ΧΑ: Τράπεζες, ΟΠΑΠ εναντίον κατασκευών

Αρνητικός πρωταγωνιστής οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 9,1%. Πτώση για ΕΤΕ (17%), Eurobank (21%), Πειραιώς (9,7%). Απώλειες και για ΟΠΑΠ στο παρά πέντε των δεσμευτικών. Κέρδη 4,7% για τις κατασκευαστικές.

"Ως κομβική ημέρα, την ερχόμενη εβδομάδα, δεσπόζει η 17η Απριλίου ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η δημοσίευση των τελικών σχημάτων για τον ΟΠΑΠ αλλά και οι δεσμευτικές προσφορές για το 33% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, πλην συγκλονιστικού απροόπτου.

Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί η τρίτη συνέλευση της Alpha Bank, για την ΑΜΚ, στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, για τον ίδιο λόγο, ενώ την Παρασκευή 19/4 λήγει η προθεσμία για την δημόσια πρόταση της Coca - Cola". Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης και οι παραπάνω τίτλοι, σήμερα, απασχόλησαν το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων.

Και αν η τελική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται από σήμερα και τυπικά, στην τελική της φάση και αρκετοί διαχειριστές, αλλά και επενδυτές θα κοιτάξουν να εξασφαλίσουν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ των συστημικών Τραπεζών, η μεγάλη αρνητική έκπληξη ήλθε από τον τίτλο του ΟΠΑΠ, όταν μάλιστα μεθαύριο αναμένεται η δημοσίευση των τελικών σχημάτων για τον ΟΠΑΠ αλλά και οι δεσμευτικές προσφορές για το 33% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, μετά τις 11.32 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 6,85 ευρώ (-7,31%).


Επιφυλακτικότητα στο τραπεζικό ταμπλώ

Από την άλλη, επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στο τραπεζικό ταμπλώ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούσαν ορόσημο του "bank party" την αυριανή ημέρα, όταν και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες από τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ στην Alpha Bank. Και επειδή δεν ήταν λίγοι οι υποψιασμένοι, οι ρευστοποιήσεις ήλθαν λίγες ώρες νωρίτερα (!)

Παρά ταύτα δόθηκε μία τελευταία ευκαιρία "ηρωικής εξόδου", καθώς μετά τα πρώτα λεπτά έντονης επιφυλακτικότητας, εμφανίστηκε βραχύβιο αγοραστικό ενδιαφέρον στις Τραπεζικές μετοχές, που ώθησε τον τίτλο της Alpha Bank μέχρι τα 0,8850 ευρώ (+8,59%), της Εθνικής μέχρι τα 0,6700 ευρώ (+3,88%), της Eurobank μέχρι τα 0,3800 ευρώ (+8,57%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,2130 ευρώ (+3,9%), τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 936,59 μονάδες (+1,08%) και τον Τραπεζικό μέχρι τις 136,29 μονάδες (+3,8%).
 
Όμως από εκεί και πέρα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 11.45 ο Τραπεζικός δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να υποχωρήσει μέχρι τις 117,85 μονάδες (-10,24%) και να κλείσει τελικά στις 119,27 με απώλειες 9,16%.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Coca-Cola και Eurobank Properties και μόνιμα με θετικό οι Intralot και Ελλάκτωρ. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς και στο υψηλό οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Jumbo και Frigoglass.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 11.55, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μετά την πρώτη ώρα ο τζίρος κατέβασε αισθητά στροφές, δεν έλειψε το ενδιαφέρον από κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Κατ΄ αρχήν ο κλάδος των Κατασκευών και σήμερα απέσπασε σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις των Ελλάκτωρα (+8,59%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,95%), Άβακα (+7,86%), Ιντρακάτ (+8,56%), Τεχν. Ολυμπιακή (+2,84%).

Ακόμα και μετοχές που βρίσκονται στην κατηγορία "επιτήρησης" σημείωσαν σημαντικά κέρδη, όπως οι Μηχανική (+16,18%), Αττικάτ (+10,26%), ΑΕΓΕΚ (+17,82%) κ.λ.π.

Επίσης, έστω και με σχετικά λίγες συναλλαγές, επέστρεψαν οι αγοραστές στα Λιμάνια, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +7,11% του ΟΛΠ και το +5,45% του ΟΛΘ.

Ακόμα χαμηλότερα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Υγεία και Creta Farm, κινητικότητα σημειώθηκε σε Χαλκόρ, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, ενώ στην περίπτωση του Δρομέα τα ημερήσια κέρδη ήταν αποτέλεσμα, κυρίως, "ανοιχτών" εντολών αγοράς.


