Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πολλαπλές κληρώσεις…

Σήμερα κληρώνει για ΟΠΑΠ, πρόκριμα για τις αποκρατικοποιήσεις. Ενδεχομένως σήμερα να κληρώσει και για ΕΥΡΩΒ, τη στιγμή που η ΠΕΙΡ με...πορτογαλικό αέρα πετυχαίνει τον στόχο της. Κλειδί οι 290-305/310 μον. για τον FTSE L.C.

Στην τελική ευθεία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, με βίους... αντίθετους για Πειραιώς - Eurobank, σημείο αναφοράς ο ΟΠΑΠ για τις αποκρατικοποιήσεις, στο 96,85% το ποσοστό αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης της CCH 3E.

Με την κυβέρνηση πολύ κοντά στην εξασφάλιση ακόμη μιας...δόσης (με τα απαραίτητα ανταλλάγματα, βέβαια), την πραγματική οικονομία σε βαθύ κόκκινο αλλά και με ορισμένους επιχειρηματίες, τομείς δραστηριότητας και συμφέροντα να δείχνουν σημάδια αφύπνισης.

Στις 926,73 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 302,17 ο FTSE Large Cap, στις 1.121 ο Ft Mid (διόρθωση στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας) και ο τραπεζικός δείκτης στις 117,15 μονάδες. Ενδιαφέρουσα η εικόνα της αγοράς, καθώς επιμερίζεται στην ενθαρρυντική προσπάθεια αναστροφής της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στην κινητικότητα στις τράπεζες και στις εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΠΑΠ.

Crash Test για τις αποκρατικοποιήσεις χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ ο Φώτης Κόλλιας, με τον πήχη να τοποθετείται ανάλογα. Εάν όντως επιβεβαιωθούν έγκυρες πληροφορίες και το προσφερόμενο τίμημα είναι υψηλό, τότε το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση (και το ΤΑΙΠΕΔ) θα μπορούν να «διαφημίσουν» την επιτυχία τους.

Η αγορά θα μπορεί να προεξοφλήσει αυτό το... ανέβασμα του πήχη, καθώς έπεται συνέχεια με άλλους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου. Πάντως το έξυπνο χρήμα προεξοφλεί εδώ και εβδομάδες τα τεκταινόμενα στον ΟΠΑΠ στέλνοντας τη μετοχή 30% υψηλότερα (από την αρχή του έτους), έναντι απόδοσης 2,07% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 2,43% για τον FTSE Large Cap, πάντα την ίδια περίοδο. Μια θετική -για την αγορά- εξέλιξη στον ΟΠΑΠ θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον και το ενδεχόμενο μόχλευσης και για τις μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Περισσότερο για τον Οργανισμό, με αφορμή και την αναβάθμιση στους δείκτες MSCI (σχετικό παρασκήνιο στον Χαμαιλέοντα).

Στις τράπεζες η κατάσταση εξελίσσεται, λίγο ως πολύ, όπως αναμενόταν. Βίοι... αντίθετοι απ' ό,τι φαίνεται για Πειραιώς - Eurobank, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στην προοπτική της Eurobank στο σχέδιο με ΤΧΣ για την επόμενη ημέρα κ.λπ. Πράγματι, ένας όμιλος, που μεγεθύνθηκε μέσω αλλεπάλληλων εξαγορών, έφθασε στο ζενίθ ως δημιούργημα του Σπ. Λάτση, βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στο ΤΧΣ. Και με τον ίδιο τον επιχειρηματία να έχει εκχωρήσει (από πέρυσι τον Ιούλιο) το ποσοστό του σε εννέα μέλη της οικογένειας.

Σε φιλότιμο αγώνα δρόμου η Εθνική, προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Μακάρι -κατά την προσωπική μου εκτίμηση- το εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία.

Για την Alpha Bank το ταμπλό δείχνει εδώ και καιρό την προσπάθεια διαφοροποίησής της. Η διοίκηση του ομίλου φαίνεται πως εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Από την αρχή του έτους η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 42,64% αλλά με την απόδοση της Παρασκευής (8,26%) εμφανίζει θετική μεταβολή 2,61% στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας. Το ότι αποκτά δυναμική τις τελευταίες συνεδριάσεις πιθανότατα συνδέεται με τις εξελίξεις με την ΑΜΚ.

Στο 96,85% έφθασε η αποδοχή της Δ.Π. της διοίκησης της CCH 3E με τους επίδοξους «αναπληρωτές» της στη διαμόρφωση - στάθμιση των βασικών δεικτών παρόντες. Εξέλιξη που περιμέναμε καιρό, και στην οποία απ' ό,τι φαίνεται πόνταραν σημαντικά «διορατικά κεφάλαια». Το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου εξετάζει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, με τον όμιλο να αποτιμάται 2,55 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η ΡΟ&ΙΗ (συμφερόντων Λάτση) ελέγχει πλειοψηφικά το μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ.

Από τον δείκτη-σηματωρό Ft Mid η διόρθωση της 19ης/4 δεν μεταβάλλει στο ελάχιστο την προσπάθεια αναστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης, τουλάχιστον όσο μένει πάνω από τις 920-940 μονάδες. Ας μην ξεχνάμε πως το -1,91% της Παρασκευής ήλθε μετά από ένα εξαιρετικό ανοδικό σερί οκτώ θετικών συνεδριάσεων, που απεγκλώβισε τον δείκτη από τα τελευταία χαμηλά του. Χαμηλά που σημειωτέον είχαν καταγραφεί και στο πρώτο 15νθήμερο του 2012. Σημαντική περιοχή στην οποία δίνουν προσοχή αρκετοί αναλυτές.

Για τον FTSE Large Cap οι 290 μονάδες παραμένουν χαμηλό όριο και οι 305-310 τα πρώτα άνω όρια ενός βραχυπρόθεσμου καναλιού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v