Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες - κατασκευές "έπαιξαν" οι traders

Εβδομαδιαία κέρδη 12,59% για τον ΓΔ, 23,6% για τις τράπεζες, που μονοπώλησαν και σήμερα το ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο και οι κατασκευαστικές, μετά τις εξελίξεις με τους οδικούς άξονες. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Coca Cola.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδειξε ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Τραπεζικός και ο Κατασκευαστικός κλάδος θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 12,59% και ο Τραπεζικός εβδομαδιαία κέρδη 23,6%, ενώ η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. (+53%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το +12,59% του Δείκτη, για την εβδομάδα που πέρασε, είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από την εβδομάδα 11 έως και 15/6/2012 (+13,71%)

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρά κέρδη 2,05%, ενώ ο Τραπεζικός απώλειες 41,97%.

Περνώντας στα όσα συνέβησαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι όσοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση δεν έπληξαν, καθώς η μεταβλητότητα που ακολούθησε το "bank party", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο προσυνεδριακό του σχόλιο ο Μιχ. Γελαντάλις, ήταν σχεδόν εντυπωσιακή.

Τόσο ο Γενικός, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης άνοιξαν με ανοδικό "gap" και πολύ σύντομα "είδαν" το υψηλό ημέρας.

Ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 139,95 μονάδες (+1,52%) και περίπου την ίδια ώρα ο τίτλος της Alpha Bank βρισκόταν στα 0,8450 ευρώ (+3,81%), της Εθνικής στα 0,7090 ευρώ (+2,75%), της Eurobank στα 0,4490 ευρώ (+18,78%), της Πειραιώς στα 0,2420 ευρώ (+2,54%) και της Τρ. Αττικής στα 0,2260 ευρώ (+7,62%).

Και ενώ στις 10.33 ο Τραπεζικός δείκτης "έβλεπε" το υψηλό ημέρας των 139,95 μονάδων, στις 11.43 είχε κατρακυλήσει στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 122,58 μονάδων (-11,08%) και από εκεί και πέρα ξεκίνησε προσπάθεια σχετικού συμμαζέματος, χωρίς να λείψουν οι σημαντικές διακυμάνσεις.

Όταν οι πωλητές έπαιξαν "φουλ επίθεση", η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,7360 ευρώ (-9,58%), της Εθνικής μέχρι τα 0,5800 ευρώ (-15,94%), της Eurobank μέχρι τα 0,3000 ευρώ (-20,63%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,2050 ευρώ (-13,14%) και της Αττικής μέχρι τα 0,1830 ευρώ (-12,86%).

Το θέμα όμως είναι όχι το τι έγινε μέχρι τώρα, αλλά τι έρχεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε αυτό, "συμβουλευτικό ρόλο" μπορεί να παίξει ο όγκος συναλλαγών. Έτσι, στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, η Alpha Bank διακίνησε 25397791 τεμ. ενώ σήμερα άλλαξαν χέρια 6548216 τεμ. Η Εθνική στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις διακίνησε 61624176 τεμ., η Eurobank 16678279 τεμ. και η Πειραιώς 60415216 τεμ.

Σήμερα στην Εθνική άλλαξαν χέρια 16386388 τεμ. στην Eurobank 7507511 tem. και στην Πειραιώς 20773758 τεμ. Καθίσταται πασιφανές ότι "τα χέρια" που ανέλαβαν την κίνηση τις προηγούμενες ημέρες δεν πρόλαβαν σήμερα να ξεφορτώσουν το σύνολο των "χαρτιών" που έχουν μαζέψει και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα ανοδική αντίδραση, έστω και αν αποδεχθεί "fake".


Ποιος κλάδος θα τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του σχολίου, ο επόμενος κλάδος που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών και όχι μόνο, είναι αυτός των Κατασκευαστικών εταιρειών.

