Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ταμείο ή και άλλο ρίσκο…

Με απόδοση περίπου 18% από τα χαμηλά της 8ης/4 μέχρι τα υψηλά των 295 μονάδων ο FTSE-25 «διχάζεται» μεταξύ ενός καλού ταμείου ή ενός ρίσκου προς τις 305 μονάδες. Παραμένουν στο προσκήνιο οι συστημικές τράπεζες.

Σε λύσεις σοκ με συνταγές Βορρά αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου κι η καλή συνάδελφος έχει απόλυτο δίκιο. Εμείς απλώς θα συμπληρώσουμε πως πρόκειται για συνταγές Βερολίνου (ούτε καν Μονάχου ή Φρανκφούρτης...) και το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα έχει λάβει το μήνυμα και κατά πόσον θα μπορούσε να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί ανάλογα.

Μεγάλη ιστορία αυτή στην οποία αναφέρεται η Αγγελική, σηματοδοτεί -κατά την εκτίμησή μας- το πέρασμα της διαχείρισης της κρίσης από τους Γερμανούς στην επόμενη σκληρότερη φάση, που θα επεκτείνει, και γεωγραφικά, τις «αποικίες χρέους» στην Ευρώπη.

Βέβαια το Χ.Α., οι αγορές κι η Wall προσώρας μεθούν: το μεν ελληνικό χρηματιστήριο με τα... ακραία φαινόμενα των τελευταίων 2-4 συνεδριάσεων, οι αγορές με τη διάθεση για υπεραξίες και το αμερικάνικο σε νέα ιστορικά υψηλά για τον Dow Jones.

Η τραπεζική αντίδραση ανεβάζει στροφές, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος: ο Γενικός Δείκτης στις 903,13 μονάδες, ο FTSE Large Cap στις 295,38, ο FT Mid στις 1.020,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 68 εκατ. ευρώ με 67,6 εκατ. τεμάχια.

Η προηγηθείσα δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών και η ακραία αντίδραση των τελευταίων ημερών εξηγούν τη σχεδόν ισοδύναμη σχέση τζίρου-συναλλακτικότητας καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού γίνεται με τραπεζικά χαρτιά.

Ο απόλυτος αριθμός των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια τις 3 τελευταίες συνεδριάσεις της διόρθωσης και των 3 συνεδριάσεων της αντίδρασης παραπέμπει σε «μοίρασμα» στα χαμηλά, μία πρώτη διανομή στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης (συγκεκριμένα δε στα πρώτα 20-25΄ με τον δείκτη έως 0,85% χαμηλότερα). Αναφερόμαστε σε αυτές τις λεπτομέρειες για να εκτιμήσουμε πως η τελική διανομή στα τοπικά υψηλά (στις τράπεζες) δεν έχει γίνει. Αυτό αφήνει περιθώριο για τις μετοχές των συστημικών ομίλων να κάνουν παιχνίδι σήμερα-αύριο.

Από τεχνική πλευρά, η άνετη ανοδική διάσπαση των 270 μονάδων για τον FTSE Large Cap μας έκανε πιο αισιόδοξους πως η αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Δευτέρας μπορεί να καλύψει έναν κύκλο 3-5 συνεδριάσεων. Με τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση να παραμένει καθοδική, αλλά την αγορά να βρίσκει κίνητρο κι αφορμή να δημιουργείται μόχλευση και αύξηση συναλλαγών και  μεταβλητότητας να κινείται επιτέλους (έστω και έτσι) το Χ.Α.

Η άμεση ανταπόκριση μετοχών-σηματωρών και από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και από τη μεσαία ενισχύει την εκτίμηση πως δυνάμεις υπάρχουν, αντανακλαστικά ενεργοποιούνται όταν υπάρξει η κατάλληλη αφορμή.

Επαναφορά των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, Μέτκα, Βιοχάλκο υψηλοτέρα των πρώτων αντιστάσεων (αυτών που διαμορφώθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης της αγοράς) με δυναμική και αρκετές πιθανότητες για συνέχιση της κίνησης έως τη δεύτερη.

Σε καλή θέση, πάντα από τεχνική πλευρά, και πάλι ο Ελλάκτωρ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΧΑΕ, η MIG, ενώ με το χθεσινό 5,18% έστρωσε και η μετοχή της Motor Oil. Για τον ΟΠΑΠ η θέση μας- τελευταία- είναι γνωστή και ξεκάθαρη, πρόκειται για το απόλυτο στοίχημα για όποιον θέλει να ποντάρει σε ορίζοντα 9-12 μηνών.

Από τον Ft Mid σχεδόν... ακαριαία επανέκαμψαν Σιδενόρ, ΓΕΚ-Τέρνα, Intracom, Νηρέας, ένδειξη ενθαρρυντική για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Για τον... 25άρη οι 305 μονάδες είναι ένας στόχος αρκετά φιλόδοξος. Όμως μετά το τρελό τρέξιμο από τα χαμηλά της Δευτέρας, έχει διαγράψει μία πορεία από τις (περίπου) 250 μονάδες έως τις 295,9 (έκλεισε οριακά χαμηλότερα) μεγάλη θα λέγαμε και για όσους κινούνται στην υποκείμενη αλλά και για όσους πρόλαβαν και προνόησαν να αλλάξουν θέσεις από πωλητές σε αγοραστές στο διήμερο 8-9 Απριλίου. Καλές αποδόσεις, πολύ καλές και στο Χ.Α. και στο ΧΠΑ, που εν καιρώ... ανομβρίας γίνονται δεκτές με ανακούφιση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v