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών και για 18 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 10%.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας που αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (69.914 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο δεν ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και γύρισε σε σημαντικό discount 1,36%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.714, τιμή εκκαθάρισης 259,75) κινήθηκαν μεταξύ 246,5 και 263 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (15.000 Πειραιώς, 102.600 Alpha Bank, 143.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (28.471), Alpha Bank (16.844), Πειραιώς (5.470), ΟΠΑΠ (966), ΟΤΕ (2.795), MIG (1.109), Μυτιληναίο (908), ΔΕΗ (4.373), Intralot (812), ΓΕΚ (902), Ελλάκτωρα (1.875), Eurobank (3.574), Τέρνα Ενεργειακή (242), Coca-Cola (132), Ελ. Πετρέλαια (226), ΕΧΑΕ (436), Μέτκα (134), Σιδενόρ (238), Frigoglass (116).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTASE large cap η συμμετοχή των επενδυτών αυξήθηκε, με συνολικά 912 δικαιώματα να καταγράφονται (725 calls και 187 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ήταν στο 48%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.241.406 τεμ.), Alpha Bank (6.833.466 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v