Άλλωστε η σημερινή εικόνα των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,21%), Ελλάκτωρα (+8,2%), Άβακα (+7,69%) και Ιντρακάτ (+10,68%), έδωσε, πιθανότατα, μία πρώτη "γεύση".Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά στα εργοτάξια οι κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση των τεσσάρων βαλτωμένων οδικών αξόνων.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης οι κ/ξ στα έργα Ιονία Οδός, Άξονας Κεντρικής Ελλάδος, Μαλιακός - Κλειδί και Αθήνα - Κόρινθος - Πάτρα υπέγραψαν ιδιωτικά συμφωνητικά με το Ελληνικό Δημόσιο. Τα συμφωνητικά προβλέπουν ότι οι κατασκευαστές θα λάβουν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ και παραιτούνται από κάθε άλλη διεκδίκηση μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως οι συνολικές απαιτήσεις των εργολάβων ανέρχονταν σε 719 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανεξάρτητος μηχανικός τις περιόριζε στα 473 εκατ.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και η σύνταξη των νέων συμβάσεων παραχώρησης οι οποίες πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή εντός των προσεχών μηνών.

Από εκεί και πέρα και πλην των παραπάνω κλάδων, δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις σε όλες σχεδόν τις μετοχές του 25αρη, αφού πλην του ΟΛΠ που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όλες οι άλλες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, άλλαξαν αρκετές φορές πρόσημο, μέσα στην μέρα.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Oι μεγάλες κινήσεις σε μία Αγορά, γίνονται όταν κανένας δεν το περιμένει, τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Έτσι και τώρα η Αγορά κατάφερε να αιφνιδιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών διαλύοντας και τους αμετανόητους "full margin long" αλλά παράλληλα σε χρόνο υποδεκαπλάσιο και τους "short" που πίστεψαν ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα έδινε εύκολα κέρδη μέχρι και το 0.

Η απληστία και η έλλειψη "stop" σε μία θέση, ειδικά σε "margin" είναι και το μεγαλύτερο λάθος στο trading. Μία θέση στον χρόνο που την παίρνει ο καθένας πρέπει σαν δεδομένο να έχει το "stop", ενώ το "limit" έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Αν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτούς τους βασικούς κανόνες, θα έχουν προβάδισμα στο "α’ ημίχρονο του παιχνιδιού" με την συνέχεια να είναι θέμα τεχνικής-στρατηγικής.

Ο Τραπεζικός κλάδος, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις δεν ανέβηκε από τους αγοραστές αλλά από τους πωλητές και με την βοήθεια των ακολουθητών τάσης. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να διανοηθούν πως μία μετοχή, και πόσο μάλλον μία τραπεζική μετοχή, μπορεί να κάνει αδιόρθωτα μία σημαντική κίνηση και μάλιστα σε τόσο λίγες μέρες και συνεχίζουν να "ρίχνουν γροθιά στο μαχαίρι".

Αν δεν προηγηθεί η σημαντική ανοδική αντίδραση, δεν θα είχαν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας οι επικείμενες ΑΜΚ. Πρέπει οι λίγοι που έχουν χρήματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές να πάτωσαν ιστορικά."Είμαστε αυτοί που λέμε πως δεν αξίζει τον κόπο να έχουμε πάνω από το 10% ενός χαρτοφυλακίου και πως είναι προτιμότερο οι επιλογές μας να είναι εταιρείες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα και όπως κινήθηκε η Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, μέχρι στιγμής κερδισμένοι έμειναν αυτοί που ακολούθησαν τα ημερήσια σήματα ή αυτοί που είχαν μπει χαμηλότερα.

Σε περίπτωση που έχετε μείνει εκτός Αγοράς και δεν έχετε ακολουθήσει τα σήματα θα βρεθεί βραχυπρόθεσμα και πάλι μία ευκαιρία για να πάρετε θέσεις. Επίσης λόγω της "V" κίνησης "έργο που έχουμε δει πολλές φορές", δεν αποκλείεται τα νούμερα να συνεχίζουν να αλλάζουν δραματικά τις επόμενες μέρες, εκτιμά η Fast Finance.

Οι Τράπεζες επανήλθαν στο οικονομικό και χρηματιστηριακό προσκήνιο με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς πλησιάζει "η ώρα της αλήθειας" των αυξήσεων κεφαλαίου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Έως το τέλος Μαϊου θα είναι γνωστό ποιές Τράπεζες θα "αγοράσουν επιπλέον χρόνο" ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές και ποιες θα βρεθούν κάτω από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην δεύτερη περίπτωση οι εξελίξεις θα έχουν συνέχεια αφού σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου το ΤΧΣ θα μπορεί να βγάλει σε πώληση το 25% των μετοχών που θα αποκτήσει πολύ νωρίτερα από ότι προβλέπεται στην περίπτωση που οι ιδιώτες μέτοχοι συγκεντρώσουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ζυμώσεις για τον διαγωνισμό της πώλησης του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ καθώς οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών απέχουν πλέον πολύ λίγο και πολλά θα εξαρτηθούν από την επιτυχή έκβαση των εν λόγω εγχειρημάτων αποκρατικοποίησης.

