Μαραθώνιος μετ΄... εμποδίων για ΧΑ-τράπεζες

Alpha και Πειραιώς ανοίγουν τη διαδικασία επισημοποίησης των όρων ΑΜΚ κι οι 120 μονάδες αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για Τραπεζικό Δείκτη. Πιθανό «μαξιλάρι» για το Χ.Α. η συμφωνία Αθηνών-δανειστών.

Εκκίνηση για τις τράπεζες με «προίκα» την επίτευξη συμφωνίας Αθηνών-τρόικας και εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τουλάχιστον για τα δικά μας δεδομένα, μία πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και καθοριστικότατη διαδικασία ξεκινά από σήμερα. Η τελευταία φάση της μακράς πορείας-προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Με απώλειες την Παρασκευή ο κλαδικός δείκτης (στις 131,30 μονάδες με -4,75%), αλλά με συνολικές εβδομαδιαίες υπεραποδόσεις, που τον επανατοποθέτησαν στο χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Στις 926,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 303,83 ο FTSE Large Cap και στις 1.068,27 μονάδες ο FT Mid. Από τους δείκτες δύο στοιχεία μας κίνησαν το ενδιαφέρον: η προσέγγιση των 305 μονάδων, περιοχή/προϋπόθεση που είχε τεθεί από την προσυνεδρίαση της Πέμπτης, και η προσπάθεια επαναφοράς σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Δείκτης-σηματωρός για πολλούς, δείκτης ιχνευτής και για εμάς, καθώς από τα ελάχιστα στις αρχές Ιουνίου του 2012 «οσμίζεται» και προηγείται της γενικότερης τάσης. Θα φανεί σήμερα, έως την Τετάρτη, εάν όντως είμαστε κοντά σε ανατροπή της τάσης για τον FT Mid, που ενδεχομένως να σηματοδοτεί ανάλογη κίνηση από τον FTSE Large Cap και τον Γενικό Δείκτη.

Χρειάζεται ωστόσο υπομονή μία-δύο μέρες για να έχουμε καθαρότερη εικόνα. Ούτως ή άλλως, το Χ.Α. είναι και τυπικά από σήμερα σε αναζήτηση... ρευστού. Για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Γι’ αυτό προοιωνίζεται για μία «στεγνή» και «ρηχή» αγορά, όπως το Χ.Α.

Στις 16 και 18/4 στις επαναληπτικές Γ.Σ. της Alpha Bank και της Πειραιώς θα επισημοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις ΑΜΚ. Η ομάδα της Alpha Bank ξεκινά σύντομα ευρύ κύκλο παρουσίασης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η ομάδα της Πειραιώς ακολουθεί, βγαίνοντας με road shows από τις αρχές Μαΐου.

Ερώτημα παραμένει πρωτίστως η Εθνική και δευτερευόντως η Eurobank. Η ομάδα της Εθνικής επιδίδεται αναμφίβολα στο δυσκολότερο αγώνα, με το σχετικό θέμα του euro2day.gr να κάνει λόγο για «βάση» της πλευράς Λάτση (δηλαδή στα μέλη της οικογένειας, που εκχώρησε σε σπαστά τμήματα -ποσοστό χαμηλότερο του 5%- ο Σπ. Λάτσης, πέρυσι τον Ιούλιο).

Διαβάζοντας πληθώρα άρθρων, αναφορών, σχολίων κ.λπ. μέσα στο Σαββατοκύριακο θα περιμένω την εξέλιξη όσον αφορά και τη στάση της πλευράς Λάτση (των μελών της οικογένειας).

Για τη Eurobank ο αγώνας είναι δύο... κλικ λιγότερο δυσχερής απ’ ό,τι της Εθνικής, κυρίως λόγω του χαμηλότερου απαιτούμενου ποσού.

Σε κάθε περίπτωση, καίριο είναι το ερώτημα που θέτει ο Γιώργος Παπανικολάου εάν το ΤΧΣ λειτουργεί -εν τέλει- σαν μέτοχος ή σαν... μεσάζων.

Χρηματιστηριακά, η συμπεριφορά των μετοχών (στις 12/4) έδειξε ελαφρύ προβάδισμα για Alpha Bank (στο 0,815 ευρώ με βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά), Εθνική (0,645 με πτωτική φορά), Πειραιώς (0,205 με πτωτική φορά) και Eurobank ειδική περίπτωση λόγω του πολύ περιορισμένου free float.

Ωστόσο, τον κλάδο θα πρέπει να τον προσεγγίσουμε, πέραν του βραχυπρόθεσμου, και βραχυμεσοπρόθεσμα και με νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το νέο δόγμα Σόιμπλε «οι διασώσεις θα επιχειρούνται πρώτα από τα κράτη και μετά από τον ESM» για να μην ξεχνιόμαστε ποιος έχει και τον τελευταίο λόγο στο ευρωγίγνεσθαι.

Από τα μη τραπεζικά χαρτιά, η Ελλάκτωρ έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, κυρίως λόγω των συνεχών συμφωνιών που εξασφαλίζει η εταιρία του ομίλου Μπόμπολα, και τα 2,05 ευρώ θεωρούνται «κατακτήσιμος» στόχος.

Όπως τα 4,50 ευρώ για τον Μυτιληναίο, που την Παρασκευή επανήλθε στη θέση του. Αντιθέτως, προσοχή χρειάζεται η Μέτκα, εάν χάσει τα 11 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ είτε έτσι είτε αλλιώς δύσκολα θα απογοητεύσει όσους τον θεωρούν από τα χαρτιά του 2013, με την προϋπόθεση βέβαια να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα. Ισχυροποιημένα τα Ελληνικά Πετρέλαια, επανήλθε πάνω από τα 3 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 14 ευρώ η Τιτάν δείχνει να «επουλώνει» τις πληγές της.

Τεχνικά, το Χ.Α. δείχνει να κρατά τις στηρίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ερώτημα παραμένει η εν δυνάμει προσφορά που θα προκύψει από τις ρευστοποιήσεις (προς άγραν ρευστότητας) και που ίσως δοκιμάσει τα τεχνικά σημεία της 12ης/4, με τις 295 μονάδες να αποτελούν την πρώτη κρίσιμη περιοχή για το δείκτη.

Σε περίπτωση περαιτέρω βραχυπρόθεσμης ανοδικής επαναφοράς, οι 312-315 μονάδες είναι το πρώτο άνω όριο δοκιμασίας για τον FTSE Large Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v