Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έκρυβε "μπαλαντέρ" η συνεδρίαση

Η εκτίναξη 8,2% για τον τίτλο της Coca Cola, σε συνδυασμό με τα ισχυρά κέρδη για Alpha και Πειραιώς "έκρυψαν" την αδυναμία εμποροβιομηχανικών τίτλων και mid caps. Νέα πτώση 10% στην εβδομάδα για τις τράπεζες, στάσιμος ο ΓΔ.

Ότι προσδοκίες δημιούργησαν οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και σύμφωνα με τις οποίες οι Εμποριοβιομηχανικές εταιρείες θα μπορούσαν να ηγηθούν του επόμενου ανοδικού σχηματισμού, αγνοώντας την προκλητική μεταβλητότητα στον Τραπεζικό κλάδο και μην έχοντας ανάγκη "μπαλαντέρ" τύπου Coca-Cola ήλθε και τις αποψίλωσε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Σε μία συνεδρίαση, που μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έφθασε να καταγράφει κέρδη έως και 2,7%, η επιφυλακτικότητα επέστρεψε δριμύτερη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να έχουν τον πρώτο λόγο.

Τελικά με την βοήθεια του "φώτο -φίνις" και με διαφορά "βραχείας κεφαλής" επιβλήθηκαν οι "πράσινες" μετοχές, για να διατηρήσουν έστω και "τεχνιέντως" την μίνι παράδοση των προηγούμενων οκτώ συνεδριάσεων, όπου ανεξαρτήτως του προσήμου του Δείκτη, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν περισσότεροι αυτών με αρνητικό στην τελική καταμέτρηση.

Ακόμα χειρότερα, η επιστροφή και της συναλλακτικής απαξίωσης για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον όγκο των συναλλαγών στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων θετικών πρωταγωνιστών. Θα πρέπει κάποιος να μετρήσει μέχρι την 14η θέση για να συναντήσει τον πρώτο τίτλο (Δρομέας) που συνδυάζει σχετικά ανεκτές συναλλαγές με αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Και αν σε κάποιες μετοχές του 25αρη, ή ακόμα και του MidCap, δικαιολογούνται οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η αδυναμία μεταφοράς κεφαλαίων και ενδιαφέροντος σε άλλους τίτλους που έχουν κραυγαλέα υστερήσει, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Από εκεί και πέρα, ακόμα μία χρηματιστηριακή εβδομάδα πέρασε στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 0,02% και τον Τραπεζικό εβδομαδιαίες απώλειες 10,32%, ενώ η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. μειωμένη κατά περίπου 10%, σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με κέρδη έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με μικτά πρόσημα κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και οι δείκτες της Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης και εν μέσω μπαράζ αποτελεσμάτων που δίνουν μία μάλλον μικτή εικόνα, καθώς άλλες εταιρείες ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και άλλες όπως οι IBM και GE, υστερούν των προσδοκιών.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι η στρατηγική της Κυβέρνησής του για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης δεν έχει συναντήσει καμία αντίδραση στη συνεδρίαση της G-20. Η Ιαπωνία εξήγησε πως η νομισματική χαλάρωση που επιβάλει είναι για τη σταθερότητα των τιμών, δήλωσε ο Aso στους δημοσιογράφους. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα Κράτη αντιλαμβάνονται τις τακτικές της Χώρας του, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν περιμένει επικρίσεις.

Η απαίτηση η Κύπρος να πωλήσει το χρυσό της θα καταστήσει δυσκολότερη την έξοδο της Χώρας από το ευρώ, εκτιμά ο οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής της μονάδας Κρατικού κινδύνου του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, Vincent Truglia.

Όπως μετέδωσε το Stockwatch, ο Truglia είπε ότι "οι περισσότεροι Κύπριοι θέλουν την έξοδο". "Υποστηρίζω εδώ και χρόνια ότι η Eυρωζώνη πρέπει να συρρικνωθεί ή να εξαφανιστεί" πρόσθεσε ο Truglia."Εάν η Κύπρος αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στην πώληση αποθεμάτων χρυσού, τότε θα δημιουργήσει ένα ακόμη προηγούμενο στην Ευρωζώνη".