Αν και το μίγμα νέων δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αισιόδοξο, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλές "γκρίζες ζώνες" τόσο στην εξεύρεση των επενδυτών για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όσο και στα τιμήματα που θα δοθούν στις αποκρατικοποιήσεις, η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε έκανε ένα από τα ισχυρότερα ράλι της φετινής χρονιάς με ηλιγγιώδεις αποδόσεις, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο.

Η καλλιέργεια των προσδοκιών στο Χρηματοοικονομικό χώρο απαιτεί αρκετή προσοχή και ενέχει στοιχεία πολύ αυξημένου επιμέρους ρίσκου, καθώς η Αγορά δεν έχει το κατάλληλο περιβάλλον νέων που θα δικαιολογούσε μια ομοιόμορφη εικόνα διακυμάνσεων, παρά την έντονη πίεση που δέχθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά, η εβδομάδα που πέρασε είχε σημαντικές εξελίξεις και νέες πληροφορίες σε διαγραμματικό επίπεδο, καθώς ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση μετά από τα σήματα αγορών σε MACD, και τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης είχε "δει" τις 799 μονάδες, κόβοντας έστω και στιγμιαία τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και βάζοντας... φωτιά στα μόνιτορ, αφού το διακύβευμα της μακροχρόνιας τάσης ήταν ορατό.

Τελικώς, το κλείσιμο της εβδομάδας είχε ακριβώς αντίθετη εικόνα, από το ξεκίνημα της, με αυξημένο τζίρο, ισχυρή δυναμική στα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σήματα αγορών σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Η επιστροφή της Αγοράς από τα χαμηλά τρέχοντος έτους, πέραν των αναμενόμενων τοπικών κατοχυρώσεων κερδών έχει πολύ καλές προϋποθέσεις να ξαναφέρει τον Γενικό Δείκτη εντός τροχιάς τετραψήφιων αριθμών αφού η κυριότερη αντίσταση εντοπίζεται πλέον πέριξ των 990 μονάδων.

Και τούτο διότι η συνεισφορά των Τραπεζών, ως σηματωροί της τάσης, έχει αυξηθεί και αυτό ενδεχομένως να δώσει περισσότερες βοήθειες στον Δείκτη, σε αντίθεση με το ξεκίνημα της χρονιάς όπου η τάση είχε ως επί το πλείστον "Εμποροβιομηχανικές δυνάμεις". Σε κάθε περίπτωση, κάθε διορθωτική κίνηση έχει αποκτήσει χαρακτήρα ευκαιριών με όριο τις 910 μονάδες επίπεδο το οποίο αποτελεί και την κυριότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Ως κομβική ημέρα, την ερχόμενη εβδομάδα, δεσπόζει η 17η Απριλίου ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η δημοσίευση των τελικών σχημάτων για τον ΟΠΑΠ αλλά και οι δεσμευτικές προσφορές για το 33% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, πλην συγκλονιστικού απροόπτου.

Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί η τρίτη συνέλευση της Alpha Bank, για την ΑΜΚ, στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, για τον ίδιο λόγο, ενώ την Παρασκευή 19/4 λήγει η προθεσμία για την δημόσια πρόταση της Coca - Cola. Στο εξωτερικό η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ φορτωμένη από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 15 Απριλίου ανακοινώνει η Citi, στις 16 Απριλίου οι Coca Cola, Johnson & Johnson, Intel, Goldman Sachs, Blackrock, την Τετάρτη 17 Απριλίου ακολουθούν οι Bank of America και Tesco, στις 18 Απριλίου Microsoft, Morgan Stanley, PepsiCo, Philip Morris και τέλος την Παρασκευή 19 Απριλίου αναμένονται τα αποτελέσματα των McDonald's, SAP και General Electric, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια, απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μίνι "sell off" στα Εμπορεύματα, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το πετρέλαιο υποχωρεί περισσότερο από 3%, ο χρυσός περισσότερο από 4% και το ασήμι περισσότερο από 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οι τιμές του κίτρινου μετάλλου ακουμπάνε στο ψυχολογικό όριο των 1500 δολαρίων ανά ουγκιά, παραπέμποντας σε τιμές Ιουλίου 2011.