Οι διεθνείς οικονομικέ εξελίξεις

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σαφώς πιο ελεγχόμενη δείχνει η εικόνα των ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street, σημαντικές πιέσεις στα Εμπορεύματα, εντυπωσιακό "sell off" στα πολύτιμα μέταλλα, με το σύνολο των διεθνών αναλυτών να μην μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς το ξεπούλημα σε χρυσό, ασήμι και λιγότερο στην πλατίνα.

Ξεκινώντας από την Ασία, η αφορμή για ρευστοποιήσεις - κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήλθε από την Κίνα.

Αιφνιδιαστική επιβράδυνση κατέγραψε η Κινεζική οικονομία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, με το ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί στο 7,7% από 7,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν επιτάχυνση της Κινεζικής οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης στο 8%.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των οικονομιών της Ανατολικής Ασίας το 2013 και προειδοποίησε για πιθανή "υπερθέρμανση" των μεγαλύτερων οικονομιών της Περιοχής, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και τις "φούσκες".

Στην τελευταία της αναθεώρηση για την Περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Κίνας κατά 0,1%, στο 8,3% για το 2013, λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Πεκίνου να αναδιαρθρώσει την οικονομία.


Τι λέει η Citi για Ιταλία

Παρά την συμπίεση των αποδόσεων των Ιταλικών Κρατικών ομολόγων και του κόστους χρηματοδότησης των Τραπεζών το περασμένο Καλοκαίρι, οι πιστωτικές συνθήκες στη Χώρα παραμένουν "σφιχτές", σύμφωνα με την Citi. Όπως αναφέρει ο οίκος, η Ιταλία δεν αντιμετώπισε έναν πιστωτικό κύκλο άνθησης και κατάρρευσης όπως συνέβη σε άλλες Χώρες της Περιφέρειας, όμως η διαθεσιμότητα της πίστωσης για τους ιδιώτες, εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, παραμένει περιορισμένη και τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και πάλι, καθώς οι Τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με μια οικονομία που συρρικνώνεται και με ποιότητα assets που επιδεινώνεται. Η Ιταλία αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα του πως το υψηλό Δημόσιο χρέος λειτουργεί ως μέγιστο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κέρδη 3,8 δισ. δολάρια ή 1,29 δολ. ανά μετοχή ανακοίνωσε για το α΄ τρίμηνο η Citigroup. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες, καθώς κατά μέσο όρο οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 1,17 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα ανήλθαν στα 20,8 δισ. δολάρια.

Η δραστηριότητα της μεταποίησης επιβραδύνθηκε αλλά παρέμεινε σε επίπεδα ανάπτυξης στην Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Empire State που απαρτίζει η New York Fed διολίσθησε στις 3,1 μονάδες τον Απρίλιο από 9,2 τον Μάρτιο. Το επίπεδο είναι χαμηλότερο από το 7,8 που περίμεναν οι αναλυτές, αλλά πάντως παραμένει σε επίπεδα ανάπτυξης, δηλαδή πάνω από το μηδέν.

Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσε τον Απρίλιο η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών κατοικιών σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Home Builders. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης της NAHB υποχώρησε στις 42 από 44 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν το δείκτη στις 45 μονάδες. Τελευταία φορά που ο δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 50 μονάδες ήταν τον Απρίλιο του 2006.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης του ημερομηνίας 2 Απριλίου 2013, ανακοίνωσε τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων των εταιρειών Bank of Cyprus Public Company Ltd και Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, μέχρι και τις 31 Μαΐου 2013.

Τεράστια οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Κύπρος παρά την ανακούφιση στη ρευστότητα που δόθηκε με την απόφαση του Eurorgroup για την έγκριση του πακέτου βοήθειας των 10 δισ. ευρώ, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s. "Θεωρούμε ότι η επίτευξη βιώσιμου χρέους πιθανώς θα απαιτήσει επιπλέον επίσημη στήριξη, ή αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους και ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το ρίσκο της χρεοκοπίας και της εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια", τονίζει σε report της η Moody’s.

Στα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει σε βάθος χρόνου τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στον ορθολογισμό των ισολογισμών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών ώστε να μην χρειαστεί "κούρεμα" καταθέσεων σε περίπτωση προβλημάτων, η HSBC.