Για τον ανωτέρω κίνδυνο προειδοποιεί η JP Morgan. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η πώληση αποθεμάτων χρυσού, αξίας ύψους 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται σε έγγραφο της τρόικας και είναι, επί της ουσίας, μνημονιακή υποχρέωση. Η συζήτηση έχει ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αποτελεί τον καθ' ύλην αρμόδιο παράγοντα για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Η JP Morgan όμως εφιστά την προσοχή, διαμηνύοντας πως η Κύπρος έχει ήδη δημιουργήσει ένα σοβαρό προηγούμενο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την απόφαση για επιβολή "haircut" στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ. "Η Κύπρος θα γίνει η Χώρα στην πλάτη της οποίας θα χτίζεται το ένα προηγούμενο μετά το άλλο;" διερωτώνται οι αναλυτές της JP Morgan.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), τον Δεκέμβιο του 2012, τα αποθέματα χρυσού της Κύπρου δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. "Τι ξημερώνει για την Ευρωζώνη όμως αύριο, αν η Κύπρος αποφασίσει τελικά να πουλήσει χρυσό; Τι μπορεί να συμβεί σε μια Χώρα όπως η Ιταλία, τα αποθέματα χρυσού της οποίας ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ; Δεν είναι μόνο η Ιταλία, αλλά και η Πορτογαλία, αλλά και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες".

Η θέση του οίκου είναι σαφής: Τα Κυπριακά αποθέματα χρυσού είναι τόσο λίγα που δεν μπορούν: Ούτε τις Κυπριακές Τράπεζες να βοηθήσουν σημαντικά, ούτε να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στην Παγκόσμια Αγορά χρυσού.


Πως κινείται η τιμή του χρυσού- Το "comeback" πάνω από τα 1.400 δολ.

Αξιοπρόσεκτο "comeback" για τον χρυσό που δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 δολαρίων, έστω και αν μένουν αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με αναλυτές ο χρυσός βρίσκει και θα συνεχίσει να βρίσκει ισχυρή στήριξη, από την ζήτηση φυσικής μορφής στην Ασία. Η παρατεταμένη αδυναμία του γεν και η διαφαινόμενη περαιτέρω υποχώρηση, αναγκάζει μεγάλο μέρος επενδυτών να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές. Και επειδή τα ομόλογα, πλην του Ευρωπαϊκού Νότου, μόνο φτηνά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, το "κίτρινο μέταλλο" φαντάζει σαν η επόμενη επιλογή.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός έχασε 13% σε δύο μόλις συνεδριάσεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορές για ισχυρή αύξηση της ζήτησης χρυσού σε μπάρες και νομίσματα στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, αναφέρει το Dow Jones επικαλούμενο traders. Ακόμα ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ενώ οι δείκτες στην Wall Street, Dow Jones και S&P 500, πρόσφατα κατέγραψαν συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά, το Αμερικανικό νομισματοκοπείο έχει πουλήσει 153.000 ουγγιές χρυσών νομισμάτων μέχρι τώρα τον Απρίλιο, ενώ μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή είχε πουλήσει 50.000 ουγγιές.

Σημειώνεται πως σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 οι πωλήσεις έχουν εξαπλασιαστεί ενώ από την αρχή του έτους είναι αυξημένες κατά 79% σε σχέση με το περασμένο έτος. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις ανήλθαν σε 150.000 ουγγιές, ποσότητα η οποία είναι υψηλότερη από τα μέσα του 2010. Εάν ο τρέχον ρυθμός διατηρηθεί ο Απρίλιος αναμένεται να έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το 1986 όταν το νομισματοκοπείο ακολούθησε ένα πρόγραμμα πωλήσεων. Μάλιστα τον Οκτώβριο εκείνου του έτους σημειώθηκε το ρεκόρ των 692.000 ουγγιών (!)


Τι λέει η Moody's για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "το outlook του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος παραμένει 'αρνητικό', δηλαδή αμετάβλητο από το 2010", αναφέρει η Moody΄s Investors, καθώς το πιεσμένο λειτουργικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με την υψηλή -ακόμη- έκθεση του Ελληνικού Κράτους, θα συνεχίσει να "διαβρώνει" την ποιότητα των παγίων, τα κεφάλαια, την κερδοφορία και τη χρηματοδότηση των Τραπεζών.

Η Moody΄s εκτιμά ότι 1) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπερβούν το 30% των δανείων έως τα τέλη του 2013 (από 24,6% το Δεκέμβριο του 2012) και 2) οι Τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2013 και το 2014.