Ξεκινώντας από την Ασία ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,47% από τα υψηλά 5 ετών, ως αποτέλεσμα ενδυνάμωσης του γεν. Οι απώλειες ακολούθησαν τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, ότι ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι "ευέλικτος" και η Κεντρική Τράπεζα θα προσέχει για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν "φούσκες" καθώς υλοποιεί τη στρατηγική της για την τόνωση της οικονομίας.

Κατά 0,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή αύξηση κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,1%.

Στην πιθανότητα να καταστούν αναγκαία έκτακτα οικονομικά μέτρα για την οικονομική εξυγίανση της Ιταλίς, τους αμέσως επόμενους μήνες, αναφέρεται σε άρθρο της η εφημερίδα "Corriere della Sera", ενώ παράλληλα θεωρεί βέβαιο ότι από το 2105 και πέρα θα χρειασθεί σειρά έκτακτων παρεμβάσεων. "Κατά την τριετία 2015-2017, θα χρειαστούμε έκτατα μέτρα είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Αν, όμως, καταργηθεί ο φόρος ακινήτων -όπως ζητούν πολλές πολιτικές δυνάμεις- το ετήσιο αυτό συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ", γράφει η "Corriere".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κέρδη ύψους 6,5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το α' τρίμηνο του 2013 η JPMorgan, επιτυγχάνοντας αύξηση 33% έναντι των 4,9 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,59 δολάρια έναντι των 1,39 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Wells Fargo ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 22% το α’ τρίμηνο του 2013, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. H Αμερικάνικη Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη $5,2 δισ. ή 0,92 σεντς ανά μετοχή, έναντι $4 δισ. ή 0,75 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν ότι η Wells Fargo θα ανακοινώσει κέρδη 0,88 σεντς ανά μετοχή.


Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2012 σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ καθώς υποχώρησαν κατά 0,4% το φετινό Μάρτιο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν οριακά, κατά 0,1%. Εν τω μεταξύ, υψηλότερα των εκτιμήσεων υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ το Μάρτιο. Σημείωσαν πτώση κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για 0,3%.

Πτώση σημείωσε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan. Αναλυτικά, ο δείκτης υποχώρησε στις 72,3 μονάδες από τις 78,6 μονάδες τον Μάρτιο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί τον Απρίλιο στις 78,5 μονάδες.

Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν την πλέον κερδοφόρα μετοχή στο χώρο, την Goldman Sachs Group Inc. και την Deutsche Bank AG, την μεγαλύτερη Τράπεζα της Γερμανίας, λόγω της πίεσης των εσόδων τους αλλά και τους νέους κανόνες, αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan από το Λονδίνο.

Οι δύο παραπάνω κολοσσιαίοι όμιλοι, είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της JPMorgan, κάτι που φυσικά δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση.

Οι αναλυτές της JPMorgan, στον αντίποδα, προτείνουν την UBS AG και την Credit Suisse Group AG και την Morgan Stanley που ελέγχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή παγκοσμίως, λόγω των δυνατοτήτων αναδιάρθρωσής τους και την ικανότητα να αποδέσμευση κεφαλαίων.

Τα έσοδα του ευρύτερου κλάδου των Επενδυτικών Τραπεζών, θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε επίπεδα 2005 και 2006. Τονίζουν επίσης ότι θα επηρεαστούν από τα ομόλογα, τις ισοτιμίες και τα εμπορεύματα, τα οποία και αναμένεται να αναλογούν στα μισά έσοδα του κλάδου έως το 2015.

Ισχυρές προοπτικές για τις παγκόσμιες μετοχές μέχρι το 2015 "βλέπει" η Goldman Sachs, προβλέποντας ισχυρές αποδόσεις, κυρίως λόγω της αύξησης της κερδοφορίας, σε Ασία, Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει σε σχετική της έκθεση, οι καλύτερες ετησιοποιημένες συνολικές αποδόσεις αναμένονται στην περιοχή της Ασίας (εκτός Ιαπωνίας) (21%) και ακολουθούν Ευρώπη (19%), Ιαπωνία (15%) και τέλος οι ΗΠΑ (9%).
 
