Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετριάζονται οι απώλειες

Iσορροπεί στις 925 μονάδες η Σοφοκλέους μετά τις ισχυρές απώλειες. Πτώση 3,6% για τον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες άνω του 4% για Εθνική, Eurobank, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Ελλάκτωρ, Τιτάν, Μotor Oil.

Μαζεύονται οι απώλειες στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει προς τις 925 μονάδες και τον FTSE -25 να περνά οριακά πάνω από τις 300.

Με μέτριες αλλά στοχευμένες συναλλαγές η αγορά άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά από τις 16.05 - 16.10 με αιχμή τον ΟΤΕ, τον Τιτάνα και Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Intralot Tέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΛΠ.

Με ιετικό πρόσημο συνεχίζει η Alpha Bank, ενώ ο δείκτης FT Mid, δείκτης σηματωρός για πολλούς ανεβάζει στροφές.

Αναλυτικότερα οι βασικοί δείκτες υποχωρούν, με τον Γενικό Δείκτη κατά 0,28% χαμηλότερα, στις 925 μονάδες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης στις 936,59 μονάδες.

Για τον FTSE Large Cap, που ισορροπεί στα επίπεδα των 300 μονάδων, το εύρος διακύμανσης κυμαίνεται από τις 298,78 έως τις 308 μονάδες. Ο Τραπεζικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατά 3,6% στις 126 μονάδες.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις, κυρίως στις τράπεζες, καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται από σήμερα, και τυπικά, στην τελική της φάση.

Απόλυτα αναμενόμενη η προσπάθεια αρκετών διαχειριστών αλλά και μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών να κατοχυρώσουν θέσεις και να διασφαλίσουν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών.

Να θυμίσουμε πως τη σχετική διαδικασία ξεκινούν, και τυπικά, η Alpha Bank αύριο και δύο μέρες μετά η Πειραιώς.

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Eurobank, η Πειραιώς και η Εθνική υποχωρούσαν έως 6,98% (η ΕΤΕ), ενώ διαφοροποιούνταν μέχρι η Alpha Bank.

Σημειωτέον πως το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή της Alpha Bank κυμαίνεται στο 0,7-0,885 ευρώ. Ο όμιλος, όπως σημειώθηκε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ξεκινά σύντομα κύκλο παρουσιάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί από τις αρχές Μαΐου η Πειραιώς, η μετοχή της οποίας διορθώνει κατά 8% στο 0,188 ευρώ. Απώλειες 14% σημειώνονται για τη μετοχή της Εθνικής, που υποχωρούσε έως το 0,55 ευρώ.

Από το μέτωπο της Εθνικής, κλειδί παραμένει η στάση των μελών της οικογένειας Λάτση και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τους πρώτους περιμένουμε πιο συγκεκριμένες κινήσεις για να διαμορφώσουμε σαφέστερη εικόνα. Όμως, όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος πως στην πλειονότητά τους είναι «στεγνά» μετά τα δύο PSI.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το ΙΚΑ, καθότι έχει τη μεγαλύτερη θέση (στο 8%-9%), η διοίκηση του οποίου μόλις την προηγούμενη Πέμπτη προχώρησε σε εσωτερικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό για 390 εκατ. ευρώ από δύο άλλα ταμεία για 15 ημέρες προκειμένου να πληρώσει συντάξεις και οφειλόμενα Απριλίου.

Από τα μη τραπεζικά χαρτιά, οι αγοραστές επιμένουν στην Ελλάκτωρ, με την τιμή της μετοχής να ενισχύεται έως τα 2,13 ευρώ. Αγοραστές στον ΟΤΕ, που κινείται στα 5,68 ευρώ, στη Motor Oil έως τα 8,4 ευρώ και στη Βιοχάλκο έως τα 4,2 ευρώ.

Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις βασικούς δείκτες, ο FT Mid διατηρεί τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά του, καθώς ενισχύονται οι μετοχές των Fourlis, Intracom, ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΟΛΘ.

Κατά την εκτίμησή μας, ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σηματωρός των άλλων τριών.

Στις διεθνείς αγορές οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν: ο DAX στις 7.667 μονάδες (-1,05%) κι ο FTSE 100 στις 6.329 μονάδες (-0,86%). Μεγάλη βουτιά για τον χρυσό, που υποχωρεί χαμηλότερα προς τα 1.451 δολάρια ανά ουγκιά.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για τη «Μαύρη Δευτέρα» για το πολύτιμο μέταλλο με βουτιά 90 δολαρίων για τα συμβόλαια Ιουνίου στις ασιατικές αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v