Επίσης, η Moody's σημειώνει ότι παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση με 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με βάση το "κεντρικό" σενάριο του οίκου, που προβλέπει συνέχιση της ύφεσης, οι Τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 8 δισ. μόνο από τις ζημιές στα δανειακά χαρτοφυλάκια (σ.σ. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων Τραπεζών ανέρχονται στα 50 δισ.) και αυτός δείχνει σαν ένας πρώτος δυσεπίλυτος γρίφος για τους καταθέτες, που μπορεί να κληθούν να τον αντιμετωπίσουν μετά τα "stress tests" του Φθινοπώρου.

Η Moody΄s πιστεύει πως μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, η εμπιστοσύνη των καταθετών θα παραμείνει ιδιαίτερα ευάλωτη σε τυχόν αρνητικές πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις.

“Ακόμα και αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, είναι απίθανη η επιστροφή του Ελληνικού Κρατικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο ένα νέο 'κούρεμα' του Ελληνικού χρέους.” Αυτό επισημαίνει επακριβώς η ειδική “Ελληνική” αναφορά που έκαναν στην εαρινή κοινή έκθεση διεθνών οικονομικών προβλέψεων τα επτά σημαντικότερα οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι για πρώτη φορά όπου Γερμανοί οικονομολόγοι παραδέχονται ότι δεν είναι βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, ακόμα και αν εφαρμοστούν 100% τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Από εκεί και πέρα, αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής. Πλέον οι αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου πηγαίνουν σε επαναληπτική ΓΣ στις 24 Απριλίου.


ΤΧΣ: Ενέκρινε την εξαγορά της Τράπεζας Millenium από την Πειραιώς

Στην έγκριση της εξαγοράς της Τράπεζας Millenium από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επιπλέον το ΤΧΣ ενέκρινε τη συμμετοχή της μητρικής BCP (κατά 400 εκατ.) στην επερχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, σαν μέρος της συμφωνίας για την απορρόφηση της Millenium από τον Ελληνικό όμιλο, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό, η Γαλλική Societe Generale έχει προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνία για την απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας και θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με το ποσό των 175 εκατ. ευρώ.

Μόνο από τη συμμετοχή των δύο αυτών διεθνών τραπεζικών ομίλων, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη διασφαλίσει το ποσόν των 575 εκατ. ευρώ για την επικείμενη ΑΜΚ. Η διοίκηση ωστόσο του ομίλου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη ΑΜΚ και συγκεκριμένα σε περισσότερα από 733 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην προχωρήσει στην έκδοση των μετατρέψιμων ομολογιών που συνεπάγονται προοδευτικά πολύ υψηλό κόστος χρήματος για την Τράπεζα.

Η είδηση έτυχε πρόσκαιρα θετικής υποδοχής από την Αγορά με την μετοχή της Πειραιώς να αναρριχάται μέχρι τα 0,2080 ευρώ (+8,9%), όμως η εν δυνάμει προσφορά μόνο αμελητέα δεν ήταν και ο τίτλος υποχώρησε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Σε αναπροσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο με τις κορυφαίες επιλογές της ("top picks") προχώρησε η Eurobank Equities. H χρηματιστηριακή αφαίρεσε από τη λίστα τον ΟΠΑΠ καθώς αναμένεται βραχυχρόνια μεταβλητότητα για τη μετοχή, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν τα ποσά των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν. Σημειώνει ωστόσο ότι διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή του Οργανισμού. Διατηρεί στα "top picks" τον ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 7,7 ευρώ και σύσταση "buy" αλλά και τη Μέτκα με τιμή στόχο τα 12,7 ευρώ και σύσταση επίσης "buy".

Στο ταμπλώ του 25αρη, καθώς από εκεί και χαμηλότερα δεν υπήρξε σημαντικός αριθμός θετικά διακριθέντων, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank Properties, Jumbo και Τιτάν. Αντίθετα, μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν οι Alpha Bank, Coca-Cola, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ που όμως έκλεισε αμετάβλητος και στο χαμηλό ημέρας. Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 943,66 μονάδες (11.41) και τελικά έκλεισε στις 926,73 με κέρδη 0,86%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 54,6 εκατ. από τα οποία τα 7,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Jumbo, Coca-Cola).