Υπογραμμίζεται ότι η πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές προς τις Τράπεζες για την νέα αυτή κεφαλαιακή διάρθρωση και τις απαιτήσεις για το ύψος της βαίνει κατά την HSBC αυξανόμενη καθώς οι εσωτερικές διασώσεις (bail-in) αποτελούν πλέον εμφανώς την λύση πρώτης επιλογής ώστε να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι.

Επιπλέον τοποθετεί το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα στο όριο μεταξύ της ύπαρξης επαρκών τέτοιων κεφαλαίων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές, οι προνομιούχες μετοχές, τα μη εξασφαλισμένα υβριδικά κεφάλαια, τα μη εξασφαλισμένα ομολογιακά δάνεια αλλά και senior unsecured ομόλογα) και της ανάγκης για προσφυγή στις καταθέσεις.


Επιστροφή εντός συνόρων

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, "το Ελληνικό χρέος παραμένει σε βιώσιμη οδό, η επόμενη εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από Ε.Ε. και ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνηθεί σύντομα", αναφέρει ανακοινωθέν της τρόικα, σύμφωνα με το Reuters και μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την Ελληνική Κυβέρνηση. "Έχουμε συμφωνία", δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μπαίνοντας στο συνέδριο του Economist.

Η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, το πάγωμα των τιμών στην Αγορά, παρά το γεγονός ότι έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις και το "ταμπού" των απολύσεων στο Δημόσιο όταν η ανεργία καλπάζει στον Ιδιωτικό τομέα, είναι οι τρεις αδικίες του μνημονίου τις οποίες φωτογράφισε στο συνέδριο του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Paul Thomsen. ]

Πρόσθεσε δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει επιτευχθεί και το υπόλοιπο κομμάτι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις περικοπές μισθών και συντάξεων και υπογράμμισε πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τηρεί πιστά το πρόγραμμα τότε η τρόικα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του Δημοσίου χρέους.

"Το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την Ελλάδα", εκτίμησε ο Laza Kekic, Διευθυντής Ευρώπης του Economist Intelligence Unit, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Kekic εκτίμησε ότι "ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ταχεία ανάκαμψη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζονται ακόμη τέσσερα με πέντε χρόνια". Σε ό,τι αφορά τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν αρκετές Κυβερνήσεις, ο κ. Kekic σημείωσε ότι "είναι μεν απαραίτητα, αλλά μέχρις ενός σημείου. Αν υπερβούμε αυτό το σημείο, υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη ύφεση".
Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις Ελληνικές Τράπεζες θα ξεπεράσουν το 30% μέχρι το τέλος του 2013, ενώ πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω της βαθειάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, εκτιμά η Moody’s, χαρακτηρίζοντας “credit negative” τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα ζητήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις βασικές Τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Η αξιολόγηση θα γίνει σε συνεργασία και με ειδικούς εμπειρογνώμονες (work-out specialists) που θα προσκληθούν για τον σκοπό αυτό.

Η αξιολόγηση θα έχει στόχο να διαπιστωθεί εάν το υπάρχον πλαίσιο και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές.

Η Ελληνική Αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) συνέχισε να αποδυναμώνεται το τρίμηνο μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με την Moody’s. O διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε αύξηση των καθυστερήσεων και των χρεοκοπιών. Ο δείκτης για τις καθυστερήσεις 90 και πλέον ημερών αυξήθηκε στο 4,25%, από 2,77% το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Στα στενότερα πλαίσια του Χ.Α., στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να επικεντρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα.

Επειδή η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι η εγχώρια Αγορά μπορεί να ξανακινηθεί με δύο ταχύτητες, αρκετοί επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι οι Αγορές δεν είναι "σπριντ", αλλά "μαραθώνιος", καθώς οι πολύ μεγάλες και σύντομες αποδόσεις μπορεί να συνοδεύονται και από εξαιρετικά επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σχόλιο του Στρ. Πολυχρονέα

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφαλαία που χρειάζονται για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Έως τα τέλη Απριλίου, όπου και θα έχουν ολοκληρωθεί οι ΕΓΣ των μετόχων, θα έχουν γνωστοποιηθεί λογικά και οι τελικοί όροι των αυξήσεων, με την Alpha Bank να αποτελεί τον οδηγό και για τις άλλες Τράπεζες. Βάσει των έως τώρα ανακοινώσεων, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες ζητούν να συγκεντρώσουν από την Αγορά €1,98 δισ. και αυτό χωρίς τις ιδιωτικές τοποθετήσεις (€492,9 εκατ. σε Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς), όταν το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησής τους είναι €27,5 δισ. Αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει των ενοποιημένων ισολογισμών του 2012, τα συνολικά δάνεια προ επισφαλειών ανέρχονται σε €218,3 δισ. (οι επισφάλειες είναι 20,9 δισ. ή 9,6% του συνόλου) και οι καταθέσεις σε €154,9 δισ., ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών ανέρχονται σε €1,60 δισ., περίπου.

