Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κυνήγι... ρευστού η Σοφοκλέους

Άκρως ενδιαφέρουσα εβδομάδα, με τις τραπεζικές ΑΜΚ να αποτελούν τον... τζόκερ για τη συνέχεια. Επανέρχονται σε ανοδικό "κανάλι" μετοχές-σηματωροί, καλοδεχούμενο το "άνοιγμα" του παιχνιδιού στις κατασκευές. Τα στατιστικά.

Εβδομάδα με τα όλα της, κυριολεκτικά. Αλλά και με κλείσιμο, που προοιωνίζεται εξίσου συναρπαστική συνέχεια.

Με κέρδη 12,59% για τον Γενικό Δείκτη και 23,60% για τις τράπεζες, που μετά από καιρό επανέκαμψαν στην περιοχή των 130 μονάδων.

Εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε με ένα ιστορικής σημασίας eurogroup, καθώς όλα δείχνουν σηματοδοτεί το πέρασμα στην επόμενη φάση της διαδικασίας μετεξέλιξης μίας μέχρι πρόσφατα κοινωνικής Ευρώπης σε ένα μετα-τραπεζικό RAX GERMANICA.

Από το σχετικό θέμα του euro2day εστιάζουμε στα της τραπεζικής ενοποίησης με τον Ολι Ρεν να υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει την σταθεροποίηση της Ευρώπης, καθώς θα σπάσει το δεσμό ανάμεσα στα κρατικά χρέη και τις τράπεζες. Εξέφρασε την ελπίδα της Κομισιόν να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία.

Δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα, είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε από την πλευρά του ότι το Eurogroup σημείωσε πρόοδο στην συζήτηση για τα λεγόμενα "legacy assets" (η κάλυψη από τον ESM και των τραπεζικών διασώσεων που έχουν ήδη γίνει). Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Στην αρχή αυτής της νέας φάσης το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά, μετ΄ εμποδίων αλλά και προσδοκιών, στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με την πιο σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Σύνθετες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορισθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα αρχής γενόμενης με την Alpha Bank.

Αναμφίβολα το mega-στοίχημα είναι η Εθνική, με τον ιστορικό όμιλο, να έχει βρεθεί ίσως στην κρισιμότερη καμπή της 180χρονης διαδρομής του. Ωστόσο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω (κατά 99%) με την άποψη του Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος χαρακτηρίζει ως εντελώς ατυχή την ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΤΕ καθώς θυμίζει παλαιότερες εποχές, που η τράπεζα ήταν όντως «κράτος εν κράτει».

Ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία, η τράπεζα οφείλει να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσιεύονται και δύνανται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το επενδυτικό κοινό, ιδίως κατά την περίοδο στην οποία διεξάγει ίσως την κρισιμότερη αύξηση κεφαλαίου της ιστορίας της.

Ιδίως σε μια περίοδο που οι τραπεζικές μετοχές, εξ αιτίας και του ευτελούς αντιτίμου έναντι του οποίου διαπραγματεύονται, έχουν καταντήσει χειρότερες από πλευράς διακύμανσης ακόμη και από την πάλαι ποτέ περιφέρεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα όχι μόνο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και των εισαγγελικών αρχών. Η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά βεβαρυμμένη, για να την κάνουμε χειρότερη. Και εν πάση περιπτώσει το παιχνίδι έχει θεσμοθετημένους κανόνες που ισχύουν για όλους, είτε πρόκειται για την Εθνική, είτε για τον οποιονδήποτε.

Αναφερόμαστε στην Εθνική, επειδή ξεκινά με αρνητική θέση, ζητά τα περισσότερα κεφάλαια και γιατί είναι η ΕΘΝΙΚΗ, όπως και να το δει κάποιος. Η άντληση ρευστότητας, σε μία περίοδο... κεφαλαιακής ανομβρίας, τη στιγμή που τέσσερεις συστημικοί όμιλοι ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 2,0-2,2 δισ. ευρώ από τους ιδιώτες επενδυτές φαντάζει «βουνό».

Η προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας των αποτιμήσεων, της διαμόρφωσης της μέσης τιμής (των 50 συνεδριάσεων) το...παιχνίδι για τις υπεραξίες και τα πονταρίσματα ήταν αναμενόμενα. Από τη στιγμή μάλιστα, που δημιούργησαν μόχλευση, αύξηση μεταβλητότητας & ρευστότητας με τα γνωστά ακραία...χρηματιστηριακά φαινόμενα/αποδόσεις για πλειάδα μετοχών της «μεγάλης» και «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης είναι καλοδεχούμενη.

Εν τέλει, το ΧΑ βγήκε από το λήθαργό του, αυτό ήταν το συμπέρασμα ενεργών παικτών της αγοράς, την ώρα που η διοίκηση της Εθνικής- και προσωπικά ο Αλεξ. Τουρκολιάς- απευθυνόταν προσωπικά προς τους εργαζόμενους του ομίλου, τους συνεργάτες αποκαλώντας τους Εθνικάριους.

Ωστόσο το όλο θέμα πρακτικά ενδέχεται να αποτελέσει «βαρίδι» για τη συνέχεια. Υφιστάμενοι μέτοχοι των τεσσάρων τραπεζών θα πρέπει να επιλέξουν που θα συνεχίσουν, θα χρειαστεί να αντλήσουν ρευστότητα/κεφάλαια από μία «στεγνή» αγορά, πιθανότατα η μία αμκ θα λειτουργήσει σε βάρος της άλλης.

