Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Αντιδρούν οι τράπεζες, αδυναμία για 3Ε

Πάνω η πλειονότητα των μετοχών των FT25 και FT Mid, κέρδη για τον ΓΔ παρά τις πιέσεις στην 3E. Κινητικότητα και υπεραποδόσεις στις τράπεζες, αγοραστές σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μεταβλητότητα επικρατεί στα πρώτα 50΄, με τους βασικούς δείκτες άνω, κάτω και ξανά άνω, παρά το... βάρος της .

Βασικοί δείκτες και μετοχές μετά τα πρώτα 10΄-15΄της συνεδρίασης, έκλιναν χαμηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη να χαμηλώνει προς τις 905 μονάδες μετά την αντίδραση έως τις 916,75. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE Large Cap, που λίγο πριν από τις 11.00 κινούνταν προς τις 294, με αμέσως χαμηλότερο όριο και σημείο αναφοράς τις 290 μονάδες.

Ωστόσο, βαρίδι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση παραμένει η μετοχή της CCH 3E, καθώς ξεκίνησε με καθοδικό κενό (από τα 18,67 ευρώ για να συνεχίσει έως τα 17,81), με συναλλαγές 35 χιλιάδων τεμαχίων (αξίας περίπου 650 χιλιάδων ευρώ) και την αμέσως χαμηλότερη στήριξη στα 17,30 ευρώ από την 30ή Ιανουαρίου τρέχοντος.

Δεδομένης της κλίσης της πλέον δεικτοβαρούς μετοχής του Χ.Α., η εικόνα των βασικών δεικτών επί της ουσίας είναι προσώρας καλύτερη απ’ όσο δείχνει.

Η κινητικότητα στο μέτωπο του ΟΠΑΠ αλλά και οι εξελίξεις στις τράπεζες, σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον «ισχυρών χεριών» για μετοχές-σηματωρούς, διατηρούν το Χ.Α. σε σχετική ισορροπία. Θα λέγαμε μάλιστα πως από τις 25 μετοχές του δείκτη το γεγονός πως μόλις άλλες τρεις -πλην της 3Ε- υποχωρούν αποτυπώνει σαφέστερα την εικόνα του ταμπλό. Και τις διαθέσεις επενδυτών και βραχυπρόθεσμων παικτών.

Οι τελευταίοι επιμένουν σε μετοχές εταιριών όπου τόσο τεχνικά όσο και χρηματιστηριακά επιχειρείται η αναστροφή τάσης, με ενδεχόμενη την επαναφορά (και) βραχυπρόθεσμα σε ανοδικό κανάλι.

Ενθαρρυντική στις τράπεζες η συνολικότερη προσπάθεια από την Alpha Bank και την Πειραιώς, μέχρι την Εθνική και τη Eurobank, που «θυμάται» τις ακραίες διακυμάνσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη φάση ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών για πολλούς και διάφορους λόγους θα είναι από άποψη... παιχνιδιού ενδιαφέρουσα, με αρκετές ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων υπεραξιών αλλά και περισσότερους κινδύνους σημαντικών ζημιών.

Ας συνεκτιμηθεί και η παράμετρος των 50 συνεδριάσεων (για τη διαμόρφωση της μέσης τιμής διαιρούμενη διά δύο και συγκρινόμενη με την τελευταία τιμή πριν από την άσκηση του δικαιώματος) για την τιμή των μετοχών των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων.

Εύλογη η κινητικότητα και στον ΟΠΑΠ, καθώς σήμερα «κληρώνει». Με τον Φώτη Κόλλια να σημειώνει πως σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, ίσως και μερικές δεκάδες περισσότερα, εκτιμάται η αξία της «καλής ψαριάς» που κατά τα λεγόμενά του περιμένει από τον διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέλιος Σταυρίδης.

Σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον φαίνεται να έχει τεθεί ο πήχης από την πλευρά του Ταμείου, που έχει προσλάβει για τον λόγο αυτό και ανεξάρτητο αποτιμητή, την εταιρία SK-AEGIS.

Σύμφωνα πάντως με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι υπολογισμοί από την πλευρά των ενδιαφερόμενων συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε μένει να αποδειχτεί στην πράξη πόσο θα επηρεάσουν το ύψος των προσφορών η αβεβαιότητα για το μελλοντικό πλαίσιο λειτουργίας του μονοπωλίου, καθώς και η υπόθεση της σύμβασης του Οργανισμού με την Intralot.

Στα 7,07 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, στα 2,02 ευρώ της Intralot. Να σημειωθεί πως με μικρές απώλειες συνεχίζουν οι άλλες δύο, Intracom και Intrakat (από τον FT Mid).

Η επιμονή των αγοραστών σε μετοχές-σηματωρούς όπως Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Μέτκα, διευκολύνει την προσπάθεια μόχλευσης που επιχειρείται και πάλι τις τελευταίες ημέρες στην αγορά. Για τη μετοχή της Μέτκα ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του Bloomberg για νέο έργο στο Ιράκ.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση της θέσης του Large Cap, που μετά τις 11.10-11.15 πέρασε οριακά σε θετικό έδαφος (προς τις 299 μονάδες), με αύξηση συναλλαγών και σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ.

Ενθαρρυντική η εικόνα -και σήμερα- για συγκεκριμένες μετοχές του FT Mid, που λίγο ως πολύ παραμένουν από τις κύριες επιλογές όσων είναι εντός παιδιάς το τελευταίο διάστημα.

Να σημειώσουμε δε πως μέχρι τις 11.15-11.18 δεν είχαμε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα (στη χθεσινή συνεδρίαση έγιναν αρκετά κυρίως σε ΟΤΕ, 3Ε).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v