Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζει στροφές η τραπεζική αντίδραση

Επέστρεψε πάνω από τις 900 μονάδες ο ΓΔ. Αθροιστικά κέρδη 21,5% για τον τραπεζικό δείκτη στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Άλμα για Εθνική (27%), Eurobank (26%), Πειραιώς (16,7%) και Alpha Bank (13,3%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη, με αθροιστικά κέρδη 21,5%, τα οποία είναι σημαντικά περισσότερα στους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +16,04% του δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου 10μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6/2012 (+23,39%).

Σαφώς εντυπωσιακότερα τα κέρδη στις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές.

Ο τίτλος της Alpha Bank με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σημειώνει αθροιστικά κέρδη 28,25%, ενώ από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 8/4 (0,4520 ευρώ) τα κέρδη φθάνουν στο 61,73%.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Εθνικής, με αθροιστικά κέρδη 28,54%, ενώ από το ημερήσιο χαμηλό της 8/4 (0,3640 ευρώ) τα κέρδη φθάνουν στο 64,56%.

Τρία στα τρία από τους αγοραστές για την Πειραιώς με αθροιστικά κέρδη 39,38% και από το χαμηλό της 8/4 (0,1220 ευρώ) τα κέρδη σκαρφαλώνουν στο 82,79%.

Με το περιορισμένο free float να ευνοεί το έργο των αγοραστών, η μετοχή της Eurobank συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 96%, ενώ από το χαμηλό της Δευτέρας 8 Απριλίου (0,1050 ευρώ) τα κέρδη φθάνουν στο 180% (!!!)

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όσοι είχαν το σωστό timing στις τοποθετήσεις τους, ή το "αυξημένο επενδυτικό αισθητήριο", καταγράφουν σημαντικότατα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Εξαιρουμένης της μετοχής της Eurobank που και σήμερα ξεκίνησε με ανοδικό "gap" και από νωρίς οι αγοραστές έδειξαν τις διαθέσεις τους, για τις άλλες τρεις μετοχές των συστημικών Τραπεζών θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι υπήρξε σχετικός συγχρονισμός στις κινήσεις των αγοραστών.

Στην μετοχή της Πειραιώς, οι αγοραστές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες μετά τις 15.25, ωθώντας τον τίτλο μέχρι τα 0,2400 ευρώ (+25,65%).

Στην Εθνική το "αγοραστικό ενδιαφέρον" ξεκίνησε στις 15.26 με τον τίτλο να σκαρφαλώνει μέχρι τα 0,6110 ευρώ (+29,72%).

Με σχετική καθυστέρηση και πιο συγκεκριμένα στις 15.40, δραστηριοποιήθηκαν εντονότερα οι αγοραστές στην μετοχή της Alpha Bank με το υψηλό ημέρας να σημειώνεται στα 0,7890 ευρώ (+22,33%).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το υψηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό συγκεντρωτισμό, αφού το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε συναλλαγές μόλις επτά τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca-Cola, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά από 10 συνεδριάσεις, επανήλθε (με κλείσιμο) υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όμως τόσο αυτός όσο και FTSE25, συνεχίζουν αν σημειώνουν απώλειες, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της 31/12/2012.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, προς νέα ιστορικά υψηλά οι Dow Jones και S&P 500 στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία και εκτός από το αδύναμο γεν, θετικά λειτούργησε η είδηση ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας εμφάνισε αιφνιδιαστικά έλλειμμα τον Μάρτιο, αντί για πλεόνασμα 14,7 δισ. δολ. που αναμενόταν, στοιχείο που δείχνει αύξηση της Κινεζικής κατανάλωσης.

O διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι η Τράπεζα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ώρα, αλλά εφόσον χρειαστεί θα συνεχίσει να τυπώνει χρήμα μέχρι να επιτύχει πληθωρισμό 2%. "Έχουμε κατά νου ένα χρονοδιάγραμμα περίπου δύο ετών, αλλά θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος" πρόσθεσε.

Το European Financial Stability Facility πούλησε ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ με μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές της Ασίας. Το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης εξέδωσε 5ετή χρεόγραφα στο 0,875% σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι επενδυτές στην Ασία κατέλαβαν το 29% των αγοραστών σε σχέση με 5% στην έκδοση του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Εικάζεται ότι μεγάλα ποσά κεφαλαίων εξέρχονται από την Ιαπωνία σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, μετά το πρωτοφανές πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Σε αλλαγή στάσης απέναντι στα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα προχώρησε ο Bill Gross της Pimco, καθώς βλέπει αυξημένη επενδυτική ζήτηση λόγω της νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία.