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών και σε 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Τίποτα καινούργιο δεν πρόσθεσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα τεχνικά δεδομένα. Το θετικό σενάριο θέλει να υπερκεραστεί η ζώνη 936 - 950 μονάδες, ενώ το αρνητικό σενάριο θα κερδίσει σημαντικούς πόντους σε περίπτωση κλεισίματος του Δείκτη χαμηλότερα των 902 μονάδων.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά την πάροδο έξι μηνών, η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ έφθασε στο τέλος της με την υποβολή προσφορών από δύο κοινοπραξίες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη της Αγοράς καθώς ένα τίμημα που θα θεωρηθεί επαρκές για την κατακύρωση του διαγωνισμού θα είναι θετικό για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μέχρι στιγμής την "Αχίλλειο πτέρνα" της εκτέλεσης του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελληνικής οικονομίας. Αφενός οι καθυστερήσεις, αφετέρου η δυστοκία εξεύρεσης σημαντικού αριθμού αγοραστών, έχουν αποθερμάνει το κλίμα στην Αγορά και μόνο ένα καλό νέο από το μέτωπο του τιμήματος θα μπορούσε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις μετοχές των εταιρειών που εμπλέκονται σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης ή πώλησης ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών έχουν μπει στην τελική ευθεία με τις Αlpha Bank και Τρ. Πειραιώς να έχουν εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό των κεφαλαίων που απαιτούνται με την μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης, εξέλιξη που τους δίνει αρκετές πιθανότητες για να πετύχουν το στόχο του 10% ώστε να παραμείνουν υπό Ιδιωτική διοίκηση.

Αν και οι Τράπεζες έχουν ακόμα πολύ δρόμο ώστε να θεωρηθούν "ελκυστικές ιδέες επένδυσης", η επίτευξη των στόχων συγκέντρωσης του 10% θα έχει μια θετική ερμηνεία από την Αγορά και ενδεχομένως να δώσει και κάποιες ποιοτικές κατευθύνσεις που θα αφορούν την κάθε Τράπεζα ξεχωριστά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά χαμηλό εύρος διακύμανσης απορροφώντας με επιτυχία τις αναταράξεις της κατοχύρωσης κερδών της προηγούμενης εβδομάδας (+12%).

Τα σήματα αγορών από τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους διατηρήθηκαν όπως και του MACD ενώ οι ταλαντωτές κινούνται στο μέσον της ζώνης ουδετερότητας. Η διαγραμματική εικόνα παραμένει αισιόδοξη καθώς η στάση μετά από ένα δυνατό ράλι χωρίς ιδιαίτερες απώλειες είναι ένδειξη ότι η Αγορά έχει δυνάμεις.

Η κυριότερη αντίσταση τιμών παραμένει στην ζώνη των 980 – 990 μονάδων ενώ χαμηλότερα, η απορρόφηση των πωλήσεων ελαφρώς υψηλότερα από τις 900 μονάδες επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα τις στήριξης της εν λόγω περιοχής.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας καθώς υπάρχουν αρκετά γεγονότα που αφορούν Ελληνικές εισηγμένες. Την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Την Τρίτη 24 Απριλίου ακολουθεί η 1η επαναληπτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Σαράντης ανοίγει την αυλαία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.

Την Τετάρτη 25/4 είναι προγραμματισμένη η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με θέμα, μεταξύ άλλων, την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας, αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


-------ΧΠΑ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με το συμβόλαιο να υπεραποδίδει εκ νέου του αντίστοιχου δείκτη στην spot Αγορά εκτοξεύοντας το premium στο 3,47%.

Υποχώρησαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αυξήθηκαν ελαφρώς στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.008 συμβόλαια).

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.199, τιμή εκκαθάρισης 310,25) κινήθηκαν μεταξύ 307,5 και 314,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (6.500 Υγεία), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.406), Alpha Bank (13.977), Πειραιώς (2.857), ΟΠΑΠ (673), ΟΤΕ (1.852), MIG (875), Μυτιληναίο (441), ΔΕΗ (852), Intralot (130), ΓΕΚ (446), Ελλάκτωρα (214), Eurobank (154), Coca-Cola (212), Τέρνα Ενεργειακή (137), ΕΧΑΕ (165), Βιοχάλκο (151).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 ήταν αυξημένη με αποτέλεσμα να καταγραφούν συνολικά 2.424 τεμάχια (1.687 calls και 737 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στα επίπεδα του 40%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.369.106 τεμ.), Alpha Bank (6.806.566 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v