Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικρατέστερο σενάριο η μεταβλητότητα

Νευρικότητα και πιέσεις στο τραπεζικό ταμπλό, αισθητή η παρουσία των αγοραστών στον κατασκευαστικό κλάδο. Πτώση έως 1% για τον Γενικό Δείκτη, θα παιχτεί μέχρι τέλους το τελικό πρόσημο. Κέρδη για Ελλάκτωρ, ΟΤΕ.

Με σημάδια έντονης νευρικότητας και με αλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη και επιμέρους κλαδικούς δείκτες δείχνει να ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και, αν συνεχιστεί αυτό το τέμπο, πιθανότατα και σήμερα ο τζίρος να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η πρώτη ώρα της συνεδρίασης δείχνει να επιβεβαιώνει απόλυτα το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, που είχε τίτλο «Τράπεζες - κατασκευές στην προσοχή των traders».

Οι πρώτες (τράπεζες) ξεκίνησαν ιδιαίτερα επιφυλακτικά, με τον τίτλο της Alpha Bank να υποχωρεί μέχρι το 0,7930 ευρώ, της Εθνικής μέχρι το 0,6050 ευρώ, της Eurobank μέχρι το 0,33 ευρώ και της Πειραιώς μέχρι το 0,1970 ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης να δει ένα αρχικό χαμηλό μέχρι τις 915,13 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης μέχρι τις 126,7 μονάδες.

Αυτά μέχρι τις 10.36, όταν και ξεκίνησε περίπου κάθετη ανοδική αντίδραση, η οποία έδωσε τέσσερις προσκρούσεις στις παρυφές των 937 μονάδων και συνδυάστηκε με κίνηση της Alpha Bank μέχρι το 0,8850 ευρώ, της Εθνικής μέχρι το 0,67 ευρώ, της Eurobank μέχρι το 0,38 ευρώ, της Πειραιώς μέχρι το 0,2130 ευρώ και του Τραπεζικού Δείκτη μέχρι τις 136,29 μονάδες.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ίσως αξίζει αναφορά το γεγονός ότι η σημερινή προσπάθεια νέας ανοδικής αντίδρασης συνοδεύεται από «αυξημένες υποψίες», γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα και την αυξημένη προσφορά τίτλων.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στον άλλο κλάδο που φαίνεται να αποσπά σημαντικό κομμάτι από την προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών και που δεν είναι άλλος από τις μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, παρότι έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά του πρώτου ημιώρου.

Έτσι, ο τίτλος της Ελλάκτωρ κινείται σαφώς χαμηλότερα από το μέχρι στιγμής υψηλό των 2,14 ευρώ, της ΓΕΚ Τέρνα από το υψηλό των 2,19 ευρώ, της J&P ΑΒΑΞ από το μέχρι στιγμής υψηλό του 1,54 ευρώ, ενώ και η μετοχή της Intrakat έχει υποχωρήσει αισθητά από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό του 0,9370 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει σημαντικός αριθμός μετοχών, όπως Υγεία, Ιατρικό, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom, που δείχνει κάποια αξιοπρόσεκτη κινητοποίηση των αγοραστών, ενώ από τις μετοχές του 25άρη Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Intralot και Μυτιληναίος είναι οι τίτλοι που δίνουν σημαντικές βοήθειες στον δείκτη.

Η νευρικότητα παραμένει ιδιαίτερα έντονη και έτσι κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί πολύ επισφαλής, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεμονωμένες θετικές διαφοροποιήσεις αν το κλίμα δεν επιβαρυνθεί σημαντικά.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ανακοίνωση του κινεζικού ΑΕΠ (σαφώς χαμηλότερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών) παρέσυρε στο κόκκινο τις μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δείχνει να πιέζεται σημαντικά ο χρυσός.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v