Η Pimco αύξησε το Μάρτιο τις θέσεις της στα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα στο 33% του χαρτοφυλακίου του από 28% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης το fund μείωσε την έκθεση του στα ομόλογα της στεγαστικής πίστης στο 33% από 36% που ήταν πριν.


Κέρδη στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη, όπως προαναφέρθηκε στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στο θετικό κλίμα που ακολουθεί την υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και ενώ τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς αυτή αυξήθηκε κατά 0,7% το Φεβρουάριο, από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,4%.

Στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία υποχώρησε 0,8% το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη μείωση της παραγωγής κατά 0,4%. Οι Πορτογαλικές Τράπεζες χρειάζονται άλλα 8 δισ. ευρώ σε κεφάλαια σύμφωνα με συντηρητικά stress tests, αναφέρει η Moody΄s.

Στέλεχος του διεθνούς οίκου δήλωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμενόταν λόγω της ύφεσης που πλήττει τη Χώρα.Νέα βουτιά 6,5% καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας το Φεβρουάριο. Επισημαίνεται ότι η Ισπανική βιομηχανία συρρικνώνεται επί 18 συνεχείς μήνες. Τον Ιανουάριο, η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας είχε καταγράψει μείωση 4,9%.
 
Ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα καθοδικά ρίσκα για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, από ότι πριν από έναν ή δύο μήνες. Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν πληθωριστικές πιέσεις, αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα δράσει "άμεσα" αν υπάρξει αλλαγή.

"Δεν είναι σίγουρο ότι η Ευρωζώνη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη", δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Προς το παρόν, δυστυχώς, βλέπω τάση προς την επανακρατικοποίηση και όχι μόνο στον τομέα της οικονομικής πολιτικής", είπε ο Αυστριακός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην "Kurier".

"Οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον τον ρυθμό της προσαρμογής", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ. Κλ. Γιούνκερ από το βήμα του Κοινοβουλίου της Χώρας, ενώ εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο Λουξεμβούργο από το 2015, ο οποίος όμως θα παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα κληθούν να συνεισφέρουν 10% ως 20% από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης μιας εγχώριας Τράπεζας, εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση γίνει απευθείας από τον ESM, ανέφερε στο Reuters ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την πρόταση την Παρασκευή σε άτυπη συνάντηση στο Δουβλίνο.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αυτή την εβδομάδα πρόταση για την επιβολή απωλειών στις καταθέσεις Τραπεζών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης προσχέδιου νόμου της ΕΕ, μετέδωσε το Reuters.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανατροπή του deal Εθνικής - Eurobank, για λόγους που σχετίζονται με το συστημικό κίνδυνο που δυνητικά θα συνεπαγόταν το μεγάλο μέγεθος του νέου σχήματος σε ενδεχόμενη Τραπεζική κρίση, δύσκολα πείθει ότι συνιστούσε το μοναδικό λόγο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Βέβαιο είναι όμως, ότι επανέφερε προϋποθέσεις για κρίση εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, με αποτέλεσμα την ανάγκη επανεπιβεβαίωσης από τους αρμοδίους περί της ασφάλειας των καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες.

Πάντως, η αυτονόμηση των δύο Τραπεζών, Εθνικής και Eurobank διαμόρφωσε προϋποθέσεις για νέα σεναριολογία (ευφάνταστη και χαμηλού βαθμού βασιμότητας κατά κανόνα) σε σχέση με τις εξελίξεις, που σχετίζονται με την ανάγκη συγκέντρωσης του 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων τόσο γι’ αυτές όσο και για τις άλλες δύο συστημικές Τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν τον πλήρη εναγκαλισμό από το ΤΧΣ και να παραμείνουν ιδιωτικές.

Έτσι, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η συνέχεια ενός mini rally. Η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία εμπεριέχει υψηλούς επενδυτικούς κινδύνους που οφείλουν να συνεκτιμηθούν από τους συμμετέχοντες επενδυτές, ιδιαίτερα αν η ανοδική αντίδραση αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στον σχετικό καλλωπισμό των αποτιμήσεων, εν όψει των Τραπεζικών ΑΜΚ και προκειμένου να διαμορφωθούν σχετικά καλύτερες τιμές εξάσκησης που θα είναι το 50% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών, πριν την επίσημη απόφαση των δ.σ. των Τραπεζών.

Αντίθετα, "σκεπτικισμός" επικρατεί σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, ακόμα και σε μετοχές εταιρειών που είναι νωπά τα θετικά σχόλια που απέσπασαν για τα αποτελέσματα χρήσης 2012 που δημοσίευσαν (!)

Αυτό, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, εντείνει την επιφυλακτικότητα σε όσους βλέπουν το Χ.Α. με όρους καθαρά επενδυτικούς και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και όχι, βέβαια, σε όσους επιμένουν να κινούνται στο βραχύβιο trading.


Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.53, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας των 903,13 μονάδων με κέρδη 3,03%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 68 εκατ.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν, από τις μετοχές του 25αρη, οι Eurobank, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Coca-Cola και μόνιμα με θετικό οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Folli Follie Group, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, ΟΛΠ και Τιτάνα.

Μόλις δύο μετοχές τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,99%), Intralot (-1,03%). Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+13,33%), Eurobank (+26,18%), Jumbo (+9,84%), Εθνική (+27,18%), Πειραιώς (+16,75%), ΕΧΑΕ (+6,02%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι Βιοχάλκο, Μέτκα, Τιτάν, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.Ικανοποιητική όσον αφορά την αναλογία, αλλά όχι για την διασπορά του ενδιαφέροντος, η τελική εικόνα με 111 ανοδικές μετοχές έναντι 35 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Ασφαλώς και η κίνηση των τελευταίων ημερών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς η καθυστερημένη Τραπεζική αισιοδοξία δεν υποστηρίζεται, μέχρι τώρα, από το τρέχον Τραπεζικό ρεπορτάζ.

Μάλιστα οι πιο επιφυλακτικοί δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η βίαια Τραπεζική αντίδραση είναι ο ορισμός επενδυτικού ρίσκου, αν δεν υποστηριχθεί από ιδιαίτερα σημαντική είδηση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ανοδική αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών δεν μπορεί να έχει συνέχεια, καθώς αυτή υποστηρίζεται από την "oversold" εικόνα, αλλά και από τις πολλές "short" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα, από σήμερα 10/4 και μετά τη μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Κανάκης είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,56 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,10 ανά μετοχή.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε επάνω στο ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ και θέλει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 6,36 - 6,41 ευρώ για να βγει από το βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι.

Σε μείωση της τιμής-στόχου στα 8,75 ευρώ ανά μετοχή από 9,8 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της στις 9/4 η Goldman Sachs, διατηρώντας τη σύσταση “neutral” για τη μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Η Goldman Sachs προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών της για τις χρήσεις 2013-2015, για τα καθαρά έσοδα κατά 80%, 41% και 31% και για τα EBITDA κατά 22%, 15% και 12%.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Folli Follie Group, που συνεχίζει να κινείται σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι και θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 14,06 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 14,74 ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 14,5 από 13,4 ευρώ έδωσε η Eurobank Equities διατηρώντας τη σύσταση "hold". Για το 2013, εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει EBITDA 149 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%, ενώ προβλέπει ότι θα ανέλθουν στα 176-204 εκατ. ευρώ το 2014 και το 2015.

Μπορεί να έκλεισε στο υψηλό ημέρας και με μικρά κέρδη, όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης ο τίτλος του ΟΠΑΠ κινήθηκε στο "κόκκινο" ενώ έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 6,70 ευρώ (-4,29%), στον απόηχο της είδησης για νέα αναβολή στην προθεσμία για την ανακοίνωση των οριστικών σχημάτων που θα κληθούν να υποβάλουν οικονομικές προσφορές για τον διαγωνισμό.

Αρμόδια Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι "στις 17 Απριλίου θα ανακοινωθούν τόσο τα ονόματα των υποψήφιων επενδυτών, όσο και οι οικονομικές τους προσφορές".Ο τίτλος όσο παραμένει υψηλότερα των 6,80 ευρώ, κινείται εκτός καθοδικού καναλιού.


---ΧΠΑ

Συνεδρίαση - συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.865 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και διατήρησε το discount, ελαφρώς μειωμένο, στο 1,9%.

Σε απραξία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.126, τιμή εκκαθάρισης 287,5) κινήθηκαν μεταξύ 273 και 289,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (12.000 ΕΧΑΕ, 30.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (24.781), Alpha Bank (14.127), Πειραιώς (5.861), ΟΠΑΠ (1.080), ΟΤΕ (3.791), MIG (1.312), Μυτιληναίο (938), ΔΕΗ (4.714), Intralot (1.195), ΓΕΚ (1.513), Ελλάκτωρα (1.033), Eurobank (3.512), Τέρνα Ενεργειακή (129), Ελ. Πετρέλαια (116), ΕΧΑΕ (524), Μέτκα (181), Σιδενόρ (288), Frigoglass (105), Βιοχάλκο (110), Motor Oil (161), Jumbo (156).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, πιο συγκρατημένα τοποθετήθηκαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων όπου διαπραγματεύτηκαν συνολικά 1.362 options, δείχνοντας ωστόσο σαφή προτίμηση στα calls (1.175 τεμάχια) έναντι των puts (187 τεμάχια).

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη σκαρφάλωσε στο 56%.Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.111.906 τεμ.), Alpha Bank (6.936.066 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v