Κατά συνέπεια ιδιαίτερα σημαντικό είναι το διάστημα που μεσολαβεί ως τα τέλη Μαΐου, κατά το οποίο θα ζητηθούν από την Αγορά €2 δισ. ενώ θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και τα οικονομικά στοιχεία του α΄3μήνου του 2013.

Η σημαντική εξάρτηση των Επιχειρήσεων και της Αγοράς από τις Τράπεζες, καθιστά το έργο της ανακεφαλαιοποίησης ζωτικό για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την επίτευξη των δημοσιονομικών μεγεθών που έχουν τεθεί. Η συνεχής αύξηση της ανεργίας και η ταμειακή ασφυξία των Νοικοκυριών από τα αυξανόμενα φορολογικά βάρη, καθιστά επιτακτική την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης το συντομότερο δυνατό.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., η άντληση ρευστότητας από την Αγορά και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, θα διατηρήσει την επιφυλακτικότητα και το κλίμα επιλεκτικών ρευστοποιήσεων. Αν οι κινήσεις ανεύρεσης ρευστότητας δεν βρουν αντίβαρο στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση του Δείκτη προς το επίπεδο των 817 μονάδων.


Σχόλιο του Απ. Μάνθου

"Στη προηγούμενη τεχνική ανάλυση είχαμε αναφέρει ότι: η πολύ βίαιη διόρθωση του Γενικού Δείκτη από τις 1050 μονάδες είχε οδηγήσει αρκετούς τεχνικούς δείκτες ορμής σε 'oversold' κατάσταση, γεγονός, που μας προϊδέαζε για την πρόκληση μιας έντονης ανοδικής εκτόνωσης του πιεσμένου καθοδικά ελατηρίου βάζοντας ως βραχυχρόνιο στόχο τη ζώνη των 880 με 900 μονάδων.

Πράγματι ο Γενικός Δείκτης φάνηκε από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να 'πατάει' πάνω στην περιοχή, όπου εκτείνεται ο 200άρης, στις 800 μονάδες, βάζοντας έτσι τη 'μαγιά' για την έντονη ανοδική αντίδραση, που ακολούθησε. Ζητούμενο για τη συνέχεια ήταν η συμπεριφορά του Δείκτη κοντά στην αντίσταση των 950 μονάδων, περιοχή, όπου ο Γενικός Δείκτης ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει λίγο πριν "σκάσει" το Κυπριακό Τραπεζικό ζήτημα.

Όμως με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών να βρίσκεται στο τελικό στάδιο των Γενικών Συνελεύσεων, για τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίων, θεωρούμε ως δύσκολη την ανοδική 'αρπαγή' του επιπέδου των επόμενων 50 μονάδων (925 με 975 μονάδων) χωρίς τις απαραίτητες καθοδικές 'αναταράξεις" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Πολύ γρήγορα έπιασε τον ανοδικό στόχο των 308 με 310 μονάδων ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δημιουργώντας έντονη δυσκολία σε όποιον επενδυτή θελήσει να πάρει αγοραστική θέση μέσα στην ισχυρή ζώνη αντίστασης των 310 με 320 μονάδων, καθώς ελλοχεύει λόγω της βίαιης κίνησης ένα καθοδικό retracement προς τις 286 μονάδες περίπου.

Η ανακοίνωση του Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη για την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών με το Ελληνικό Δημόσιο, όπου προβλέπουν ότι οι κατασκευαστές θα λάβουν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ (οι συνολικές απαιτήσεις των εργολάβων είναι στα 719 εκατ. ευρώ) έδωσαν το έναυσμα στις κατασκευαστικές για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με αυτή την αιτιολογία ακούμπησε τον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών, στα 2,04 ευρώ δείχνοντας μια προδιάθεση για την υπέρβασή του και κίνηση προς την αντίσταση των 2,20 ευρώ. Παρόλα αυτά και εδώ η πολύ γρήγορη ανοδική εκτόνωση της μετοχής από τα 1,40€ προς τα 2,04€ ίσως χρειαστεί περαιτέρω ανοδικά "καύσιμα" προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος "καθοδικός ανεφοδιασμός" προς την περιοχή στήριξης των 1,80 ευρώ.

