XA: Στη σκιά ΟΠΑΠ, ΑΜΚ και υποβαθμίσεων

Η υποβάθμιση της Γερμανίας από τον Egan Jones βάζει στο παιχνίδι έναν joker υψηλής στάθμισης. Στον απόηχο του ΟΠΑΠ, των ΑΜΚ τραπεζών, το ΧΑ μετρά τα «συν» και τα «πλην» των ημερών. Κλειδί οι 290-305 για τον FTSE L.C.

Άρχισαν τα όργανα και για το Βερολίνο. Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γερμανίας σε Α από Α+ προχώρησε εχθες ο οίκος Egan Jones. Ήδη από εχθές οι αγορές είχαν... διαισθανθεί τα επερχόμενα και τα χρηματιστήρια τα προεξόφλησαν, ενώ ο DAX σημείωσε το χειρότερο αρνητικό κλείσιμό του για φέτος.

Μια χαρά..., καθώς όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα του euro2day o οίκος εκτιμά πως τα οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας μπορεί να είναι αξιόλογα, ωστόσο η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη τόσο στο εγχώριο τραπεζικό της σύστημα όσο και στα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης. Επιπλέον, ο Egan Jones βλέπει το χρέος της Γερμανίας να πιάνει το 100% του ΑΕΠ από 80,6% το 2011.

Μια χαρά..., καθώς σημειώνεται ότι ο Egan Jones κινείται περισσότερο επιθετικά όσον αφορά τις υποβαθμίσεις χωρών, κι η πλειονότητα των αναλυτών σημειώνει ότι πολλές φορές ο εν λόγω οίκος λειτουργεί και ως προπομπός για επικείμενες υποβαθμίσεις από τους τρεις ισχυρούς οίκους αξιολόγησης Moody's, Fitch και S&P.

ΜΙΑ ΧΑΡΑ..., την κατάλληλη στιγμή, θα έλεγε κάποιος, με την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γερμανίας να περνά στην επόμενη φάση της (ή μήπως όχι;). Συν τω χρόνω σχετικό υλικό θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο.

Αδιαμφισβήτητα, το θέμα των ημερών, για να μην πούμε των εβδομάδων, καθώς σηματοδοτεί αλλαγή τακτικής από την πέραν του Ατλαντικού πλευρά. Εάν αυτό συνδυαστεί με στοιχεία-σηματωρούς της πραγματικής οικονομίας, τότε το όλο παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο πως ο δείκτης πωλήσεων αυτοκινήτων (παραγωγής) σημειώνει τη μεγαλύτερη βουτιά σε χαμηλό 20 ετών, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Κατά συνέπεια, και για το Χ.Α. προστίθεται ακόμη μία (εξωγενής) παράμετρος, που κατά τα φαινόμενα θα μας συνοδεύσει προς τις γερμανικές εκλογές. Ανέκαθεν η εμφάνιση ενός... joker λειτουργούσε αρχικά αποσυντονιστικά, γρήγορα όμως προσδίδει μεταβλητότητα στις αγορές, ανεβάζει το θερμόμετρο.