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα πιθανά ρίσκα αναλύονται με δυο διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο υποθέτει διάβρωση των περιθωρίων κερδοφορίας στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Το δεύτερο υποθέτει "κορύφωση" των αποτιμήσεων στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Ο οίκος βλέπει μεγαλύτερες πιθανότητες για υλοποίηση του πρώτου σεναρίου στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, και του δεύτερου σεναρίου στην Ασία (εκτός Ιαπωνίας).


Επιστροφή στο ΧΑ

Πίσω στα δικά μας, την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 19 Ιουλίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Με τη συμμετοχή 14 Ελληνικών και 21 Τουρκικών εισηγμένων Επιχειρήσεων ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο το διήμερο roadshow "2013 Hidden Riches Conference' που διοργανώνουν από κοινού η Piareus Sec. και η Τουρκική "ΙS Investment".

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν one to one meetings με επικεφαλής των εισηγμένων και εκπροσώπους ξένων funds κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι Eλληνικές συμμετοχές είναι: Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τρ. Πειραιώς, ΟΛΠ, Πλ. Θράκης, Σαράντης, Folli Follie Group, Intralot, Jumbo. Θετικότερη εμφανίζεται η JP Morgan για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο τονίζοντας ότι με βάση τις επαφές που είχε στην Αθήνα προκύπτει ότι οι Alpha και Πειραιώς ίσως βρίσκονται πιο κοντά για να επιτύχουν το στόχο του 10% στις ΑΜΚ.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο το εύθραυστο κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται μετά το ακραίο 2011-2012. Ωστόσο επισημαίνει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία αναμένει να βρεθούν στο ζενίθ (30-35% των χαρτοφυλακίων) το 2014.

Βραχυπρόθεσμα και για τους προσεχείς 3-6 μήνες οι ανακεφαλαιοποιήσεις ίσως προσφέρουν στους μετόχους με μακροχρόνιο ορίζοντα και στους παλαιούς ιδιοκτήτες (previous owners) μια διέξοδο στον έλεγχο των Τραπεζών.

Ωστόσο ενδέχεται να μην είναι ελκυστική για τους παραδοσιακούς (mainstream) επενδυτές, εκτιμά η JP Morgan.

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Μυτιληναίου, Erobank Properties, Folli Follie Group, μόλις οκτώ τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+0,12%), Coca-Cola (+0,7%), Intralot (+0,54%), Jumbo (+1,79%), Ελλάκτωρ (+8,2%), Ελ. Πετρέλαια (+1%), ΟΠΑΠ (+2,21%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,97%).

Στην άλλη πλευρά οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-13,14%), Εθνική (-6,52%), Eurobank (-7,41%), MIG (-4,91%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 27 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 931,96 (10.31) και χαμηλό τις 904,38 (11.45), στις 17.00 βρέθηκε στις 929,52 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 926,55 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 57,7 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν "πακέτα" (Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών και για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα στην Audiovisual, ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Dionic, Υγεία και Paperpack (με λίγες συναλλαγές).


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής τελικής υποχώρησης, ενώ παρά την σημαντική μεταβλητότητα οι συναλλαγές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.506 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.889, τιμή εκκαθάρισης 301,75) κινήθηκαν μεταξύ 292,25 και 307 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (35.000 ΟΠΑΠ, 8.200 ΟΤΕ, 96.600 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18.574), Alpha Bank (8.365), Πειραιώς (7.069), ΟΠΑΠ (1.280), ΟΤΕ (1.342), MIG (421), Μυτιληναίο (753), ΔΕΗ (1.797), Intralot (556), ΓΕΚ (991), Ελλάκτωρα (661), Eurobank (6.253), Ελ. Πετρέλαια (160), Σιδενόρ (197), Βιοχάλκο (159), Τέρνα Ενεργειακή (301).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 43% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 841 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (636 δικαιώματα αγοράς και 205 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11.116.406 τεμ.), Alpha Bank (6.936.066 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v