Στη διαγραμματική ανάλυση του Γερμανικού δείκτη ΔΑΧ 30 η προσοχή μας επικεντρώνεται κυρίως στην άρνηση του δείκτη να διασπάσει ανοδικά τη μεσοπρόθεσμη γραμμή αντίστασης, λίγο κάτω από τις 7900 μονάδες, επαναφέροντάς τον στο υπάρχον βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι, όπου έχει σαν καθοδικό στόχο την ισχυρή ζώνη στήριξης των 7600 με 7450 μονάδων.

Πάντως έντονη πτωτική ώθηση αναμένεται να δοθεί με τη καθοδική καταστρατήγηση του απλού κινητού μέσου των 100 μονάδων στις 7645 μονάδες, περίπου, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μάνθου.


Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 25άρη

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 25αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (+8,59%), ΟΛΠ (+7,11%), Βιοχάλκο (+5,51%) και Intralot (+4,3%), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Jumbo, Frigoglass.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-21,14%), MIG (-6,27%), Εθνική (-17,05%), Πειραιώ (-9,76%) και ΟΠΑΠ (-4,19%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Με σημαντικές αλλαγές προσήμων κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ, που έκλεισε προς το άνω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης (6,21 - 6,65 ευρώ).

H καθαρή ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (90% της εγχώριας καθαρής ζήτησης) σημείωσε νέα υποχώρηση κατα 7% το Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 3,78 εκατ. MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Σε βάση πρώτου τριμήνου, η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 7% στα 12,1 εκατ. MWh.

Ωστόσο, η IBG σχολιάζει πως στα εν λόγω μεγέθη δεν συνυπολογίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά. Ως εκ τούτου, σημειώνει η χρηματιστηριακή, η καθαρή πτώση λογικά θα διαμορφωθεί περί το 5% στο τρίμηνο.

Τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε για τον τίτλο του Τιτάνα. Ως θετική εξέλιξη για την εταιρεία κρίνει η Goldman Sachs την επανεκκίνηση της κατασκευής τεσσάρων οδικών projects, που σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Όπως επισημαίνει η Goldman, αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό για την εισηγμένη κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει την έναρξη περαιτέρω μελλοντικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ο οίκος υπολογίζει μείωση 20% στους εγχώριους όγκους στην Ελλάδα και βλέπει περιθώριο ανόδου στις προβλέψεις του στην περίπτωση που ξεκινήσει η δραστηριότητα. Η Goldman Sachs διατηρεί την σύσταση “neutral” για την μετοχή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 925,49 μονάδες με απώλειες 0,11%, ενώ ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 54 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, Coca-Cola).

Υποφερτή η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών, 20 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι 16 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντικές πιέσεις στον τίτλο των Τεχν. Εκδόσεων που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά. Υπενθυμίζεται ότι τη συνέχιση ή διακοπή των εργασιών της εταιρείας καθώς και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου καλείται να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της "Τεχνικές Εκδόσεις" στις 8/5/2013. Σε απάντηση της επιστολής με αρ. πρωτ. 6782/12.4.2013 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από την εισηγμένη ανακοινώνεται ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως εκπροσωπήθηκαν στην συνεδρίαση της 10 Απριλίου 2013, αποφάσισαν ότι οι παραιτήσεις τους θα τεθούν σε ισχύ από την ημερομηνία συνεδριάσεως της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, όπως αυτή έχει ήδη προσκληθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.


----ΧΠΑ

Με υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.844 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με οριακά καλύτερη απόδοση, κλείνοντας με premium 0,24%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.849, τιμή εκκαθάρισης 299,5) κινήθηκαν μεταξύ 293 και 306,25 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (9.000 Πειραιώς, 47.000 Alpha Bank, 23.200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16.189), Alpha Bank (4.602), Πειραιώς (3.080), ΟΠΑΠ (1.984), ΟΤΕ (2.361), MIG (239), Μυτιληναίο (692), ΔΕΗ (1.954), Intralot (528), ΓΕΚ (751), Ελλάκτωρα (968), Eurobank (1.496), Σιδενόρ (176), Βιοχάλκο (115), ΕΧΑΕ (211), Jumbo (108).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτικός ήταν ο όγκος συναλλαγών στην αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25, με μόλις 298 τεμάχια να αλλάζουν χέρια (127 calls και 171 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα περιορίστηκε στο 41%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.719.806 τεμ.), Alpha Bank (6.936.066 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v