Σε αυτήν τη συγκυρία μάλιστα όπου οι τιμές υποχωρούν -γενικά σε σειρά προϊόντων-, ενώ διορατικοί παίκτες στην αγορά παραγώγων πετρελαίου ανοίγουν συμβόλαια προς τα 65-70$ . Τι μπορεί να βλέπουν, να εκτιμούν, να προεξοφλούν ή και να ριψοκινδυνεύουν δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο από εχθές αργά το απόγευμα διάχυτη είναι η αίσθηση σε επενδυτικούς κύκλους πως κάτι αλλάζει. Μένει να δούμε προς τα πού και πώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αγγίξει (και) το Χ.Α.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από δυναμικό κι ενδιαφέρον come back της μεσαίας τάξης, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη στις 923,67 μονάδες (κατά 1,10% υψηλότερα), τον FTSE Large Cap στις 300,37 (1,44%) και τον Ft Mid κατά 2,07% υψηλότερα στις 1.132,59 μονάδες. Αξιοσημείωτη και η χθεσινή αντίδραση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς προηγείται τουλάχιστον 2-3 συνεδριάσεων της τάσης της αγοράς. Για ακόμη μία φορά ο παλιός... 40άρης λειτούργησε σαν προπομπός και για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Ενδιαφέρον στοιχείο και η σύνθεση των συναλλαγών με 54,8 εκατ. ευρώ αλλά με λιγότερα κομμάτια 35,4 εκατ. τεμάχια λόγω των υψηλών συναλλαγών 288.995 μτχ. στη CCH 3E. Για τη μετοχή της γίνεται ειδική αναφορά τις τελευταίες ημέρες λόγω της μεταφοράς της στον FTSE 100 και της διάθεσης αρκετών επενδυτών να μην ακολουθήσουν στη λονδρέζικη αγορά. Πάντως, από τα 17,80 ίσως και λίγο χαμηλότερα στα 17,60 λογικό είναι να ενεργοποιηθούν και πάλι εντολές αγοράς ικανές να αναστρέψουν τη βραχυπρόθεσμα καθοδική φορά της μετοχής.

Απώλειες 5,44% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν η δομή των δύο σχημάτων, υπό την Emma Delta και το Third Point, που υπέβαλαν χθες το βράδυ δεσμευτικές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ. Εξηγεί ο Φώτης Κόλλιας πως η προσφορά της Emma Delta (επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc του τσεχικού Fund PPF, με 66,7%, και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%) θεωρούνταν σίγουρη, αλλά οι Αμερικανοί της Third Point χρειάστηκε να ανεβάσουν ταχύτητα την τελευταία εβδομάδα ώστε να επιστρέψουν στον διαγωνισμό. Κάποιοι εκτιμούν πως η καθυστερημένη εμφάνιση του αμερικανικού hedge fund, ο επικεφαλής του οποίου Daniel Loeb εμφανίζεται σφόδρα θετικός για τις προοπτικές της Ελλάδας, έγινε προκειμένου να δηλώσει «παρών», καθώς συμμετέχει και σε άλλους διαγωνισμούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως μέσω της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Dolphin Capital στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών, ο ΟΠΑΠ καταλήγει σε συγκεκριμένο σχήμα (σε αυτό που έχει προεξοφλήσει ήδη η πλειονότητα των insiders) και από εκείνα τα χαμηλότερα επίπεδα αποτίμησης αρχίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παίγνια της επόμενης διετίας. Στα 2,11 δισ. ευρώ η αποτίμηση του Οργανισμού, τρέχουσα τιμή τα 6,61 ευρώ με ιστορικό ελάχιστο τα 3,50 από τις 13 Ιουνίου του 2012 (παρακαλώ...), καθότι ακολούθησε τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ στη βύθισή τους την ίδια περίοδο. Ας συνεκτιμηθεί πως ο ΟΠΑΠ στις 13/6 και ο ΟΤΕ κι η ΔΕΗ στις 5/6 έγραψαν τα ιστορικά ελάχιστά τους πέρυσι τον Ιούνιο.

Πέραν του ΟΠΑΠ και των άλλων δύο δυνάμεων, για πολλοστή συνεδρίαση μετοχές/εισηγμένες όπως Μυτιληναίος, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο αλλά και συγκεκριμένοι από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενίσχυσαν την εκτίμηση όσων θεωρούν πως θα είναι μεταξύ αυτών που θα επιβιώσουν και θα έχουν θέση στην επόμενη ημέρα.

Από τεχνική πλευρά, τα όρια μπορεί να μη μεταβάλλονται με τις 290 να λειτουργούν ως χαμηλό σημείο αναφοράς (το φίλτρο φτάνει μέχρι τις 280/270 μονάδες) και τις 305/310 ως άνω όριο, αλλά οι χθεσινές εξελίξεις για τη Γερμανία θα πρέπει να αποτυπωθούν και χρηματιστηριακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v