Αποτελεί κοινό μυστικό στο ΧΑ, πως από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να βγαίνουν πωλήσεις προς άγραν κεφαλαίων, θα ρευστοποιεί ο ένας επενδυτής Εθνική για να συμμετάσχει στην αμκ της Alpha Bank ή το αντίθετο, θα ρευστοποιεί Πειραιώς για να πάρει warrants της Πειραιώς ή το αντίθετο.

Πράγματι 2,0 με 2,2 δισ. ευρώ σε τόσο πιεστικό χρονικά και κεφαλαιακά διάστημα είναι «βουνό». Για αυτό θα απαιτηθούν ιδιαίτεροι, προσεκτικοί χειρισμοί ενώ οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποσαφηνίσουν επακριβώς τα της διαδικασίας για να ενημερωθούν άμεσα οι επενδυτές, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στις αμκ.

Είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον απ΄ όσο θυμάμαι, που μία τόσο σύνθετη-πολύπλοκη διαδικασία σε τόσο στενά όρια & σε πρωτόγνωρο περιβάλλον θα λάβει χώρα. Εύλογο το ερώτημα τι θα πράξουν θεσμικά χαρτοφυλάκια, που θέλουν να στηρίξουν την ομάδα της Eurobank και θα υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν θέσεις τους σε μη τραπεζικά χαρτιά. Τι θα κάνει ένας απλός ιδιώτης επενδυτής, που θέλει να «μπει» στην α.μ.κ της Εθνικής, της Alpha Bank ή της Πειραιώς. Εν δυνάμει υπερβάλλουσα προσφορά, που θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής.

Από τα μέσα της εβδομάδας, εκτιμάμε, πως θα έχουμε δείγμα γραφής θεσμικών, «ισχυρών χεριών» και ιδιωτών επενδυτών για το πως θα κινηθούν. Ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχετικό θέμα του αναλύει πλήρως την κατάσταση, εστιάζει σε λεπτομέρειες και τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής.

Η στήλη ως οδηγό έχει τις ελάχιστες τιμές της εβδομάδας που πέρασε (τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά για ΓΔ, Ftse Large Cap, Δείκτη Τραπεζών και Ft Mid0 θεωρώντας τα σαν ισχυρά σημεία στήριξης και αναφοράς.

Ερώτημα παραμένει η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών αν και για ακόμη μία εβδομάδα μετοχές σηματωροί έδειξαν να λειτουργούν τεχνικά/αρμονικά. Ο ΟΠΑΠ κατ΄αρχήν, που είναι ένα γερό χαρτί του 25άρη καθώς κρατάει απόδοση 36,85% με την κατάληξη του λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη.

Ο Ελλάκτωρ έκανε την διαφορά τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο όμιλος παίρνει τα 3 στα 4 έργα που βγαίνουν, διεκδικεί αποζημιώσεις από το Δημόσιο, δείχνει να πατά και πάλι...όπως παλιά.

Στα 4,40 ευρώ ο Μυτιληναίος που με την άνετη επαναφορά του έδειξε για ακόμη μία φορά πως και αντανακλαστικά διαθέτει και συγκροτημένη ομάδα έχει. η CCH/3 E στη προ-τελική ευθεία για το Λονδίνο λογικά ξεκαθαρίζει το χαρτοφυλάκιο της. Οι ισχυροί μέτοχοι, διαχειριστές γενικά οι μεγάλοι παίκτες θα ακολουθήσουν τον όμιλο και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι μικρότεροι δύσκολα θα...ξενιτευτούν, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση της θέσης των μικρότερων ιδιωτών επενδυτών. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια η θέση μας είναι γνωστή, αποτελεί το ισχυρό χαρτί της πλευράς Λάτση, που από τη στιγμή που...αποχώρησε από την Eurobank (πέρυσι το καλοκαίρι) έχει επικεντρωθεί στον χώρο του real estate και της ενέργειας. Ήδη η συμμετοχή της PO&IH αποτιμάται σε περίπου 1,1-1,2 δις ευρώ (ποιός να το φανταζόταν).

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα του Μιχάλη Καιταντζίδη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, που προκαλεί περισσότερα προβλήματα παρά διεξόδους. Τα κυριότερα από αυτά αφορούν τη διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, με αφορμή την πολιτική αντιμετώπιση του θέματος, ενώ η προετοιμασία του διαγωνισμού από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ άφησε και αυτή πολλά κενά, προκάλεσε αβεβαιότητες μεταξύ των επενδυτών και έδωσε αφορμή για αρνητικά σχόλια.

Στην διεύθυνση www.dynamicsec.gr στην Ενότητα- Αναλύσεις/Ημερήσιο Δελτίο ο αναγνώστης μπορεί να βρει επαρκή στοιχεία για την τριμηνιαία επισκόπηση.

Καλό Σαββατοκύριακο...


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 926,55 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 12,59%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 15,25% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 5,01%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν όλοι οι κλάδοι στο ΧΑ, μεταξύ άλλων οι: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (27,55%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (24,84%), Τράπεζες (23,60%) και Πρώτες Ύλες (22,25%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Eurobank (133,33%), ΔΟΛ (110,32%), Dionic (65,56%), Βιοτέρ (58,06%), Audiovisual (54,95%), Spider (50%), Alpha Bank (42,98%), Καθημερινή (37,44%), MIG (34,16%) και Ελλάκτωρ (33,75%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Φιερατέξ (-38,39%), Pasal (-35,22%), Τεχνικές Εκδόσεις (-36,88%), Alpha Grissin (-34,38%), Ντρουκφάρμπεν (26,51%), Σελόντα Ιχθ. (-26,35%), Κρέκα (ΚΟ) (-25,31%), Sato (-21,88%), Λεβεντέρης (-18,97%) και Μάθιος Πυρίμαχα (-18,58%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v